fbpx
műanyagmentes veszélyes termékek lebomló ételcsomagolás BEUC

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Veszélyes vegyi anyagokat találtak műanyagmentes tányérokban, szívószálakban

Számos egyszer használatos műanyag termék használata fokozatosan be lesz tiltva az EU-ban 2021 júliusától, így Magyarországon is, alternatív megoldásokra lesz szükség. A műanyag szívószálak, evőeszközök és tányérok zöld alternatíváit vizsgálták fogyasztói szervezetek négy országban és kiderült: az egyre népszerűbb, növényi rostból készült tálak, papír szívószálak, pálmalevélből készített tányérok aggodalomra okot adó vegyi anyagokat tartalmaznak. Emellett több termék megalapozatlan zöld állításokkal vezeti félre a vásárlókat. Európai fogyasztói szervezetek, köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete azt kéri az EU-tól, biztosítsa, hogy az egyszer használatos műanyag termékek helyett használt alternatívák biztonságosak legyenek, és nem vezessék félre hamis állításokkal a fogyasztókat.

Júliustól lassan eltűnnek a polisztirol dobozok

Az egyszer használatos műanyag szívószálak, evőeszközök és tányérok hamarosan eltűnnek, köszönhetően annak, hogy az EU jogszabályokkal is igyekszik csökkenteni a műanyaghulladék-termelést, a környezetpusztítását. 2021. júliusától nem lehet forgalmazni, és fokozatosan ki kell vonni a kereskedelemből a követkető egyszer használatos műanyag termékeket: fültisztító pálcika, evőeszközök (villa, kés, kanál, evőpálcika), tányér, szívószál, italkeverő pálcika, lufikhoz rögzítendő és azokat tartó pálca és rögzítő elem, expandált polisztirolból (köznéven hungarocellből/polisztilrolból) készült étel- vagy italtároló edény, italtartó pohár, stb.

Mind a vendéglátóipar és az élelmiszeripar, mind a vásárlók részéről folyik a fenntartható alternatívák keresése a műanyag termékek helyett: egy Eurobarométer-kutatás szerint a fogyasztók 45%-a már 2019 végétől szándékosan nem vásárolt egyszer használatos műanyag terméket, vagy újrahasználható műanyag terméket vásárolt.

Biztonsági okokból visszahívták a grafénnal bélelt szájmaszkokat Kanadában

A fogyasztók műanyaggal kapcsolatos aggályaira reagálva az élelmiszeripari ágazat szereplői egyre inkább és egyre több féle műanyagmentes megoldást kínálnak: papír- és kartoncsomagolást, vagy “természetes” csomagolóanyagokat, például bambuszt, szalmát vagy pálmalevelet használnak. Ezek a növényi alapú élelmiszer-csomagolások valóban segíthetnek az egyszer használatos műanyag fogyasztásunkat csökkenteni, kérdések azonban velük kapcsolatban is felmerülnek: tényleg lebomlóak, és étel-ital tárolóként mennyire biztonságosak.

Európai fogyasztói csoportok által korábban készített kutatások már kimutatták, hogy a papír szívószálak és a papírpoharak tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek valószínűleg rákot okozhatnak, és egyéb olyan anyagokat is, amelyek egyéb kockázatot jelenthetnek.

Ha az ebédet a mosómedve hozza – megnéztük, milyen a Gasztrohős dobozrendszere

Ezt az aggodalmat erősíti egy nemrégiben publikált tanulmány. Négy európai fogyasztói szervezet – Altroconsumo (Olaszország), Forbrugerrådet TÆNK (Dánia), OCU (Spanyolország), UFC-Que Choisir (Franciaország) – által 2021 május végén közzétett eredmények szerint pedig az aggodalomra okot adó vegyi anyagok az egyszer használatos műanyag termékek alternatíváiként használt termékekben is jelen vannak, például a természetes, növényi rostokból készült, komposztálható egyszer használatos tálakban, vagy akár a pálmalevélből készült étkészletekben.

A mintában vizsgált termékeknek összesen 53%-a tartalmazott egy vagy több aggodalomra okot adó vegyi anyagot az ajánlottnál magasabb arányban, míg további 21% tartalmazott ilyen anyagot a határértékhez közeli mértékben.

A teszt során az is kiderült, hogy sok termék megalapozatlan zöld állításokkal vezette félre a vásárlókat. Míg a műanyagra, mint anyagra vonatkozóan vannak EU-s szabályozások, az élelmiszer-csomagolóanyagokban jelen lévő vegyi anyagokra nézve nincsenek efféle előírások.  Vagyis ezen új eredmények rávilágítottak arra, hogy az EU-nak lépnie kell, mégpedig minél hamarabb, hogy megakadályozza a fogyasztók káros vegyi anyagoknak való kitettségét.

Ha lennének az alternatív anyagokból készült egyszer használatos termékekre vonatkozó előírások, a fogyasztók nyugodt szívvel vennék ezeket a termékeket, és ezzel hozzájárulnának a műanyaghulladék-válság ellen folytatott lankadatlan küzdelemhez.

Összefüggést találtak a PFAS-k és a vetélés között

A teszteredmények azt is jelzik, hogy az állítólagos “zöld” műanyagtermékek félrevezethetik a fogyasztókat: a tesztben szereplő számos termékről állítják a gyártók, hogy komposztálható vagy biológiailag lebomló. A teszt viszont azt találta, hogy sok termék “örök vegyi anyagokat” (forever chemicals) tartalmaz: ezek a vegyi anyagok több száz év alatt sem bomlanak le, bekerülnek a környezetbe, és felhalmozódnak a talajban, a vízben és az élőlényekben.

“Az egyszer használatos műanyag tányérok és poharak nemsokára a múlt termékei lesznek, a növényalapú és papíralternatívák természetes, hogy egyre népszerűbbek a fogyasztók között. Csodálatos, hogy az EU végre kivonja a forgalomból az eldobható műanyagtermékeket, de ugyanilyen fontos lenne, hogy a vegyi anyagokat is betiltsák az alternatív termékekben” foglalta össze az európai fogyasztói szervezetek törekvését Monique Goyens, az Európai Fogyasztók Szervezete (BEUC) főigazgatója.

Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni

“Az a tény, hogy sok műanyag-alternatíva örök vegyi anyagokat tartalmaz, sajnos azt mutatja, hogy egy tartósan a környezetben maradó szennyező anyag helyére most egy másik ilyen anyag lép. A ma közzétett teszteredmények azt mutatják, hogy a jelenlegi EU-s élelmiszercsomagolási előírások cserben hagyják a fogyasztókat. Itt az ideje annak, hogy az EU összekapja magát és cselekedjen: szigorú élelmiszercsomagolási előírásokra van szükség, amely a fogyasztókat és a környezetet egyaránt óvja.”

Zöldrefestés

A tesztelt termékek közül jónéhány valamilyen módon környezetbarátnak állítja be magát. Az olyan márka- és termék nevek, valamint feliratok, mint a “környezetbarát”, “ökoasztal”, “biotányér”, “természetes” mind a négy tesztbe bevont országban általánosak. Emellett számos termék állítja magáról, hogy “biológiailag lebomló”, illetve hogy “komposztálható”. Ilyen szinte az összes, növényi rostból készült termék: ezek vagy nevükben vagy logójukban vagy a címkéjükben állítják magukról, hogy komposztálhatók. És bár a tesztben nem vizsgálták ezen állítások igazságtartalmát, a fluort tartalmazó, és/vagy az “örök vegyi anyagok” jelenléte ezekben a termékekben minimum kétségbe vonja az efféle állításokat. Akár a házi, kerti komposztálónkban, akár komposztáló üzemben dolgozzák fel ezeket a termékeket: az étkészletekben jelen lévő PFAS-ek több száz év alatt sem bomlanak le, végső soron bekerülnek a környezet körforgásába, és felhalmozódnak a talajban, a vízben és az élőlényekben.

Vegyi anyagok ételcsomagolásban

Európában a becslések szerint több mint 8000 vegyi anyagot használnak élelmiszerrel érintkező csomagoló- és tároló anyag, például papír, műanyag, üveg és fém tárolók, bambuszból készült étkészletek gyártásához. Az élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkező anyagok (Food contact materials, FCM) és tárgyak emellett azonban olyan vegyi anyagokat is tartalmaznak és bocsátanak ki magukból, amelyek a gyártás során nem szándékosan kerültek beléjük. Ezeknek az anyagoknak a száma több tízezer lehet, és csupán egy részüket ismerjük. Az FCM-ekből kioldódó vegyi anyagok emiatt a legnagyobb és legkevésbé kontrolált részét képezik az élelmiszereket szennyező anyagoknak.

Betiltott mérgek térhetnek vissza az újrahasznosított műanyag játékokban

“A zöld címkéknek – “természetes”, “biológiailag lebomló”, vagy “komposztálható” – semmi keresnivalójuk az olyan egyszer használatos étkészleteken, amelyek perzisztens vegyi anyagokat tartalmaznak. Az efféle hamis állítások összezavarják a vásárlókat és megnehezítik azt, hogy különbséget tudjanak tenni a valóban környezetbarát(abb) tányérok, szívószálak és tálak, és a kevésbé, vagy egyáltalán nem környezetbarát termékek között. Az EU-nak rendet kell tennie az élelmiszercsomagolás piacán: meg kell szüntetni a félrevezető zöld állításokat” – mondta Monique Goyens.

Egy német fogyasztói szervezet, a Stiftung Warentest már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy rengeteg bambuszalapú, újrahasználható kávéspohár félrevezeti a fogyasztókat azáltal, hogy éppen az “újrahasznosítás” és a “biológiailag lebomló” jelszavakkal adják el azokat a termékeket, amelyek sem a természetes környezetben, sem az ipari komposztáló üzemekben nem bomlanak le.

A BEUC tesztje nyomán számos, ebben a tesztben nem szereplő, de hasonló, azaz műanyag-alternatívaként eladott termék “környezetbarát” mivolta vált kérdésessé.

Nem fog működni a körforgásos gazdaság mérgező anyagokkal

Részletek

A tesztben 57 darab termék szerepelt, például eldobható, szalmából, vagy kipréselt cukornádból készült tányérok, papírszívószálak, és pálmalevélből készült étkészletek.

A vizsgált termékek három kategóriába sorolhatók: 23, növényi rostból, az esetek többségében kipréselt cukornádból készült tálka és tányér; 18 papírszívószál; 16 pálmalevélből készült tálka és tányér.

lebomló ételcsomagolás BEUC
Narancs: Fluortartalmú vegyületek, kloropropanolok jelenléte a javasolt határérték fölött (német/dán ajánlásokat alapul véve). Sárga: Növényvédőszer vagy fluortartalmú vegyületek, kloropropanolok jelenléte közel a javasolt határértékhez. Zöld: Nem találtak potenciálisan veszélyes anyagot, vagy a javasolt hatérértéknél határozottan kisebb mennyiségben.

A termékekben talált vegyi anyagok és növényvédőszerek az alábbi csoportokba sorolhatók:

 • Fluortartalmú vegyületek (PFAS-ek); ezeket “örök vegyi anyagoknak” is nevezik, mert tartósan a környezetben maradnak. A PFAS-eket széleskörben használják az élelmiszer-csomagolóanyagokban és más fogyasztói termékekben, hogy víz-, zsír- és/vagy foltállóvá tegyék azokat. A rák, az intelligencia csökkenése, és más, súlyos egészségügyi károsodás összefüggésbe hozható a PFAS-ekkel.
 • A papírcsomagolás gyártása során kloropropanolok szabadulhatnak fel, és ezeknek az anyagoknak rákkeltő hatása van.
 • A növényvédőszerek pedig a növényi alapú, élelmiszerrel érintkező termékekben mutathatóak ki: vagy a cukornád, pálmafa és egyéb természetes anyagok termesztéséhez használt növényvédő szer-maradványok vagy a csomagolóanyag gyártása során, a nyersanyag-feldolgozáskor termékbe került, visszamaradt anyagok.  Bizonyos növényvédő szereknek való kitettség többek között rákot, születési rendellenességet és endokrin károsodást okozhat.

FV-19 pályázat logoofof, ökokörEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült, az Európai Unió  #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társfinanszírozta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás