fbpx
mirozoldek_vitaminok_ablakparkany

Kert az ablakpárkányon: tippek, ha se kerted, se balkonod

Városban élsz? Nincs kerted, nincs balkonod, az ablakod is árnyékos? Mégis fenntarthatóan zöldíteni szeretnél? Ne fordulj sarkon, mert van Neked is tippünk! Fedezd fel az ízes és aromás mikrozöldek világát, egyél vegyszermentes, friss, vitamindús mikrozöldeket a párkányodról! Bajzák Anna, a Zöldítők balkonkertész oktatójának tanácsai.

Minden évben bebizonyosodni látom az elszánt balkonkertészek és városszöldítő hipszterek sztorijaiból, hogy a kényszer kreativitást szül. Szinte mindenre van megoldás, azonban vannak tipikus bakik, amiket elkövethetünk, olyan városi legendák, amelyek egyre hiányosabban terjednek, és sok-sok kudarcot okoznak. Mielőtt megismerkednénk a párkánykertek jolly jokerével, a mikrozöldekkel, kezdjük a klasszikus hibákkal, amikben el szoktak botlani a kis hellyel rendelkezők.

Nem megoldás a zsúfolás

Nem minden növény érzi magát tartósan jól attól, ha sok társával osztozhat. Ha bepréselünk 2-3 balkonparadicsomot egyetlen balkonládába, vagy dzsungelsűrűn neveljük a bazsalikomokat, nagy a kockázata, hogy hamar kimerül a föld a tápanyagokból, vagy épp kórokozók, kártevők jelennek meg. Olvassunk utána a növénytársításoknak, és támogassuk egészséges fejlődésüket a javaslatok betartásával! Korábban már volt szó a saláták és metélőfűszerek végtelen lehetőségeiről és a leggyakoribb balkonketész bakikról is, érdemes ezeket is átböngészni a témában.

Fő a biztonság!

Párkányra rögzítés nélkül cserepet vagy balkonládát soha ne tegyünk. Akkor sem, ha egész nap otthon vagyunk, mert nemcsak a szél vagy eső verheti le, de akár egy kíváncsi galamb is vesztét okozhatja zöldítési akciónknak. Szerezzünk be vagy barkácsoljunk masszív párkányfogót, vagy rögzítsük a párkányhoz, redőnysínhez a ládát. Nyugalmunk csak akkor lehet biztos, ha mindent megtettünk a lepotyogás ellen.

Balkonkert a poharamban – Ízes vizek, gyógyteák és aromás cukrok

Kezdőként is tanulni kell

Egyetlen balkonláda fűszer vagy zöldség neveléséhez is szinte ugyanannyi előzetes kutatásra és tudásra van szükség, mint 10 láda neveléséhez. Az alapokat ugyanúgy el kell sajátítani, és a hétköznapokban sem lehet rendszertelenebb a gondoskodásunk. A párkánykertészkedés is “balkonkertészkedés”, ne becsüljük alá az ott zsonglőrködőket!

Beltéren, természetesen

Hatalmas ökológiai lábnyoma keletkezhet egy olyan zöldítésnek, amelyben mesterséges fénnyel, öngondoskodó öntözéssel dolgozunk. Mivel az energiatakarékos, etikus, költségkímélő és vitathatatlanul környezetbarát zöldítés hívei vagyunk, nem fogjuk ezeket a módszereket ajánlani, ám van egy csoda kivétel: a csírák és mikrozöldek világa. Termesztésük egyszerű, fenntartható és biztos sikerélményt nyújt kicsiknek és nagyoknak, kezdőknek és haladóknak egyaránt.

A csírák jótékony élettani hatásairól és a fajták közötti különbségekről korábbi írásunkban olvashattok, ezért most a bio csíramagok másik termesztési módjával barangolunk tovább.

Csíra kisokos – melyiket milyen betegség ellen együk?

Mik is azok a mikrozöldek?

A mikrozöldek olyan zöldségek vagy fűszerek fiatal hajtásai, melyek szára és levele is ehető. Méretük, ízük és száruk színe fajtánként változhat, de az elfogyasztható nagyságú mikrozöld többnyire 3-15 centi között van.

Miből lehet mikorzöldet nevelni?

Kizárólag erre a felhasználásra forgalmazott, bio csíramagokat ajánljuk. Amúgy a paletta nagyon széles: brokkoli, retek, borsó, vöröshagyma, káposzta, rukkola, napraforgó, mustár, zsázsa stb.

Top 5 balkonkertész baki, amibe kezdőként magról neveléskor belefuthatunk

Miért jók?

Friss, vegyszermentes és egészséges zöldhöz juthatsz általuk egész évben, a “leghelyibb” zöldségek, amikhez csak hozzájutni lehet. Tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Ízük felidézi a zöldség vagy fűszer ízét, így saláták, turmixok, krémek és szendvicsek kiváló ízesítői, díszítői lehetnek.

Nevelésükkel közelebb kerülsz a természethez, mely pozitív hatással lehet a hangulatodra.

Mi a különbség a mikrozöldnevelés és a csíráztatás között?

A leglátványosabb, hogy a mikrozöldek a csíráknál nagyobbak, és a magjukat nem esszük meg.

Míg a csírákat mindig ültetőközeg nélkül neveljük, folyamatos párát biztosítva számukra (akár egy befőttesüvegben), addig a mikrozöldeknek szüksége van egyenes talajra, amin megkapaszkodhatnak.

Nagy különbség még az idő és a méret is: a csíra akár 5 napon belül is fogyasztható, a mikrozöldnek több idő, 8-10 nap kell a növekedéshez.

Mire lesz szükséged?

 • Bio csíramagokra (fontos, hogy ne vetőmagot vegyünk!)
 • kókuszrostra vagy ha van otthon bio palántaföldünk, akkor abból egy marékra
 • edényre, 
 • vízpermetezőre, ami vegyszermentes spriccelő legyen, tehát lehetőleg ne kitiszított vegyszeres flakon, mert a kifúlt permet élelmiszerhez fog érni.

Felejtsd el a csomagolt salátát, legelj balkon növényeket egész évben

Hol és mikor ajánlott nevelni?

Belső ablakpárkányon akár egész évben lehet szezonális mikrozölded, de ősztől tavaszig a legnépszerűbb. Szabadtéren a fagyok elmúltától a fagyok beköszöntéig érdemes akár talajtakaróként termeszteni.

Hogy kezdj neki?

 1. Ha nagyobb magot választottál (borsó, napraforgó, retek) áztasd be a magokat egy éjszakára szobahőmérsékletű vízbe! 
 2. Egy műanyag vagy porcelán tálcára, tányérra szórj kb 0,5-1 centi rétegben kókuszrostot (vagy 2 centi vastagon bio palántaföldet)
 3. Locsold meg lassan annyira, hogy felvegye a vizet!
 4. Szórd/potyogtasd rá a magokat nagyjából egyenletes távolságban! Kerüld a halmozást!
 5. Tedd fényes, de nem direkt napos helyre, és pemetezd őket naponta kétszer úgy, hogy a tövük, a kókuszrost is kapjon nedvességet!
 6. Akár 8-10 nap múlva már szüretelheted is a zöldeket: a magok felett egy kis ollóval vágd el a szárat!
 7. Az összefonódott gyökérhálózatot és a magokat ne fogyaszd el, dobd a komposztba!
 8. A levágott mikrozöldek szárazon, hűtőben tárolva 6-8 C fokon, akár 5-10 napig is megőrizhetik frissességüket.

Mire figyelj még?

A tűző nap és a nagy meleg nem tesz jót nekik, mert hamar kiszáradhatnak, ezért kerüld télen a fűtőtestet és nyáron a déli tájolású ablakokat.

A kókuszrost legyen tiszta, kezeletlen. Nagyon kevés rost elég, mert meg fog nőni, mint egy szivacs, így fokozatosan adagold. Azért jobb, mint a palántaföld, mert csíramentes, és biztos lehetsz benne, hogy nem nő más növény vagy gomba a mikrozöldjeid között. Esetleg vásárolj közösen kókuszrostot, állj össze barátaiddal, mert egy tégla sokáig tart.

A locsoláshoz mindig szobahőmérsékletű ivóvizet használj!

Ha van csíráztatótálad, akkor akár ültetőközeg nélkül is nevelhetsz mikrozöldet, csak mindig cseréld az alsó tálkában a vizet, és óvatosan öblítsd át az alját!

Ne neveld túl őket! A 15-20 napnál tovább nevelt mikrozöldek fásodásnak indulhatnak, ezért fogyaszd őket zsengén!  

Ha folytatod később a nevelést, az apró szemű magokat, mint a brokkoli, hagyma, rukkola, zsázsa stb. nem szükséges előáztatni, de a borsót, napraforgót, retket stb. mindenképp hasznos.  Nem minden zöldség zöldje ehető, és a szabadföldi termesztésre csomagolt magokat sokszor kezelik, ezért kizárólag csíráztatásra szánt, bio csíramagot szerezz be!

Mit hol szerezz be?

Az ültetőközeget vagy csíráztatótálat gazdaboltokból, kertészetekből, hipermarketekből is beszerezheted, de akár netről is megrendelheted.

Vízpermetezőt, minden vegyesboltban találsz. (A kanna nem alkalmas öntözésre, mindenképp permetezni kell.)

Tálkaként használj akár ételhordót, műanyag zöldséges dobozt vagy egy peremes porcelántányért.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


ofof, ökokörA projekt az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült a #GoEAThical -OurFood.OurFuture projekt keretében. Tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, és semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás