fbpx
méhlegelő méhbarát balkon kert

| Tudatos Vásárló Bajzák Anna

Legyen illatos és tarka méhlegelőd balkonon vagy kertben!

Mint minden globális problémára, a porzók, segítő rovarok, méhek védelmére is tudunk lokálisan reagálni. Legyen hétvégi telkünk vagy akár csak egyetlen ablakpárkányunk, méhlegelő és itató készítésével tehetünk a jövőjükért, a saját jövőnkért! Bajzák Anna, a Zöldítők balkonkertész oktatója, a Méhecskementő virágmagvetés elindítója, a PlantTogether és a szimPLANT alapítójának tanácsai.

Évről-évre egyre aggasztóbb híreket hallani a méhpopuláció csökkenéséről, ezért egyre több a hangos civil és szervezeti kezdeményezés is a porzók védelme kapcsán. A virágokat beporzó rovarok nélkül a teljes emberiség élelemellátása kerülhet veszélybe, ezért létük, megmaradásuk etikai és egzisztenciális szempontból is fontos célunk kell legyen.

A Vadvirágos Budapest program keretében például a Főkert Nonprofit Kft. bővíti a városi méhlegelők számát – van már ilyen a Hajógyári-szigeten és a Gellért-hegyen: már májusban tele a város pipacsos, facéliás, búzavirágos szigetekkel! Sőt, a nagy parkok majdnem mindegyikében vannak kihelyezett és ellenőrzött rovarhotelek, amelyeket kedvünkre megfigyelhetünk.

1% szja

Civilként még 2018-ban indítottam el a PlantTogether Méhecskementő virágmagvetését, melynek egyik fő üzenete, hogy lássuk szerepünket a porzók jövőjében, és apró cselekedeteinkkel tegyünk mi is a méhekért. Ismerjük meg őket és porzó társaikat közelebbről, és a zümmögő repkedés ne riasszon el a virágos balkonkert gondozásától.

Ha méhbarát balkont, teraszt vagy kertet szeretnénk, az első feladatunk, hogy felmérjük lehetőségeinket, hogy a célnak leginkább megfelelő növényeket tudjuk választani méhlegelőnkhöz. Sok eltérés lehet ugyanis a fajok és fajták között attól függően, hogy kerttel vagy csak balkonnal rendelkezünk. A kertészetben se csábuljunk impulzusvásárlásra, ugyanis a nem megfelelően választott és nevelt növény kukában landolása ugyanolyan pazarlás és környezeti terhelés, mint bármilyen más túlfogyasztás.

Balkonon mibe?

Korábbi írásomban összegyűjtöttem a leggyakoribb 5 bakit, amikbe balkonkertészként magról neveléskor belefuthatunk. Ezek között szintén szerepel a nem megfelelő ültetőedény és közeg választása. Mivel a méhbarát virágokat áprilisban, májusban szokásunk vetni, ezért ilyenkor nem kell a lakásban, kicsi ültetőedényekben előnevelni őket.

méhlegelő méhbarát balkon kert

Az ültetéshez válasszunk érett komposztot vagy vegyszermentes, műtrágyamentes virágföldet. Cserépnek mindenképp vízelvezető-nyílással rendelkező (kilyukasztott) balkonládát vagy cserepet használjunk (kivéve, ha önöntöző balkonládánk van). 

Alacsony növésű virágokhoz tökéletes a klasszikus, 15-20 centi mély és 40-60 centi hosszú balkonláda. A magasabb növésű fajtáknál, illetve pár évelő gyógynövénynél (levendula, zsálya) érdemes nagyobb és mélyebb cserepet választanunk.

Vadvirágos talajtakarókat a sorok közé!

Kertben hova?

Vannak szerencsés kertek, ahol a méhlegelő kialakítását elég ott kezdenünk, hogy a kertnek egy részén nem nyírjuk, nem kaszáljuk a füvet. A tápanyagdús talajokon ugyanis az árvacsalán, a repkény, a fehér here és a gyermekláncfű gyakran hívatlan vendégekként természetes oázist alkotnak a porzó rovaroknak. Ha más virágokat is nevelnénk, azokat ágyások közé vagy gyümölcsfák tövébe is ültethetjük, de bővíthetjük a vad méhlegelőt is.

méhlegelő méhbarát balkon kert

Hol vegyünk magot, palántát?

Magot és palántát megbízható forrásból szerezzünk be! A vegyszerezett telekről, gazdaságból származó virágok, rovarölővel kezelt földek akár kárt is tehetnek a rovarokban, tehát mindig informálódjunk a termelőtől, eladótól. Ha biztosra akarunk menni, szaporítsunk magunknak organikus körülmények között!

Több magforgalmazó készít magkeverékeket, magmixeket, amelyek kifejezetten méhbarát magokat tartalmaznak. Az ilyen keverékeknél mindig ellenőrizzük, hogy a benne lévő magok javasolt vetési ideje és mélysége, valamint környezeti igényeik (talajtípus, vízigény, napmennyiség) azonosak-e, mert ha nem, akkor a keveréket bizony Hamupipőkeként kell szétválogatnunk.

Ugyanez a helyzet a méhbarát magbombákkal is: sok cég árul méhbarát magokkal dúsított agyaglabdákat, ún. magbombákat, melyek eldobálása nem feltétlen a felelős zöldítés szimbóluma. Sajnos a porzók védelme is nagy üzlet, nem ártó szándékkal, de sok cég forgalmaz hasznavehetetlen ültetőcsomagokat és magkeverékeket.

Milyen virágokat szerezzünk be a méhlegelőhöz?

Jó hír, hogy a méhbarát, illatos-színes virágok egy része fűszerként, gyógynövényként számunkra is fogyasztható, sőt, sok virág még védelmezi is veteményesünket, távol tartja, riasztja vagy épp magához hívja a kártevő rovarokat, ezzel csökkentve a terményeinken okozott rovarkárokat. 

Tipp: árnyas, félárnyas helyen inkább palántáról neveljünk növényt, míg napos területen bátran vethetünk magról.

Legyünk tisztában a leghatékonyabb szaporítási móddal, hiszen nem minden növény szaporítása sikeres magról.

méhlegelő méhbarát balkon kert
Méh büdöske virágán

Milyen növények hívogatóak a porzók számára?

büdöske: napsárga vagy bordó védőnövény, akit szebb nevénbársonyvirágként is ismerhetünk. Balkonkertünkbe alacsony növésűt válasszunk!

orvosi zsálya: fás szárú, nagy bokor, gyógyhatású fűszernövény, balkonon mélyebb cserépben neveljük! Állítólag távol tartja a hangyákat. Saját tapasztalatom, hogy sokkal inkább magához vonzza őket az ágyásból, ami szintén jótékony.

6 növény, ami távol tartja a szúnyogokat vegyszerek nélkül

muskotályzsálya: terebélyes mérete miatt csak kertbe ajánlott, sokoldalú gyógynövény, hatalmas, buzogány alakú virágai különleges rovarok és bogarak találkahelye

levendula: fás szárú, nagy bokor, nyugtató hatásáról világhíres, balkonon mélyebb cserépben neveljük! 

mézontófű: mérete miatt inkább kertbe ajánljuk. Jó hír, hogy zöld talajjavító: táplálja és lazítja a kötött kiskerteket.

fehér mustár: lepkék kedvenc leszállópályája, talajmegújításra használják az ökológiai gazdaságokban.

méhlegelő méhbarát balkon kert

pillangóvirág: az egyik legkecsesebb virág, melynek beszélő nevét nem kell értelmezni. Balkonra alacsony növésűt válasszunk!

borágó: virága és levelei ehetők, uborkával jó párosítás.

körömvirág: a természetes kozmetikumok egyik alapja, sokoldalú gyógynövény, mely a fonálférgeket és a levéltetveket is távol tartja a veteményestől.

illatos ternye: édes illatú balkonvirág és járdaszegélyek díszítője. Nem véletlen, hogy népi neve a mézvirág.

kakukkfű: évelő kis bokor csodás virágzással.

rozmaring: évelő, de fagyra érzékenyebb, ezért takarni vagy teleltetni érdemes kertben is.

bazsalikom: egynyári fűszernövény, jó társa a paradicsomak és uborkának is.

citromfű: évelő gyógynövény, mely (mértékkel) a szúnyogokat távol tartja.

szurokfű: évelő gyógynövény, oreganoként terjedt el, lila virágja a nyári rovarrandevúk központi helye.

mentafélék: évelő, hűségesen megtelepedő gyógynövények, nyáron limonádéba, koktélokba remek választás.

sarkantyúka: ehető, virágai és levelei tálalásunk díszei lehetnek, de kertünk, balkonunk védelmezőiként a fagyokig virágoznak.

Kikre számíthatunk?

Noha nem vagyok rovarszakértő, azt biztosan állíthatom, hogy a “méhlegelő” elnevezés naivan félrevezető: ezeket a virágokat ugyanis sok más porzó rovar is igencsak kedveli. Gondoljunk csak bele, hogy a betondzsungelben micsoda felüdülés lehet számukra egy virágos pihenő! 

méhlegelő méhbarát balkon kert
Szender munka közben

Az elmúlt években balkonon nevelt méhlegelőkön, virágos kertekben a méheken kívül a következő, érdekes és jellegzetes rovarokkal találkoztam:

A szenderek, a kacsafarkú szender (az év rovara 2021-ben!) és pödörnyelvű társai első pillantásra egzotikus kolibriknak tűnhetnek. Gyors szárnycsapásai miatt látszólag lebeg, nagyon kedves jelenségek, pedig pihenő állapotban rejtőzködő, szőrös szárnyú éjjeli lepkékhez hasonlóak.

A pöszörlégy is reptében levitáló benyomást kelthet, de összetéveszthetetlen a szenderekkel, ugyanis ő egy gömbölyded, szőrös kis lény akár egy centi hosszú szívókával. A szintén mozdulatlanul lebegő zengőlegyeket az avatatlan szem darázsnak hiheti, pedig csak riasztó sárga-fekete ruhájuk hasonló. 

A méhlegelő talán legfélelmetesebb látogatói a poszméhek, más néven dongók lehetnek. Talán azért, mert hatalmas zajt csapva próbálják kompenzálni egyébként békés természetüket és lassabb haladásukat. Bár félelmetesnek tűnik a sárfészket építő lopódarázs is, nem támadó típus. Számára nem kell rovarhotellel bajlódnunk, feltalálja magát. Támadni azonban nagyon ritkán szokott, védekezésből.

A lepkéknek romantikusan örülni szoktunk, ám hernyó korukban kárt tudnak tenni a kéretlen lakmározásukkal.

Extra tippek

✓ Ha illatos méhlegelő kialakítását tervezzük, mindenképp olyan helyre tegyük, ahol nem fog a későbbiekben zavarni a döngicsélés, a légi közlekedés.

✓ Ha bárki a környezetünkben allergiás a méhcsípésre, ne vállalkozzunk méhlegelő kialakítására.

✓ Ha tudjuk, hogy szomszédunk rovarirtót használ vagy sárga borgárgyűjtőt, itatónak álcázott darázscsapdát, akkor válasszunk más módot arra, hogy kifejezzük a méhek iránti szimpátiánkat.

✓ Mézeskenyérrel, olvadó fagyival, illatos gyümölcstállal a kezünkben ne lepődjünk meg, ha virágnak néznek minket. Kerüljük a félreérthető helyzeteket, és ha méh repül a közelünkbe, ne csapkodjunk: maradjunk békések, mozdulataink legyenek lassúak, higgadtak és mindenki jól jár.

Segítsük a porzó rovarokat, ismerjük meg illatos és színes élőhelyüket, hogy már barátként tekintve rájuk megmeneküljenek a kipusztulástól.

fotók: pixabay.com/unsplash.com

Ez a tartalom az Agrárminisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával, az Európai Unió #GoEAThical projektje társfinanszírozásában valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás