fbpx
balkon_noveny_salata_fajtak

Felejtsd el a csomagolt salátát, legelj balkon növényeket egész évben

A növényekben gazdag étrend kialakítása fizikai és mentális egészségünk megőrzése miatt is fontos. Nagy akadályt gördít azonban elénk a saláták és más leveles zöldségek, fűszerek beszerzésekor, hogy gyakran környezetromboló műanyag zacskóban vagy tálcán szerezhetők be. Miért ne tudnánk fenntarthatóbb forrásból beszerezni a vitamin legalább egy részét, például egyenesen a balkonládából? Bajzák Anna, a Zöldítők balkonkertész-képzése oktatójának tanácsai.

A fenntartható, környezetileg és társadalmilag is etikus élelmiszer-beszerzési források közül megoldást kínálhat, ha csatlakozunk egy közösségi mezőgazdasághoz, és a termelőtől egyenes úton, frissen szerezzük be az idényzöldeket, de akár bérelhetünk parcellát közösségi kertben is.

Egy másik, kisebb léptékű megoldás lehet, ha közösségi kerthez csatlakozunk. A koronavírus-járvány világszintű zöldítési, kertészkedési lázat robbantott ki: hódít a balkonkertészkedés és egymás után nyílnak a közösségi kertek is. A megnövekedett igényre nemcsak az intézmények, de a kerületek, városvezetések is gyorsan reagáltak: nyílt közösségi kert a Terézvárosban, Újbudán, Debrecenben, Kecskeméten is, és biztosra vehető, hogy a kertnyitási hullám folytatódni fog. Itt foglaltuk össze, mit gondolj át, hogyan csatlakozz közösségi kerthez.

Mindez persze nem zárja ki azt sem, hogy otthonunkban, balkonunkon, párkányunkon (is) szeretnénk növényeket termeszteni, hogy a frissen szüretelt zöldség élménye a mindennapi rutinunk része lehessen.

Az élelmiszeripar felel a globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért

Mit ne ültessünk balkonra nyáron?

A balkonkerti teendőkről és a leggyakoribb kezdő bakikról írtunk már korábban (lásd lenti cikkünk), de pár szempontot érdemes feleleveníteni.

Az elsietett, túl korai magvetés tavasszal okozhat bosszúságot, nyáron pedig az okozhat kudarcot, ha ilyenkor, a melegben próbálkozunk hideget kedvelő növények termesztésével.

Top 5 balkonkertész baki, amibe kezdőként magról neveléskor belefuthatunk

Vannak ugyanis olyan növények, amelyek csírázásához kifejezetten hideg talajhőmérséklet az optimális. Ez persze nem azt jelenti, hogy míg télen a szobában, melegben neveljük a palántákat, akkor nyáron megoldhatjuk hűtőberendezéssel. Nyári balkonkert kialakításánál a hideget kedvelő növényekről le kell mondanunk: nyáron felejtsük el és ne vessünk magról spenótot, fejes salátát, hagymát, retket, koncentráljunk olyan növényekre, amelyek másodvetésben kitűnően érzik magukat.

balkon növény saláta fajták

Hol lehet leveles balkonkert?

Túlzás lenne azt állítani, hogy bárhol lehet egészséges salátát nevelni, de tényleg sokkal kevesebb igénye van, mint a népszerű mediterrán fűszereknek vagy a közkedvelt paradicsomoknak.

Mint minden egyéb balkonkerti projekt esetében, itt is van pár szempont, aminek meg kell felelnünk:

 • Forgalmas úttól távolabb eső területen vágjunk csak bele, hisz a kipufogó és a por nem tesz jót a növényeknek. Ilyen helyre érdemes inkább szívós futó- vagy dísznövényeket ültetni.
 • Csak akkor kezdjünk termesztésbe, ha napi szinten tudunk gondoskodni a növényekről. 1-2 nap kiesés még megoldható trükkökkel, de ha életvitelünkre jellemző az ingázás, inkább ne veteményezzünk.
 • Legyünk tisztában a környezeti jellemzőkkel (napos, árnyékos, szeles, stb.), és azokhoz igazítva válasszunk növényeket!
 • A közösségi terek használata előtt (gang, udvar, tető stb) mindig kérjünk engedélyt a felelősöktől, ugyanis sokszor a tűzvédelmi szabályzat tiltja a balkonládákkal “torlaszolást”.

Legyen illatos és tarka méhlegelőd balkonon vagy kertben!

Mikrozöldek

Rengeteg aromát és vitamint csempészhetünk ételeinkbe akár egy párkányról is!

Az örök jolly joker, az északi fekvésű, alig napos párkányok favoritjai a mikrozöldekA mikrozöldek olyan zöldségek vagy fűszerek fiatal hajtásai, amelyek szára és levele is ehető. Méretük, ízük és száruk színe fajtánként változhat, de az elfogyasztható nagyságú mikrozöld magassága többnyire 3-15 centi között van.

Ha valakinek nincs külső párkánya, mikrozöldek formájában akkor is egész évben termeszthet magának ízes és egészséges friss zöldeket. A kis helyet foglaló miniveteményes a balkonkert többi növényével ellentétben nem igényel több hónapos elköteleződést, 1-2 hét alatt szüretelhető a városi legelőnk. A kulcsa a bio csíramag és a tiszta kókuszrost, no meg a napi kétszeri vízpermet. 

Mikrozöldnek nevelhetünk például retket, brokkolit, borsót, napraforgót, mustárt, káposztát, zsázsát. Bármit választunk, biztosak lehetünk, hogy íze a felnőtt növény élményét fogja megidézni.

balkon növény saláta fajták

Saláta fajták

A mikrozöldek mellett márciustól a szezon végéig vethetünk és szüretelhetünk tépősalátákat. A levélsaláták előnye, hogy a fejet növesztő salátával ellentétben levelenként folyamatosan szüretelhetők, és kitűnően nevelhetők balkonládában.

Ízük, színük fajtafüggő. Vannak fodrosabb, keményebb fajták és lágyabbak is. Egyesek színe a napfény hatására bordóvá sötétül, mások egész nyáron a klasszikus salátazöld élményét nyújtják.

A saláta fajták közül jó tapasztalatunk van a lollo rosso, lollo bionda, amerikai barna, ausztrál sárga és merlot típusokkal.

Csíra kisokos – melyiket milyen betegség ellen együk?

Petrezselyem, zeller, snidling

A saláták mellett külön balkonládában magról nevelhetünk metélőpetrezselymet és zellert is, csak mindig nézzük meg a tasak utasításait, nehogy szezonon kívül próbálkozzunk vele. A metélőhagymát kivételesen nem magról ajánljuk növeszteni, mert hosszú folyamat, nagy elszántságot kíván. Vegyünk egy szép cserepes snidlinget, és ültessük nagyobb cserépbe! Egész évben díszítheti szendvicseinket, ugyanis folyamatos visszavágással hosszú ideig életben tartható.

balkon növény saláta fajták

Ha azt hinnénk, hogy a zöldek sora itt végetért, meg fogunk lepődni, ugyanis balkonládában sikerrel termeszthető még például az ázsiai mizuna, az olasz ételek koronája, a rukkola, a védőnövényként ismert, de aromás sarkantyúka, és fiatalkori elfogyasztásra még a pak choi is.

2-3 balkonláda bevonásával napi gondozás mellett akár minden nap kerülhet az asztalunkra saját termesztésű zöldség.

A városi kertészkedés során azonban tartsuk szem előtt, hogy ennek célja nem a teljes élelmiszer-önrendelkezés, csupán vásárlásaink részleges tehermentesítése, és szemléletünk érzékenyítése.

A zöld párkány kialakítása gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt jó időtöltés, a napi gondoskodás során ápoljuk lelkünket a szemlélődéssel is, és nem mellesleg vásárlásunkkal nem támogatjuk a nagyüzemi mezőgazdaságban dolgozók kizsákmányolását.

A balkonkertészkedés, párkányzöldítés kapcsolódás a természettel.

Így vásárolj fenntarthatóan: megújult a tudatos vásárló 12 pontja


Ez a tartalom az Agrárminisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával, az Európai Unió #GoEAThical projektje társfinanszírozásában valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás