fbpx
mérgező örök vegyi anyagokat találtak kozmetikumokban

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mérgező örök vegyi anyagokat találtak kozmetikumokban

Ha rendszeresen sminkeled magad, a tartós szempillaspirálról, alapozóból és rúzsból soha le nem bomló mérgező perfluor-alkil anyagok kerülhetnek a szervezetedbe a bőrödön, könnycsatornákon vagy a szájon keresztül. Összesítve ez a megállapítása az Environmental Science & Technology Letters c. folyóiratban publikált kutatási eredménynek.

A kutatás nyolc kategóriában 231, Kanadában és az Egyesült Államokban kapható terméket tesztelt: a kutatók azt találták, hogy a legtöbb vízálló, illetve tartós szempillaspirál, alapozó és rúzs fluortartalma magas, ami PFAS jelenlétére utal. Később egy kisebb mintán, 23 terméken részletesebb vizsgálatot végeztek, és az így kapott eredmények megerősítették, hogy minden termékben kimutatható mértékben van jelen legalább négyféle PFAS. https://tudatosvasarlo.hu/veszelyes-vegyi-anyagokat-talaltak-muanyagmentes-tanyerokban-es-szivoszalakban/

Miért baj ez?

A PFAS rövidítés a perfluor-alkil anyagokat jelöli, majdnem 5000 féle vegyi anyag tartozik ide. A perfluor-alkil anyagok mesterségesen előállított kémiai anyagok, amelyekbe beletartozik a perfluor-oktánsav (PFOA), a perfluor-oktán-szulfonát (PFOS), a perfluoronánsav (PFNA), perfluor-hexán-szulfonsav (PFHxS) és sok más hasonló vegyület. Bizonyos PFA-k, mint pl. a PFOA és a PFOS, valamint a PFNA és a PFHxS nem bomlanak le sem a környezetben, sem az emberi testben, ezért idővel ezek akkumulálódnak. Néhány ezek közül, pl. a PFOA használatát 2020-tól tilos az EU-ban. Az Európai Unióban jelenleg zajlik a PFAS-ek kivonásának előkészítése.

A tűzoltó habtól kezdve olyan, mindennapi használati tárgyak is tartalmazzák ezeket a vegyületeket, mint a nem tapadó edények, vagy az esőálló ruházatok. Ahogy korábban részletesen megírtuk, a legismertebb PFC/PFAS-vegyület a teflon, de például számos ruházati termékben is ezzel az anyaggal biztosítják a ruhák vízhatlanságát és ellenállását a szennyezésnek.

Kimutatták: gyermekeink bélflórája az otthoni vegyszerek szerint alakul

Korábban samponokban is használták, de bútorokhoz, szőnyegekhez is adnak ilyen anyagokat. Élelmiszercsomagoláskor is a tapadás mentességük miatt használják, például mikróba való pattogatott kukoricás zacskókban, gyorséttermi csomagolóanyagokban vagy pizzás dobozokban. Gyakran utalnak rájuk örök vegyi anyagokként (forever chemicals), mert nem bomlanak le hosszú idő alatt sem, és

mára szinte mindannyiunk vérkeringéséből kimutathatók.

A kutatás eredményei aggodalomra adnak okot, hiszen a PFAS-k abba a – hírhedt – „vegyületcsaládba” tartoznak, amelyek összefüggésbe hozhatók a legyengült immunrendszerrel, fejlődési rendellenességekkel és reprodukciót károsító hatással, a rák megnövekedett kockázatával, a koleszterolszint növekedésével és súlynövekedéssel. A COVID-19 ellen adott vakcinákkal kapcsolatban is lehet gyengítő hatásuk. Néhány vegyület ebből a csoportból már kis mennyiségben is fokozottan mérgező lehet.

Gyárak, repterek okádják az örök vegyi anyagokat

A PFAS-ek nem csak termékekben, de mára a vízben, a termőföldben, a levegőben, a növényekben és mindenütt, így az emberi szervezetben is jelen vannak. Az ipari övezetekben, gyárak környékén különösen magas PFAS-szintet mértek: az ilyen gyárak környékén az ivóvízellátást is szennyezi a mérések szerint pl. Belgiumban, Olaszországban, de kimutatták a PFAS emelkedett szintjét repülőterek és katonai bázisok környékén Németországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban is.

Az efféle, PFAS-ekkel a környéket szennyező létesítmények számát több 100 ezerre becsülik Európában.

Szembe-szájba minden nap

A friss kutatás most arra mutat rá, hogy mindeközben sokan – a mindennapi kozmetikum-használat következtében – napi szinten kennek a bőrükre PFAS-tartalmú szépítőszereket. Ami különösen problémás még az az, hogy a PFAS nem volt feltüntetve a kutatásba bevont minták közül egyetlen termékcímkén sem, és így

a fogyasztók – hiába olvassák el a címkét – nem tudják elkerülni a PFAS-eket tartalmazó kozmetikumokat.

Ez azért fordulhat elő, mert ezeknek a vegyületeknek a használata nincs szabályozva. “Akik rúzsozzák magukat, akaratlanul bár, de több kiló rúzst fogyaszthatnak el, ehetnek meg életük során. A rúzsban, sminkben, illatszerekben található vegyi anyagok használatát – az élelmiszerekkel ellentétben – szinte egyáltalán nem szabályozzák az Egyesült Államokban és Kanadában. Így aztán több millióan viselnek naponta PFAS-eket és egyéb, káros vegyületeket arcukon és testükön” – mutatott rá a veszélyre az eredmény kapcsán Graham Peaslee, a kutatás senior kutatója fizikus professzora.

Bizonyos esetekben a PFAS-eket szándékosan adják hozzá a termékhez: ezek a kémiai vegyületek javítják a termék állagát, tartósságát, textúráját és vízálló képességét, és gyakran találjuk meg őket olyan kozmetikumokban, amelyek kondicionálják és puhítják, illetve fényessé teszik a bőrt. Előfordulnak fogselyemben, körömlakkban, testápolóban, arctisztítóban, szemhéj-ceruzákban és szemhéjfestékekben, borotvahabokban, alapozókban, szempillaspirálokban, rúzsokban, és egyéb termékekben is.

Az új kutatás azonban arra is rámutat, hogy nem szándékosan is kerülhet PFAS bizonyos termékekbe: “Az, hogy a vegyi anyagok kimutathatóak, vagy a gyártás során bekerült szennyeződés eredménye, vagy a tárolóedényekből oldódnak ki vegyi anyagok, de az is előfordulhat, hogy a gyártócég a fluorozott verzióját használja azoknak a termékösszetevőknek, amelyeket általános nevükkel tüntet fel a címkén.”

Mindegy hogyan és miért kerülnek a kozmetikumokba, a fogyasztóknak nem lenne feladatuk, hogy ezzel bajlódjanak

“A sminkek előállításához nincs szükség PFAS-ekre. Mivel nagyon nagy a valószínűsége, hogy kárt okoznak, én azt gondolom, hogy ezeket az anyagokat nem szabadna illatszerekben, szépségápolási szerekben használni” – mondta Arlene Blum, a kutatásból készült tanulmány társszerzője, a Green Science Policy Institute igazgatója. “Legfőbb ideje, hogy minden PFAS-et kivonjunk a kozmetikumokból, hogy távol tartsuk ezeket az anyagokat a szervezetünktől.”

Összefüggést találtak a PFAS-k és a vetélés között

Korábban egy svéd kutatás összefüggést mutatott ki a PFAS-eknek való kitettség és a terhesség korai szakaszában bekövetkező vetélés között. A PFAS-k mára majdnem minden ember vérkeringéséből kimutathatók és súlyos betegségeket okoznak. A legaggasztóbb talán az a tény, hogy ezek a vegyi anyagok ott maradnak a környezetben és az emberi szervezetben még az után is, hogy már betiltották használatukat, mert rendkívül szívósak, bioakkumulációs képességük nagyon magas – nyilatkozta az eredmény kapcsán Carl-Gustaf Bornehag professzor, a Karlstad Egyetemen és a New York-i Mount Sinai kórházban működő Icahn Orvosi Egyetemen folytatott SELMA-kutatás projektmenedzsere.


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás