fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nem fog működni a körforgásos gazdaság mérgező anyagokkal

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.
veszélyes anyagok hulladék újrahasznosítás

Amíg a mérgező anyagok vannak jelen az újonnan gyártott termékekben, ne is álmodjunk körforgásos gazdasáról. Ez a ChemSec által publikált What goes around című jelentés fontos megállapítása. Hiszen ami körben forog, az egyszer vissza is tér hozzánk, és ez alól a vegyi anyagok sem kivételek.

A legtöbben egyet értünk abban, hogy az évtizedek óta megszokott Vedd el – gyártsd le – dobd el típusú, lineáris gondolkodásmódtól el kell mozdulnunk a körforgásra építő Csökkentsd, használd újra, hasznosítsd újra szemlélet felé. Csakhogy a körforgásos gazdaságról szóló diskurzus, illetve a körforgásos gazdaság felé való haladás során van egy szempont, amit meglepően gyakran hagyunk figyelmen kívül, ez pedig a veszélyes vegyi anyagok jelenléte.

1% szja

Pedig

 • A potenciálisan veszélyes anyagok kivonása az újonnan készített anyagokból, termékekből eurómilliárdos nagyságrendű üzleti lehetőséget jelentene.
 • Az újrahasznosítás mértékét növelni kell, de közben a vegyianyag-biztonságra is tekintettel kell lennünk.
 • Az újrahasznosított termékekben megtalálhatóak veszélyes vegyi anyagok gátolják a körforgásos gazdaság fellendülését.

A ChemSec (International Chemical Secretariat) vegyi anyagokkal foglalkozó svéd szakmai civil szervezet ezért elhatározta, hogy ennek az elhanyagolt témának végre kellő figyelmet szentel, és átfogó elemzésben járja körül a körforgásos gazdaság kémiai aspektusának témáját: ha úgy tetszik, a 2021 elején publikált “What goes around” jelentés a témáról szóló diskurzus hiányzó darabja.

Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni

A méregmentes körforgásos gazdaságból származó pénzügyi nyereség

A pénzügyről szóló fejezet különösen érdekes, mert eddig még soha nem elemezték a problémás vegyi anyagoktól mentes körforgásos gazdaság piaci lehetőségeit. Mennyire van a potenciálisan veszélyes anyagoktól (mint az újrahasznosítást gátló tényezőtől) mentes körforgásos gazdaságnak piaci potenciálja? Nagyon is van! – derül ki az elemzésből.

„Elemzésünk azt mutatja, hogy, ha a potenciálisan veszélyes vegyi anyagok kérdésével hatékonyabban foglalkoznának, az újrahasznosított anyagok piaca növekedésnek indulna. A műanyag-csomagolás újrahasznosításában még egy alacsony, 10%-os növekedés is évi 2,6 milliárd eurós piaci értéknövekedést jelentene” – értelmezi eredményeiket a ChemSec ügyvezető igazgatója, Anne-Sofie Bäckar.

A veszélyes anyagok felhalmozódnak és a körforgásban maradnak

Az elemzés feltárja, hogy mit tudunk az újrahasznosított anyagokban – a műanyag-csomagolásban és textilanyagokban – megtalálható potenciálisan veszélyes vegyi anyagokról. Mindkét említett termékcsoport mindenütt jelen van a mindennapjainkban, és vegyi anyagot igénylő eljárással gyártják őket.

És

ami körben forog, az egyszer vissza is ér hozzánk – ez alól a vegyi anyagok sem kivételek.

Akár fel is halmozódhatnak termékekben többszöri újrahasznosítás során, és több évig is a rendszerben maradhatnak az után is, hogy a vegyi anyagot már nem használják az új termékek előállításához. Ez derült ki nemrégiben írtuk meg például, hogy a jelenlegi műanyag újrahasznosítási gyakorlat sokszor már korlátozott káros anyagokat hozhat vissza a körforgásba – a cseh Arnika nevű szervezet vizsgálatai magyar mintákban mutatta ki például gyerekjátékokban vagy hajdíszerkben káros anyagok jelenlétét.

Betiltott mérgek térhetnek vissza az újrahasznosított műanyag játékokban

Vagyis, amikor a körforgás újraindul, akár jó, akár rossz anyag van a körforgásban, az „beragad” a rendszerbe: ez az anyag életünknek része marad a jövőben. Ez természetesen akkor nagy baj, ha potenciálisan veszélyes anyagról van szó.

„Beszélgettünk cégekkel és az derült ki, hogy problémásnak találják az újrahasznosított anyagok használatát a saját fogyasztói termékeik előállításakor. Nagyon nehéz egyszerre növelni a termékekben az újrahasznosított anyagok mértékét, és a vegyi anyagokkal kapcsolatos saját (céges) előírásaiknak, és általános jogszabályoknak eleget tenni. Természetesen ez korlátozza az újrahasznosított anyagok piacát” –  mutat rá Anne-Sofie Bäckar.

Növelni az újrahasznosítás arányát – biztonságos módon

Bár a műanyag-csomagolás újrahasznosítása fejlődött az évtizedek során,

a műanyag-újrahasznosítás mértéke csak 10% körül van globális szinten. A textil-újrahasznosítás még rosszabb: textil-hulladéknak csak kb. 1%-ából készítenek új ruhákat.

És míg kulcsfontosságú az újrahasznosítás mértékének növelése, a potenciálisan veszélyes vegyi anyagok jelenlétét is figyelembe kell venni, és biztosítani azt, hogy a csomagolóanyagokkal együtt nem hasznosítjuk újra a veszélyes anyagokat.

A jelentésben közelebbről szemügyre vették azokat a vegyi anyagokat, amelyek megakadályozzák a biztonságos újrahasznosítást, valamint sorra vették az újrahasznosítás módjait is. Az újrahasznosítás különböző módjait a jövőben összehasonlítják a veszélyes vegyi anyagok kezelése szempontjából, és azokat az új technikákat is megvizsgálják, amelyekkel hatékonyan követhető a vegyi anyag tartalom.

Nagyon sokféle újrahasznosítási módszer létezik a „vegyi anyagok újrahasznosítása” gyűjtőfogalom alatt, mellyel az újrahasznosított anyagokból a potenciálisan veszélyes anyagokat eltávolítják, de ezek nagyon nagy energiát igénylő, költséges, csak bizonyos anyagok esetében használható eljárások, és – ironikus módon – még veszélyes vegyi anyagok is keletkezhetnek az eljárás során.

Melyik kulacsot vegyem a gyereknek, amelyik biztosan nem káros?

Ezen okok miatt a ChemSec szakemberei úgy látják, a mechanikus újrahasznosítás lesz az elsődleges technológia a közeljövőben is, és ezzel egyre inkább sürgetőbbé válik majd a potenciálisan veszélyes anyagok fokozatos kivonása a körforgásból.

„Mindaddig, amíg a problémás vegyi anyagok részei az anyagáramlásoknak, nem fogjuk tudni elérni a valóban fenntartható körforgásos gazdaságot, és annak minden előnyét. Ezzel a jelentéssel a célunk az, hogy árnyaljuk a képet és hozzátegyük a puzzle néhány hiányzó darabját az egészhez; a megoldást pedig közösen kell keresnünk” –  vonja le a következtetést Anne-Sofie Bäckar.

Röviden

 • A primer (nem újrahasznosított) anyagok fokozott használata, illetve az újrahasznosítás alacsony mértéke azt mutatja, hogy a körforgásos gazdaságtól még messze vagyunk.
 • Az egyik fontos oka ennek az, hogy a termékekben, csomagolásokban jelen vannak potenciálisan veszélyes vegyi anyagok.
 • A mechanikus újrahasznosítás lesz a közeljövőben a fő újrahasznosítási eljárás, emiatt a méregmentes hulladékáramok létrehozásának kulcsszerepe lesz a körforgásos gazdaság fellendítésében.
 • A potenciálisan veszélyes vegyi anyagokat ezért az új termékekből ki kell vonni.
 • A potenciálisan veszélyes vegyi anyagok alacsonyabb mértékű használatából következően növekedne az újrahasznosított anyagok használhatósága, és ebben jelentős piaci lehetőségek rejlenek.
Képek: freepik.com

 


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok