fbpx
fairtrade méltányos etikus kereskedelem

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Miért jobb a fairtrade rendszerében dolgozni?

Szomorú tény, hogy a fejlődő országokban gyártott termékek kereskedelme gyakran gyermekmunkával és a helyi lakosoknak súlyos egészségkárosodást okozó szennyezéssel jár együtt. Kiszolgáltatottságra,  szegénységre, a szociális, a munkabiztonsági és a környezetvédelmi szabályozás hiányosságaira, és a mindezt kihasználó vállalati hatalomra épül. Ezzel szemben a Fairtrade Foundation a termeléstől az eladásig minden fél számára méltányos és környezettudatos rendszert hozott létre. Nézzük meg, hogyan működik ez a gyakorlatban!

A Kereskedelmi Világszervezet (World Trade Organization, WTO) szabályai jelenleg nem teszik lehetővé, hogy a méltánytalan körülmények között készült termékek importját megtiltsák. A WTO szerint ez „önkényes kereskedelem-korlátozásnak” minősül. Erre az ellentmondásos és igazságtalan helyzetre született megoldásként a méltányos kereskedelem (fairtrade) intézményrendszere. 

Fontos tudni, hogy a Fairtrade megjelölés kizárólag akkor jelenhet meg a termékek csomagolásán, ha a Fairtrade szabvány előírásai érvényesülnek.

A fairtrade termékek biztonságos és egészségre nem ártalmas munkafeltételek mellett készülnek, ahol a dolgozók tisztességes árat kapnak az elkészített termékekért, és munkahelyük működésével kapcsolatban döntési jogosultsággal is rendelkeznek. A méltányos kereskedelem jó minőséget garantál, és a nagyrészt kézi munkával előállított termékek termelése kevésbé terheli a  környezetet.

Hány embernek ad megélhetést a Fairtrade rendszere?

A Fairtrade Foundation 2019. évi jelentése szerint 2018-ban több mint 1,71 millió gazdálkodó és alkalmazott dolgozott világszerte az 1599 szervezet valamelyikében. A fairtrade termékek kereskedelme 2018-ban világviszonylatban meghaladta a 9,8 milliárd eurós értéket, ami kicsit több mint 8%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A fairtrade termékek eladásából átlagosan 118 millió euró került a vissza a termelőkhöz és a közösségekhez a Fairtrade prémium program keretében.

A méltányos kereskedelem egyik kulcspontja, hogy tiltja a gyermekmunkát.

Világszerte a fairtrade-ben dolgozók közel fele a kávétermesztésben tevékenykedik (50%). A gazdálkodók és munkások másik fele a tea (45%), a kakaó, a cukornád, a gyapot, a virág, a banán és egyéb termékek előállításában vesz részt. A legnagyobb mennyiségben termelt fairtrade termék a banán, amivel világszerte 11 országban nagyjából 27.000 ember foglalkozik.

A legtöbb fairtrade termelő és alkalmazott Afrikában és a Közel-Keleten dolgozik (62%). Kenyában a legnagyobb az arány: világviszonylatban közel minden 5. fair trade dolgozó (19%) itt tevékenykedik. Afrikában az ültetvényeken dolgozók 40%-a nő, viszont igen alacsony a női munkaerő aránya Latin-Amerikában.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), az ENSZ szakosodott szervezetnek adatai szerint világszerte az 5-17 év közötti gyerekmunkások 60%-a mezőgazdaságban dolgozik, ami mintegy 98 millió gyereket jelent.

A fairtrade gazdálkodás mindenben jobb

A méltányos kereskedelemben a Fairtrade prémium azt az összeget jelenti, amelyet a kereskedők fizetnek a termelőknek a kialkudott, minimális eladási áron felül. A termelők és a munkások közösen döntik el, hogyan forgatják vissza ezt a prémium bevételt a helyi közösségbe. A Fairtrade programban a kisüzemi gazdaságok a prémium bevételek megközelítőleg 46%-át a termelés és termékek minőségi fejlesztésére, hatékonyabb üzleti modell bevezetésére használják fel.

A termelők számára olyan szolgáltatásokat támogatnak a Prémium programból, mint pénzügyi tanácsadás, hitelek, oktatás és egészségügy a gazdálkodók és családtagjaik számára, célirányos képzések és üzleti gyakorlati ismeretek oktatása.

Az összes prémium 24%-át fordítják a különböző típusú oktatási tevékenységekre: a gazdáknak tartott képzésektől kezdve a gyermekeik tanulási lehetőségeire, 6%-át pedig közvetlenül a közösség tagjainak: a gyerekek, fiatalok és nők támogatására.

Támogatja a közösségek fennmaradását

A közösség számára szociális, egészségügyi, oktatási célokat, infrastrukturális fejlesztéseket, környezetvédelmi beruházásokat fedeznek. Az alkalmazottak körében felhasznált keretösszeg legnagyobb részét az alkalmazottak és családtagjaik használhatják fel (oktatásra, egészségügyre, lakhatásra, hitelre, pénzügyi tanácsra). A fennmaradó részt közösségi fejlesztésekre, az alkalmazottak képzésére, munkás-szervezetek működési támogatására költhetik.

Olyan programok is megvalósíthatók a prémium keretből, mint például az ültetvényeket rendszeresen látogató agrár „doktor” Indiában. Így volt mód a közép-amerikai kávétermelők megsegítésére is, amikor a szélsőséges időjárás miatt az éves termésük 30-40%-a tönkrement. 2013-ban a perui banánültetvényeket az éghajlatváltozás következtében durva kórokozók támadták, de egy német kutatók által kidolgozott eljárással sikerült megoldást találni a helyzetre – hála a fairtrade-fedezetnek.

A nők helyzetén is javít

Az összes fairtrade gazdálkodó és alkalmazott megközelítőleg egynegyede nő (2016-2017), ami kis mértékben, de emelkedést mutat az előző évekhez képest. A nők leginkább alkalmazottként, (46%), a legtöbben Indiában, Sri Lankán és Pakisztánban, főként a minősített ültetvényeken és a sportlabda üzemekben dolgoznak.

Szintén magas a női munkaerő aránya Afrikában is, ahol az ültetvényeken dolgozók 40%-a nő, Latin-Amerikában viszont igen alacsony. A 2019. évi évi FLO jelentés nem szolgáltat  adatokat a bérezés elosztásáról, de feltételezhetően itt is érvényesül az a tendencia, hogy a nőket legnagyobb arányban az alacsonyabb bérezésű munkakörökben alkalmazzák.

fairtrade etikus méltányos kereskedelem

Ha lassú tempóban is, de emelkedésnek indult a női gazdálkodók száma is, leginkább a kisebb gazdaságokban. A női szövetkezetek egyre erősebbek a tea-, az olajos magvak, gyümölcsök és hasonló, aprólékos munkát igénylő termények termelése esetében.

Példák és tanulságok 

2016 szeptemberében James Robinson neves angol fotográfus a Méltányos gyümölcsöt! (Make Fruit Fair, MFF) kampány keretében a Banana Link, az IUF Africa és a Ghánai Mezőgazdasági Dolgozók Általános Szakszervezete (GAWU) meghívására Ghánába utazott. Robinson a helyszínen dokumentálta, milyen a helyzet ott, ahol a termék fairtrade minősítése védi a dolgozókat. 

Nézd, ennyivel jobb egy fairtrade ültetvény!

Rizstermelők kisegítve 

Egy másik példa a rizstermelés helyzete. A fejlődő országok rizstermelői gyakran adósságot halmoznak fel a vetőmag és a műtrágya beszerzése vagy a termőterület növelése miatt. Az aratást követően gyakran a betakarított rizs 10-30%-a is kárba vész a nem megfelelő raktározás és az eszközök hiányossága miatt. Ezért a gazdálkodók gyakran kénytelenek azonnal alacsony áron értékesíteni a terményeiket.

A fairtrade rendszerben a prémium és a minimum ár régiónként, valamint rizsfajtánként változik, és rendszeresen felülvizsgálják.

A gazdálkodók 60%-ig terjedő előfinanszírozást igényelhetnek, és támogatják őket abban is, hogy hosszú távú kereskedelmi partnereket találjanak.

A Fairtrade programban a gazdálkodókat tréningeken készítik fel arra, hogy hogyan tudják hatékonyabbá tenni a munkafolyamataikat. Emellett segítenek nekik megküzdeni a klímaváltozás hatásaival, például ellenállóbb rizsfajtákat ismertetnek meg velük.

 

Gyűrű, amihez nem gyerekmunkások bányásszák az alapanyagot

A gyermekmunka egyik kiemelten kizsákmányoló területe a bányászat. A Föld legnagyobb aranykitermelésének helyszínéül szolgáló Dél-Amerikában és Afrikában a bányászatban dolgozók 90%-a kizsákmányolás áldozata, 30%-uk pedig gyermekmunkás. A gyémánt és a konfliktusos ásványoknak nevezett volfrám, tantál, ón, kobalt mellett az aranybányák birtoklásáért sokszor népirtással járó harc folyik. A bányában dolgozók porral és néha mérgező gázokkal kevert levegőt lélegeznek. Súlyos légzőszervi betegségek (például szilikózis), állandó fejfájás, hallás-és látásproblémák, ízületi rendellenességek és különféle dermatológiai, izom- és ortopédiai betegségek és sebek veszélyeztetik hosszú távú mentális és fizikai egészségüket.

A gyermekek ásnak, zúznak, ércet szállítanak, órákig állnak a vízben, homokot vagy iszapot szednek a folyómedrekből. Díjazásuk leggyakrabban a természetbeni és a készpénzfizetés kombinációja.

Az egyik fairtrade minősítő szervezet a Fairmined, (Alliance for Responsible Mining (ARM) által kiadott minősítés garantálja, hogy az aranybányászat etikus és kíméletes mind a munkások, mind a környezet számára. Gyerekmunka nélkül, megfelelő védőöltözetben és munkakörülmények között, korrekt fizetés mellett.

Házasodj fairtrade karikagyűrűvel és nem támogatod a gyerekmunkát

Nincs higany és ciánmérgezés, és az arany útja a bányától a vásárlóig átláthatóan nyomon követhető. A Fairmined mellett a Fairtrade is ad minősítést bányáknak, de napjainkban a földön bányászott aranynak csupán 1%-a kap ilyen minősítést. A Fairtrade program minden kilogramm arany után 2000 dollárt ad a bányász-szövetkezetnek, amit közösségi fejlesztésekre, iskolák vagy kórházak létesítésére fordíthatják.

A 2021. január 1-jével hatályba lépő EU-rendelet szerint a konfliktusos ásványok (arany, ón, tantál és volfrám) több, mint 95%-nak felelős forrásból kell származnia.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


ofof, ökokörEzt a tartalmat az International Visegrad Fund támogatta, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társafinanszírozta. ‘V4 Cooperation for moving forward fair trade as a socially innovative economic model’ (21810223).

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás