fbpx
a képen egy pár csók előtt

Riasztóan magas arányban találtak vegyi anyagokat férfiak vizeletében

Miközben a kutatók a csökkenő spermiumszámokra keresnek magyarázatot, egyre tisztább és vészjóslóbb képet kapunk arról, hogy a vegyi szennyezőanyagok milyen szerepet játszanak a spermiumszám csökkenésében.

Közel 100 önkéntes férfi vizeletmintáját vetette vizsgálat alá kutatók: a mintákban riasztóan magas arányban találtak endokrinkárosító anyagokat, amelyekről tudjuk, hogy csökkentik a termékenységet. A különböző vegyi anyagok, mint például a biszfenolok és dioxinok „koktéljai”, amelyek jelenlegi tudásunk szerint negatív hatással vannak a hormonokra, illetve a spermaminőségre, a biztonságosnak tekintett szinthez képest akár százszoros mennyiségben voltak jelen a vizsgált mintákban.

A vizsgálatban az említett vegyi anyagoknak való kitettség átlagos szintje az elfogadhatónak ítélt szint 17-szerese volt.

„A férfiak reproduktív egészségére hatást gyakorló vegyi anyagok keverékének értékelése riasztóan magas kombinált kitettséget mutat, az elfogadható mértéket messze meghaladja” – írják a tanulmány szerzői, akik a kutatás eredményeit az Environment International c. folyóiratban publikálták.

A kutatás 98 önkéntes, 18-30 év közötti dán férfi vizeletmintájának 9 vegyi anyag szintjét vizsgálta, többek között a biszfenol, a ftalátok és a paracetamol szintjét. Ezen kívül már létező adatokat is felhasználtak, nagyrészt az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) adatait, hogy a kutatásba bevont önkéntesek 20 másik vegyi anyagnak való kitettségét megbecsülje. A kutatócsapat ezután összehasonlította a kapott eredményeket a kitettség hivatalosan meghatározott elfogadható szintjével.

Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni

Ez minden egyes vegyi anyag lehetséges hatásának felmérését eredményezte, majd ezeket a hatásokat összekombinálva a kutatók összesített kockázatfelmérést végeztek: kikalkulálták a vegyi anyagok különböző „koktéljainak” (kombinációinak) kockázati indexét.

A kutatócsoport, melynek vezető kutatója Andreas Kortenkamp professzor a londoni Brunel Egyetemről, úgy nyilatkozott, hogy rendkívül meglepőnek találták a kockázati index nagyságát a vizsgált önkéntesek esetében. Az is meglepő volt számukra, hogy a hormonrendszert károsító, endokrin romboló hatású biszfenol-A (BPA) mutatkozott a domináns kockázati tényezőnek, ugyanis a közelmúltbeli kutatások a műanyagokban használt ftalátokra fókuszáltak.

A BPA után – kockázat szempontjából – a dioxinok, a paracetamol és a ftalátok következnek. Amikor a BPA-t kivonták a „koktélból”, a kombinált kitettség még mindig nem csökkent elfogadható szintre, és a paracetamolt pedig úgy írják le, mint „a koktélok legveszélyesebb vegyületét”.

A kutatók ugyanakkor megfogalmazták a vizsgálat korlátait is. Például, hogy a már létező adatok 2009-2010-re vonatkoznak, és a BPA-nak való kitettség azóta valószínűleg csökkent, viszont a más vegyi anyagoknak való kitettség valószínűleg növekedett. Egy másik bizonytalan aspektusa a kutatásnak az, hogy a reproduktív korban lévő nőkre vajon ugyanilyen mértékű vegyi anyag kitettség vonatkozik-e.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a vizsgálat valószínűleg alábecsüli a vegyi anyag koktélok okozta kockázatot, mivel „az emberi szervezet egyszerre számtalan vegyi anyagnak van kitéve”, és ezeketnek csak  töredékét vették figyelembe.

13 hormonhatású anyag a lakásban – hogyan kerülhetjük el?

A spermiumszám drasztikus csökkenése

A spermiumszám azt mutatja meg, hogy az ondómintában mennyi spermium, azaz hímivarsejt található. A spermium koncentráció a spermiumszámot 1 ml-re vonatkoztatva mutatja meg. Az alacsony spermiumszám (oligospermia) 15 millió/ml alatti spermium koncentrációt jelent vagy 39 millió alatti teljes spermiumszámot. Ez a probléma a férfi termékenységi zavarok egyik leggyakoribb oka, kutatások szerint az utóbbi 50 évben felére csökkent a férfiak spermiumszáma a nyugati országokban. Ezzel párhuzamosan egyéb reproduktív egészségügyi problémák jelentkeztek és erősödtek fel, ilyen például a here leszállási zavar vagy a hererák.

A problémát kutatók világszerte egyéb lehetséges okokat is azonosítottak, amelyek a spermiumszám csökkenését okozhatják, ilyenek például az életvitellel kapcsolatok tényezők, a dohányzás, vagy a légszennyezés. A legfrissebb kutatások azonban kifejezetten a vegyi anyagok szerepével foglalkoznak.

„Elemzésünk mintegy előremutató prognózis is egyben, és ezt a prognózist a megfelelően tervezett, a sperma minőségét vizsgáló epidemiológiai kutatások a jövőben alátámaszthatják” – írják Kortenkamp és kollégái.

Addig is, amíg egyéb országokban elvégzik a hasonló kutatásokat, a kutatók mihamarabb új szabályozásokat szeretnének, így például a BPA kitiltását javasolják minden, élelmiszerrel érintkező anyagból. Azt is hozzátették, hogy a paracetamol különböző adagjainak a spermiumok minőségére tett hatását vizsgáló kutatások „teljes mértékben hiányoznak és ezeket mihamarabb el kellene végezni.”

Válaszd a hiteles környezetbarát termékeket! 

EU ökocímkeAz EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a német Blauer Angel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké.

Az ökocímke elnyerésének kritériumait az EU és a tagállamok az iparággal, a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel és a fogyasztói szervezetekkel együttműködve határozzák meg, és négyévente felülvizsgálják, hogy az adott termék megfelel-e az elvárásoknak.

Az EU ökocímke előnye egyrészt abban áll, hogy az értékelési kritériumok a termékek teljes életciklusára vonatkoznak – tehát a gyártásra és a csomagolással keletkező hulladék kezelésére is -, és ezeket főbb termékkörönként jogszabályban rögzítik. A címkére pályázó termékeket független intézetek értékelik. Ezeknek a termékeknek a használatra való alkalmasságát a gyártók független laborokban vagy egy előre meghatározott módszer szerint saját maguk tesztelik, és az erről szóló dokumentációt be kell nyújtani az ökocímke minősítési eljáráshoz

291
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


175
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás