Találat a #GMO címkére
Cikkek rendezése
KONYHA ÉS KERT
Hiába a kampány, egyre népszerűbb a kapirgálós tojás, és nem ok nélkül
- #Állatvédelem
- #betegség
- #Bio
- #Egészség
- #Étel-ital
- #GMO
- #gyógyulás
- #Helyi élelmiszer
- #kisbolt
- #piac
- #Szupermarket
Számos helyen jelent meg a Tojásszövetség üzenete arról, hogy mi, magunkat tudatosnak vélő fogyasztók tévedésben élünk a tyúkokkal és a tojással kapcsolatban: a szabadtartásban élő tyúkok nem egészségesebbek és nem boldogabbak, tojásuk nem finomabb, mint ketrecben nevelt társaiké, a szabadtartásos gazdálkodás pedig nem környezetbarátabb. Először elrohantunk a szövetség által rendezett kerekasztal beszélgetésre, de kiderült, hogy a meghirdetett asztal inkább féloldalas, mint kerek. Ezért mentünk tovább, és kikérdeztük Zámbó Sándor bio-ellenőrt és Lengyel Zoltán biogazdát, hol az igazság tojás ügyben. Ők elmondták, mitől lehet sötétebb a tojássárgája, miért nem kell csonkolni a tyúkok csőrét, és miért nem baj, hogy egy kapirgálós tyúk többet eszik.
KONYHA ÉS KERT
E-számok: teszteld a tudásod!
Van, aki elszörnyedve pásztázza végig a termékeken lévő adalék-listát. Mások rá se hederítenek, hiszen úgy érzik, semmi bajuk tőle. Akármelyik táborba tartozunk két dolog biztos: 1. az E-számok átláthatatlanul sokan vannak, 2. nehezen kerülhetjük el őket. Teszteld tudásod, hátha így jobban átlátod majd, mitől érdemes óvakodni és mitől nem kell tartanod.
KONYHA ÉS KERT
Génmanipuláció: a vonalkód alapján kiderül?
Egy lánclevélben terjedő városi legenda nyomába eredtünk. A levél szerint a vonalkódból kiolvasható, hogy az adott zöldség vagy gyümölcs génmanipulált-e. Téves a rémisztgetés.
KONYHA ÉS KERT
Melyik boltban találhatunk GM élelmiszert?
A Greenpeace megjelentette a GMO kisokos – kiadványát. A füzet számba veszi, hogy a 162 legfontosabb hazai élelmiszergyártó és -forgalmazó közül melyek garantálják a génmódosított összetevők mellőzését. Az eredmények szerint, a jelentősebb hazai cégek kétharmada vállalja, hogy az általa előállított vagy forgalmazott termékek génmódosítás-mentesek.
KONYHA ÉS KERT
Eltörpül a GM növények termesztése a biogazdálkodás mellett
A lakosság ellenállásának hatására a génmódosított növények termesztése Európában 2011-ben is a szántóföldi terület 0,1 %-a alatt maradt – derül ki a Föld Barátai Európa ma közzétett adataiból. Ezzel szemben az ökológiai gazdálkodásba bevont területek 3,7%-ot tesznek ki.
KONYHA ÉS KERT
Csatlakoztunk az Alpok-Adria GMO-mentes régióhoz
Határozatot szavazott meg az Országgyűlés, felkérve az önkormányzatokat, hogy közigazgatási területükön tiltsák meg a genetikailag módosított szervezetek alkalmazását az agrárgazdaságban.
FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Győzött a Greenpeace a bíróságon GMO ügyben
Azoknak a Greenpeace aktivistáknak adott igazat a Pesti Központi Kerületi Bíróság, akik 5 évvel ezelőtt egy áruházban a vásárlók figyelmezetésére darált sertéshús konzerveket címkéztek fel GMO felirattal.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Aki legyőzte a GMO-góliátot
A világ jogvédőként, a „gazdafelszabadítási mozgalom” egyik zászlóvivőjeként ismeri. A kanadai Percy Schmeiser a géntechnológiai mamutcégek elleni harc emblematikus alakja, mert szembeszállt az ágazat legrámenősebb képviselőjével, a Monsantoval.
KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Termékteszt: étolajok
Napjaink legnépszerűbb konyhai zsiradéka az étolaj. A Tudatos Vásárló magazin Magyarország tíz legnépszerűbb finomított napraforgóolaját vizsgálta laboratóriumban.
KONYHA ÉS KERT
Génmódosított vagy sem?
Az EU-ban 2004 óta szabályozzák, hogy milyen esetekben kell feltüntetni az élelmiszereken, hogy GMO-t tartalmaznak. Vajon mindezek ellenére fogyasztunk-e génmódosított összetevőket tartalmazó élelmiszereket, és tudunk-e róla egyáltalán?