fbpx
BpA csomagolás

| Tudatos Vásárló Simon Gergely

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Százezerszeres szigorítás jöhet egy mindannyiunknak káros adalékanyagra

Hatalmas mértékben, 100 ezerszeresen csökkenteni kell a Biszfenol-A (BpA) nevű, egészségre káros vegyület elfogadható napi bevitel értékét – erre tett javaslatot az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság. Ha a javaslat átmegy, az új szigorú szabályozás jelentősen befolyásolhatja mindennapi eszközeink összetételét, hiszen Biszfenol-A többek között a polikarbonátból (PC) készült műanyag élelmiszer tárolókban, konzerv és üdítős dobozokban, kulacsokban, illetve blokkokon, parkolójegyeken, bizonylatok felületén is jelen van. A Hatóság szerint a BpA beavatkozik az immunrendszer működésébe, civil szakemberek szerint viszont ennél sokkal több bajt okoz.

Legutóbb 2015-ben módosította a Biszfenol-A elfogadható napi beviteli mennyiségét 50-ről 4 µg/ttkg/napra az EFSA, de már azt is kritizálták zöld szerveztek, mondván, nem elég ambíciózus. A 2021 decemberi javaslat viszont 0,04 ng/ttkg/nap-ot, azaz a korábbi értéknél 100 ezerszer kisebb értéket tart elfogadhatónak. Ez körülbelül negyed mikrogrammnyi megengedhető bevitelt jelent egy átlagos felnőtt embernél, és ennek a tizedét egy gyermek esetén.

Az elfogadható napi bevitel (Tolerable Daily Intake – TDI) egy vegyi anyag azon becsült mennyisége, amely egy életen át naponta a szervezetbe juthat anélkül, hogy az károsítaná az egészésgünket. Ezt testsúlykilogramra adják meg, hisz nyilván nem mindegy, hogy egy adott mennyiség egy csecsemőbe vagy egy kifejlett emberbe jut be.

Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni

Miben van még mindig BpA?

Polikarbonát műanyagban, így például CD-lemezekben, műanyag tetőkben, szemüvegekben, de ami ezeknél nagyobb kockázatot jelent: ételtároló edényekben, kulacsokban. Az átlátszó, nagy szilárdságú polikarbonát műanyagból (PC, jelölése 7 – mint egyéb műanyag) alacsony hőmérsékleten minimális, nagyobb hőmérsékleten több Biszfenol-A (BpA) jut ki.

A fém konzerv vagy üdítős dobozok belsejében is rendre előfordulnak biszfenolok. Bár a gyártók azt állítják, hogy a konzervekben és az üdítős fém dobozokban egyre csökkenő mértékben van jelen a BpA, egy néhány éves dán kutatás mégis 14-ből 8 üdítős és sörös dobozban mutatott ki BpA-t.

A legtöbb hőpapírban, így a banki fizetéskor kapott vagy egyéb bolti bizonylatokban, parkolójegyekben is megtalálhatjuk.

Milyen káros hatása van?

Az EFSA mostani, 2021 év végi javaslatában azzal indokolta az egészségügyi szigorítást, hogy a BpA beavatkozik az immunrendszer működésébe – állatkísérletekben jelentősen megemelkedett egyes fehérvérsejtek száma már minimális BpA kitettség esetén is. Az úgynevezett ‘T-helper’ fehérvérsejtek száma nőt. Ezeknek esszenciális szerepük van az immunrendszer működésében, viszont ha megnő a számuk, az allergiás tüdőgyulladást okozhat.

Alapvetően azonban a hormonrendszert károsító, endokrin romboló hatása miatt került korábban fókuszba a Biszfenol-A. Nagy számú kutatás bizonyította, hogy a BpA egészen kis mennyiségben is kockázatos a gyermekek és a magzat fejlődésére, ennek ellenére egy német vizsgálat a gyermekek 96%-nak a vizeletéből kimutatta.

A BpA már egész alacsony dózisban is beavatkozik a hormonrendszer működésébe és ezzel összefüggésben rákkeltő kockázata is van, de felelőssé tehető cukorbetegség, asztma, koraszülések és szívbetegségek kialakulásáért, továbbá olyan hormonális zavarokért, mint a korai serdülés, az elhízás, a meddőség. Ismertek emellett a szaporodási képességekre és az idegrendszerre jelentett kockázatai is.

13 hormonhatású anyag a lakásban – hogyan kerülhetjük el?

Eddigi korlátozások

Bár 1938-ban jelent meg az első kutatás, hogy a BpA hormonkárosító, a mai napig nincs átfogó korlátozás ezen anyagra.

 • Miután civil szervezetek sok éve szóltak fel a Biszfenol-A korlátozásáért, különösen a csecsemők veszélyeztetettségét hangsúlyozva, 2011-ben az EU-ban betiltották a BpA felhasználását cumisüvegekben.
 • Emellett az élelmiszerekkel érintkező anyagokban a BpA kioldódását 0,05 mg/kg-ban maximalizálták.
 • 2017-ben felkerült a BpA a REACH az EU-s vegyi anyag szabályozás különös aggodalomra okot adó anyagok listájára, mint hormonrendszert károsító anyag.
 • 2018 elején az európai parlamenti képviselők elutasította azt a javaslatot, hogy jelentősen szigorítsák a Biszfenol-A jelenlétét élelmiszercsomagoló anyagokban. Ugyanebben az évben viszont az EU betiltotta csecsemőknek és három év alatti gyermekeknek szánt élelmiszereket tartalmazó műanyag palackokban, csomagoló anyagokban a BpA-t.
 • További intézkedésként a 3 év alatti gyerekeknek készült játékokban a Biszfenol-A kioldódási határérték 0,04 mg/l-re csökkentették.
 • 2020-ban 0,02%-ban korlátozták a hőpapírok maximális BpA tartalalmát.

Mi várható?

Miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság értékeli az új szigorító javaslatra beérkezett szakmai észrevételeket, várhatóan néhány hónapon belül dönt a szigorúbb új TDI-értékről. Ha elfogadják a szigorítást, az több terméknek, csomagolóanyagnak is érintheti a sorsát, sok gyártónak ki kell majd vonnia a biszfenol-A-t a gyártásból.

Az, hogy a BpA-t évtizedek óta a számtalan egészségügyi kockázatokat feltáró bizonyíték ellenére sem tudtuk drasztikusan korlátozni, mutatja az EU-s kockázatelemzési módszerek gyengeségét. Jelenleg a legtöbbször azért nem korlátoznak az EU-s hatóságok egy-egy vegyi anyagot, mert “kevés a bizonyíték”. Szakmai civil szervezetek, úgymint a CHEM Trust szerint ez időhúzás, hiszen csupán a már rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, – ha azok terhelőek a vegyületre nézve – meg kellene hozni a korlátozó intézkedéseket. Emellett zöld szervezetek régóta szorgalmazzák, hogy ne mindig egyenként vizsgálják és hosszú procedúra révén korlátozzák a vegyületeket, hanem az igen hasonló tulajdonságú vegyületcsoportokat egyben vizsgálják és ha szükséges, korlátozzák.

Zöld szakmai szervezetek problémásnak tartják azt is, hogy az EFSA csak az immunrendszerre gyakorolt hatást vette figyelembe és a hormonkárosító hatást nem, emiatt ugyanis félő, hogy a kiszoruló BpA helyét majd más biszefenolok veszik át. Pedig a BpA helyettesítésére elterjedt többi biszfenolról is – mint a BpS-ről és a BpF-ről – ismert már, hogy károsítják a hormonrendszert.

A Biszfenol-A az EU-s, különös aggodalomra okot adó anyagok listán szerepel, mint hormonrendszert károsító anyag. Ezt több mint 20 év szakmai csatározások után mondta végül ki az EU-s hatóság 2017-ben. A döntés ellen a gyártó cégek jogi úton próbáltak fellépni, de 2019-ben az EU bírósága kimondta, hogy helyes a besorolás. Azaz a hormonrendszert károsító hatását a BpA-nak és a többi biszfenolnak is sokkal szigorúbban kéne figyelembe venni.


LIFE ITM logoA cikket az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21-05-C pályázata társfinanszírozta, A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

 

770
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


535
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás