fbpx
balkonkert

Zöldítsd a párkányod, balkonod! Indul a balkonkertész kihívás

Sok háttere lehet, hogy balkonkertészkedésbe kezdünk: motiválhat minket, hogy friss fűszerekkel ízesítsük ételeinket, hogy csomagolásmentesen főzzünk,  vegyszermentes ételek kerüljenek a tányérunkra, vagy szeretnénk megismerkedni az élet (és étel) születésének természetes folyamatával. Bármi is mozgat, biztosak lehetünk, hogy, életreszóló élményt szerzünk, ha megmerítkezünk a növénynevelés, zöldség- vagy fűszertermesztés varázslatos világában. Vágj bele áprilisban balkonkertész kihívásunkba, és mi ingyenes webinárral, hírlevéllel és ajándékokkal segítünk!

Városlakóként kevés lehetőségünk van megismerkedni a természet valódi ritmusával, akinek nincs telke, kertje vagy közösségi kert parcellája, talán soha nem követi figyelemmel az étel asztalra kerülésének útját, pedig az nagy hatással lehet szemléletünkre. Korábban írtunk már a mikrozöld termesztésről,  párkányzöldítés  lehetőségeiről, a tipikus balkonkertkész bakikról és a méhlegelők tervezéséről  is, de most egy hosszabb kihívásra bátorítunk.

Csatlakozz a kihíváshoz, és nevelj magadnak ételt az asztalra!

A felelős és fenntartható zöldítés magja, hogy jól mérjük fel adottságainkat, kapacitásunkat és környezeti lehetőségeinket, ezért a kihíváshoz három szinten is lehet csatlakozni. A regisztrációval vállalod, hogy április első felében elkezded a növénynevelést, és arról fényképeket küldesz május elején és augusztusban is, valamint egy kérdőívben megválaszolod kérdéseinket. Az eredményekkel egy cikkben fogunk büszkélkedni.

Gondold át, milyen lehetőségeid vannak, mérd fel, mit tudsz stresszmentesen és felesleges aggodalmaskodás nélkül vállalni, és válaszd a kihívások közül a hozzád leginkább passzolót!

Választásod után egy ingyenes online előadáson vezetünk be a balkonkertészkedés rejtelmeibe, ahol kérdéseidet is felteheted. Ezután egy tippekkel teli hírlevélben segítünk az elindulásban.

A tippek többsége kiskerttel rendelkezők számára is kamatoztatható, így bátran ajánljuk a csatlakozást kerttel, udvarral vagy közösségi kerti parcellával rendelkezőknek.

Kertészkedni annyi, mint hinni a holnapban. 5+1 érv, hogy kipróbáld a balkonkertészkedést

1. szint: Párkánykertészkedés mikrozöldekkel és csírákkal

Mikor válaszd ezt a szintet?

 • Ha még nem kóstoltál saját termesztésű, frissen szedett, vitamindús zöldeket, és kipróbálnád.
 • Ha érdekel a csíráztatás, mikrozöldnevelés, mert egész évben bármikor kipróbálható.
 • Ha nincs balkonod vagy 2 hétnél hosszabb időd, de érdekel a magról nevelés élménye.
 • Ha rendszeresen fogyasztasz csírákat, mikrozöldségeket, de bolt vagy piac helyett a csomagolás- és utazásmentes beszerzést választanád.

Meddig tart a teljesítése?

 • Választott magtól és eljárástól függően 5-15 nap.

Milyen helyszínt igényel?

 • Fényes, belső párkány

ITT TUDSZ REGISZTRÁLNI!  (határidő: április 6. éjfél)

2. szint: Zöldségek nevelése palántáról, felnőtt fűszerek gondozása

Mikor válaszd ezt a szintet?

 • Ha a mikrozöldeknél nagyobbat vállalnál, de a magról nevelést még távolinak érzed.
 • Ha van balkonod, kiskerted, de nincs elég időd a magról nevelésre, vagy nem rendelkezel napos, belső párkánnyal a palántaneveléshez.
 • Ha a választott növényeket macera magról nevelni.
 • Ha szívesen kialakítanád a saját fűszer- vagy patikakerted, ahonnan akár egész évre elég gyógynövényt termeszthetsz.

Meddig tart a teljesítése?

 • Választott növénytől függően hónapok, akár évek.

Milyen helyszínt igényel?

 • A hideg nappalok, éjszakák alatt (május közepéig előfordulnak) helyet a lakásban, lépcsőházban, azt követően – növényfüggő mértékben – napos balkon, gang, kiskert.

ITT TUDSZ REGISZTRÁLNI!  (határidő: április 6. éjfél)

3. szint: Nevelj balkonkertet magról az asztalra!

Mikor válaszd ezt a szintet?

 • Ha az első két szintet nem érzed elég kihívásnak.
 • Ha megkóstolnád a saját termesztésű ételek ízét.
 • Ha kapcsolódnál a természethez az élet (étel) születésén keresztül.
 • Ha kipróbálnál egy igazán feltöltő napi tevékenységet.

Meddig tart a teljesítése?

 • Választott növénytől függően hónapok, akár évek.

Milyen helyszínt igényel?

 • Saláták, hidegtűrő növények esetén a kezdetektől balkon vagy széles párkány, gang, kiskert.
 • A palántázást igénylő növényeknél napos, belső párkány, azt követően – növényfüggő mértékben – napos balkon, gang, kiskert.

ITT TUDSZ REGISZTRÁLNI!  (határidő: április 6. éjfél)

Ajándék

Aki teljesíti a kihívást, és fotókkal visszaküldik a kérdőívet, magcsomagot kap ajándékba. A kérdőívet kitöltők között kisorsolunk továbbá 3 jegyet a Zöldítők digitális Balkonkertész képzésére, amelynek oktatója a webinarból megismert Bajzák Anna. Azok között, akik nyár végén is küldenek fotókat, és kitöltik a második kérdőívet, izgalmas könyveket sorsolunk ki.

Ingyenes webinar a balkonkertészkedés alapjairól

Az interaktív, online előadást Bajzák Anna tartja, aki a PlantTogether mozgalom elindítójaként 2015 óta segíti a kezdő, városlakó hobbikertészeket, tavaly pedig úttörőként elindította az első balkonkertész képzést a Zöldítők néven.

Az előadásban szó lesz a bölcs növényválasztás kritériumairól, a zöldipar csapdáiról, leleplezzünk palántapusztító városi legendákat, és elemezzük a megtévesztő magazin fotókat.

A webinar időpontja: 2022. április 11. hétfő 17.30-19.15h

A részleteket emailen küldjük a regisztrálóknak. (Figyeld majd a SPAM/Promóciós mappát is. Ha ott landolna az emailünk, húzd át a főkönyvtárba!)

Regisztráció

Regisztrálj a kihívásba április 6. éjfélig, kísérletezz, és oszd meg tapasztalataidat a Tudatos Vásárlókkal!

A kihívás ideje alatt taggeld a @tudatosvasarlo és @zolditok oldalakat, hogy mi is büszkélkedhessünk elért eredményeiddel!

A kihívás időtartama: 2022. április 11. – május 8.

balkonkertész

ITT TUDSZ REGISZTRÁLNI! 

A regisztrált résztvevőket hasznos tippekkel és egy ingyenes webinárral segítjük, amelyről a csatlakozáskor emailben kapnak értesítést.

Figyeld a SPAM vagy promóciós mappát, ha ott köt ki a levelünk, húzd át a főkönyvtárba, hogy kapcsolatban maradhassunk!

Csak egy hibát véthetsz, ha el sem kezded!

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


ofof, ökokörA projekt az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült a #GoEAThical -OurFood.OurFuture projekt keretében. Tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, és semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás