fbpx
Sári_Balkonkertész

Kertészkedni annyi, mint hinni a holnapban. 5+1 érv, hogy kipróbáld a balkonkertészkedést

Nem kell kert, de még napos gang sem ahhoz, hogy megtapasztaljuk a növénynevelés élményét. A párkányzöldítés, balkonkertészkedés az elmúlt néhány évben világhódító útját járja, és népszerűsége töretlen számtalan pozitív hatása miatt. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen előnyökre tehetünk szert, mivel gazdagodhatunk, ha balkonkertésznek állunk és kipróbáljuk a magról nevelést. Bajzák Anna, a Zöldítők Balkonkertész képzés oktatójának ajánlója 

Hinni szeretnénk, hogy van jövő

Bajzák Anna“Kertészkedni annyit tesz, mint hinni a holnapban” – talán így fordíthatjuk Audrey Hepburn elhíresült mondatát, amire egyszerre sóhajthatunk most fel. Az elmúlt évek – különösen az elmúlt hetek – eseményei nagy próbatétel elé állítanak minket, de a mindennapossá vált bizonytalanság és kiszámíthatatlanság nem szünteti meg azt az elemi igényünket, hogy jelen tetteinket a jobb és szebb jövő érdekében akarjuk cselekedni. Látni szeretnénk pozitív hatását annak, hogy csinálunk valamit, és most tán mindennél jobban szükségünk van visszajelzésre. Hinni szeretnénk, hogy van jövő. A kertészkedés, magról nevelés tökéletes válasz lehet erre. A növények napról-napra növekedése harmóniába ringathatja hullámvasúton dobálózó lelkünket, és valóban kézzelfogható az eredmény, amit a fenntarthatóbb és megbecsültebb jövőért teszünk.

1. Vegyszermentes és friss étel

balkonkertész
Forrás: Noémi (Balkonkertész képzés, Zöldítők)

“Az vagy, amit megeszel” – tartja a mondás, ami igaz a növényünkre is. Sokszor a piacon, őstermelőktől vásárolva sem lehetünk biztosak a “tiszta” eredetben, az ökológiai termesztésből származó termények pedig nem mindenki számára elérhetőek. Ha balkonkertészként magunk neveljük a zöldséget, gyümölcsöt vagy fűszert, ami az asztalunkra kerül, nem férhet kétségünk ahhoz, hogy csak olyan dolgokkal érintkezett, amiket mi biztosítottunk számára. Ugyan bio minősítéssel nem jár, ha vegyszermentesen termesztünk, de megnyugodhatunk, hogy a növényünk abból építkezett, amivel körbevettük: jó minőségű palántaföldből, saját, érett komposztunkból és tiszta vízből.

A frissen szedett ételben sokkal több a vitamin és ásványi anyag, így a kertészkedéssel nem csak lelkünket, de testünket is folyamatosan megajándékozzuk.

2. Pápá, csomagolás!

Balkonkertész
Forrás: Ági (Balkonkertész képzés, Zöldítők)

Saláták, fűszerek, mikrozöldek mind-mind kínosan sok műanyaggal vannak körülvéve, ha üzletben szereznénk be őket. Ha nem tudjuk megoldani az olykor napi szinten igényelt piaclátogatást, a legkézenfekvőbb, ha saját cserepekben neveljük otthon a hétköznapi zöldbevitelünket. A nyáron termelt fűszer tartósítva a következő szezonig kitart, így akár teljesen kiválthatjuk a hazánkban termeszthető, zacskós, szárított fűszereket is. 

3. Zero waste szemlélet

balkonkertész
Forrás: Noémi (Balkonkertész képzés, Zöldítők)

Elég egyszer megtapasztalni a zöldségtermesztést ahhoz, hogy az élelmiszerre teljesen másképp tekintsünk. Rohanó, városi világunkban készételekkel és előkészített alapanyagokkal vagyunk körülvéve, tán meg se fordul a fejünkben egy-egy élelmiszer “bruttó” ideje, terület- és vízigénye. Pedig sokkal jobban megbecsüljük a tányérunkra került ételt, ha saját tapasztalatot szerzünk az “előállításának” folyamatáról. 

A balkonunkon nevelt paradicsom nem kerül majd komposztra, a saját bazsalikom minden levele érték, a reteknek pestoban felhasználjuk a dús levelét is, és a balkonládában meglepetésként megjelent, gyógyhatású vadnövénynek gyermekként fogunk megörülni.

Az élelmiszerpazarlás mérhetően csökken, és sokkal tudatosabban állítjuk össze egyszerűsödő menüinket.

4. Digitális detox – kapcsolódás a természettel

Ági_balkonkertész
Forrás: Ági (Balkonkertész képzés, Zöldítők)

Az elmúlt években több ezer hobbikertésszel beszélgettem, a képzéseim résztvevőitől is folyamatosan gyűjtöm a személyes élményeket, ezért biztosan állítom, hogy a növénynevelés különleges élmény. Bármilyen élőlény gondozása rendszert hoz az életünkbe és megtölti az adás-kapás körforgásával, de a magról nevelés folyamatának végigkísérése igazi varázslat. A természet – akár egyetlen növény képében – megtanít örülni a legapróbb dolgoknak, türelmesen várakozni, hinni magunkban, tisztelni a természet törvényét, elfogadni az elmúlást, és megbocsátani magunknak, ha hibázunk. 

Óriási szükségünk van a digitális zajban az élő kapcsolódásra, aminek egyik egyszerű és kézenfekvő formája, ha növényekkel vesszük körbe magunkat.

5. Önismereti utazás

Balkonkertész
Forrás: Eszti (Balkonkertész képzés, Zöldítők)

Talán keveseknek jut eszébe elsőre a növénynevelésről a személyiségfejlődés, de rengeteg tükröt mutathat az, ahogyan a növények felé fordulunk. Akik túlfűtöttek a kontrollgyakorlástól, intő leckét kapnak a természettől, akik túlgondoskodásra hajlamosak, szembesülhetnek a “jóból is megárt a sok” bölcsességével; akik szétszórtak, képessé válnak a rendszerességre, akik türelmetlenek, megtapasztalják a folyamatok természetes kibontakozását. 

Mindannyian tanulhatunk önmagunkról és a környezetünkről is, ha odafigyelünk tapasztalásainkra.

Az elmúlt években rendszeresen viszek egy játékot a programjaimra, amit szemlélődésversenynek hívok: bárki hazavihet egy cserép növényt, a feladata csupán annyi, hogy 5 percig nézze azt. Rengetegen számoltak be arról, hogy a “kényszerített lelassulás” mennyire kényelmetlen volt az elején, milyen nehéz volt megszokni a figyelem összpontosítását, és azután mennyire el tudta őket lazítani pár perc alatt a növény látványa. Rövid idő elég volt, hogy megszeressék az ismeretlen növényt.

A kertészkedés – mégha csupán egy párkányon is – érezhetően kisimítja az idegeket, és olyan alibit szolgáltat az énidőre, amiről kevesen akarnak leszokni.

Válassz egy növényt akár az otthonodban, akár egy fát vagy fűcsomót egy parkban, és figyeld 5 percig! Kapcsold ki az értesítéseket, csak az időzítőt állítsd be, hogy jelezzen a telefonod, amikor letelt az idő.

Milyen érzés volt? Hosszúnak vagy rövidnek élted meg az 5 percet? Észrevettél valamit a növényen?

+1 Összetartó közösség

A magbörzéken, növénycseréken különlegesen kedves és támogató közösség épül. A több ezer tagot számláló növénycserecsoport országos szinten fórumot ad a növénykedvelőknek, és a minden tavasszal megrendezett találkozókon magok és palánták egyaránt gazdát cserélnek. A közös hobbi a virtuális térben és lokálisan is erős védőhálót biztosít, barátságok születnek általa.

A fotókon a Zöldítők Balkonkertész képzésének tavalyi résztvevői szerepelnek, akik idén Hétköznapi Zöldítőként már a tananyag részei. Foglalkozásuk, életritmusuk, balkonjuk mind-mind nagyon más, és akadnak köztük, akik életükben először neveltek magról növényt. A képek repítsenek gondolatban egy olyan jövőbe, ahol Te is a saját szüretedet csemegézed!

A fenti érvek célja nem a rábeszélés, nem kívánok győzködni senkit, azonban ha úgy érzed, szívesen kipróbálnád, hogy rád hogy hat a növénynevelés rutinja, csatlakozz a Tudatos Vásárlók áprilisban induló, országos kihívásához!

Zöldítsd a párkányod, balkonod! Indul a balkonkertész kihívás

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, oszd meg a kampányt másokkal is.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

Képek forrása: Balkonkertész képzés Zöldítők

ökokör háztartászöldítés ofofA kampány az Európai Unió pénzügyi támogatásával, az #OurFood.OurFuture projekt keretében valósul meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás