Találat a #piac címkére
Cikkek rendezése
KONYHA-KERT
Hogy ne vegyünk hamisított mézet, ha még a labor sem látja a különbséget?
A méz a harmadik leggyakrabban hamisított termék a világon. Kik és hogyan csinálják? És hogy lehetünk biztosak benne, hogy tényleg méz van az üvegben? Fulmer Takács Ferenc méhészt, az Egyesület az Európai Méhekért elnökét kérdeztük.
KONYHA-KERT
Mi fán terem? Csipkebogyó
A rózsafélék családjába tartozó csipkerózsával erdei tisztásokon, elhagyott kertekben találkozhatunk. Nyáron rózsaszín virágaiban gyönyörködhetünk. Télire beérő égőpiros gyümölcseit frissen és lekvárként fogyasztjuk.
KONYHA-KERT
Mi fán terem? Körte
A körte az almafélék családjába tartozik. Augusztus végétől újév utánig is élvezhetjük a kellemes gyümölcsöt. Amellett, hogy ízletes, táplálkozástani szempontból is számos előnye van.
KONYHA-KERT
Mi fán terem? Sárgadinnye
- #Étel-ital
- #Helyi élelmiszer
- #idénynövény
- #kert
- #kisbolt
- #piac
- #szezonális
- #Szupermarket
- #Zöldség-gyümölcs
Jellegzetes illatáról akár csukott szemmel is felismerhető. Június végétől szeptember elejéig kapható, de próbálkozhatunk saját termesztéssel is.
KONYHA-KERT
Mi fán terem? Görögdinnye
Ha a perzselő napsütésben megszomjazunk, kanyarítsunk egy hűs görögdinnyeszeletet – nemcsak szomjunkat oltja, de egészséges is! A tökfélék családjába tartozó gyümölcsöt júliustól szeptember elejéig fogyasztjuk.
ETIKUS KERESKEDELEM
A TVE Kedvezménykártyával a járvány alatt sem kell lemondani a tudatos vásárlásról
- #Bio
- #Étel-ital
- #Helyi élelmiszer
- #Hús
- #kisbolt
- #piac
- #Szupermarket
- #Testápolás
- #tisztálkodás
- #vegetáriánus
- #Vegyi anyagok
- #Zöldség-gyümölcs
A koronavírus elleni védekezés meghatározza a mindennapjainkat, a korlátozások miatt a boltok egy része is bezárt. Mindez mégsem jelenti azt, hogy ne törekedhetnénk a tudatos, fenntartható, helyi vagy bio fogyasztásra. Megkerestük néhány kedvenc beszerzési helyünket, és megkérdeztük, hogyan működnek a mostani helyzetben. Tagjainknak a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyára ezek a helyek árengedményt adnak.
KONYHA-KERT
Hiába a kampány, egyre népszerűbb a kapirgálós tojás, és nem ok nélkül
- #Állatvédelem
- #betegség
- #Bio
- #Egészség
- #Étel-ital
- #GMO
- #gyógyulás
- #Helyi élelmiszer
- #kisbolt
- #piac
- #Szupermarket
Számos helyen jelent meg a Tojásszövetség üzenete arról, hogy mi, magunkat tudatosnak vélő fogyasztók tévedésben élünk a tyúkokkal és a tojással kapcsolatban: a szabadtartásban élő tyúkok nem egészségesebbek és nem boldogabbak, tojásuk nem finomabb, mint ketrecben nevelt társaiké, a szabadtartásos gazdálkodás pedig nem környezetbarátabb. Először elrohantunk a szövetség által rendezett kerekasztal beszélgetésre, de kiderült, hogy a meghirdetett asztal inkább féloldalas, mint kerek. Ezért mentünk tovább, és kikérdeztük Zámbó Sándor bio-ellenőrt és Lengyel Zoltán biogazdát, hol az igazság tojás ügyben. Ők elmondták, mitől lehet sötétebb a tojássárgája, miért nem kell csonkolni a tyúkok csőrét, és miért nem baj, hogy egy kapirgálós tyúk többet eszik.
ETIKUS KERESKEDELEM, KLÍMAVÁLTOZÁS, KONYHA-KERT
Pirospont a SPAR-nak: olyan logót vezettek be, ami segít nekünk pálmaolajmentes terméket választani
2019-re tervezték és meg is csinálták: teljesen pálmaolajmentesek lettek a SPAR bizonyos saját márkái, amit – hogy könnyebben megtaláljuk őket az üzletekben – külön logóval jelölnek. Bár TVE célja az, hogy a bio és különféle mentes termékekhez hasonlóan külön polcot kapjanak a PO-mentes termékek, a SPAR logóját örvendetes első lépésnek tartjuk.
KONYHA-KERT
Mi fán terem? Mandula
A mandula a rózsafélék családjába tartozik, közeli rokona a szilva. Két változata ismert. Az édes belsejűt fogyasztjuk, a keserűmandula fő felhasználási területe a gyógyszergyártás és az olajkészítés. A friss termés szeptember-októberben jelenik meg, és egész évben fogyasztható.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Így működnek a közösségi gazdaságok
Az alábbiakban bemutatjuk nektek, hogyan is működnek a hazánkban egyre népszerűbb közösségi gazdaságok. Most megtudhatod, hogyan válhatsz taggá és mit kell tudnod a működésről.