fbpx

| Tudatos Vásárló Markovics Vera

6 növény, ami távol tartja a szúnyogokat vegyszerek nélkül

A szúnyogok éjszakai zümmögése, harapásszerű csípése a nyár egyik legtöbb bosszúságot okozó élménye. Annak, aki mégsem akarja azonnal vegyszeres füstölőkkel, mérgekkel átitatott lapocskákkal, spray-kel terhelni a család egészségét, természetes megoldásként a következő növények adhatnak segítséget.

Nemrég írtunk arról, hogyan tudunk védekezni a kullancsok ellen természetesen alapanyagokból, házilag készített kullancsriasztó spray-vel, most pedig egy hasonlóan kellemetlen társaságra fókuszálunk. A szúnyogok és egyéb rovarok nem szeretik bizonyos növény illatát. Ilyen növényeket érdemes ültetni a ház közelébe, a teraszra, az ablakpárkányra.

Ezek azok a számunkra ártalmatlan, sőt, kellemes illatú növények, amik hatékonyan űzik el a szúnyogokat.

✓  Kifejezetten taszítják őket a citromfüvek: a hazánkban közismert citromfű (Melissa officinalis), de ugyanígy távol tarthatja őket a vele csak névrokon indiai citromfű (Cymbopogon citratus) is.

✓  Hasonlóan jónak tartják a szúnyogok elkergetésére a mentaféléket: borsmenta, csombormenta, macskamenta. A macskamenta például olyan természetes vegyi anyagot (nepetalacton) tartalmaz, amely hasznos rovarriasztó: kutatások szerint 10-szer hatékonyabb, mint a rovarűzőszerek leggyakoribb hatóanyaga, vegyi úton előállított DEET (N,N-dietil-meta-toluamid).

Citromfű az ablak előtt - segíthet a szúnyogok távoltartásában

✓  A körömvirágban lévő hatóanyagok nem csak a haszonnövények kártevői számára, de a szúnyogok számára is veszélyesek.

✓  Szintén nagyon hatékony védelmet nyújt a szúnyogok ellen egy maláriával foglalkozó tanulmány szerint a bazsalikom illóolaja.

✓  A természetes rovarirtó szereket népszerűsítő írások megemlítik még a levendulát és a rozmaringot is.

Hogyan használjam?

✓  Tépjünk le ezekből a növényekből pár levelet és dörzsöljük be velük a veszélyeztetett testrészeinket.

✓  Használjunk természetes alapanyagú körömvirágolajat, a fenti növények illóolajait tartalmazó kozmetikumokat, valamennyire azok is segíthetnek a szúnyogok távoltartásában.

✓  Úgyis csökkenthetjük környezetünkben a szúnyoginváziót, ha illóolajakat párologtatunk.

 !   A füstölők és illatos gyertyák használatát ugyanakkor jó szívvel nem tudjuk javasolni, mivel, különösen zárt helyiségben, az elégett illóolaj belélegzése káros az egészségre.

Mi az ami még segíthet?

✓  A tisztaság nemcsak fél egészség, de a szúnyogok távoltartásában is szerepet játszik, a verejtékben lévő anyagok ugyanis vonzzák a szúnyogokat.

✓  A fizikai védekezés a leghatásosabb: szereljünk az ablakokra szúnyoghálót, illetve ha nincs mindegyik ablakunkon, a lakást a szúnyoghálós ablakokon keresztül szellőztessük.

Hozzá kell tennünk, hogy a mostanihoz hasonló, hosszabb esős időszakot követő szúnyoginvázió ellen sajnos a fenti praktikák sem adnak megoldást.

Olvass még többet háztartás-zöldítés témában!
Kullancs ellen készíts kullancsriasztót illóolajokkal, pofon egyszerűen!
Kapcsolat lehet a takarítás és a gyerekkori elhízás között
A háztartási vegyszerek befolyásolhatják a termékenységet
Tiszta a lakás? Csak ne legyen antibakteriális!
Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak
Allergizáló illatanyagok a tisztítószereinkben
Környezetbarát házi szerekkel a penész ellen

291
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


175
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás