fbpx
ökokör élelmiszerhulladék

Ilyen az ÖkoKör Kamra

Változatosabb étkezés, több helyi alapanyag, kevesebb csomagolási hulladék, mindez jó hangulatban, segítő közösségben. Ezt kapja és adja, aki csatlakozik a Tudatos Vásárlók egyik ÖkoKör Kamra csoportjához. Olvass tovább és tudd meg, hogy néz ki egy ÖkoKör Kamra csoport!

Tudatos Vásárlók Egyesülete 2010-ben vezette be a nemzetközi ÖkoKör programot Magyarországon. Az első ÖkoKöröket a teljes háztartásra terveztük, majd beindultak a konyhára fókuszáló ÖkoKör Kamrák, 2019-ben pedig a háztartási vegyszerhasználat csökkentésében segítő Tiszta Otthon ÖkoKörök. 2010 óta több tucat településről, több mint 2000 résztvevő kapcsolódott be a háztartászöldítésbe.

Ki vehet részt ÖkoKör Kamrában?

Az ÖkoKör a gyakorlatban egy kis munkacsoportot, „tanulókört” jelent. Az ÖkoKör Kamrában bárki részt vehet, aki nyitott a változásra, szeretne egészségesebben, fenntarthatóbban étkezni, bevásárolni. Szívesen tanul másoktól, és vállalja, hogy megosztja a sikereit és kudarcait is a csoport többi tagjával. Bárki részt vehet az ÖkoKör Kamrában, aki hisz abban, hogy együtt, kis lépésekben könnyebb fejlődni. Aki a megoldásokra, egymás motiválására fókuszál, a kudarcok és mások lehúzása helyett.

ökokör közösség háztartászöldítés

Ez egy szakértő által vezetett tanfolyam? 

Röviden a válaszunk: nem. Az ÖkoKör egy önképző vagy más néven tanuló kör, ahol a résztvevők kölcsönösen tanulnak egymástól, anélkül, hogy lenne egy megmondó ember, aki mindig előáll a tuti megoldással.

A csoportok munkáját vezetők és munkafüzet segítik. Azonban ezek feladata inkább a rávezetés és az inspiráció, nem pedig a szakmai tanácsadás vagy a kész válaszok szállítása.

Az ÖkoKörök 10 alapelve tükrözi azt a hozzáállást, amitől több mint 10 éve olyan sikeres ez a program.

Mennyi ideig tart egy ÖkoKör Kamra, és mi történik ezalatt?

Az ÖkoKör Kamrát, a jobb átláthatóság miatt 4 altémára osztottuk. A témakör feldolgozása 6 hétig tart. Közös munkátok során a következő témákat dolgozzátok fel: élelmiszer & egészség, élelmiszer & hulladék, élelmiszer & klíma, élelmiszer & közösség.

Az első alkalmat követően megméritek, hogy mennyi csomagolási- és ételhulladék keletkezik az otthonotokban, mennyire klímabarát az étkezésetek. Ezt követően heti rendszerességgel találkoztok. A találkozókon körbejártok egy-egy témát, és mindenki választ egy szimpatikus, számára vállalható akciót, amit a következő találkozóig végrehajt.

Amikor újra találkoztok, röviden beszámoltok egymásnak, mire jutottatok, majd előveszitek a következő témát. Amikor a témák végére értek, az utolsó hetet újra méréssel és számvetéssel töltitek: ekkor győződtök meg róla, hogy milyen sok mindent sikerült elérni, és hogy mennyire sikerült változtatni szokásaitokon. Így egyaránt látható lesz az egyéni haladás és a csoportok munkájának összesített eredménye is. Az utolsó találkozón végül megosztjátok egymással eredményeiteket, és ünnepeltek!

Itt megnézheted, hogy milyen változásokat értek el az eddigi ÖkoKör Kamrások.

Mi van  munkafüzetben?

A munkafüzet egyfajta recept-gyűjteményként inkább ötletekkel szolgál, illetve segít új ötletek kidolgozásában. A csoportvezetők szerepe – lévén a legtöbb esetben ugyanolyan laikusok, mint maguk a csoporttagok – sokkal inkább a csoportszellem fenntartása, a találkozók koordinálása, és ha nagyon muszáj, a csoporttagok emlékeztetése.

Sem a vezetőknek, sem a munkafüzetnek tehát nem az a dolga, hogy megmondják: ezt vagy azt kell tenni. Ehelyett abban segítenek, hogy a csoportok megtalálják, mi az amit lehet, mi az, amire a csoporttagok képesek.

ökokör közösség háztartászöldítés

Hányszor és hol találkoznak a résztvevők? Mennyi időt kell rászánni?

Egy-egy ÖkoKör Kamra találkozó 2-3 órás, attól függően, mennyire merültök bele a témába. Ezt a csoporttagok előre egyeztetik egymással. A találkozók helyének megválasztása szintén tőletek függ: találkozhattok akár mindig egyvalakinél, vagy rotációs rendszerben mindig másnál, de akár egy hangulatos kávézó, művelődési ház vagy jógastúdió is lehet a találkozók színtere.

Ki lehet csoporttag, és ki csoportvezető?

Csoporttag bárki lehet, akinek van beleszólása, mi történik otthonában, és aki vállalja az aktív részvételt, azaz elmegy a találkozókra, vállalásokat tesz és megosztja tapasztalatait, valamint a képzés elején, végén és fél év múlva segítségünkkel méri a háztartászöldítés eredményeit.

Csoportvezető viszont csak az lehet, aki részt vesz csoportvezető képzésünkön, és aki felelősséget vállal csoportjának munkájáért, valamint a velünk való kapcsolattartásért.

ökokör, háztartászöldítés

Kikből szerveződhet csoport?

Bárkiből; barátokból, szomszédokból, kollégákból. Akkor is jelentkezhetsz, ha nem ismersz olyanokat, akik szívesen alakítanának ÖkoKört – igyekszünk lakóhelyeden összekötni olyanokkal, akik viszont igen.

Ki szervezhet csoportot?

Bárki – akár Te is! Ezen kívül természetesen gyűjtjük az egyéni jelentkezőket, és próbálunk közvetíteni köztetek.

Hogy tudok jelentkezni, csoportot szervezni?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján itt megnézheted, hogy mikor lesz a következő csoportvezető képzés és hol indulnak csoportok.

ökokör háztartászöldítés vegyszercsökkentés

Most tuti nem érek rá, de nagyon érdekel az ÖkoKör. Mit tegyek?

Ha most még nincs időd erre, de a közeljövőben mindenképp szeretnéd kipróbálni az ÖkoKört, írj nekünk ide, és értesítünk, amint indulnak új csoportok vagy tartunk csoportvezető képzést. Hátha a következő felhívás már jó időben talál meg.

Honnan ered az ÖkoKör?

A program keretét jelentő EcoTeams programot a Global Action Plan International (GAP) nemzetközi civil szervezet dolgozta ki, és koordinálja világszerte 1990 óta. Már több mint húsz országban vezették be, a skandináv országoktól az Egyesült Államokon át Vietnámig milliónyi embert mozgatott meg, és indított el a változás útján.

A TVE révén Dél-Koreába is eljutott az ÖkoKör. 2019-ben Soulban tartottunk csoportvezető képzést a koreai Green Consumer Network nevű fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szervezet felkérésre.

 

ofof, ökokörA projekt az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült a #GoEAThical -OurFood.OurFuture projekt keretében. A projekt tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, és semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

 

 

    Erasmus+ 2015-1-SE01-KA204-012260 –  Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.  A program nemzetközi oldalát itt találod. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás