fbpx
hüvelyes kihívás

Hüvelyesekkel a klímaszorongás ellen

A nyár eleji zöldségdömping ellenére is ott vannak az asztalon a babból, lencséből készült ételek a Helló hüvelyesek tavaszi kihívásunk résztvevőinél. Ők már tudják, hogy egy tál lencsével sokat tehetünk a klímaváltozás és a klímaszorongás ellen.

Idén tavasszal 360 Tudatos Vásárló csatlakozott a Helló hüvelyesek kihívásunkhoz, amit a Zuglói Önkormányzattal és az Agri Kulti Kft.-vel közösen indítottunk. A vega és vegán étrend iránt érdeklődők mellett, a klímaváltozás iránt aggódó mérséklet húsfogyasztók is szép számmal vettek részt a kihívásban. A hónap végére kiderült. hogy nem is olyan nehéz az ilyen-olyan babokból, lencsékből változatos és finom ételt készíteni. A résztvevőket receptekkel, tippekkel és egy webinárral segítettük, hogy jobban eligazodjanak a babok és lencsék kulináris világában.

hüvelyes webinárA tavaszi kihíváskor készült webinárt adomány ellenében bármikor visszanézheted.

A webinár előadói: Madarász Kinga vegán gasztroblogger, a Babszi nevű pécsi vegán étterem tulajdonosa; Králl Attila biológus, ökológus, a fenntartható értékláncokra fókuszáló Agri Kulti kutatója.

 

Kíváncsiak voltunk, hogy majd 3 hónappal a kihívás után, a tavaszi-nyár eleji zöldségdömping kellős közepén mennyire maradt meg a hüvelyesek iránti érdeklődés. Az eredmény nagyon bíztató.

A korábbi résztvevők közül 66 fő ragadott újra klaviatúrát, és osztotta meg velünk a babok és lencsék iránti töretlen lelkesedését.

A dobogós helyezettek kitartnak

 • A tavaszi kihívás sztárja a sárgaborsó továbbra is tartja a dobogós helyét.
 • Emellett még a csicseriborsóról mondták ugyanennyien (20-20%), hogy többet fogyasztanak belőle most, mint tavasszal.
 • Habár kisebb mértékben, de a tavaszinál szintén gyakrabban kerül az asztalra a lencse és a szója, különböző verzióban.
 • A megkérdezettek fele heti 1-2 alkalommal, a negyede pedig 3-4 alkalommal, további 11%-uk pedig heti 5-nél többször fogyasztott hüvelyesből készült ételt az elmúlt 1 hónapban.
 • A válaszadók fele a tavaszi kihívás előttihez képest valamivel több, további 15%-uk pedig sokkal több hüvelyes ételt fogyaszt.
 • Mindössze 3% vallott úgy, hogy csökkent ezeknek az ételeknek a fogyasztása, ami joggal írható a friss, szezonális zöldségek rovására.

Hogy senkit ne tartson vissza a puffadás, a legfontosabb tippeket, megoldásokat itt szedtük össze:

Hüvelyes kisokos. Így lesz a bab, lencse, csicseriborsó könnyű, emészthető étel

Főzelékként és levesként szeretjük leginkább

 • A hüvelyesből készült ételek közül a legnépszerűbb a főzelék vagy ehhez hasonló melegétel, a válaszadók 77%-a ezt eszi.
 • Egy kicsivel e mögött van a leves, ami a megkérdezettek 68%-nál kerül az asztalra.
 • Szintén népszerű még mártogatósként hidegen (61%) vagy tepsis, egytálételként (52%) fogyasztani a hüvelyeseket.
 • A vega fasírt viszont nem örvend túl nagy népszerűségnek, mindössze a válaszadók 29%-a fogyasztja ilyen formában a hüvelyeseket.  Reméljük, hogy emögött a szám mögött inkább házi készítésű finomságok állnak, ugyanis néhány hónapja a Tudatos Vásárlóknál végigkóstoltuk (és túléltük) a boltok hüvelyes alapú vega golyóit és fasírtjait. Az eredmény nem volt túl bíztató,  ezért bizton állítjuk, hogy némi odafigyeléssel az otthon készített házi ételekkel simán.

Nem csak a hüvelyesből készült ételek, de a szezonális zöldségek is népszerűek voltak egy másik idei kihívásunkban, amit szintén a zuglói önkormányzat támogatásával készítettünk. Összesen több mint 500 érdeklődőt mozgatott meg a két téma, ebből több mint 120 zuglói lakos tett lépéseket a klímabarát étkezés érdekében.

hüvelyesek divinfood

Helló hüvelyesek!

A következő öt évben sokat foglalkozunk majd az elfeledett vagy kevéssé termesztett gabonák és hüvelyesek népszerűsítésével. Hogy olyan fajták kerüljenek a tányérunkra, amelyek elbírnak a klímaváltozás kihívásával is. Kövessétek oldalunkat a friss hírekért, #divinfood!

Képek forrása: canva.com

logo_divinfoodzugló önkormányzat logo kihívásA projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja, a 101000383 számú támogatási szerződés alatt. A projektet a francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet, az INRAE koordinálja. Készült a zuglói önkormányzat és az IKEA támogatásával.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás