fbpx
Highlights of Hungary 2021

A fenntartható életmódra is szavazhatunk a Highlights of Hungary-n

Non-profit kezdeményezésként 2014 óta díjazza a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket a Highlights of Hungary. Felelős Gasztrohős, Perma Gang, tájfajta paradicsomok – az idei jelöltek közt több remek fenntarthatósági kezdeményezésre is szavazhatunk.

A Highlights of Hungary non-profit kezdeményezésként évente, kategóriák nélkül díjazza a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. Az idei jelölteket a Hass, Alkoss, Gyarapíts hívószavak köré gyűjtötték a Highlights-nagykövetek. Idén február 4-től akár 10 különböző kezdeményezésre is leadhatjuk szavazatunkat.

Szavazz és népszerűsítsd a fenntartható életmódot!

A jelöltek között több fenntartható életmódot támogató és népszerűsítő program is helyet kapott:

A RAKUN Dobozközösség segít felvenni a harcot az egyszer használatos műanyag elviteles dobozok ellen az éttermeknek és a vendégeknek egyaránt. 2020-ban egy régi álmuk megvalósításával, a betétdíjas Rakun dobozközösség elindításával érdemelték ki a jelölést. Abban hisznek, hogy mindenki lehet hős, és falatonként képesek megváltoztatni a világot.

“A rendszer lényege, hogy egyszer kell megvenned a Felelős Gasztrohős rozsdamentes acél dobozát, amit aztán a Dobozközösségben részt vevő vendéglátóhelyek és ételkiszállítást végző cégek elfogadnak, és minden alkalommal, amikor ilyen helyről rendelsz, becserélik neked egy szabályszerűen elmosott ugyanilyen dobozra”  – mondta el nekünk korábban Dr. Horváth Sarolta a Gasztrohőstől. A Felelős Gasztrohős dobozrendszerét akkor még az indulási szakaszban itt mutattuk be részletesen. Azóta sok tapasztalattal gazdagodtak, és a COVID-helyzet is alaposan átformálta az igényeket és a lehetőségeket egyaránt. Hamarosan elkészülő cikkünkben azt is kiderítjük, hogyan hatott a vírushelyzet a dobozközösségre.

A Gasztrohős már működteti is a jövő ételdoboz rendszerét

A Munch.hu az élelmiszerpazarlás ellen tesz a technológia segítségével.  Applikációjuk és weboldaluk segítségével már több mint 120 vendéglátóhely és 13.000 felhasználó ment ételt. Pékségek, szupermarketek, cukrászdák és kávézók értékesítik kedvezményesen meglepetés csomagokban azokat a jó minőségű ételeket, amelyeket másnap már nem tudnának eladni és a kukában végeznék.

Horváth Boldizsár a Farm2Fork-kal nap mint nap azon dolgozik, hogy a magyar termelőket összekösse a top éttermekkel és a kiváló minőségű, helyi alapanyagokra nyitott lakossági megrendelőkkel. Nagy hangsúlyt fektet a környezetbarát megoldásokra és a bio alapanyagok beszerzésére. Ahogy mondja, célja, hogy a szállított zöldségek és gyümölcsök minél kevesebbet utazzanak a termelés helyétől a felhasználást jelentő konyháig.

Perma Gang projekt egy ferencvárosi bérház körfolyosóján berendezett önfenntartó gazdaság, ahol Lőrinczi István paradicsomot termeszt, rákokat nevel és méheknek ad otthont. Az egykori hegymászó másoknak is szívesen tanítja, hogyan tehetnek saját permakultúrával életminőségük javításáért, és a környezet megóvásáért.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a magyar konyha egyik kedvenc alapanyagaként ismert paradicsom tájfajtáinak kutatásával és elterjesztésével került be a jelöltek közé. Az ÖMKi tájfajta paradicsom kísérleteinek célja, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat, zamatos ízüket.

Az ÖMKi paradicsomairól legutóbb akkor írtunk, amikor tavaly tavasszal a “halandó” vásárló számára is elérheteővé váltak a boltokban a tájfajta palánták. Ekkor a ceglédi, a tolnai, a máriapócsi és a gyöngyösi fajták öko palántái május  közepétől országszerte – korlátozott mennyiségben – a Lidl áruházakban, előrendelés alapján pedig négy fővárosi átvételi ponton voltak elérhetőek.

Tönke, alakor és a máriapócsi paradicsom – mivel készüljön a magyar mezőgazdaság a klímaváltozásra?

A kutatás első éveiben a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központból (NBGK) kikért 35 paradicsom tájfajtát vizsgálták meg, országszerte 28 együttműködő ökogazdaságban. 2015-től pedig közülük, a Szent István Egyetemmel együttműködésben, három termesztési szezonon keresztül 10 kiválasztott paradicsom tájfajtát vizsgáltak részletesebben. A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt fajtákat 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutatták be, a nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel 2019-től már országos áruházlánc, és tavaly óta budapesti átadópontok is segítik a tájfajták visszatérését a kertekbe.
A máriapócsi koktél paradicsom mellé 2020-ban bekerült a ceglédi sárga és a tolnai rongyos tájfajta, idén tavasszal pedig a faddi, enyhén lilás, különleges ízvilágú, tojásdad paradicsomot ismerhetik majd meg újdonságként a vásárlók.

Azok, akik tájfajta, bio paradicsompalántákat nevelnek, nemcsak egészségük megőrzéséhez, hanem agrárörökségünk és környezetünk védelméhez is hozzájárulnak. Egyúttal támogatják a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket.

Február 4-től pedig akár 10 különböző jelöltre is leadhatod a szavazatodat. Nézd meg a jelölteket – Magyarország idei kiválóságait!

Miért olyan fontosak a tájfajták?

2014-es adatok alapján világszerte 369.000 virágos növényfaj közül mindössze 200-at használunk élelmiszer előállításhoz. Ennél még elgondolkodtatóbb az a 2017-es adat, miszerint a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint 66%-át. A probléma ezzel az, hogy ezek a kultúrnövények, genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan, sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben. A tájfajták, melyek természetes és emberi szelekció útján létrejött populációk, sokszínűségükkel lehetővé teszik az alkalmazkodást a folyamatosan változó környezethez, időjáráshoz és piaci igényekhez. Genetikai erőforrást jelentenek egy alkalmazkodóképesebb, helyi adottságokhoz igazodó, a gazdák függetlenségét biztosító, fenntartható mezőgazdasági modell megvalósításához, és nem utolsó sorban a gasztronómiai kínálat és a mindennapi étrend gazdagításához is hozzájárulnak.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


ofof, ökokörEz a tartalom az Agrárminisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társfinanszírozásában valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás