fbpx

| Tudatos Vásárló

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok kerülhetnek forgalomba

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet elfeledett tájfajták öko-palántáiból adományozott a Kortárs Építészeti Központ Kerthatár Közösségi Kertjének. A különleges ízvilágú tájfajta-palánták május közepétől – korlátozott mennyiségben – kereskedelmi forgalomban is elérhetők lesznek.

Tavaly tavasszal örökbefogadók kertjeiben tesztelték őket, az augusztusi szüret után pedig a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás konyhájában is bizonyítottak az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kiemelkedő minőségű öko paradicsompalántái.

Ezekből ajánlott fel 30 darabot a szervezet a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Közösségi Kertek programja javára a Föld Napja alkalmából.

A különleges ízvilágú tájfajták iránti érdeklődésre való tekintettel az öko palánták május közepétől – korlátozott mennyiségben – kereskedelmi forgalomban is elérhetők lesznek.

„A máriapócsi több kóstoló eredménye szerint is kenterbe veri a bolti koktélparadicsomokat, a gyöngyösi egyedi módon hozza a paprika alakú, hosszúkás változatok összetett ízvilágát, a vékony héjú mátrafüredi pedig az ökörszív alakkörre jellemző lédússágával, zamatával hódít”

„Valódi gasztronómiai ínyencségekről van szó, amelyeket eddig jóformán csak a génbankok őriztek. Kincset érő agrárörökséget hagytak ránk az adott tájban élő, azt alakító gazdálkodó elődeink. Meggyőződésünk, hogy ezeknek a méltatlanul elfeledett tájfajtáknak helyük van a kiskertekben, az oktatásban, a vacsoraasztalokon” – mondta el az ÖMKi tájfajta paradicsom projektjének felelőse, Takács Bence.

Az ipari termelés miatt az utóbbi évtizedekben kiszorultak a kínálatból azok a mára elfeledett tájfajta paradicsomok, amelyek közül az ÖMKi több tucatot szabadított ki a génbankból 2012 óta. Az ország egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó önálló szervezetének kutatói azzal a céllal vizsgálták ezeket a tájfajtákat éveken át, hogy a legízletesebbeket, legalkalmazkodóbbakat újra közkinccsé tegyék.

2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltak az ÖMKi munkatársai 28 együttműködő gazdaságban, tavaly pedig a biogazdálkodás és bioélelmiszer-fogyasztás népszerűsítését célzó Talajtól a tányérig kampány részeként a szervezet be is mutatta a legjobbakat.

A kiválasztott öko palántákat lelkes örökbefogadók nevelték, tőlük kerültek a budapesti Soroksári úton található 2600 m2-es, csak ökológikus módszerekkel, bio készítményekkel, növény permetlevekkel gondozott Kerthatár Közösségi Kertbe.

„Azzal, hogy tájfajta palántákról van szó, felhívhatjuk a figyelmet a változatos, sokszínű, fenntartható mezőgazdaság és a közösségi élményen alapuló helyi termelés fontosságára, amelyek iránt a KÉK is elkötelezett. Fontosnak tartjuk a kertészeti kultúra megőrzését, nemcsak vidéken, de a városokban is, különösen a fiatal generációk körében, erős hangsúlyt fektetve az ökológiai művelési módra” – mondta el Kertész Monika, a KÉK Közösségi Kertek programjának vezetője.

Az ÖMKi palántái május közepétől – korlátozott mennyiségben – kereskedelmi forgalomban is elérhetők lesznek. A forgalomba hozatal helyéről és időpontjáról az intézet honlapján tájékozódhatunk.

Képek: ÖMKi

A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18-19) támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás