fbpx
kakao_klimavaltozas_etikus_fogyasztas

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kevesebb kávé és csokoládé lesz Európában a klímaváltozás miatt

Európa kávé és csokoládé beszállítóinál hamarosan zavarok léphetnek fel a termőterületeket érintő, klímavészhelyzet okozta aszályok miatt. Ráadásul nem csak a kávé és kakaóbab ültetvények válnak egyre kiszolgáltatottabbá az időjárásnak, de a pálmaolaj és az Európai Unióban a szárnyas és sertés takarmányok alapanyagaként használt szójabab termőterületeit is egyre sűrűbben sújtják aszályos időszakok – mutat rá egy közelmúltban megjelent kutatás.

A Nature Communications szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók az aszályok kialakulásának kockázatának gyors növekedését jósolják az EU-ba importáló országok területein. Az elmúlt 25 évben ez az érték mindössze 7% volt, de jelen tanulmány szerint az elkövetkező 25 évben 37%-ra fog növekedni, még akkor is, ha a szén-dioxid kibocsátást lényegesen visszaszorítják. A szállításoknál felmerülő hiány magasabb árakat eredményezhet.

A vizsgálat ráadásul csak az aszályok hatásaira terjedt ki, pedig a klímavészhelyzet miatt kialakuló további negatív hatások – mint például áradások vagy újabb, ellenállóbb kártevők megjelenése – tovább ronthatják a helyzetet. Előfordulhat, hogy egyes területeken csökken az aszály veszély, így ezek az országok részben kompenzálni tudják majd a termés kiesést.

„A klímaváltozás nem csak a saját országhatárainkon belüli területekre van hatással” – nyilatkozta az eredmény kapcsán a Guardian-nek a kutatást vezető Etug Ercin, a Vrije Egyetem munkatársa. A tanulmány tényekkel igazolja, hogyan köt bennünket össze globálisan a kereskedelem és a más országokban bekövetkező klímaváltozás okozta károk, milyen közvetlen hatást gyakorolnak a saját életünkre és milyen jelentős hatást fejtenek ki a társadalmunkra és gazdaságra. Nem hagyhatjuk többé figyelmen kívül klímaváltozás hatásait.

Az élelmiszeripar felel a globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért

A Nature Communications-ben megjelent tanulmány arra a következtésre jut, hogy a közeljövőben az EU-ba érkező egyes élelmiszer-alapanyagok ellátásában zavarok léphetnek fel a világ más részein egyre gyakrabban előforduló aszályos időszakok következtében.

A klímaváltozás miatt kialakuló időjárási viszontagságok által leginkább érintett és befolyásolt termények a kávé, a kakaó- és szójabab, a cukornád és a pálmaolaj.

A világ kávébab termésének egyharmadát az EU lakossága fogyasztja el, a mennyiség fele Brazíliából és Vietnámból érkezik. Ezek a területek a globális felmelegedés miatti aszályoknak jobban ki vannak téve, ugyanakkor a tanulmány arra is rámutat, hogy más területek, mint például Columbia és Kenya érintettsége csökkenhet. A kávébab termést a hőhullámok és a levél rozsda gombabetegség egyszerre károsítja.

Ha emberibb világot akarsz: fairtrade kávé

Az EU által felhasznált szójabab mennyiség mindössze 3%-át termeli meg magának. 60%-a olyan területekről érkezik, amelyek 2050 környékére csökkentett szén-dioxid kibocsátási terv mellet is, aszály szempontjából magasan veszélyeztetettnek fog számítani. A kutatók szerint, mivel a szójabab az állati takarmányok kulcsfontosságú összetevője, bármilyen fennakadás a szójabab ellátásban súlyosan veszélyezteti az EU-t.

Az európai csokoládé gyártás 100%-ban importra szorul kakaóbab alapanyagból. Az elemzés szerint az aszálynak való kitettség kockázata erőteljesen növekedni fog Indonézia és Malajzia területén, míg Elefántcsontpart és Ghána területeit ennél várhatóan kevésbé fogja érinteni. 2050-re az EU kakaóbab importjának 28%-át becsülik olyan területekről, amelyek aszály által sújtottak.

Ha emberibb világot akarsz: fairtrade csokoládé és kakaó

A pálmaolaj, az egyik legszélesebb körben használt alapanyag importjának 61%-a fog származni aszályok által sújtotta területekről, ezek közül a területek közül az aszály Indonéziát fogja leginkább érinteni. A cukornád nagyrésze feldolgozott élelmiszerek importjával kerül Európába, az importnak 73%-a válik veszélyeztetté a jövőben. A kukorica és napraforgómag import tekintetében az elemzés alacsony szintű veszélyeztetettséget állapított meg.

Még ennél is rosszabb lehet

Kutatók szerint az aszályok mellett számolni kell az áradásokkal, a megnövekedett számú kórokozókkal és kártevőkkel, az extrém hőhullámok miatti munkaerő kieséssel, csak úgy, mint a beporzó rovarok számának csökkenése miatt bekövetkező biodiverzitás szűküléssel. Ez mind hozzáadódik majd a tanulmányban számításba vett aszálykárok okozta helyzethez, emiatt összességében az általános veszélyeztetettség a fent vázoltnál lényegesen nagyobb.

A pálmaolajipar nyomában eltűnik, ami valaha életet adott – egy indonéz falu története

Európa élelmiszerrel való ellátottsága hatalmas mértékben és egyre jobban függ az éghajlat változásnak egyre inkább kitett országoktól. Az európai háztartások már megtapasztalták az aszályok miatti bizonytalanságot az élelmiszerellátásban, például a 2008-as aszály idején az alacsony bevétellel rendelkező háztartásokat a magas élelmiszer árak jobban érintették.

Az elemzés a Brexit előtt készült, ezért az Egyesült Királyság adatait is magában foglalja. Az adatok elemzésénél az exportáló országok aszályok elleni védekezési lehetőségeit (víztározók építése) is értékelték. Az aszálykárok által kevésbé érintett területek, többletkereslet miatt megnövekedett exportját nem becsülték meg.

Egy másik, nemzetközi kutatás szerint 2050-re a terméshozamok 10%-os csökkenésével kell számolnunk egy erőteljes globális felmelegedés forgatókönyve esetén. 4 növényt: a kukorica, a rizs, a szója és a búza terméshozamát vizsgálták, ezek biztosítják jelenleg a világ kalóriaforrásának 75%-át. A 10%-os hozamcsökkenés óriási kalóriahiányt hozhat globálisan. (A részletekről a Greendex cikkében olvashatunk.)

Most különösen fontos, hogy jól válasszunk csokit

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

A koronavírus-járvánnyal világszerte újból terjedésnek indult a gyerekmunka gyakorlata, aminek csak a fairtrade, a méltányos kereskedelem támogatásával lehet gátat vetni. Ha fairtrade termékeket veszünk le a polcról, segítünk, hogy a kakaó, cukor, tea vagy kávé-termesztők gyermekei iskolába járhassanak, legyen a faluban orvosi ellátás.

Amíg a nagyvállalatok nem zárkóznak el az ellenőrizetlen farmokról származó alapanyag felvásárlásától, addig a még oly hangzatos környezeti és társadalmi felelősségvállalásuk értéke is kérdéses marad. Fogyasztóként addig is annyit tehetünk, hogy pénzünkkel az etikus körülményeket, a fairtrade termékeket támogatjuk.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


FV-19 pályázat logoofof, ökokörEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült, az Európai Unió #GoEAThical projektje társfinanszírozta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás