fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Biztonsági okokból visszahívták a grafénnal bélelt szájmaszkokat Kanadában

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.
grafén COVID maszk

Az egészségre potenciálisan veszélyesnek találta, ezért bevonta a piacról a grafénnal bélelt eldobható szájmaszkokat a kanadai egészségügyi hatóság, a Health Canada. A típus máshol, így Európában is elterjedt – jelezte az európai fogyasztói szervezetek szövetsége.

A grafénnal, azaz egyetlen atom vastagságú grafitréteggel bélelt szájmaszkok előnyeiről a COVID-járvány 2020-as európai megjelenése után nem sokkal jelentek meg hírek. Az AECC pekingi aeronautikai anyagkutató intézete (BIAM) által kifejlesztett, grafén-polipropilén réteggel ellátott szájmaszknak antibakteriális tulajdonsága, légáteresztő képessége és tartóssága is jobb – írta meg akkor a Magyar Távirati Iroda nyomán számos hírportál, például a hvg.hu.

A maszkkal kapcsolatos veszélyre Kanadában egy aggódó szülő hívta fel a figyelmet idén januárban. A Health Canada állami egészségügyi intézmény előzetes kockázatértékelést végzett és úgy találta, hogy a maszkban lévő grafén belélegzése valóban károsíthatja a tüdőt. A Health Canada ezért úgy döntött, hogy amíg nem szerez megnyugtató adatokat a graféntartalmú szájmaszkok biztonságosságáról, bevonja a piacról ezeket a termékeket – adta hírül az európai fogyasztói szervezetek szövetsége, a BEUC.

A grafénnal bélelt maszkok az EU-ban is jelen vannak

Európában is kaphatók ilyen típusú – grafént vagy „biomassza-grafént” tartalmazó maszkok – erre figyelmeztetett hozzánk eljuttatott közleményében az európai fogyasztói szervezeteket tömörítő BEUC, amelynek a Tudatos Vásárlók Egyesülete is tagja. Mint ahogy rámutatnak, a kanadai termékbevonásban érintett termékeket gyártó Shengquan Group Facebook-oldalán az Európai Bizottság elnökéről, Ursula von der Leyenről készült fotóval reklámozza grafént tartalmazó maszkját.

COVID grafén szájmaszk

A BEUC hozzánk eljuttatott információi szerint egyedül a németországi Hessen tartomány 33 millió ilyen szájmaszkot rendelt.

A nyitókép illusztráció, forrás: unsplash.com

FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok