fbpx
kávéfőző teszt

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kapszulás, automata, manuális – kávéfőzőket teszteltünk

Van, akinek művészet, másnak létszükséglet. Van, aki fehéren szereti és van, aki feketén. Az életünk része a kávézás, az utóbbi időben pedig leginkább az otthoni kávézás, ezért az idei karácsony egyik slágerterméke lehet a kávéfőző. 148 kapszulás, automata és manuális verziót teszteltünk, vizsgáltuk az elkészített kávé hőmérsékletét, az eszpresszó minőségét, az elkészítési időt, a tejhabosítást, az energiafogyasztást és a tisztítást.

A 148 kávéfőzőt nemzetközi laboratóriumi mérések eredményei alapján hasonlítottuk össze  – volt köztük kapszulás, automata és manuális készülék is. Vizsgáltuk az elkészített kávé hőmérsékletét, az eszpresszó minőségét, az elkészítési időt, a tejhabosítást, az energiafogyasztást és a tisztítást. A tesztben 21 márka kávéfőzői szerepelnek, közülük 126 elérhető jelenleg az itthoni boltokban, 22 pedig nemrégiben kifutott termék. Miért vettünk be kifutott gépeket is a tesztbe? Igaz ugyan, hogy a boltokban, webáruházakban már nem kaphatóak, de ezek a termékek nem tűntek el a piacról, csak épp a máshol juthatunk hozzájuk, például az online piactereken. (Ezek közül a legnagyobbakat – a Vaterát, a Jófogást és a Facebook Marketplace-t – itt hasonlítottuk össze.) Eredményeik publikálásával a használt készülékek vásárlását szeretnénk megkönnyíteni.

Mennyibe kerül, ha kapszulás kávét iszunk?

A tesztben szereplő kapszulás készülékek ára 15 ezer forinttól indul, 120 ezer forintért juthatunk hozzá a legdrágább típushoz. Az eredményből ismét látszik, hogy nem mindig a legdrágább a legjobb.

A tesztelt termekékek közül 25 ezer forintért már vásárolhatunk jó eredményeket elért kapszulás gépet.

Ez olcsónak tűnik elsőre, a kapszulás gépeknél azonban állandó költségként számolnunk kell a kapszulák árával is. Egy kávékapszula ára jelenleg mintegy 70 és 200 Ft között van, azaz ha csak napi 2 kávéval számolunk, akkor a kapszulás kávé fogyasztása éves szinten további 50-150 ezer forint kiadást jelent.

Ezzel szemben egy automata vagy manuális gépnél egy eszpresszóhoz 40-120 Ft-ba kerül a jobb minőségű kávé, ez évi 30-88 ezer forint. A tesztben élmezőnyében végzett automata és manuális gépek ára 120 és 350 ezer forint között van.

A kapszulás kávéknál további komoly kérdés a nagy mennyiségű hulladék. Habár, ahogy fent írtuk, van alternatíva, illetve egyes gyártók visszaveszik és újrahasznosítják a kiürült kapszulát, sajnos ez a mennyiség még mindig eltörpül a kukában landoló kapszulákhoz képest.

Az eszpresszógépek nagy nyomással préselik át a forró vizet a finomra őrölt kávén, kinyerve abból a legértékesebb íz- és illatanyagokat. A jól elkészített eszpresszó sűrű és krémes, cukor nélkül is megfelelően édes az íze. Sok készülékkel gőzölni is lehet és bizonyos típusok tejhabosító funkcióval is felszereltek, így könnyen készíthető velük cappuccino.

Két fő típus közül választhatunk:

A manuálisnál minden kávéfőzéskor be kell tennünk az őrölt kávét. Ennél a típusnál sok készülék a teafilterhez hasonló kávépárnával (pod) is működik. A sima manuális készülékek viszonylag megfizethetők, általában 100 ezer forint alatt vannak.  Meglepő módon ezen a típuson belül az egyik legjobban teljesítő modell a legolcsóbb. 

Aki ragaszkodik a frissen őrölt kávéaromához, annak érdemes inkább automata, vagyis darálóval ellátott készüléket választania, amely mindig csak az adott kávéhoz szükséges mennyiségű kávét darálja le. Ezek a készülékek a drága kategóriába tartoznak, 100 ezer és 800 ezer forint közötti árat kell értük fizetni, a legjobbak között azonban 200 ezer forinttal a zsebünkben már tudunk válogatni.

A teljes kávéfőző teszt előfizetéssel itt érhető el >>>

Hogyan használd tesztjeinket?

3+1 tipp az extrán fenntartható kávéfőzéshez

Csodálatos dolgokat lehet találni az interneten, ha az ember szeretné a kávéfőzést olcsón, ráadásul hosszútávon olcsón megúszni. Ha valaki az amerikai típusú, hígabb kávét kedveli, akkor ajánljuk kedvencünket, a porcelánból készült, fém szűrős kávéfőzőt, ami papírszűrő nélkül használható és könnyen tisztítható. Nagyon nehéz összetörni, 1-4 adag elkészítésére alkalmas, és ha nem mindenki a feketét szereti, akkor akár chai lattét is készíthetünk vele.

További zero waste típusú, olcsó, tartós és viszonylag kevés hulladékkal járó kávékészítő eszköz a french press. Ennél sincs szükség elektromosságra, se kapszulára, se papírszűrőre, csak durvára őrölt kávéra és forró vízre. Intenzív, testesebb aromájú kávét lehet készíteni vele, mint egy csepegtetős tölcsérrel, mivel a kávéőrlemény a szűrőbetétben közvetlenül keveredik a forró vízzel, így a kávéolajok az italban maradnak. A dugattyús eszközben néhány perc alatt, méretétől függően akár nagyobb mennyiségű, finom kávét készíthetünk el.

A klasszikus kotyogós kávéfőző az egyik legkézenfekvőbb megoldás azoknak, akik az erős kávét kedvelik. Kis helyen is elfér, és ha jó gyártótól vásárolunk, akkor akár több évtizedig is szolgálhat, könnyű tisztítani és karbantartani – csak a gumitömítést kell néha cserélni rajta.

Ha emberibb világot akarsz: fairtrade kávé

Azoknak pedig, akik ragaszkodnak a kapszulás kávéhoz és a fenntarthatóságról sem szeretnének lemondani, a gyártók kifejlesztették a fém tölthető kapszulát. Több gyártó készülékeihez is lehet már ilyet kapni. A kapszula egyszerű használhatósága így ugyan elvész, cserébe viszont megtölthetjük mindig frissen őrölt vegyszermentesen termesztett bio vagy épp etikusan termesztett fairtrade kávéval.

Ha egyaránt fontos számunkra a jó kávé, a környezet védelme és a méltányosság is, akkor a Tudatos Vásárlók tanácsa: válasszunk fenntartható eszközöket és lehetőség szerint igyunk fairtrade kávét!


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás