fbpx
ökokör, vegyszermentes

Kiléptünk a tehetetlenségünk börtönéből – Laura története

„Az ÖkoKör számomra azért volt motiváló, mert végre lehetett beszélgetni, megosztani a terheket, és észrevenni, hogy nem vagyok egyedül a törekvéseimmel, kérdéseimmel, sikereimmel és a csalódásaimmal sem.” Ismerd meg Laura történetét, aki Dabason tartott Tiszta otthon ÖkoKört, majd ÖkoKör Kamrába is belevágtak. 

Kérlek, mondj magadról pár szót!

Laura vagyok, egy vidéki középiskolában dolgozom pedagógusként. A férjemmel ketten élünk egy kis panelháztartásban, de éppen felújítunk egy régi parasztházat óriási kerttel. Reményeink szerint nyáron belevágunk egy önfenntartó gazdaság kialakításába. Mire beköltözünk, szeretném, ha a háztartásunkat a lehető legkörnyezettudatosabban vezetnénk rutinszerűen, így minden energiánkat majd a kertre fordíthatjuk.

Honnan hallottál az ÖkoKörről?

Néhány éve egy egyetemi csoporttársam hívott meg egy általa vezetett Ökokör Kamrába, amely még inkább táplálta az akkor már éledező érdeklődésemet a környezettudatos életmód iránt, itt kerültem kapcsolatba a Tudatos Vásárlók Egyesületével. 2021 őszén pedig belevágtam a csoportvezető képzésbe, és meg is tartottam az első Tiszta Otthon ÖkoKörömet.

ökokör, vegyszermentes

Az utolsó találkozón az egyik csoporttag ezzel a tortával lepte meg a csoportot. A tortán a Tiszta otthon ÖkoKör munkafüzet grafikája köszön vissza. Porcica és társai…:)

 

Korábban már részt vettél ÖkoKörben. Miért akartad csoportvezetőként is kipróbálni az ÖkoKört? Milyen pluszt adott?

Habár sokan vagyunk, akiknek fontos a környezettudatosság, keveset beszélünk róla, és mindannyian az internet segítségével egyedül botladozunk megerősítések és tapasztalatok nélkül.

Az ÖkoKör számomra azért volt motiváló, mert végre lehetett beszélgetni, megosztani a terheket, és észrevenni, hogy nem vagyok egyedül a törekvéseimmel, kérdéseimmel, sikereimmel és a csalódásaimmal sem.

Kikből állt a csoportod? Hogy zajlottak a találkozók?

Személyesen tartottuk az alkalmainkat. A kezdeti feszengés után nagyon barátságos légkört alakítottunk ki. Az ismerőseimnek hirdettem meg, így gyűltünk össze tízen. Végül közös vásárlásokat is intéztünk, és azóta is nagy az élet és a csevegés az online csoportunkban. Hamarosan indul ugyanezzel a csapattal egy ÖkoKör Kamra. Nehéz abbahagyni…

ökokör, vegyszermentes

Mennyiben segített a csoportvezető képzés, hogy a lehető legtöbbet ki tudd hozni a csoportodból? Voltak félelmeid a vezetéssel kapcsolatban?

A csoportvezető képzésbe épp egy olyan életszakaszomban vágtam bele, amikor kerestem a helyem és a feladatom. Nagyszerű érzés volt, hogy tehetek valamit másokért, hogy hasznosnak érezhetem magam, hogy van feladatom, küldetésem.

Rengeteget tanultam a képzés során. Leginkább azt, hogy nem baj, ha valami nem válik be. Hogy nem kell megerőszakolni magunkat, és azokat a kicsi lépéseket kell először megtenni, amiket nem is olyan nehéz – mindig csak a következőt.

Mi volt a legnehezebb az ÖkoKörben? Mi okozott nagy kihívást?

Számomra az okozott nehézséget, hogy a hétköznapok mókuskerekében hétről hétre tényleg kipróbáljak valami újdonságot. Az is igaz, hogy az otthonunkat már szinte teljesen vegyszermentesen takarítottam. Mégis számos új nézőpontot kaptunk egymástól, sok már kipróbált, bevált trükköt.

Számomra a legnagyobb tanulság az volt, hogy az egyszerűség és a rendszeresség a kulcs. Ha rendszeresen takarítok, akkor nincs olyan szennyeződés, amit ne lehetne eltüntetni egy kis ecet, citromsav és szódabikarbóna segítségével.

Mi volt a legmeglepőbb, legpozitívabb élmény?

Az elmúlt két év után különösen felerősödött a közösségek értéke, és ezt mindannyian éreztük. Tartozni valahova, ahol számontartanak, meghallgatnak, figyelnek rám, fantasztikus élmény. Jól éreztük magunkat, ráadásul a közös cél és az, hogy kiléptünk a tehetetlenségünk börtönéből, nagyon motiváló volt számunkra.

Kinek ajánlanád az ÖkoKört?

Mindenkinek ajánlom az ÖkoKört, aki vágyik a változtatásra, de egyedül nehéznek érzi.ökokör, life, greenandsafe A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás