fbpx
nescafé fenntartható kávé kakaó

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Fenntartható forrásból származó kakaót és kávét ígér termékeiben a Nestlé

A Nestlé 2050-re nettó zéró kibocsátást vállalt, ennek elérése érdekében 2030-ra felére csökkenti karbonkibocsátását. A vállalás részeként már 2025-től a termékeihez felhasznált összes kávét és kakaót fenntartható forrásból fogja beszerezni – írják közelményükben.

A Nestlé 2050-re éri el karbonsemlegességet címmel adott ki közleményt. Ebben azt írják, az éghajlatváltozásért, az üvegházhatású gázok kibocsátásáért többek között az élelmiszertermelés és fogyasztás is nagy mértékben felelős. Ezt felismerve a multinacionális vállalat több ígéretet is tesz lábnyomának csökkentésére, közöttük azt, hogy 2025-től a termékeihez felhasznált összes kávét és kakaót fenntartható forrásból fogja beszerezni.

Ennek érdekében együttműködnek a gazdákkal az erdőirtások elkerülésében és nagyszabású újraerdősítési tervek megvalósításában – írják. Tudatos Vásárlóként örülünk az ígéretnek, és kiváncsian várjuk, milyen minősítés lesz a biztosítéka annak, hogy a Nestlé termékekben felhasznált kakaó és kávé valóban fenntartható forrásból származik. Egyesületünk rendre a cégektől független minősítések – élelmiszerben például a Fairtrade – mellett kampányol, hiszen valós biztosítékot csak ők adhatnak.

Arról, hogy a vállalatok például a kéváiparban milyen egyéb megoldásokat vezetnek be arra, hogy fenntarthatóságukat logókkal bizonyítsák, milyen enyhébb feltételeket szabó minősítéseket hoznak létre, ebben a cikkünkben írtunk.

A kakaó és a kávé két olyan alapvető nyersanyag, ami a Nestlé számos termékében megtalálható, így többek között a Szerencsen és Diósgyőrben gyártott termékek – kávé és kakaó italporok, édességek – alapanyaga is. A vállalat célja, hogy e két nyersanyag termesztése ne járuljon hozzá az erdőirtáshoz. A Nestlé 2020-ban az Elefántcsontpart biodiverzitás szempontból egyik utolsó menedékének számító Cavally erdőség megőrzését és helyreállítását célzó PPP projektet indított útjára. A Nestlé vállalta, hogy 2030-ig évente legalább 20 millió fát ültet azokon a területeken, ahonnan nyersanyagot vásárol.

a világ legnagyobb műanyagszennyezői
A világ legnagyobb műanyagszennyezői 2020-ban (Forrás: Break Free From Plastic)

A Nestlének van miből javítani lábnyomán, ugyanis zsinórban harmadik éve bent van a 3 legnagyobb műanyagszennyező között a Coca-Cola és a PepsiCo mellett. A Nescafé, a Nespresso kávék és a Nesquick kakaó mellett ásványvízmárkákat pl. a San Pellegrino-t, a Theodorát és a Kékkutit, gabonapelyheket és csokoládékat is forgalmazó Nestlé azt írja: kizárólag fenntarthatóbb csomagolóanyagokkal érhetik el a 2050-es nettó zéró célkitűzését. Ehhez pedig az újrahasznosított anyagok nagyobb arányú felhasználására, több újrahasználható (újratölthető, visszaváltható) csomagolóanyag fejlesztésére vagy akár bizonyos csomagolóanyag típusok teljes elhagyására van szükség.

„A Nestlé csomagolóanyagainak világszerte 87 %-a már most újrahasznosítható vagy újrafelhasználható. Szeretnénk, ha ez a szám 2025-re 100%-ra emelkedne”- mondta el Noszek Péter, a Nestlé Hungária ügyvezetője.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


ofof, ökokörA projekt az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült a #GoEAThical -OurFood.OurFuture projekt keretében. Tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, és semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás