fbpx

| Tudatos Vásárló Nagy Melinda

Tönke, alakor és a máriapócsi paradicsom – mivel készüljön a magyar mezőgazdaság a klímaváltozásra?

Szárazság, nagy esőzések, kevesebb termény – a klímaválság már a hazai mezőgazdaságban is érezhető. Milyen kihívások várnak a hazai mezőgazdaságra a következő évtizedben, és milyen növények fogják túlélni a változást? Dr. Drexler Dórával, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) vezetőjével az intézetben folyó kutatásokról, a biológiai növényvédelemben, a tájfajtákban, ősi gabonafajokkal rejlő lehetőségekről beszélgettünk.

– Mi az, amit már ma is érzünk a mezőgazdaságban a klímaválság kapcsán?

Már a jelenlegi termelési módszereket is érinti és a termeszthető növényekre is hatással van a klímaváltozás. Elég csak visszagondolnunk az idei tavaszra és nyárra, milyen szélsőséges időjárási körülmények váltották egymást. A hosszan tartó aszály vagy a hirtelen lezúduló csapadék mind stresszt jelentenek a növények számára. Egyre kevésbé tudunk meglenni öntözés nélkül, egyre többször mossa el a termést egy vihar, egy hirtelen jött nagy zuhatag. De mindeközben persze maga a mezőgazdaság is hatással van a klímaváltozásra.

– Úgy érted, nagy teher a környezetnek a mezőgazdaság?

A mezőgazdaság felel az üvegház hatású gázok globális kibocsátásának 9%-áért. A gépekben használt üzemanyag, a talajból lebomló szerves anyagok, és az ezáltal a levegőbe kerülő üvegházhatású gázok mind terhelik a környezetet.

A sajtóban is nagy figyelmet kapott, hogy az esőerdőkben égetik a fákat, hogy így vonjanak be mezőgazdasági területeket, de nem kell ilyen messze menni, hogy környezetkárosító gyakorlatokat találjunk. Még mindig vannak olyan országok a térségünkben is, ahol a megmaradt tarlót égetéssel próbálják meg eltüntetni. Ez egy régi, de környezetszennyező gyakorlat, amit jó lenne elhagyni, nemcsak az előírások szintjén, de a valóságban is. A helyes mezőgazdasági gyakorlat talán egy unalmasnak tűnő kifejezés, mégis fontos, hogy ne terheljük feleslegesen a környezetet. Minél inkább hat ránk a klímaváltozás, annál égetőbb a jó mezőgazdasági gyakorlatok adaptálása.

– A biogazdálkodás lehet a megoldás?

A szerves trágya, a vetésforgó, a jól megválasztott fajta olyan alapvető agrotechnikai eljárások, amiket a biogazdálkodók erőteljesen használnak, de a konvencionális gazdálkodásba is fontos lenne visszavezetni őket. Fontos fogalom a diverzifikáció is. Ez azt jelenti, hogy nem monokultúrában termeljük ugyanazt a növényt évről évre azonos területen, hanem változatos növénysorrenddel, esetleg kisebb mozaikos parcellaelosztással vagy köztesvetéssel, másodvetéssel operálunk. A termesztett fajtákat is úgy választhatjuk meg, hogy fokozzuk az agro-biodiverzitást, a tájfajták, fajtakeverékek, heterogén szaporítóanyagok erre tökéletesek. Mi elsősorban kutatásokat végzünk ezekben a témában, de ezek a kutatások mind gyakorlatközpontúak.

– Mesélnél erről?

A klímaváltozás hatásainak kivédéséről szóló egyik kutatásunk a SolACE névre hallgat, aminek keretében azt vizsgáljuk, hogyan lehet kombinált stresszel szemben ellenállóbbá tenni a burgonyát, mint teszt növényt. A klímaváltozás hatására mind gyakrabban szembesülünk hőségnapokkal és tartós aszállyal, a véges erőforrások miatt pedig a tápanyagok utánpótlási lehetőségei is egyre korlátozottabbak.

Mind gyakrabban éri kombinált stresszhatás a növényeket Európában, komoly gondot okozva a mezőgazdaságban. Gondoljunk csak a 2018-as franciaországi gabonaválságra, ahol a termény egyharmadával marad el a megszokottól. Ma már nemcsak a tápanyag-utánpótlás terén kell hatékonyabb megoldásokat találnunk, hanem a vízfelhasználás és vízmegtartó képesség fokozásában is, hiszen véges erőforrásokra, nyersanyagokra támaszkodunk. A SolACE-projektben mikrobiális oltóanyagok, új fajták és elővetemény kísérletek révén arra keressük a választ, hogyan lehet együttes víz- és tápanyaghiány okozta stressz esetén is megőrizni a burgonya termelékenységét.

– Mi volt az ÖMKi része ebben a projektben?

Az ÖMKi kisparcellás kísérleteket valósít meg, illetve a hazai gazdák bevonásával üzemi teszteket végez. Egyrészt a fajták ellenállóságának növelése felől közelítünk a megoldáshoz, másrészt új agrotechnikai módszereket alkalmazunk. Előbbi esetben például egy hibrid, azaz szokatlan módon gumó helyett magról vetett, palántával ültetett burgonyafajtát is tesztelünk a biotermelőkkel. A hibrid burgonya a nagyüzemi termelésben egyelőre biztosan nem, a kiskertes burgonyatermelésben annál inkább reális alternatíva lehet.

A kisparcellás kísérleteink az agrotechnikai innovációra fektetik a hangsúlyt. Az a kérdés, hogyan lehet olyan vetésforgót kialakítani, amely javítja a talaj szerkezetét, vízmegkötő-képességét, fokozza szervesanyag-tartalmát.

Csak egy példa: ha mondjuk pillangós növényeket – borsót, babot, szóját – alkalmazunk előveteményként, azzal gazdagítjuk a talajt, mert ezek a növények köztudottan képesek a levegőből is megkötni a nitrogént. Emellett egy-egy jó mikrobiális oltóanyag kombináció is segíthet a növényeket ellenállóbbá tenni, a talaj vízmegtartó-képességét, tápanyag-feltáródását fokozni. Érdekes belegondolni, hogy ötven éve küldtünk először embert a Holdra, de azt még mindig nem tudjuk, hogy a talajainkban pontosan milyen folyamatok zajlanak. Ez egy bonyolult ökoszisztéma, ahol a mikrobiom működését még kevéssé látjuk át, inkább csak kipróbálunk dolgokat, és nézzük, hogy van-e hatása. Azt szokták mondani, hogy egy marék talajban több élőlény él, mint ember a Földön. Ez jól illusztrálja a termőföld, mint élő rendszer bonyolultságát, amivel minden gazda nap mint nap dolgozik.

– Most szedtétek fel a burgonyát, milyen eredmények születtek?

A kisparcellás kísérleteink eredményeit még most elemezzük. 250 parcelláról mintegy 3 tonna termést takarítottunk be, úgyhogy van min dolgoznunk. Az idei első év eredményeiről egy-két hónap múlva tudunk nyilatkozni, de még úgy is korai lenne következtetéseket levonni, hiszen egy év nem év a terepi kutatásban. Ez a kísérlet is három szezonon át folytatódik.

– Foglalkoztok tájfajta növények kutatásával is, ez miért fontos?

A klímaváltozás miatt foglalkozunk ősi gabonafajokkal is: a tönkével és az alakorral. Ezek, a tönkölyhöz hasonlóan a mai modern búza ősei. Nagyon extenzív körülmények között termeszthetők, vagyis bírják a szárazságot, kifejezetten nem kedvelik a magas tápanyagellátottságú földet, és nem igényelnek különösebb növényvédelmet. Olyan helyre is el lehet ezeket vetni, ahol a búza már nem terem meg. Bugacon például, extrém körülmények között, a homoktalajon is megállják helyüket. A kutatásunk során kiválasztott tájfajtáikat szaporítjuk, és ezek visszakerülnek a gazdákhoz kipróbálásra. Biogazdákkal vagyunk kapcsolatban és olyanokkal, akik nyitottak a kísérletezésre. Azt látjuk, hogy sokakban van nyitottság, érdekli a termelőket a környezetkímélő termelés.

Tönke

A tájfajták előnye, hogy nem azonos az egyes egyedek génállománya, változatos a populáció, a gabona esetében gyakorlatilag minden kalász más. Emiatt az ellenállóképességük együttesen nagyobb a stresszhelyzetekkel szemben. Foglalkozunk tájfajta paradicsomokkal is. A köztermesztésbe visszavezetett tájfajta paradicsomokat a tápiószelei génbankból (Növényi Diverzitás Központ) kapott 35 tételből válogattuk ki, a 2012-2017 között végzett on-farm és kisparcellás vizsgálatok alapján.

2018-ban 6 különböző karakterű tájfajtát mutattunk meg a nagyközönségnek. Gasztronómiai szakemberek, gazdák tesztelték a terméseket, sőt, az egyik diszkontáruház árult is a palántákból. Jó visszajelzések érkeztek.

– Milyen kihívások várnak a mezőgazdaságra a következő 10-15 évben?

Az extrém időjáráson felül az új kártevők és kórokozók megjelenése biztosan nagy kihívás lesz. Elég csak a zöld vándorpoloskára, vagy a szőlőket fitoplazmás betegséggel fertőző amerikai szőlőkabócára gondolni, és láthatjuk, már ma is zajlik ez a folyamat. A globalizáció miatt behurcolt kártevők sokszor azért is maradnak fenn könnyebben, mert ritkábbak a téli tartós fagyok, a forró nyarak pedig kedveznek elszaporodásuknak. Itt nagy lehetőségeket látok a biológiai növényvédelem kutatás-fejlesztésében. Tervezzük, hogy hamarosan ebbe az irányba is indíthatunk kutatásokat.

On-farm kutatás a gazdákkal közösen

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) olyan kutatási-innovációs feladatokon dolgozik, amelyek a gyakorlatban is alkalmazható eredményekkel segítik a hazai mezőgazdálkodás és élelmiszertermelés fenntarthatóságát. Ennek érdekében szakmai hálózatokat alakít ki hazai és külföldi kutatóintézetekkel és gazdálkodókkal, kutatási és ismeretterjesztő munkát végez, szaktanácsadást nyújt.

Legrégebbi projektje, a 78. OMÉK Agrárfejlesztési Díjjal és a 2018-as E.on Energy Globe Díjjal elismert On-farm kutatási hálózat az egyetlen olyan hazai projekt, amely a gazdálkodókkal szoros együttműködésben, gyakorlati szemlélettel kutat a fenntartható mezőgazdaságért. Az on-farm kutatási módszer életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérletek beállítását jelenti működő gazdaságokban, illeszkedve a gazdálkodók által meghatározott termelési célokhoz. A kísérletek témáját az ÖMKi a résztvevő gazdaságokkal közösen alakítja 2012 óta. A kutatást az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) uniós keretből 1,1 milliárd forinttal támogatja.


Ez a tartalom az Agrárminisztérium 2019-es Zöld Forrás programjának támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás