fbpx
kávéfőző teszt

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kávéfőzőket teszteltünk, melyik készíti a legjobb eszpresszót?

Idén is teszteltük, melyik kávéfőző hozza ki a legtöbbet a kávészemekből, melyik készíti a legjobb eszpresszót. Beko, Bosch, DeLonghi, Krups, Philips, Tchibo – 138 automata, manuális és kapszulás gép tulajdonságait vetettük össze. Melyik gépnek mi az erőssége, gyengesége, mennyit fogyaszt, milyen tejhabot csinál?

A teszt során 138 kávéfőzőt teszteltek partnereink laboratóriumban. Manuális – vagyis őrölt kávéval működő -, automata – vagyis beépített darálóval rendelkező – és kapszulás gépeket eredményeit is vizsgáltuk a következő szempontok szerint:

Működés

 • Milyen gyorsan készítenek el egy-egy adag kávét az egyes gépek?
 • Megfelelő-e a kávé hőmérséklete?
 • Milyen eredménnyel dolgozik a tejhabosító?
 • Némely készülékek két csésze kávét egyszerre is le tudnak főzni. Ezek esetében ezt is kipróbáltuk, és mindkét presszó kávét vizsgáltuk egymáshoz képest is.

Használhatóság

Mivel egy kávéfőzőt a legtöbben napi szinten használnak, fontos, hogy mennyire jól illeszkedik a kezelése a napi rutinba. Éppen ezért utánajártunk annak is,

 • melyiknek mennyire felhasználóbarát a használati utasítása,
 • milyen könnyen lehet vele elkészíteni egy kávét tejhabbal, illetve tejhab nélkül,
 • mennyire zajosak,
 • mennyire könnyen tisztíthatóak, vízkőmentesíthetőek.

Energiafogyasztás

Ezekből a mérésekből kiderült, hogy a készülékek mennyi energiát használnak az üzemkész állapot eléréséhez, az első és második csésze kávé elkészítéséhez, illetve készenléti állapotban.

Eszpresszó érzékszervi vizsgálata

A lefőzött kávé élvezeti értékét 10 szakember vizsgálta vakteszt keretein belül. A tesztelők értékelték

 • a krémszín intenzitását és megjelenését,
 • az aromát,
 • a pörkölés intenzitását, keserűséget, savasságot, fanyarságot, íz-egyensúlyt és
 • a kávé állagát is.

Mit mutatnak a teszteredmények?

A tesztelt termékek átlagára 20 000 Ft és 947 000 Ft között mozog. Ezek közül

a legdrágább a Sage Oracle Touch automata modell, ez az összesítésben 69%-os eredményt ért el, a legolcsóbb egy Bosch kapszulás termék, ennek eredénye 75%.

Gyorsan kiszámoltuk, hogy másnak már ne kelljen: a kettő közötti különbség 927 000 Ft. Szóval, ha csak egy jó eszpresszóra vágyunk minden reggel, felesleges azt gondolnunk, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Elérhető áron találhatunk a csúcskategóriás gépeknél is jobb eszpresszót készítő készülékeket. Persze vitathatatlan, hogy a többszázezres gépek számos extra funkcióval kényeztethetnek minket és nagyon dizájnos a kivitelezésük. Viszont jobb minőségű eszpresszóra ne számítsunk mindenképpen. Sőt.

Csak, hogy az említett Sage márkánál maradjunk, ezek közül is az őrölt kávéval működő modelleknél: a Sage the Bambino (átlagára a tesztelés idején 132 000 Ft) terméke 4,1 pontot kapott az eszpresszójára, míg a Sage Bambino Plus (átlagára a tesztelés idején 196 000 Ft) 2,6-ot a maximálisan elérhető 5-ből. Mint annyiszor, most is rámutattak a teszteredmények, hogy egy márkán belül is nagyok lehetnek a különbségek, s még csak nem is feltétlenül a drágább a jobb.

kave_klímavaltozas_etikus_fogyasztas

Manapság a háztartási eszközök energiafogyasztására talán a szokásosnál is több figyelmet érdemes fordítani. S mivel a kávéfőzőt napi szinten többször is használjuk, ez is megdobhatja a havi számlánkat, ha egy energiapazarlóbb darabot sikerül beszereznünk. A tesztelt termékek között nagy a szórás. Akadnak kifejezetten energiazabáló gépek, például több Krups termék is ilyen. De róluk sem mondható ez el egyöntetűen, hiszen például a Krups EA872B Intuition Preference átlagon felüli, értékelhető eredményt ért el ez ügyben.

A Tudatos Vásárlók terméktesztekben külön-külön szűrhetsz minden vizsgált szempontra, s részletesen tájékozódhatsz egy-egy termék specifikációjáról is, hogy ne marketing üzenetek, hanem valós teljesítmény alapján tudd kiválasztani a számodra legmegfelelőbb kávéfőzőt.

A teljes tesztet előfizetéssel itt nézheted meg

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás