fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Elég a durva takarítószerekből! Ilyen egy Tiszta otthon Ökokör

| Tudatos Vásárló

ÖkoKör

„Mind más-más úton haladunk, és máshol tartunk a háztartásunk zöldítésében, mégis, nem telt el alkalom nagy felismerések és egymást inspiráló elhatározások nélkül” – ezt éli át, aki csatlakozik a Tudatos Vásárlók egyik Tiszta otthon ÖkoKöréhez. A csoportokban egy-egy ÖkoKör tagjai környezetkímélő takarítási praktikákat, infókat osztanak meg egymással. Van, aki leszokik a bolti öblítőről, de olyan is akadt, aki rákapott a vodkás légfrissítőre.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2010 óta szervez csoportos tanfolyamokat, úgynevezett ÖkoKöröket a fenntartható életvitel, a háztartászöldítés segítésére.

Mi is ez pontosan?

Minden ÖkoKör egy önálló kis munkacsoport, akik egy csoportvezető iránymutatásával és egy munkafüzet segítségével megosztják egymással tapasztalataikat, egymástól tanulják el a az ÖkoKör meghirdetett témájának praktikáit.

Egy-egy csoport 5-10 résztvevőből áll, akik 2-3 hónapig járnak össze, hogy hétről-hétre különböző környezettudatos fortélyokat tanuljanak meg, próbáljanak ki és gyakoroljanak be.

Tudatos Vásárló ÖkoKör

Mára az is egyértelművé vált, hogy mindennapi életünk egyik leginkább környezetetterhelő része a háztartási tisztítószerek használata. Miközben takarítunk, belélegezzük őket, érintkezik a bőrünkkel, aminek komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. Ma már  tudjuk például, hogy a háztartási tisztitószerek rendszeres használata felér napi egy csomag cigaretta elszívásával.

Tudatos fogyasztóként az sem mellékes következmény, hogy ezek a vegyszerek a vízbe jutva nem kevés környezetterhelést okoznak. Amikor a felmosóvizet a vécébe zúdítjuk, amikor végigmegy egy program a mosógépben, amikor leöblítjük a mosdókagylóban a flóraszeptet, akkor vízi élőlények millióit pusztítjuk el. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a hazai lakosság egy év alatt több mint 33 milliárd forintot költ csak tisztító és takarítószerekre, könnyen beláthatjuk, hogy van miből visszavenni.

Mindezt látva hirdettük meg 2019 őszén az első Tiszta otthon ÖkoKörököket. Már az, hogy rekord gyorsasággal beteltek a helyek azt jelezte számunkra, hogy a háztartási vegyszerekből nem csak nekünk van elegünk. Iszonyúan örültünk, amikor láttuk, hányféle közösség vág bele háztartásuk vegyszermentesítésébe. Volt, aki a lakóhelyén, munkahelyén szervezett csoportot, mások barátaikat vagy egyházi közösségüket segítették zöldülni.

Mire vállalkozik az, aki belép egy Tiszta otthon Ökokörbe?

Ami a dolgok menetét illeti, a tagok 5-8 fős csoportokban általában hetente-kéthetente találkoznak, egy csoportvezető, egy kifejezetten erre a célra összeállított munkafüzet és egymás segítségével lépésről-lépésre változtatnak takarítási szokásaikon. A találkozók, a csoportmunka 5 hétig tart, és egy közös ünnepléssel zárul.

Milyen eredményre számíts?

Elsősorban arra, hogy az ÖkoKör végeztével sem lesz vége! Az öt alkalom pont elég arra, hogy alapvető és maradandó változásokat hozzon otthonotokba. Az már az eddigi tapasztatatokból látszik, hogy a résztvevők több mint fele csökkenti a „hagyományos” bolti, nem öko tisztítószerek számát otthon.

ÖkoKör eredmények

Emellett megismerkednek a független ökocímkés és az alternatív tisztítószerekkel, mint az ecet vagy a mosószóda, és ki-ki a maga elkötelezettségétől és lehetőségeitől függő mértékben átáll a kevesebb vegyszerhasználatra, valamint a környezetbarát, zöld szerek használatára.

„Kezdéskor többen jöttek azzal, nem gondolják, hogy az alternatív szerek is tudnak olyan hatékonyak lenni, mint az eddig használtak. De a találkozók végére ez a fal teljesen leomlott!”

– meséli tapasztalatait az egyik csoportvezető.

ökokör eredmények

 

Gyere Te is, várunk!

Neked is Tiszta otthon ÖkoKör csoportban a helyed, ha…

  • szeretnéd kevésbé terhelni a saját és családod egészségét a tisztítószerekkel;
  • szeretnéd ugyanabból a pénzből egészségesebben, környezetkímélőbben tisztán tartani a lakást;
  • azt gondolod, hogy a takarítás, mosás, mosogatás nem arról szól, amit a reklámok sugallnak;
  • szívesen tanulsz másoktól hasznos praktikákat;
  • szívesen megosztod másokkal a saját tapasztalataidat egy jó hangulatú csoportban.

Ha kedvet kaptál, és Te is zöldítenéd a takarítási szokásaidat, akkor nincs mire várni: csatlakozz egy Tiszta otthon ÖkoKörhöz! Hidd el, együtt könnyebb! Itt mutatjuk, hol indulnak csoportok, amelyekhez még lehet csatlakozni.

Nézz vissza pár nap múlva, ha nem találtad meg egyből a Neked megfelelő csoportot.

A TVE célja, hogy a résztvevőket nyomon követi az ÖkoKör után fél évvel és egy évvel is, hogy lássuk, milyen hosszú távú változásokat eredményezett az életükben az ÖkoKör.


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek