fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A Gasztrohős már működteti is a jövő ételdoboz rendszerét

| Tudatos Vásárló Nagy Melinda

Rakun dobozközösség

Szívószálmentes augusztus, Gasztro randi, Zöldülők Vására, Halathlon — csak néhány a Felelős Gasztrohős szemléletformáló kampányai és rendezvényei közül. Vallják, a környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük étkezéseinket. Nemcsak mondják, szervezik is. Legújabb projektjük egy rozsdamentes acél doboz körül forog. Dr. Horváth Saroltával beszélgettünk arról, hogyan is működik a Dobozközösség, miért nem jók igazán a lebomló edények, és mit tehetünk leginkább, hogy mi is Gasztrohősök legyünk? 

TVE: A Felelős Gasztrohős Alapítvány legújabb programja a Dobozközösség. Mit takar ez?

Dr. Horváth Sarolta: Már hét éve dolgozunk együtt vendéglátóhelyekkel, próbáljuk támogatni a zöldülésüket többféle oldalról is, az elviteles étel, a kiszállítás során keletkező műanyaghulladék viszont újra és újra visszatérő probléma.

Ha átlagot veszünk, napi 50 darab elviteles edénnyel számolunk a jelenleg kb. 52000 magyarországi vendéglátóhelyen. Ez éves szinten 9 tonnányi műanyag hulladékot jelent egyszer használatos elviteles dobozból, és ebben még nincsenek benne az ételkiszállítást végző cégek, ahol nem ritka a napi 500-1000 doboz.

Egy időben a biológiailag lebomló csomagolást javasoltuk, de ma már tudjuk, hogy ezek sem oldják meg a problémát. Több olyan tanulmány is napvilágot látott, amelyek bizonyítják, ezek az anyagok csak ipari körülmények között képesek lebomlani, tehát hiába is tennénk őket a komposztálóba. A vásárló pedig nem viszi az ipari komposztálóba, hanem simán kidobja a kukába.

Új projektünk, a Dobozközösség erre szeretne egy környezetkímélő, nullahulladékos megoldást ajánlani. Lényege, hogy egyszer kell megvenned a Felelős Gasztrohős rozsdamentes acél dobozát, amit aztán a Dobozközösségben részt vevő vendéglátóhelyek és ételkiszállítást végző cégek elfogadnak, és minden alkalommal, amikor ilyen helyről rendelsz, becserélik neked egy szabályszerűen elmosott ugyanilyen dobozra.

TVE: Vagyis a sajátomat odaadom és tőlük kapok egy másikat?

H. S.: Igen. Ezt azért találtuk így ki, mert bár a jogszabályok szerint szabad saját edénybe kérni az ételt, az élelmiszerbiztonsági előírások eléggé megnehezítik azt. Például az ételt úgy kell kiadni a vendég saját, hozott edényébe, hogy a szedőkanálnak nem szabad vele érintkeznie, és a vendéglátóhely munkatársának minden ilyen eladás után meg kell ejtenie egy kézfertőtlenítős kézmosást.

A saját doboz elutasításának oka általában az, hogy nem bíznak a hozott doboz tisztaságában. Egy fertőzés esetén pedig nehéz visszakövetni, a doboz nem volt kifogástalanul tiszta vagy az étel. Mi abszolút megértjük ezeket az élelmiszerbiztonsági aggályokat, ezért találtuk ki úgy a rendszert, hogy a vendéglátóhely mossa el ezeket szabályszerűen. Így senkinek nem kell attól rettegnie, hogy nem tiszta az edény. Vagyis viszel egy edényt, és egy ugyanolyan elmosott edényben kapod az ételt.

TVE: Mi a helyzet a korpa, cukornád, papírtányérokkal?

H. S.: A zsíros pizzás dobozt nem lehet a szelektívbe dobni, a komposztálóban viszont lebomlik, hasonlóan a búzatöretből, cukornádból készült ételtárolók is. A hátrányuk, hogy drágábbak, mint a műanyag, ezért nem sok helyen kapjuk ebbe az ételt.

TVE: Ételrendelés esetén a futárnak adom a cseredobozt?

H. S.: Igen. Olyan esetekben, ahol a futár a vendéglátóhely/cég alkalmazottja ez könnyen megvalósítható: a futár egy új dobozban viszi ki az ételt és a vevőtől visszakapott dobozt visszaviszi a vendéglátóhelyre. Azokra az esetekre, ahol ezt egy külsős cég végzi és a futár nem megy vissza a vendéglátóhelyre (pl. WOLT) még nem találtuk ki a megoldást, de dolgozunk rajta.

TVE: Mennyibe kerül egy ilyen doboz?

H. S.: A magánszemélyek a dobozt 1890 Ft-ért tudják megvásárolni a részt vevő vendéglátóhelyeken, egyre több környezetbarát termékeket árusító boltban, vagy akár közvetlenül tőlünk is.

TVE: Hány vendéglátóhely csatlakozott és hány fogyasztó vett már dobozt?

H. S.: Január közepén indult a projekt, szépen szaporodnak a helyek. Eddig 15 hely árulja és használja a dobozokat, ebből 5 budapesti, a többi vidéki. A terv az, hogy minél hamarabb meglegyen 30-40 kapcsolat, akkor már szépen el tud kezdeni működni a rendszer.

Meglepő, de jó, hogy nem csak azok a helyek jelentkeznek, akikkel már egyébként is kapcsolatban vagyunk a Fenntartható Vendéglátóhely projektünk kapcsán. A jövőben az ételfutár cégek számára nagy kihívás lesz betartani a már elfogadott, egyszer használatos műanyagokat tiltó EU-s szabályozást. Az új szabályok ugyanis megtiltják azoknak a műanyagtermékeknek a használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. Ez 2021-től lesz érvényben, tehát szükségük lesz másik alternatívára az eldobható tároló helyett.

A mi dobozaink tökéletesek lennének, mert a napi ételátadáskor a fogyasztó a futár kezébe nyomhatná az előző napi ételes dobozát, könnyű lenne cserélni.

TVE: Néhány évvel ezelőtt hoztátok létre az általad is említett Fenntartható Vendéglátóhely minősítést. Mit jelent ez, és kik a kaphatják meg?

H. S.: Úgy gondoljuk, a fogyasztóknak is egyre fontosabb, hogy egy étterem mennyire igyekszik csökkenteni a környezeti terhelését, vagy honnan származnak a felhasznált alapanyagok.

A Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel támogatni, kiemelni akartuk azokat, akik jó példákkal előrébb járnak, ösztönözve ezzel másokat is erre. Emellett a fogyasztóknak is szerettünk volna egy iránytűt információt adni arról, hol érdemes ebédelni, ha szempont a környezettudatosság. Első körben külföldi tanulmányok és példák alapján 2012-ben létrehoztunk egy körülbelül 100 pontos kritériumrendszert, de ezt hamar elvetettük, mert a magyar piacra ez akkor még túl bonyolult és szigorú lett volna.

Maradt végül 7 szempont, ebben olyanok vannak, hogy az alapanyagok 30 százaléka legyen hazai, legyen minimum 2 vega főfogás, ne használjanak pálmaolajat, legyen rendszeresen használt bio alapanyag és a takarítószerek között is legyen minősítetten környezetbarát tisztítószer. Az utolsó, de nagyon fontos pont pedig az, hogy folyamatosan fejlődjenek ebbe az irányba.

A minősítést, a fejlődést kétévente ellenőrizzük. Cserébe ezek a helyek szerepelnek a kampányainkban és a közösségi oldalunkon is szoktunk írni róluk. Szóval ez abszolút egy win-win helyzet.

TVE: Hogyan lehetünk egyénileg Gasztrohősök?

H. S.: A legfontosabb az, hogy lehetőleg szezonális élelmiszereket fogyasszunk. Télen ne akarjunk kígyóuborkát és paradicsomot enni, nem is egészséges. Válasszuk ilyenkor a gyökérzöldségeket, a savanyúkáposztát, csírákat, hüvelyeseket, olajos magvakat – az idénynövényket. Együnk kevesebb húst, ha tehetjük, részesítsük előnyben a bio alapanyagokat, kerüljük a pálmaolajat, vásároljunk helyi termelőktől, bevásárlóközösségektől. Ha főzünk, az alapanyagok alapján válasszunk receptet, ne a szakácskönyv alapján vásároljunk.

Ha ezekből párat be tudunk tartani, már gasztrohősök is vagyunk!

TVE: Melyik volt eddig a legnépszerűbb programotok?

H. S.: Azt hiszem, a Zöldülők Vására volt az, ezt már háromszor rendeztük meg. 2020-ra kettőt is terveztünk: egyet Budapestre, egyet Pécsre.

Itt olyan árusoknak biztosítunk megjelenési lehetőséget, akik a termékeikkel valahogyan a hulladékmentességet támogatják. Alkalomról alkalomra egyre nagyobb helyet kellett bérelnünk annyira népszerű volt ez a programunk. Nyugat-Európához képest kicsit még le vagyunk maradva ökotudatosságban, de az utóbbi egy-két évben nagy léptékben fejlődünk, egyre több embernek van benne a fejében, miért fontos elhagyni a műanyag zacskót vagy piacra menni. Jó úton vagyunk!


Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-19) támogatásával készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok