fbpx
Rakun dobozközösség

| Tudatos Vásárló Nagy Melinda

Ha az ebédet a mosómedve hozza – megnéztük, milyen a Gasztrohős dobozrendszere

A Felelős Gasztrohős egy éve indította el cseredoboz rendszerét, amivel az egyszer használatos műanyag ételdobozok kiváltására kínálnak nullahulladékos megoldást. A dobozok acélból készülnek, országosan 15 vendéglátóhelyről rendelhetünk bennük, amiben applikáció is segít. A kezdeményezésre az idei Highlights of Hungary-n is szavazhatunk. A Rakun Dobozközösség vezetőjével, Horvátth Saroltával Nagy Melinda egy elviteles ebéd fölött beszélgetett.

Hét éve dolgoztak együtt vendéglátóhelyekkel különböző hulladékcsökkentő projekteken, a kiszállítás során keletkező műanyaghulladék azonban újra és újra visszatérő problémát jelentett. Egy ideig a biológiailag lebomló csomagolást javasolták, de hamar kiderült, hogy ezek csak ipari körülmények között bomlanak le, vagyis hiába is tennénk őket a komposztálóba. A Felelős Gasztrohős nullahulladékos megoldást keresett, ez lett a Rakun Dobozközösség. A kezdetben Vidd és Hozd Kajabox néven futó kezdeményezés teszt üzemmódja 2020 januárjában indult, erről anno mi is írtunk.

Rakun Dobozközösség A magyar projekt nem egyedülálló a világon, a tengerentúlon és Európában is vannak hasonló rendszerek. A kezdeti modellben a felhasználók 1890 Ft-ért tudták megvásárolni a dobozt a vendéglátóhelyeken, környezetbarát termékeket árusító boltokban vagy közvetlenül a Felelős Gasztrohőstől.

Két hónap alatt 15 vendéglátóhely csatlakozott országszerte. Ekkor még eladtuk a dobozokat a helyeknek, akik továbbértékesítették a vendégeknek. Ennek a modellnek megvolt az a hátránya, hogy egy kezdeti nagyobb beruházást igényelt a helyektől” – meséli Horvátth Sarolta, a projekt gazdája, miközben besasszézunk a Ferenciek terén lévő Bonnie Bistróba.

A vírus megjelenése aztán felrúgta a terveket. Egyrészt soha nem látott mennyiségben fogyasztjuk az egyszer használatos elviteles dobozokat, aminek óriási a környezetterhelése. Az efféle megoldásokra tehát nagyobb szükség van, mint valaha. Másrészt egyértelmű lett, hogy a vendéglátóknak minden 1000 forintra szükségük van, nem tudják a pénzüket acéldobozokban tárolni. Erre a dobozrendszernek is reagálnia kellett: a Gasztrohős úgy döntött, hogy inkább bérbe adják a dobozokat a vendéglátó helyeknek egy kisebb összegért. Így alakult ki a Rakun mai rendszere.

“Ebben a modellben a vendég is fizet egy kisebb összeget, amikor használja a dobozt, de kevesebbet, mintha eldobhatós dobozt használna rendszeresen” – magyarázza Horvátth Sarolta.

Rakun Dobozközösség

A vendéglátóhelyek tehermentesítése mellett erre egyébként azért is szükség volt, mert észrevették, hogy a vendégek nagy része megveszi a dobozt, aztán otthon használja ételtárolásra. “Mi nem dobozkereskedők szeretnénk lenni, hanem egy megosztáson alapuló rendszert szeretnénk létrehozni. Az a cél, hogy minél kevesebb dobozt kelljen legyártani és azt minél gyakrabban és minél többen használják” –  én pedig egyre éhesebb lévén már venném is elő a dobozomat a Bonnie-ban.

 

 

A hely – mint minden hely a vendéglátásban – a karantén miatt most elviteles rendszerben működik, de mivel Rakun dobozközösségi tagok, kérhetünk egy ebédet a Rakun dobozunkba. Nekem még nincs, de nem kell sokáig várnom rá: mindössze le kell töltenem a Rakun alkalmazást a mobilomra és egy előfizetés után – én választom ki, hány dobozt szeretnék és az egész tényleg pár másodpercig tart – már adják is az ebédemet.

Működik személyesen és futárral is

Rakun DobozközösségA használat után nekem kell majd visszavinnem az edényt elöblítve, ha újra enni szeretnék belőle. Ilyenkor tiszta, higiénikus cseredobozba kapom az új rendelésem.

A vendéglátóhely az appban lévő QR-kód segítségével ellenőrzi, hogy a vendégnek van-e előfizetése és csak annyi dobozt adhat ki, amennyire a vendég jogosult. Ha csak egy dobozra fizetek elő, akkor mindig nálam kell legyen az elöblített cseredoboz. Ha 2-3-4 dobozom van, (egyelőre max 4-es előfizetést köthetek) akkor megtehetem, hogy négy egymást követő napon sem kell magammal vinnem az előzőleg elvitt dobozt, de a 4. után már ildomos, mert a rendszer jelzi, hogy 4 doboz van nálam, amiket nem adtam le. Ergo nem kapok majd újat.

Sarolta úgy látja, a személyes elvitelnél ez jól működik, illetve ahol a vendéglátóhely saját futárral dolgozik, ott a futár meg tudja csinálni, hogy visszaviszi a használt dobozokat a helyre. Ebben szeretnének fejlődni: „Tárgyalunk ételkiszállítást végző cégekkel is, amilyen a Wolt, Netpincér vagy a Random Food, mert szeretnénk ha az ő futárjaikkal is megoldható lenne a Rakun dobozban való ételkiszállítás” – ezt már a Károlyi-kert egyik padján mondja Sarolta, ide húzódtunk el megenni az ebédet.

Rakun Dobozközösség

Highlights of Hungary jelölés

Highlights of Hungary évente kategóriák nélkül díjazza a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. Az idei jelöltjek között több fenntartható életmódot támogató és népszerűsítő program is helyet kapott: a Rakun mellett idén a Farm2Fork, a Munch.hu (róluk itt írtunk), Perma Gang projekt és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkája (róluk meg itt).

A jelöltekre, így a Rakunra is, február 4-18-ig szavazhatunk itt, február 25-én egy online díj átadón derül ki az eredmény.

Igényes, jól záródik

A december 31-ig tartó tesztidőszakban rengeteg visszajelzés érkezett a Gasztrohőshöz, jelenleg ezek beépítése folyik. A vendégeknek nagyon tetszik a doboz, azt mondják, szép, praktikus, jól záródik. Ugyanezt a vendéglátóhelyek is kiemelték: sokkal igényesebben tudják tálalni az ételt benne, illetve nem kell félni, hogy kifolyik a mártás vagy a leves.

Sokan jelezték, hogy a házhozszállítást jó lenne mielőbb megoldani, illetve egyelőre kevés tag vendéglátóhely van (ezeket itt láthatod), ezért viszonylag kevesen tudják még használni a szolgáltatás, de a projektvezető úgy látja, igény és nyitottság van a lakosság részéről: „Rengeteg fejlesztési ötletünk van, hogyan lehetne még rugalmasabbá tenni a rendszert. Sokan jelezték, hogy jó lenne ha nem kellene magukkal vinni minden alkalommal egy dobozt, hanem ha beugranak valahova és épp nincs náluk akkor is kaphassák Rakun dobozba az ételt. Ezt valószínűleg egy plusz betétdíjas szolgáltatással fogjuk megoldani, azaz amikor a plusz dobozt felveszed, betétdíjat kell fizetned, amit aztán visszakapsz akkor, amikor leadod valamelyik helyen.”

Szokásaink változtak, a hozzáállásunk nem: a magyarok környezettudatossága a vírushelyzetben

Bár a koronavírus-helyzet jócskán hozott nehézségeket, a házhozrendelés felfutása nem feltétlenül jött rosszul a Rakunnak. Hogy mit hoz a jövő, azt persze senki nem látja előre, a Rakun fejlesztő csapata reméli, hogy a vendéglátóhelyek újbóli megnyitása után a fenttartható dobozrendszer szélesebb körben is elterjed majd. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás