fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Fenntartható forrásból származó kakaót és kávét ígér termékeiben a Nestlé

nescafé fenntartható kávé kakaó

A Nestlé 2050-re nettó zéró kibocsátást vállalt, ennek elérése érdekében 2030-ra felére csökkenti karbonkibocsátását. A vállalás részeként már 2025-től a termékeihez felhasznált összes kávét és kakaót fenntartható forrásból fogja beszerezni – írják közelményükben.

A Nestlé 2050-re éri el karbonsemlegességet címmel adott ki közleményt. Ebben azt írják, az éghajlatváltozásért, az üvegházhatású gázok kibocsátásáért többek között az élelmiszertermelés és fogyasztás is nagy mértékben felelős. Ezt felismerve a multinacionális vállalat több ígéretet is tesz lábnyomának csökkentésére, közöttük azt, hogy 2025-től a termékeihez felhasznált összes kávét és kakaót fenntartható forrásból fogja beszerezni.

Ennek érdekében együttműködnek a gazdákkal az erdőirtások elkerülésében és nagyszabású újraerdősítési tervek megvalósításában – írják. Tudatos Vásárlóként örülünk az ígéretnek, és kiváncsian várjuk, milyen minősítés lesz a biztosítéka annak, hogy a Nestlé termékekben felhasznált kakaó és kávé valóban fenntartható forrásból származik. Egyesületünk rendre a cégektől független minősítések – élelmiszerben például a Fairtrade – mellett kampányol, hiszen valós biztosítékot csak ők adhatnak.

Arról, hogy a vállalatok például a kéváiparban milyen egyéb megoldásokat vezetnek be arra, hogy fenntarthatóságukat logókkal bizonyítsák, milyen enyhébb feltételeket szabó minősítéseket hoznak létre, ebben a cikkünkben írtunk.

A kakaó és a kávé két olyan alapvető nyersanyag, ami a Nestlé számos termékében megtalálható, így többek között a Szerencsen és Diósgyőrben gyártott termékek – kávé és kakaó italporok, édességek – alapanyaga is. A vállalat célja, hogy e két nyersanyag termesztése ne járuljon hozzá az erdőirtáshoz. A Nestlé 2020-ban az Elefántcsontpart biodiverzitás szempontból egyik utolsó menedékének számító Cavally erdőség megőrzését és helyreállítását célzó PPP projektet indított útjára. A Nestlé vállalta, hogy 2030-ig évente legalább 20 millió fát ültet azokon a területeken, ahonnan nyersanyagot vásárol.

a világ legnagyobb műanyagszennyezői
A világ legnagyobb műanyagszennyezői 2020-ban (Forrás: Break Free From Plastic)

A Nestlének van miből javítani lábnyomán, ugyanis zsinórban harmadik éve bent van a 3 legnagyobb műanyagszennyező között a Coca-Cola és a PepsiCo mellett. A Nescafé, a Nespresso kávék és a Nesquick kakaó mellett ásványvízmárkákat pl. a San Pellegrino-t, a Theodorát és a Kékkutit, gabonapelyheket és csokoládékat is forgalmazó Nestlé azt írja: kizárólag fenntarthatóbb csomagolóanyagokkal érhetik el a 2050-es nettó zéró célkitűzését. Ehhez pedig az újrahasznosított anyagok nagyobb arányú felhasználására, több újrahasználható (újratölthető, visszaváltható) csomagolóanyag fejlesztésére vagy akár bizonyos csomagolóanyag típusok teljes elhagyására van szükség.

„A Nestlé csomagolóanyagainak világszerte 87 %-a már most újrahasznosítható vagy újrafelhasználható. Szeretnénk, ha ez a szám 2025-re 100%-ra emelkedne”- mondta el Noszek Péter, a Nestlé Hungária ügyvezetője.


Ezt a tartalmat az  Európai Unió #GoEAThical projektje finanszírozta.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára