fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ilyen az ÖkoKör Kamra

ökokör élelmiszerhulladék

Változatosabb étkezés, több helyi alapanyag, kevesebb csomagolási hulladék, mindez jó hangulatban, segítő közösségben. Ezt kapja és adja, aki csatlakozik a Tudatos Vásárlók egyik ÖkoKör Kamra csoportjához. Olvass tovább és tudd meg, hogy néz ki egy ÖkoKör Kamra csoport!

Tudatos Vásárlók Egyesülete 2010-ben vezette be a nemzetközi ÖkoKör programot Magyarországon. Az első ÖkoKöröket a teljes háztartásra terveztük, majd beindultak a konyhára fókuszáló ÖkoKör Kamrák, 2019-ben pedig a háztartási vegyszerhasználat csökkentésében segítő Tiszta Otthon ÖkoKörök. 2010 óta több tucat településről, több mint 2000 résztvevő kapcsolódott be a háztartászöldítésbe.

Ki vehet részt ÖkoKör Kamrában?

Az ÖkoKör a gyakorlatban egy kis munkacsoportot, „tanulókört” jelent. Az ÖkoKör Kamrában bárki részt vehet, aki nyitott a változásra, szeretne egészségesebben, fenntarthatóbban étkezni, bevásárolni. Szívesen tanul másoktól, és vállalja, hogy megosztja a sikereit és kudarcait is a csoport többi tagjával. Bárki részt vehet az ÖkoKör Kamrában, aki hisz abban, hogy együtt, kis lépésekben könnyebb fejlődni. Aki a megoldásokra, egymás motiválására fókuszál, a kudarcok és mások lehúzása helyett.

ökokör közösség háztartászöldítés

Ez egy szakértő által vezetett tanfolyam? 

Röviden a válaszunk: nem. Az ÖkoKör egy önképző vagy más néven tanuló kör, ahol a résztvevők kölcsönösen tanulnak egymástól, anélkül, hogy lenne egy megmondó ember, aki mindig előáll a tuti megoldással.

A csoportok munkáját vezetők és munkafüzet segítik. Azonban ezek feladata inkább a rávezetés és az inspiráció, nem pedig a szakmai tanácsadás vagy a kész válaszok szállítása.

Az ÖkoKörök 10 alapelve tükrözi azt a hozzáállást, amitől több mint 10 éve olyan sikeres ez a program.

Mennyi ideig tart egy ÖkoKör Kamra, és mi történik ezalatt?

Az ÖkoKör Kamrát, a jobb átláthatóság miatt 4 altémára osztottuk. A témakör feldolgozása 6 hétig tart. Közös munkátok során a következő témákat dolgozzátok fel: élelmiszer & egészség, élelmiszer & hulladék, élelmiszer & klíma, élelmiszer & közösség.

Az első alkalmat követően megméritek, hogy mennyi csomagolási- és ételhulladék keletkezik az otthonotokban, mennyire klímabarát az étkezésetek. Ezt követően heti rendszerességgel találkoztok. A találkozókon körbejártok egy-egy témát, és mindenki választ egy szimpatikus, számára vállalható akciót, amit a következő találkozóig végrehajt.

Amikor újra találkoztok, röviden beszámoltok egymásnak, mire jutottatok, majd előveszitek a következő témát. Amikor a témák végére értek, az utolsó hetet újra méréssel és számvetéssel töltitek: ekkor győződtök meg róla, hogy milyen sok mindent sikerült elérni, és hogy mennyire sikerült változtatni szokásaitokon. Így egyaránt látható lesz az egyéni haladás és a csoportok munkájának összesített eredménye is. Az utolsó találkozón végül megosztjátok egymással eredményeiteket, és ünnepeltek!

Itt megnézheted, hogy milyen változásokat értek el az eddigi ÖkoKör Kamrások.

Mi van  munkafüzetben?

A munkafüzet egyfajta recept-gyűjteményként inkább ötletekkel szolgál, illetve segít új ötletek kidolgozásában. A csoportvezetők szerepe – lévén a legtöbb esetben ugyanolyan laikusok, mint maguk a csoporttagok – sokkal inkább a csoportszellem fenntartása, a találkozók koordinálása, és ha nagyon muszáj, a csoporttagok emlékeztetése.

Sem a vezetőknek, sem a munkafüzetnek tehát nem az a dolga, hogy megmondják: ezt vagy azt kell tenni. Ehelyett abban segítenek, hogy a csoportok megtalálják, mi az amit lehet, mi az, amire a csoporttagok képesek.

ökokör közösség háztartászöldítés

Hányszor és hol találkoznak a résztvevők? Mennyi időt kell rászánni?

Egy-egy ÖkoKör Kamra találkozó 2-3 órás, attól függően, mennyire merültök bele a témába. Ezt a csoporttagok előre egyeztetik egymással. A találkozók helyének megválasztása szintén tőletek függ: találkozhattok akár mindig egyvalakinél, vagy rotációs rendszerben mindig másnál, de akár egy hangulatos kávézó, művelődési ház vagy jógastúdió is lehet a találkozók színtere.

Ki lehet csoporttag, és ki csoportvezető?

Csoporttag bárki lehet, akinek van beleszólása, mi történik otthonában, és aki vállalja az aktív részvételt, azaz elmegy a találkozókra, vállalásokat tesz és megosztja tapasztalatait, valamint a képzés elején, végén és fél év múlva segítségünkkel méri a háztartászöldítés eredményeit.

Csoportvezető viszont csak az lehet, aki részt vesz csoportvezető képzésünkön, és aki felelősséget vállal csoportjának munkájáért, valamint a velünk való kapcsolattartásért.

ökokör, háztartászöldítés

Kikből szerveződhet csoport?

Bárkiből; barátokból, szomszédokból, kollégákból. Akkor is jelentkezhetsz, ha nem ismersz olyanokat, akik szívesen alakítanának ÖkoKört – igyekszünk lakóhelyeden összekötni olyanokkal, akik viszont igen.

Ki szervezhet csoportot?

Bárki – akár Te is! Ezen kívül természetesen gyűjtjük az egyéni jelentkezőket, és próbálunk közvetíteni köztetek.

Mennyibe kerül mindez?

A programban való részvétel díjmentes –  a résztvevők ingyen kapják meg a munkafüzetet, a csoportvezetők pedig ugyancsak díjmentesen vehetnek részt a képzésen. A csoportvezető képzésen való részvétel regisztrációs díjhoz kötött, amit a csoport elindulása után visszafizetünk.

Hogy tudok jelentkezni, csoportot szervezni?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján itt megnézheted, hogy mikor lesz a következő csoportvezető képzés és hol indulnak csoportok.

ökokör háztartászöldítés vegyszercsökkentés

Most tuti nem érek rá, de nagyon érdekel az ÖkoKör. Mit tegyek?

Ha most még nincs időd erre, de a közeljövőben mindenképp szeretnéd kipróbálni az ÖkoKört, írj nekünk ide, és értesítünk, amint indulnak új csoportok vagy tartunk csoportvezető képzést. Hátha a következő felhívás már jó időben talál meg.

Honnan ered az ÖkoKör?

A program keretét jelentő EcoTeams programot a Global Action Plan International (GAP) nemzetközi civil szervezet dolgozta ki, és koordinálja világszerte 1990 óta. Már több mint húsz országban vezették be, a skandináv országoktól az Egyesült Államokon át Vietnámig milliónyi embert mozgatott meg, és indított el a változás útján.

A TVE révén Dél-Koreába is eljutott az ÖkoKör. 2019-ben Soulban tartottunk csoportvezető képzést a koreai Green Consumer Network nevű fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szervezet felkérésre.

 

ofof, ökokörA projekt az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült a #GoEAThical -OurFood.OurFuture projekt keretében. A projekt tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, és semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

 

 

    Erasmus+ 2015-1-SE01-KA204-012260 –  Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.  A program nemzetközi oldalát itt találod. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok