fbpx
ökokör, vegyszercsökkentés, mosószóda

Ilyen a Tiszta otthon ÖkoKör

„Mind más-más úton haladunk, és máshol tartunk a háztartásunk zöldítésében, mégis, nem telt el alkalom nagy felismerések és egymást inspiráló elhatározások nélkül” – ezt éli át, aki csatlakozik egy Tiszta otthon ÖkoKörhöz. A csoportokban a résztvevők környezetkímélő takarítási praktikákat osztanak meg egymással. Van, aki leszokott a bolti öblítőről, de olyan is akadt, aki rákapott a vodkás légfrissítőre. Itt megtudhatod, hogy néz ki a Tiszta otthon ÖkoKör.

Tudatos Vásárlók Egyesülete 2010-ben vezette be a nemzetközi ÖkoKör programot Magyarországon. Az első ÖkoKöröket a teljes háztartásra terveztük, majd beindultak a konyhára fókuszáló ÖkoKör Kamrák, 2019-ben pedig a háztartási vegyszerhasználat csökkentésében segítő Tiszta Otthon ÖkoKörök. 2010 óta több tucat településről, több mint 2000 résztvevő kapcsolódott be a háztartászöldítésbe.

Ki vehet részt a Tiszta otthon ÖkoKörben?

Az ÖkoKör a gyakorlatban egy kis munkacsoportot, „tanulókört” jelent. A Tiszta otthon ÖkoKörben bárki részt vehet, aki nyitott a változásra, a környezet- és egészségkímélőbb takarítási szokásokkal kapcsolatban. Szívesen tanul másoktól, és vállalja, hogy megosztja a sikereit és kudarcait is a csoport többi tagjával. Bárki részt vehet az ÖkoKörben, aki hisz abban, hogy együtt, kis lépésekben könnyebb fejlődni. Aki a megoldásokra, egymás motiválására fókuszál, a kudarcok és mások lehúzása helyett.

ökokör háztartászöldítés vegyszercsökkentés

 

Ez egy szakértő által vezetett tanfolyam? 

Röviden a válaszunk: nem. Az ÖkoKör egy önképző vagy más néven tanuló kör, ahol a résztvevők kölcsönösen tanulnak egymástól, anélkül, hogy lenne egy megmondó ember, aki mindig előáll a tuti megoldással.

A csoportok munkáját vezetők és munkafüzet segítik. Azonban ezek feladata inkább a rávezetés és az inspiráció, nem pedig a szakmai tanácsadás vagy a kész válaszok szállítása.

Az ÖkoKörök 10 alapelve tükrözi azt a hozzáállást, amitől több mint 10 éve olyan sikeres ez a program.

Mennyi ideig tart egy Tiszta otthon Ökokör, és mi történik ezalatt?

A Tiszta otthon ÖkoKört, a jobb átláthatóság miatt 3 altémára osztottuk. A témakörök feldolgozása 5 hétig tart. Közös munkátok során a következő témákat dolgozzátok fel: fürdőszoba, WC; konyha, nappali.

Az első alkalmat követően megméritek, hogy mennyi tisztítószert használtok otthon. Ezt követően heti rendszerességgel találkoztok. A találkozókon körbejártok egy-egy témát, és mindenki választ egy szimpatikus, számára vállalható akciót, amit a következő találkozóig végrehajt. Amikor újra találkoztok, röviden beszámoltok egymásnak, mire jutottatok, majd előveszitek a következő témát.

Amikor a témák végére értek, az utolsó hetet újra méréssel és számvetéssel töltitek: ekkor győződtök meg róla, hogy milyen sok mindent sikerült elérni, és hogy mennyit változtattatok a szokásaitokon. Így egyaránt látható lesz az egyéni haladás és a csoportok munkájának összesített eredménye is. Az utolsó találkozón végül megosztjátok egymással eredményeiteket, és ünnepeltek!

Itt megnézheted, hogy milyen változásokat értek el az eddigi Tiszta otthon ÖkoKörösökökokör háztartászöldítés vegyszercsökkentés

Mi van  munkafüzetben?

A munkafüzet egyfajta recept-gyűjteményként inkább ötletekkel szolgál, illetve segít új ötletek kidolgozásában. A csoportvezetők  a legtöbb esetben ugyanolyan laikusok, mint maguk a csoporttagok. Ezért a szerepük sokkal inkább a csoportszellem fenntartása, a találkozók koordinálása, és ha nagyon muszáj, a csoporttagok emlékeztetése.

Sem a vezetőknek, sem a munkafüzetnek tehát nem az a dolga, hogy megmondják, ezt vagy azt kell tenni. Ehelyett abban segítenek, hogy a csoportok megtalálják, mi az, amit lehet, mi az, amire a csoporttagok képesek.

Hányszor és hol találkoznak a résztvevők? Mennyi időt kell rászánni?

Egy-egy Tiszta otthon ÖkoKör találkozó 2-3 órás, attól függően, mennyire merültök bele a témába. Ezt a csoporttagok előre egyeztetik egymással. A találkozók helyének megválasztása szintén tőletek függ: találkozhattok akár mindig egyvalakinél, vagy rotációs rendszerben mindig másnál, de akár egy hangulatos kávézó, művelődési ház vagy jógastúdió is lehet a találkozók színtere.

ökokör háztartászöldítés vegyszercsökkentés

Ki lehet csoporttag, és ki csoportvezető?

Csoporttag bárki lehet, akinek van beleszólása, mi történik otthonában, és aki vállalja az aktív részvételt, azaz elmegy a találkozókra, vállalásokat tesz, és megosztja tapasztalatait, valamint a képzés elején, végén és fél év múlva segítségünkkel méri a háztartászöldítés eredményeit.

Csoportvezető viszont csak az lehet, aki részt vesz csoportvezető képzésünkön, és aki felelősséget vállal csoportjának munkájáért, valamint a velünk való kapcsolattartásért.

Kikből szerveződhet csoport?

Bárkiből; barátokból, szomszédokból, kollégákból. Akkor is jelentkezhetsz, ha nem ismersz olyanokat, akik szívesen alakítanának Ökokört – igyekszünk lakóhelyeden összekötni olyanokkal, akik viszont igen.

Ki szervezhet csoportot?

Bárki – akár Te is, ha elvégzed a csoportvezető képzésünket!

ökokör háztartászöldítés vegyszercsökkentés

Hogy tudok jelentkezni, csoportot szervezni?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján itt megnézheted, hogy mikor lesz a következő csoportvezető képzés, és hol indulnak csoportok.

ökokör háztartászöldítés vegyszercsökkentés

Most nincs kapacitásom erre, de nagyon érdekel az ÖkoKör. Mit tegyek?

Ha most még nincs időd erre, de a közeljövőben mindenképp szeretnéd kipróbálni az ÖkoKört, írj nekünk ide, és értesítünk, amint indulnak új csoportok vagy tartunk csoportvezető képzést. Hátha a következő felhívás már jó időben talál meg.

Honnan ered az ÖkoKör?

A program keretét jelentő EcoTeams programot a Global Action Plan International (GAP) nemzetközi civil szervezet dolgozta ki, és koordinálja világszerte 1990 óta. Már több mint húsz országban vezették be, a skandináv országoktól az Egyesült Államokon át Vietnámig milliónyi embert mozgatott meg, és indított el a változás útján.

A TVE révén Dél-Koreába is eljutott az ÖkoKör. 2019-ben Soulban tartottunk csoportvezető képzést a koreai Green Consumer Network fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szervezet felkérésre.

 

greenandsafe ökokör

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

758
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


524
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás