fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Riasztóan magas arányban találtak vegyi anyagokat férfiak vizeletében

a képen egy pár csók előtt

Miközben a kutatók a csökkenő spermiumszámokra keresnek magyarázatot, egyre tisztább és vészjóslóbb képet kapunk arról, hogy a vegyi szennyezőanyagok milyen szerepet játszanak a spermiumszám csökkenésében.

Közel 100 önkéntes férfi vizeletmintáját vetette vizsgálat alá kutatók: a mintákban riasztóan magas arányban találtak endokrinkárosító anyagokat, amelyekről tudjuk, hogy csökkentik a termékenységet. A különböző vegyi anyagok, mint például a biszfenolok és dioxinok „koktéljai”, amelyek jelenlegi tudásunk szerint negatív hatással vannak a hormonokra, illetve a spermaminőségre, a biztonságosnak tekintett szinthez képest akár százszoros mennyiségben voltak jelen a vizsgált mintákban.

A vizsgálatban az említett vegyi anyagoknak való kitettség átlagos szintje az elfogadhatónak ítélt szint 17-szerese volt.

„A férfiak reproduktív egészségére hatást gyakorló vegyi anyagok keverékének értékelése riasztóan magas kombinált kitettséget mutat, az elfogadható mértéket messze meghaladja” – írják a tanulmány szerzői, akik a kutatás eredményeit az Environment International c. folyóiratban publikálták.

A kutatás 98 önkéntes, 18-30 év közötti dán férfi vizeletmintájának 9 vegyi anyag szintjét vizsgálta, többek között a biszfenol, a ftalátok és a paracetamol szintjét. Ezen kívül már létező adatokat is felhasználtak, nagyrészt az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) adatait, hogy a kutatásba bevont önkéntesek 20 másik vegyi anyagnak való kitettségét megbecsülje. A kutatócsapat ezután összehasonlította a kapott eredményeket a kitettség hivatalosan meghatározott elfogadható szintjével.

Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni

Ez minden egyes vegyi anyag lehetséges hatásának felmérését eredményezte, majd ezeket a hatásokat összekombinálva a kutatók összesített kockázatfelmérést végeztek: kikalkulálták a vegyi anyagok különböző „koktéljainak” (kombinációinak) kockázati indexét.

A kutatócsoport, melynek vezető kutatója Andreas Kortenkamp professzor a londoni Brunel Egyetemről, úgy nyilatkozott, hogy rendkívül meglepőnek találták a kockázati index nagyságát a vizsgált önkéntesek esetében. Az is meglepő volt számukra, hogy a hormonrendszert károsító, endokrin romboló hatású biszfenol-A (BPA) mutatkozott a domináns kockázati tényezőnek, ugyanis a közelmúltbeli kutatások a műanyagokban használt ftalátokra fókuszáltak.

A BPA után – kockázat szempontjából – a dioxinok, a paracetamol és a ftalátok következnek. Amikor a BPA-t kivonták a „koktélból”, a kombinált kitettség még mindig nem csökkent elfogadható szintre, és a paracetamolt pedig úgy írják le, mint „a koktélok legveszélyesebb vegyületét”.

A kutatók ugyanakkor megfogalmazták a vizsgálat korlátait is. Például, hogy a már létező adatok 2009-2010-re vonatkoznak, és a BPA-nak való kitettség azóta valószínűleg csökkent, viszont a más vegyi anyagoknak való kitettség valószínűleg növekedett. Egy másik bizonytalan aspektusa a kutatásnak az, hogy a reproduktív korban lévő nőkre vajon ugyanilyen mértékű vegyi anyag kitettség vonatkozik-e.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a vizsgálat valószínűleg alábecsüli a vegyi anyag koktélok okozta kockázatot, mivel „az emberi szervezet egyszerre számtalan vegyi anyagnak van kitéve”, és ezeketnek csak  töredékét vették figyelembe.

13 hormonhatású anyag a lakásban – hogyan kerülhetjük el?

A spermiumszám drasztikus csökkenése

A spermiumszám azt mutatja meg, hogy az ondómintában mennyi spermium, azaz hímivarsejt található. A spermium koncentráció a spermiumszámot 1 ml-re vonatkoztatva mutatja meg. Az alacsony spermiumszám (oligospermia) 15 millió/ml alatti spermium koncentrációt jelent vagy 39 millió alatti teljes spermiumszámot. Ez a probléma a férfi termékenységi zavarok egyik leggyakoribb oka, kutatások szerint az utóbbi 50 évben felére csökkent a férfiak spermiumszáma a nyugati országokban. Ezzel párhuzamosan egyéb reproduktív egészségügyi problémák jelentkeztek és erősödtek fel, ilyen például a here leszállási zavar vagy a hererák.

A problémát kutatók világszerte egyéb lehetséges okokat is azonosítottak, amelyek a spermiumszám csökkenését okozhatják, ilyenek például az életvitellel kapcsolatok tényezők, a dohányzás, vagy a légszennyezés. A legfrissebb kutatások azonban kifejezetten a vegyi anyagok szerepével foglalkoznak.

„Elemzésünk mintegy előremutató prognózis is egyben, és ezt a prognózist a megfelelően tervezett, a sperma minőségét vizsgáló epidemiológiai kutatások a jövőben alátámaszthatják” – írják Kortenkamp és kollégái.

Addig is, amíg egyéb országokban elvégzik a hasonló kutatásokat, a kutatók mihamarabb új szabályozásokat szeretnének, így például a BPA kitiltását javasolják minden, élelmiszerrel érintkező anyagból. Azt is hozzátették, hogy a paracetamol különböző adagjainak a spermiumok minőségére tett hatását vizsgáló kutatások „teljes mértékben hiányoznak és ezeket mihamarabb el kellene végezni.”

Válaszd a hiteles környezetbarát termékeket! 

EU ökocímkeAz EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a német Blauer Angel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké.

Az ökocímke elnyerésének kritériumait az EU és a tagállamok az iparággal, a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel és a fogyasztói szervezetekkel együttműködve határozzák meg, és négyévente felülvizsgálják, hogy az adott termék megfelel-e az elvárásoknak.

Az EU ökocímke előnye egyrészt abban áll, hogy az értékelési kritériumok a termékek teljes életciklusára vonatkoznak – tehát a gyártásra és a csomagolással keletkező hulladék kezelésére is -, és ezeket főbb termékkörönként jogszabályban rögzítik. A címkére pályázó termékeket független intézetek értékelik. Ezeknek a termékeknek a használatra való alkalmasságát a gyártók független laborokban vagy egy előre meghatározott módszer szerint saját maguk tesztelik, és az erről szóló dokumentációt be kell nyújtani az ökocímke minősítési eljáráshoz


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok