fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tóth Andi: az ÖkoKörökkel óriási energiát és új lendületet kaptam

Tóth Andi Tiszta otthon Ökokör

2020 őszén országosan 12 helyszínen közel százan vágtak bele otthonuk vegyszertelenítésébe a Tudatos Vásárlók segítségével. Tóth Andi, a Háztartásom hulladék nélkül blog írója is indított Tiszta otthon ÖkoKör csoportot. Megírta, mit ad neki, mit adhat bárkinek ez a lehetőség. 

Lassan 5 éve drasztikusan átalakítottam a háztartásunkat, és a fókuszba már nem csupán a háztartásom „zöldítése” került, hanem az általunk használt eszközök hulladéktermelése is. Az erről szerzett tapasztalataimat rendszeresen megosztottam a különböző online felületeimen, Dobd ki a szemetest! című könyvemben és rendszeresen tartott előadásaimon. Azonban úgy éreztem, hogy nem állhatok meg ezen a szinten. Szerettem volna, ha a közvetlen környezetemben, a lakóhelyemen még jobban elterjedne az ökologikus, környezettudatos gondolkodás.

Tóth Andi Tiszta otthon Ökokör

Személyre szabott praktikák

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy érzem, hogy a kisközösségekben, kis csoportokban történő információ átadás – főleg, ha az személyesen történik – nagyon hatékony tud lenni. Hiszen az egyéni problémákat, felmerülő kérdéseket azonnal és személyre szabottan meg tudjuk beszélni. Ezért 2020-ban jelentkeztem a Tudatos Vásárlók Egyesülete által szervezett ÖkoKör csoportvezető képzésre, azzal a céllal, hogy Gödöllőn szervezzek egy kisebb csoportot, olyanoknak, akik örömmel osztanák meg egymással a tapasztalataikat, és így egymástól tanulva, tartósan ráállnak a környezettudatos életmódra.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2010 óta szervez csoportos tanfolyamokat, úgynevezett ÖkoKöröket a fenntartható életvitel, a háztartászöldítés segítésére.

Az ÖkoKör képzés minden várakozásomat felülmúlta. Nem egy egyszerű képzés volt, hanem inkább egy kétnapos, élményekben gazdag találkozás hozzám hasonlóan gondolkodó emberekkel.

Tóth Andi Tiszta otthon Ökokör

Energiát, lendületet kaptam

Őszinte leszek. Amióta próbálom népszerűsíteni a környezettudatos gondolkodást és a háztartási hulladékcsökkentés fontosságát, rendszeresen voltak (vannak és biztosan lesznek is) mélypontjaim, amikor azt látom, hogy szélmalomharcot vívok. Rendszeresen megdöbbenek az emberek hozzáállásán, és olyankor kicsit csüggedten konstatálom, hogy milyen kicsi burokban is élek. Az ÖkoKör képzés két napján óriási energiákat és új lendületet kaptam a többiektől.

Láttam azt, hogy az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező résztvevők milyen eltökélten, gondolkodás és kétely nélkül akarnak változtatni a környezetükben élők gondolkodásmódján.

Ez akkora erőt adott nekem is, hogy nem is volt kérdés a második nap végére, hogy nekem is indítanom kell legalább egy Tiszta otthon ÖkoKör csoportot.

Tóth Andi tiszta otthon Ökokör
Az én megközelítésemben azonban, hogy a környezettudatos életmód, az otthonunk takarítása nem merül ki abban, hogy valódi környezetbarát tisztítószereket vásárolunk. Persze ez is fontos lépés, azonban én ezt szeretném tovább vinni. Szeretném, ha a környezetemben élő emberek arra is figyelnének, hogy mennyi hulladékot termelnek. A két vonal egyáltalán nem áll messze egymástól. Ezen a folyamaton én magam is átmentem.

Közel 20 éve kezdtem bevezetni a környezetbarát tisztítószerek használatát a háztartásomban, de akkor még a mértékletesség nem tartozott az erényeim közé. Márpedig

a fogyasztásunk optimalizálása, a mértékletes élet nagyon is fontos része az igazán környezettudatos életmódnak.

A célom tehát az, hogy a saját ÖkoKör csoportomban nem csak a környezetbarát takarítás fortélyaira tanítsuk meg egymást, de szeretnék rávilágítani a hulladéktermelés és a fogyasztáscsökkentés pozitívumaira is.

Tóth Andi Tiszta otthon Ökokör

Egy ÖkoKör csoportban való részvétel rengeteget tud nyújtani a résztvevőknek, hiszen a változtatásra nyitott emberek óriási motivációt kapnak egymástól, sokkal elkötelezettebben, egy valós kis közösség részeként, hasonlóan gondolkodva teszik meg az első és a következő lépéseket egy környezettudatosabb életmód felé. Hiszem, hogy minden kis lépés számít, és ezeket a lépéseket csapatban sokkal könnyebb megtenni.

 

Green and Safe AM támogatói logoA Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok