fbpx
ökokör kamra terézváros

ÖkoKör Kamra piacozóknak a 6. kerületben

Mi jut eszedbe a 6. kerületről: Hunyadi téri termelői piac, komposztálás, közösségi kert? Nekünk mindezek mellett még az ÖkoKör is. Zugló, a 7. kerület és Szikszó után már a Terézvárosban, a 6. kerületben is megvetette a lábát az ÖkoKör programunk a helyi önkormányzat támogatásával.

2023 őszén a Terézvárosi Önkormányzat támogatásával és egy nagyon elkötelezett csapattal ÖkoKör Kamrát tartottunk az Eötvös10 Művelődési Házban. Ez már a negyedik együttműködésünk egy helyi önkormányzattal az ÖkoKör programunkban. Az elmúlt években Zuglóban, a 6. kerületben és a Miskolc melletti Szikszón tartottunk ÖkoKört.

ökokör

A résztvevőket egy gyönyörű szeptemberi szombaton a Hunyadi téri piaci forgatagban toboroztuk, ezzel el is árultuk, hogy lelkes piacra járó, kerületi lakosokból állt össze az ÖkoKör Kamra csoportunk. A csoportinduláskor a résztvevők munkafüzetet, csíráztatásra való magcsomagot, idénynövénynaptárt és konyhai tárolókra ragasztható, feliratozható matricákat kaptak.

Ökokör Terézváros

Habár a résztvevők abban hasonlítottak egymásra, hogy már mind haladó zöldek voltak, nagyon vegyes volt a korösszetétel: a nyugdíjastól az általános iskolásig minden korosztály képviseltette magát. A piacozás kimeríthetetlen téma volt, és hiába járnak rendszeresen a Hunyadi téri piacra, tudtak hasznos tippeket adni egymásnak: milyen friss terméket melyik termelőnél érdemes venni; hol lehet méhviaszhoz jutni, ha valaki újrahasznosítható méhviaszos kendőt szeretne készíteni; vagy hol lehet csomagolásmentesen, saját tárolóba kimérős tejterméket venni.

Szintén az ÖkoKörben értesültek néhányan a többi csoporttagtól arról, hogy a piacon rendszeresen szerveznek növény- és palánta cserét a Zöldítők koordinálásával. Ez jó lehetőség nem csak arra, hogy a megunt növényeiknek új gazdát találjanak, és új, akár ehető növényekre szert tegyenek, de Bajzák Annától a Zöldítők alapítójától hasznos tanácsokat kaphatnak balkon- vagy ablakpárkánykertészkedéshez, legyen szó paradicsomról, fűszernövényekről vagy mikrozöldről.

komposztalas

A Hunyadi téri piac előnye, hogy az önkormányzat szervezésében lehetőség van szombatonként leadni az otthon gyűjtött zöld hulladékot. Az ÖkoKör résztvevők már lelkesen gyűjtik a komposztnak valót, de csoportban részletes infót kaptak arról, hogy mi is történik ezzel az összegyűjtött zöld hulladékkal. Az olvasóknak eláruljuk: a piacon szombatonként összegyűlt szerves anyagot a Fővárosi Állatkertben komposztálják, az érett komposztot az önkormányzat időnként egy-egy zöld eseményhez kapcsolódva kiosztja a kerületi érdeklődőknek.

A résztvevők az Ökokör során tovább csökkentették a húsfogyasztásukat. Ebben egymást segítették húsmentes receptekkel,  házi növényi italkészítéssel kapcsolatos tippekkel.

terézváros ökokör

Nem csak szigorúan az étkezésről volt szó. Voltak olyan résztvevők, akik az ÖkoKör hatására csatlakoztak a 6. kerületi zero-waste Facebook csoporthoz, hogy esélyt adjanak általuk már nem használt háztartási eszközöknek a tovább élesre, ezzel is csökkentve a hulladéktermelést.

Az utolsó alkalommal konyhai csere-berét szerveztek. Mindenki elvitte otthonról azokat a tartós élelmiszereket, amelyet valamiért nem akart már felhasználni, és kicserélték egymás között. Mindennek akadt új gazdája.

ökokör cserebere

A zöld praktikák megosztása és kipróbálása révén, egy nagyon lelkes, elkötelezett, egymást támogató csapat jött össze. A lelkesedésüket az is mutatja, hogy egy ráadás találkozót szerveznek, ahol majd a fenntartható karácsonyi készülődésre fókuszálnak. Jövőre pedig szeretnék a tudásukat a takarítás témában is tovább mélyíteni egy tavaszi Tiszta otthon ÖkoKörben. Drukkolunk nekik, és köszönjük a kitartásukat, zöld elkötelezettségüket!

terézváros logoA program a Terézvárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás