fbpx
Rakun dobozközösség

| Tudatos Vásárló Nagy Melinda

A Gasztrohős már működteti is a jövő ételdoboz rendszerét

Szívószálmentes augusztus, Gasztro randi, Zöldülők Vására, Halathlon — csak néhány a Felelős Gasztrohős szemléletformáló kampányai és rendezvényei közül. Vallják, a környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük étkezéseinket. Nemcsak mondják, szervezik is. Legújabb projektjük egy rozsdamentes acél doboz körül forog. Dr. Horváth Saroltával beszélgettünk arról, hogyan is működik a Dobozközösség, miért nem jók igazán a lebomló edények, és mit tehetünk leginkább, hogy mi is Gasztrohősök legyünk? 

TVE: A Felelős Gasztrohős Alapítvány legújabb programja a Dobozközösség. Mit takar ez?

Dr. Horváth Sarolta: Már hét éve dolgozunk együtt vendéglátóhelyekkel, próbáljuk támogatni a zöldülésüket többféle oldalról is, az elviteles étel, a kiszállítás során keletkező műanyaghulladék viszont újra és újra visszatérő probléma.

Ha átlagot veszünk, napi 50 darab elviteles edénnyel számolunk a jelenleg kb. 52000 magyarországi vendéglátóhelyen. Ez éves szinten 9 tonnányi műanyag hulladékot jelent egyszer használatos elviteles dobozból, és ebben még nincsenek benne az ételkiszállítást végző cégek, ahol nem ritka a napi 500-1000 doboz.

Egy időben a biológiailag lebomló csomagolást javasoltuk, de ma már tudjuk, hogy ezek sem oldják meg a problémát. Több olyan tanulmány is napvilágot látott, amelyek bizonyítják, ezek az anyagok csak ipari körülmények között képesek lebomlani, tehát hiába is tennénk őket a komposztálóba. A vásárló pedig nem viszi az ipari komposztálóba, hanem simán kidobja a kukába.

Új projektünk, a Dobozközösség erre szeretne egy környezetkímélő, nullahulladékos megoldást ajánlani. Lényege, hogy egyszer kell megvenned a Felelős Gasztrohős rozsdamentes acél dobozát, amit aztán a Dobozközösségben részt vevő vendéglátóhelyek és ételkiszállítást végző cégek elfogadnak, és minden alkalommal, amikor ilyen helyről rendelsz, becserélik neked egy szabályszerűen elmosott ugyanilyen dobozra.

TVE: Vagyis a sajátomat odaadom és tőlük kapok egy másikat?

H. S.: Igen. Ezt azért találtuk így ki, mert bár a jogszabályok szerint szabad saját edénybe kérni az ételt, az élelmiszerbiztonsági előírások eléggé megnehezítik azt. Például az ételt úgy kell kiadni a vendég saját, hozott edényébe, hogy a szedőkanálnak nem szabad vele érintkeznie, és a vendéglátóhely munkatársának minden ilyen eladás után meg kell ejtenie egy kézfertőtlenítős kézmosást.

A saját doboz elutasításának oka általában az, hogy nem bíznak a hozott doboz tisztaságában. Egy fertőzés esetén pedig nehéz visszakövetni, a doboz nem volt kifogástalanul tiszta vagy az étel. Mi abszolút megértjük ezeket az élelmiszerbiztonsági aggályokat, ezért találtuk ki úgy a rendszert, hogy a vendéglátóhely mossa el ezeket szabályszerűen. Így senkinek nem kell attól rettegnie, hogy nem tiszta az edény. Vagyis viszel egy edényt, és egy ugyanolyan elmosott edényben kapod az ételt.

TVE: Mi a helyzet a korpa, cukornád, papírtányérokkal?

H. S.: A zsíros pizzás dobozt nem lehet a szelektívbe dobni, a komposztálóban viszont lebomlik, hasonlóan a búzatöretből, cukornádból készült ételtárolók is. A hátrányuk, hogy drágábbak, mint a műanyag, ezért nem sok helyen kapjuk ebbe az ételt.

TVE: Ételrendelés esetén a futárnak adom a cseredobozt?

H. S.: Igen. Olyan esetekben, ahol a futár a vendéglátóhely/cég alkalmazottja ez könnyen megvalósítható: a futár egy új dobozban viszi ki az ételt és a vevőtől visszakapott dobozt visszaviszi a vendéglátóhelyre. Azokra az esetekre, ahol ezt egy külsős cég végzi és a futár nem megy vissza a vendéglátóhelyre (pl. WOLT) még nem találtuk ki a megoldást, de dolgozunk rajta.

TVE: Mennyibe kerül egy ilyen doboz?

H. S.: A magánszemélyek a dobozt 1890 Ft-ért tudják megvásárolni a részt vevő vendéglátóhelyeken, egyre több környezetbarát termékeket árusító boltban, vagy akár közvetlenül tőlünk is.

TVE: Hány vendéglátóhely csatlakozott és hány fogyasztó vett már dobozt?

H. S.: Január közepén indult a projekt, szépen szaporodnak a helyek. Eddig 15 hely árulja és használja a dobozokat, ebből 5 budapesti, a többi vidéki. A terv az, hogy minél hamarabb meglegyen 30-40 kapcsolat, akkor már szépen el tud kezdeni működni a rendszer.

Meglepő, de jó, hogy nem csak azok a helyek jelentkeznek, akikkel már egyébként is kapcsolatban vagyunk a Fenntartható Vendéglátóhely projektünk kapcsán. A jövőben az ételfutár cégek számára nagy kihívás lesz betartani a már elfogadott, egyszer használatos műanyagokat tiltó EU-s szabályozást. Az új szabályok ugyanis megtiltják azoknak a műanyagtermékeknek a használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. Ez 2021-től lesz érvényben, tehát szükségük lesz másik alternatívára az eldobható tároló helyett.

A mi dobozaink tökéletesek lennének, mert a napi ételátadáskor a fogyasztó a futár kezébe nyomhatná az előző napi ételes dobozát, könnyű lenne cserélni.

TVE: Néhány évvel ezelőtt hoztátok létre az általad is említett Fenntartható Vendéglátóhely minősítést. Mit jelent ez, és kik a kaphatják meg?

H. S.: Úgy gondoljuk, a fogyasztóknak is egyre fontosabb, hogy egy étterem mennyire igyekszik csökkenteni a környezeti terhelését, vagy honnan származnak a felhasznált alapanyagok.

A Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel támogatni, kiemelni akartuk azokat, akik jó példákkal előrébb járnak, ösztönözve ezzel másokat is erre. Emellett a fogyasztóknak is szerettünk volna egy iránytűt információt adni arról, hol érdemes ebédelni, ha szempont a környezettudatosság. Első körben külföldi tanulmányok és példák alapján 2012-ben létrehoztunk egy körülbelül 100 pontos kritériumrendszert, de ezt hamar elvetettük, mert a magyar piacra ez akkor még túl bonyolult és szigorú lett volna.

Maradt végül 7 szempont, ebben olyanok vannak, hogy az alapanyagok 30 százaléka legyen hazai, legyen minimum 2 vega főfogás, ne használjanak pálmaolajat, legyen rendszeresen használt bio alapanyag és a takarítószerek között is legyen minősítetten környezetbarát tisztítószer. Az utolsó, de nagyon fontos pont pedig az, hogy folyamatosan fejlődjenek ebbe az irányba.

A minősítést, a fejlődést kétévente ellenőrizzük. Cserébe ezek a helyek szerepelnek a kampányainkban és a közösségi oldalunkon is szoktunk írni róluk. Szóval ez abszolút egy win-win helyzet.

TVE: Hogyan lehetünk egyénileg Gasztrohősök?

H. S.: A legfontosabb az, hogy lehetőleg szezonális élelmiszereket fogyasszunk. Télen ne akarjunk kígyóuborkát és paradicsomot enni, nem is egészséges. Válasszuk ilyenkor a gyökérzöldségeket, a savanyúkáposztát, csírákat, hüvelyeseket, olajos magvakat – az idénynövényket. Együnk kevesebb húst, ha tehetjük, részesítsük előnyben a bio alapanyagokat, kerüljük a pálmaolajat, vásároljunk helyi termelőktől, bevásárlóközösségektől. Ha főzünk, az alapanyagok alapján válasszunk receptet, ne a szakácskönyv alapján vásároljunk.

Ha ezekből párat be tudunk tartani, már gasztrohősök is vagyunk!

TVE: Melyik volt eddig a legnépszerűbb programotok?

H. S.: Azt hiszem, a Zöldülők Vására volt az, ezt már háromszor rendeztük meg. 2020-ra kettőt is terveztünk: egyet Budapestre, egyet Pécsre.

Itt olyan árusoknak biztosítunk megjelenési lehetőséget, akik a termékeikkel valahogyan a hulladékmentességet támogatják. Alkalomról alkalomra egyre nagyobb helyet kellett bérelnünk annyira népszerű volt ez a programunk. Nyugat-Európához képest kicsit még le vagyunk maradva ökotudatosságban, de az utóbbi egy-két évben nagy léptékben fejlődünk, egyre több embernek van benne a fejében, miért fontos elhagyni a műanyag zacskót vagy piacra menni. Jó úton vagyunk!


Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-19) támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás