fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

6 növény, ami távol tartja a szúnyogokat vegyszerek nélkül

| Tudatos Vásárló Markovics Vera

A szúnyogok éjszakai zümmögése, harapásszerű csípése a nyár egyik legtöbb bosszúságot okozó élménye. Annak, aki mégsem akarja azonnal vegyszeres füstölőkkel, mérgekkel átitatott lapocskákkal, spray-kel terhelni a család egészségét, természetes megoldásként a következő növények adhatnak segítséget.

Nemrég írtunk arról, hogyan tudunk védekezni a kullancsok ellen természetesen alapanyagokból, házilag készített kullancsriasztó spray-vel, most pedig egy hasonlóan kellemetlen társaságra fókuszálunk. A szúnyogok és egyéb rovarok nem szeretik bizonyos növény illatát. Ilyen növényeket érdemes ültetni a ház közelébe, a teraszra, az ablakpárkányra.

Ezek azok a számunkra ártalmatlan, sőt, kellemes illatú növények, amik hatékonyan űzik el a szúnyogokat.

✓  Kifejezetten taszítják őket a citromfüvek: a hazánkban közismert citromfű (Melissa officinalis), de ugyanígy távol tarthatja őket a vele csak névrokon indiai citromfű (Cymbopogon citratus) is.

✓  Hasonlóan jónak tartják a szúnyogok elkergetésére a mentaféléket: borsmenta, csombormenta, macskamenta. A macskamenta például olyan természetes vegyi anyagot (nepetalacton) tartalmaz, amely hasznos rovarriasztó: kutatások szerint 10-szer hatékonyabb, mint a rovarűzőszerek leggyakoribb hatóanyaga, vegyi úton előállított DEET (N,N-dietil-meta-toluamid).

Citromfű az ablak előtt - segíthet a szúnyogok távoltartásában

✓  A körömvirágban lévő hatóanyagok nem csak a haszonnövények kártevői számára, de a szúnyogok számára is veszélyesek.

✓  Szintén nagyon hatékony védelmet nyújt a szúnyogok ellen egy maláriával foglalkozó tanulmány szerint a bazsalikom illóolaja.

✓  A természetes rovarirtó szereket népszerűsítő írások megemlítik még a levendulát és a rozmaringot is.

Hogyan használjam?

✓  Tépjünk le ezekből a növényekből pár levelet és dörzsöljük be velük a veszélyeztetett testrészeinket.

✓  Használjunk természetes alapanyagú körömvirágolajat, a fenti növények illóolajait tartalmazó kozmetikumokat, valamennyire azok is segíthetnek a szúnyogok távoltartásában.

✓  Úgyis csökkenthetjük környezetünkben a szúnyoginváziót, ha illóolajakat párologtatunk.

 !   A füstölők és illatos gyertyák használatát ugyanakkor jó szívvel nem tudjuk javasolni, mivel, különösen zárt helyiségben, az elégett illóolaj belélegzése káros az egészségre.

Mi az ami még segíthet?

✓  A tisztaság nemcsak fél egészség, de a szúnyogok távoltartásában is szerepet játszik, a verejtékben lévő anyagok ugyanis vonzzák a szúnyogokat.

✓  A fizikai védekezés a leghatásosabb: szereljünk az ablakokra szúnyoghálót, illetve ha nincs mindegyik ablakunkon, a lakást a szúnyoghálós ablakokon keresztül szellőztessük.

Hozzá kell tennünk, hogy a mostanihoz hasonló, hosszabb esős időszakot követő szúnyoginvázió ellen sajnos a fenti praktikák sem adnak megoldást.

Olvass még többet háztartás-zöldítés témában!
Kullancs ellen készíts kullancsriasztót illóolajokkal, pofon egyszerűen!
Kapcsolat lehet a takarítás és a gyerekkori elhízás között
A háztartási vegyszerek befolyásolhatják a termékenységet
Tiszta a lakás? Csak ne legyen antibakteriális!
Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak
Allergizáló illatanyagok a tisztítószereinkben
Környezetbarát házi szerekkel a penész ellen


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok