fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ez is eljött: sehol nem iható az esővíz a Földön az örök vegyi anyagok miatt

A képen tenyérbe csöpögő eső látható

Az esővízben a soha le nem bomló örök vegyi anyag szennyezettségi szintje a Földön szinte mindenhol magasabb a biztonságosnál, ezért az esővíz hosszú távon egészségügyi veszélyek nélkül sehol nem iható – mutatta ki egy új kutatás.

Mindenhol ott van

 • Az ipar nagyjából 1,4 másodpercenként fejleszt ki egy új vegyi anyagot.
 • Az ENSZ szerint a vegyianyag szennyezés több halálesetet okozhat, mint a COVID-19.
 • Az Európában előállított vegyi anyagok háromnegyede veszélyes.
 • Becslések szerint az EU-ban 200 ezer vegyi anyagot használnak.
 • A globális értékesítés 2000 és 2017 között több mint kétszeresére nőtt.
 • Az európaiak 84 százaléka aggódik a vegyi anyagok egészségügyi hatása miatt,
 • 90 százalékunk pedig a környezetre gyakorolt hatásuk miatt.
 • Az elmúlt 13 évben mintegy 2000 anyagot tiltottak be az EU-ban, többet, mint bármely más régióban a világon. Ezek a korlátozások azonban csak kevés termékre, például kozmetikumokra és játékokra vonatkoznak.

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) mesterségesen előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportja. Közel 5000 féle vegyi anyag tartozik ide, köztük a perfluor-oktánsav (PFOA), a perfluor-oktán-szulfonát (PFOS), a perfluoronánsav (PFNA), perfluor-hexán-szulfonsav (PFHxS) és sok más hasonló vegyület.

Bizonyos PFA-k, mint pl. a PFOA és a PFOS, valamint a PFNA és a PFHxS nem bomlanak le sem a környezetben, sem az emberi testben, ezért idővel ezek akkumulálódnak.

A PFAS-ek különféle háztartási cikkekben fordulnak elő, ilyen például az élelmiszercsomagolás, az elektronikai cikkek, a kozmetikumok és az edények: a PFAS-ek tapadásmentes, illetve folt- és szennyeződésmentes tulajdonságot biztosítanak ezeknek a tárgyaknak.

Mivel nem bomlanak le hosszú idő alatt sem, gyakran utalnak rájuk örök vegyi anyagokként (forever chemicals), és mára szinte mindannyiunk vérkeringéséből kimutathatók.

A Stockholmi Egyetem kutatói által készített kutatás során most arra is fény derült, hogy ezek az örök vegyi anyagok az esővízből is kimutathatóak, ráadásul a Földnek szinte bármely pontján.

A kutatók bolygónk legérintetlenebb pontjain, például az Antarktiszon és a Tibeti-fennsíkon is a hivatalos amerikai biztonságos PFAS-szint 14-szeresét mérték az esővízben.

Vagyis az örök vegyi anyagoktól nincs menekvés – a szennyezés körbeért.

Mérgező örök vegyi anyagokat találtak kozmetikumokban

Egyre lejjebb van a biztonságos szint

Az elmúlt két évtizedben, a PFAS-ek mérgező tulajdonságait feltáró kutatások hatására, bizonyos örök vegyi anyagok biztonságos szintjét egyre alacsonyabban határozzák meg.

„Az ivóvízben a PFAS-k ún. biztonságos szintje elképesztően megváltozott, az elmúlt húsz évben jóval alacsonyabb lett” – mondja Ian Cousins, a kutatás vezetője, a Stockholmi Egyetem Környezettudományi Tanszékének professzora. Ez történt például az egyik jól ismert örök vegyi anyag, a bizonyítottan rákot okozó perfluor-oktánsav (PFOA) esetében: az Egyesült Államokban a múltban alkalmazott biztonságos szint a mai szintnek a 37,5 milliószorosa volt.

„Az ivóvíz PFOA-szintjére vonatkozó amerikai biztonsági útmutató alapján ma az esővíz a világon sehol sem iható.”

Bár a fejlett világban nem gyakran iszunk esővizet, világszerte sokan gondolják úgy, hogy az esővíz iható; ráadásul a legtöbb ivóvíz-forrásunkat az esővíz táplálja.

Nem fog működni a körforgásos gazdaság mérgező anyagokkal

Milyen egészségügyi kockázatokat rejtenek az örök vegyi anyagok?

Az örök vegyi anyagoknak való kitettség egészségügyi kockázatait széles körben kutatják. A tudósok szerint lehet összefüggés az örök vegyi anyagok és a termékenységgel kapcsolatos problémák között, magasabb lehet a rák kialakulásának kockázata, a gyermekek esetében visszamaradott fejlődés jelentkezhet.

Mások szerint azonban nem bizonyítható az ok-okozati kapcsolat az örök vegyi anyagok és az egészségügyi problémák között. Ennek ellenére, illetve az új kutatás fényében sokan szigorúbb PFAS-előírásokat követelnek.

„Elfogadhatatlan, hogy néhányan gazdaságilag jól járnak, miközben milliók ivóvizét szennyezik, komoly egészségügyi problémákat is okozva ezzel” – mondja Dr Jane Muncke, a zürichi Élelmiszercsomagolás Alapítvány ügyvezető igazgatója, aki egyébként nem volt résztvevője a fent leírt kutatásnak. „Azt a rengeteg pénzt, amit azért kell fizetni, hogy az ivóvízben lévő PFAS-ket a mai tudományos álláspontnak megfelelő biztonságos szintre csökkentsük, az az iparág kell, hogy megfizesse, amelyik előállítja és használja ezeket a mérgező vegyi anyagokat. Most azonnal kell cselekedni! – tette hozzá.

A képen esőcseppek pattannak vissza az aszfaltról

Jöhet a Nagy méregtelenítés

Az Európai Unióban 2022 áprilisában állítottak fel egy ütemtervet számos káros vegyi anyagcsoport kivonására. A várakozások szerint a “Great detox“-nak (Nagy méregtelenítés-nek) nevezett szigorítás-csomag az eddigi legnagyobb veszélyes vegyi anyag tilalmi lépés lesz. Jelenleg többezer lehetségesen mérgező vagy egészségre kockázatos vegyi anyagot használ az ipar kozmetikumok, gyerekjátékok, de még babatermékek gyártásához is – ezek hamarosan eltűnhetnek. A becslések szerint 2030-ra 4000-7000 különböző anyagot lehet betiltani.

Az ütemterv segíthet véget vetni annak az ipari gyakorlatnak is, hogy a tilalmak kijátszása érdekében a vegyi anyagok képletét kissé módosítják – állítja az  Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau, EEB).

Válaszd a hiteles környezetbarát termékeket! 

EU ökocímkeAz EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a német Blauer Angel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké.

Az ökocímke elnyerésének kritériumait az EU és a tagállamok az iparággal, a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel és a fogyasztói szervezetekkel együttműködve határozzák meg, és négyévente felülvizsgálják, hogy az adott termék megfelel-e az elvárásoknak.

Az EU ökocímke előnye egyrészt abban áll, hogy az értékelési kritériumok a termékek teljes életciklusára vonatkoznak – tehát a gyártásra és a csomagolással keletkező hulladék kezelésére is -, és ezeket főbb termékkörönként jogszabályban rögzítik. A címkére pályázó termékeket független intézetek értékelik. Ezeknek a termékeknek a használatra való alkalmasságát a gyártók független laborokban vagy egy előre meghatározott módszer szerint saját maguk tesztelik, és az erről szóló dokumentációt be kell nyújtani az ökocímke minősítési eljáráshoz


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok