fbpx
grafén COVID maszk

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Biztonsági okokból visszahívták a grafénnal bélelt szájmaszkokat Kanadában

Az egészségre potenciálisan veszélyesnek találta, ezért bevonta a piacról a grafénnal bélelt eldobható szájmaszkokat a kanadai egészségügyi hatóság, a Health Canada. A típus máshol, így Európában is elterjedt – jelezte az európai fogyasztói szervezetek szövetsége.

A grafénnal, azaz egyetlen atom vastagságú grafitréteggel bélelt szájmaszkok előnyeiről a COVID-járvány 2020-as európai megjelenése után nem sokkal jelentek meg hírek. Az AECC pekingi aeronautikai anyagkutató intézete (BIAM) által kifejlesztett, grafén-polipropilén réteggel ellátott szájmaszknak antibakteriális tulajdonsága, légáteresztő képessége és tartóssága is jobb – írta meg akkor a Magyar Távirati Iroda nyomán számos hírportál, például a hvg.hu.

A maszkkal kapcsolatos veszélyre Kanadában egy aggódó szülő hívta fel a figyelmet idén januárban. A Health Canada állami egészségügyi intézmény előzetes kockázatértékelést végzett és úgy találta, hogy a maszkban lévő grafén belélegzése valóban károsíthatja a tüdőt. A Health Canada ezért úgy döntött, hogy amíg nem szerez megnyugtató adatokat a graféntartalmú szájmaszkok biztonságosságáról, bevonja a piacról ezeket a termékeket – adta hírül az európai fogyasztói szervezetek szövetsége, a BEUC.

A grafénnal bélelt maszkok az EU-ban is jelen vannak

Európában is kaphatók ilyen típusú – grafént vagy „biomassza-grafént” tartalmazó maszkok – erre figyelmeztetett hozzánk eljuttatott közleményében az európai fogyasztói szervezeteket tömörítő BEUC, amelynek a Tudatos Vásárlók Egyesülete is tagja. Mint ahogy rámutatnak, a kanadai termékbevonásban érintett termékeket gyártó Shengquan Group Facebook-oldalán az Európai Bizottság elnökéről, Ursula von der Leyenről készült fotóval reklámozza grafént tartalmazó maszkját.

COVID grafén szájmaszk

A BEUC hozzánk eljuttatott információi szerint egyedül a németországi Hessen tartomány 33 millió ilyen szájmaszkot rendelt.

A nyitókép illusztráció, forrás: unsplash.com

FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás