fbpx
A képen tenyérbe csöpögő eső látható

Ez is eljött: sehol nem iható az esővíz a Földön az örök vegyi anyagok miatt

Az esővízben a soha le nem bomló örök vegyi anyag szennyezettségi szintje a Földön szinte mindenhol magasabb a biztonságosnál, ezért az esővíz hosszú távon egészségügyi veszélyek nélkül sehol nem iható – mutatta ki egy új kutatás.

Mindenhol ott van

 • Az ipar nagyjából 1,4 másodpercenként fejleszt ki egy új vegyi anyagot.
 • Az ENSZ szerint a vegyianyag szennyezés több halálesetet okozhat, mint a COVID-19.
 • Az Európában előállított vegyi anyagok háromnegyede veszélyes.
 • Becslések szerint az EU-ban 200 ezer vegyi anyagot használnak.
 • A globális értékesítés 2000 és 2017 között több mint kétszeresére nőtt.
 • Az európaiak 84 százaléka aggódik a vegyi anyagok egészségügyi hatása miatt,
 • 90 százalékunk pedig a környezetre gyakorolt hatásuk miatt.
 • Az elmúlt 13 évben mintegy 2000 anyagot tiltottak be az EU-ban, többet, mint bármely más régióban a világon. Ezek a korlátozások azonban csak kevés termékre, például kozmetikumokra és játékokra vonatkoznak.

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) mesterségesen előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportja. Közel 5000 féle vegyi anyag tartozik ide, köztük a perfluor-oktánsav (PFOA), a perfluor-oktán-szulfonát (PFOS), a perfluoronánsav (PFNA), perfluor-hexán-szulfonsav (PFHxS) és sok más hasonló vegyület.

Bizonyos PFA-k, mint pl. a PFOA és a PFOS, valamint a PFNA és a PFHxS nem bomlanak le sem a környezetben, sem az emberi testben, ezért idővel ezek akkumulálódnak.

A PFAS-ek különféle háztartási cikkekben fordulnak elő, ilyen például az élelmiszercsomagolás, az elektronikai cikkek, a kozmetikumok és az edények: a PFAS-ek tapadásmentes, illetve folt- és szennyeződésmentes tulajdonságot biztosítanak ezeknek a tárgyaknak.

Mivel nem bomlanak le hosszú idő alatt sem, gyakran utalnak rájuk örök vegyi anyagokként (forever chemicals), és mára szinte mindannyiunk vérkeringéséből kimutathatók.

A Stockholmi Egyetem kutatói által készített kutatás során most arra is fény derült, hogy ezek az örök vegyi anyagok az esővízből is kimutathatóak, ráadásul a Földnek szinte bármely pontján.

A kutatók bolygónk legérintetlenebb pontjain, például az Antarktiszon és a Tibeti-fennsíkon is a hivatalos amerikai biztonságos PFAS-szint 14-szeresét mérték az esővízben.

Vagyis az örök vegyi anyagoktól nincs menekvés – a szennyezés körbeért.

Mérgező örök vegyi anyagokat találtak kozmetikumokban

Egyre lejjebb van a biztonságos szint

Az elmúlt két évtizedben, a PFAS-ek mérgező tulajdonságait feltáró kutatások hatására, bizonyos örök vegyi anyagok biztonságos szintjét egyre alacsonyabban határozzák meg.

„Az ivóvízben a PFAS-k ún. biztonságos szintje elképesztően megváltozott, az elmúlt húsz évben jóval alacsonyabb lett” – mondja Ian Cousins, a kutatás vezetője, a Stockholmi Egyetem Környezettudományi Tanszékének professzora. Ez történt például az egyik jól ismert örök vegyi anyag, a bizonyítottan rákot okozó perfluor-oktánsav (PFOA) esetében: az Egyesült Államokban a múltban alkalmazott biztonságos szint a mai szintnek a 37,5 milliószorosa volt.

„Az ivóvíz PFOA-szintjére vonatkozó amerikai biztonsági útmutató alapján ma az esővíz a világon sehol sem iható.”

Bár a fejlett világban nem gyakran iszunk esővizet, világszerte sokan gondolják úgy, hogy az esővíz iható; ráadásul a legtöbb ivóvíz-forrásunkat az esővíz táplálja.

Nem fog működni a körforgásos gazdaság mérgező anyagokkal

Milyen egészségügyi kockázatokat rejtenek az örök vegyi anyagok?

Az örök vegyi anyagoknak való kitettség egészségügyi kockázatait széles körben kutatják. A tudósok szerint lehet összefüggés az örök vegyi anyagok és a termékenységgel kapcsolatos problémák között, magasabb lehet a rák kialakulásának kockázata, a gyermekek esetében visszamaradott fejlődés jelentkezhet.

Mások szerint azonban nem bizonyítható az ok-okozati kapcsolat az örök vegyi anyagok és az egészségügyi problémák között. Ennek ellenére, illetve az új kutatás fényében sokan szigorúbb PFAS-előírásokat követelnek.

„Elfogadhatatlan, hogy néhányan gazdaságilag jól járnak, miközben milliók ivóvizét szennyezik, komoly egészségügyi problémákat is okozva ezzel” – mondja Dr Jane Muncke, a zürichi Élelmiszercsomagolás Alapítvány ügyvezető igazgatója, aki egyébként nem volt résztvevője a fent leírt kutatásnak. „Azt a rengeteg pénzt, amit azért kell fizetni, hogy az ivóvízben lévő PFAS-ket a mai tudományos álláspontnak megfelelő biztonságos szintre csökkentsük, az az iparág kell, hogy megfizesse, amelyik előállítja és használja ezeket a mérgező vegyi anyagokat. Most azonnal kell cselekedni! – tette hozzá.

A képen esőcseppek pattannak vissza az aszfaltról

Jöhet a Nagy méregtelenítés

Az Európai Unióban 2022 áprilisában állítottak fel egy ütemtervet számos káros vegyi anyagcsoport kivonására. A várakozások szerint a “Great detox“-nak (Nagy méregtelenítés-nek) nevezett szigorítás-csomag az eddigi legnagyobb veszélyes vegyi anyag tilalmi lépés lesz. Jelenleg többezer lehetségesen mérgező vagy egészségre kockázatos vegyi anyagot használ az ipar kozmetikumok, gyerekjátékok, de még babatermékek gyártásához is – ezek hamarosan eltűnhetnek. A becslések szerint 2030-ra 4000-7000 különböző anyagot lehet betiltani.

Az ütemterv segíthet véget vetni annak az ipari gyakorlatnak is, hogy a tilalmak kijátszása érdekében a vegyi anyagok képletét kissé módosítják – állítja az  Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau, EEB).

Válaszd a hiteles környezetbarát termékeket! 

EU ökocímkeAz EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a német Blauer Angel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké.

Az ökocímke elnyerésének kritériumait az EU és a tagállamok az iparággal, a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel és a fogyasztói szervezetekkel együttműködve határozzák meg, és négyévente felülvizsgálják, hogy az adott termék megfelel-e az elvárásoknak.

Az EU ökocímke előnye egyrészt abban áll, hogy az értékelési kritériumok a termékek teljes életciklusára vonatkoznak – tehát a gyártásra és a csomagolással keletkező hulladék kezelésére is -, és ezeket főbb termékkörönként jogszabályban rögzítik. A címkére pályázó termékeket független intézetek értékelik. Ezeknek a termékeknek a használatra való alkalmasságát a gyártók független laborokban vagy egy előre meghatározott módszer szerint saját maguk tesztelik, és az erről szóló dokumentációt be kell nyújtani az ökocímke minősítési eljáráshoz

787
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


547
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás