fbpx
erzsebetvaros okokor

“Többen elkezdtek piacra járni, zabtejet főzni” Erzsébetvárosban hozott változást az ÖkoKör Kamra

Mi történik, ha egy nagyváros közepén néhány ember a fejébe veszi, hogy változást akar a konyhában? Hogy csökkenti a húsfogyasztást és a csomagolási hulladékot, redukálja a kidobott étel mennyiségét, és több zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt? Néhány hét összefogás, és nagyot változik a világ. Ez a cikk arra törekszik, hogy megossza az általuk szerzett tapasztalatokat és tanulságokat, és ötleteket adjon azoknak, akik szintén szeretnének változtatni, fenntarthatóbbá tenni étkezésüket.

Az Erzsébetvárosi Önkormányzattal együttműködésben 2023 márciusában kétnapos ÖkoKör csoportvezető képzést tartottunk az Eötvös 10 Művelődési Házban. A képzésen olyan technikákat, módszereket mutattunk be a résztvevőknek, amelyek segítenek abban, hogy a csoportvezetők később sikeresebbek legyenek a csoportindításban, a résztvevők koordinálásban, motiválásában. A résztvevőknek lehetőségük volt tapasztalt, régi ÖkoKörösökkel beszélgetni, tanácsot kérni, ötletet meríteni. A képzésen szakmai előadás és interaktív játékok formájában a résztvevők megismerhették a fenntartható, klímabarát étkezés legfontosabb lépéseit, valamint az ezt segítő leggyakoribb élelmiszer termékcímkéket.

Mi történik, ha egy ÖkoKör beindul?

A képzés után 3 csoport indult el Erzsébetvárosban az önkormányzat és a Tudatos Vásárlók Egyesülete segítségével. A 7. kerületi találkozóknak a Kisvilág Alapítvány székhelye, a Varázsdoboz játszóház és a Klaudió Civil Központ adott otthont. A csoportvezetők beszámolói alapján aktív társaságok jöttek össze, még az ismeretlenekből álló csoportok is hamar összekovácsolódtak.

ökokör 7. ker

Nem csak tanultak egymástól, de mint mikroközösség is jól működtek, többen egy plusz találkozóval zárták a programot és a csoportjuk az ÖkoKör után is szeretne együtt maradni, zöld programokat szervezni maguknak vagy a helyi közösségnek.

„Szeptemberben még tervezünk egy személyes találkozót, mert nagyon egymásra hangolódtunk, sokat tanultunk egymástól.”

„A 6 alkalmat egy kis piknikkel zárta a csoport a Dob utcai Janikovszky Éva parkban, amit majd szeptemberben még megismételünk, és tervezzük együtt a Kisdiófa Közösségi Kert meglátogatását is.”

„A hivatalos hat alkalmat megtoldottuk még egy záró piknikkel a Ligetben, ahol finomságokkal terített pokrócon összegeztünk, és terveztünk további közös programokat, projekteket. Ősszel szeretnénk a Tiszta Otthon ÖkoKörrel folytatni a közös tanulást. Addig is, ha csak egy-egy új ismeret, hasznos cikk, vagy recept megosztásával is de a kapcsolatot fenntartjuk.”

Az ÖkoKörben a résztvevők olyan új praktikákat próbáltak ki, amellyel csökkenteni tudták a kidobott étel mennyiségét, a húsfogyasztást és a csomagolási hulladékukat, ezzel szemben viszont több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak.

E szokások felvételével jelentősen csökkent a környezetre és a klímaváltozásra gyakorolt hatásuk. A húsfogyasztás és az élelmiszerpazarlás csökkentése ugyanis a klímabarát életmód legfontosabb elemei közé tartoznak.

Tapasztalataikról beszámoltak egymásnak, így egymást segítették, bátorították.

Ahhoz, hogy számszerűsíthető legyen az ÖkoKör során elért változás, arra kértük őket, hogy az ÖkoKör elején és a végén is vegyék számba az étkezési szokásaikat. Mérjék meg, hogy egy hét alatt hány adag zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, mennyi húsmentes étkezésük volt és hány adag ételt dobtak ki. A méréseket 21 fő küldte be.

ökokör eredmény 7 ker

Több zöldség és kevesebb hús fogy

A program során az erzsébetvárosi ÖköKörökben

 • 29%-kal nőtt a zöldség- és gyümölcsfogyasztása,
 • 11%-kal a húsmentes étkezések száma. Ez utóbbinál azért volt kisebb a növekedés, mert a résztvevők közül már sokan vegetáriánusként vagy nagyon elkötelezett flexitáriánusként vágtak bele a programba, így innen már nehéz volt továbblépni.

A fenti leírt fejlődést segítette az is, hogy csíra csomagot biztosítottunk minden csoportnak. Így azok is kipróbálhatták a csíráztatást, akik eddig még nem ismerték. Ez többeknek segített elmozdulni abba az irányba, hogy kevesebb húst, több friss zöldséget tartalmazó étkezésük legyen. A vegetáriánus ételeket nem csak otthon próbálták ki, de a találkozókra is vittek kóstolót egymásnak, recepteket, praktikákat cseréltek.

A csoportvezetők és tagok így számoltak be a húsmentes ételek kipróbálásáról:

„A csoport túlnyomó többségben már követte a környezettudatos életmódot, így leginkább a teljes értékű növényi étkezés volt a fókuszunkban. Ez lett a záró találkozónk témája is.”

 „Többen elkezdtek piacra járni, zabtejet főzni, de az édesség, a hús és a szénsavas üdítő fogyasztás terén is csökkenést tudtak elérni.”

Felére csökken a kidobott étel mennyisége

Köztudott, hogy Európában és Magyarországon a megtermelt élelmiszer harmada sose kerül elfogyasztásra. A háztartásoknak komoly szerepük van az élelmiszerhulladék csökkentésében. Az ÖkoKörösöknek sikerült drasztikus változást elérniük ezen a területen, ugyanis a résztvevők az ÖkoKör végén

59%-kal kevesebb ételt dobtak ki, mint az ÖkoKör elején.

Míg a program elején 0-19 adag étel került a kukába egy hét alatt a háztartásokban, az ÖkoKör végére ez már 0-8 adagra csökkent. A csökkenés a háztartások több mint felénél megfigyelhető volt.

Erről így írt egy csoportvezető:

Volt olyan résztvevő, aki miután „részt vett az Almássy téri közösségi komposztáló látogatáson … lelkes komposztálóvá vált”.

Fontos megemlíteni, hogy a sikeres eredményeket mindhárom tevékenységnél nem csak néhány méregzöld résztvevő drasztikus magatartásváltozása eredményezte, hanem a 7. kerületi csoportban résztvevők nagy részénél történt pozitív elmozdulás. Ahogy a lenti ábra mutatja, a résztvevők mintegy 80%-a növelte a zöldség- és gyümölcsfogyasztását és kevesebb ételt dobott ki az ÖkoKör hatására. Annak ellenére, hogy sokan vegetáriániusként vagy flexitáriánusként vágtak bele az ÖkoKörbe, több mint 60%-uk tovább csökkentette a húsos étkezések számát.

mérés

A csoportvezetők Tudatos Vásárlók Egyesülete részéről folyamatos segítséget kaptak az induláshoz, toborzáshoz, valamint a találkozók során felmerült kérdésekhez.

A csoportvezetőkkel emailen, messenger-en, telefonon és Facebook csoporton keresztül tartottuk a kapcsolatot. Az önkormányzat ingyenes helyszínek biztosításával segítette az ÖkoKörök indulását, valamint a saját kommunikációs csatornáin is a népszerűsítette a csoportok indulását.

Az elindult csoportok közül 3 volt Erzsébetvárosban, a többi Budapest más kerületeiben vagy az agglomerációban, és vidéki városokban.

A résztvevők 6 héten keresztül hetente találkoztak.

Az ÖkoKöröket a következőkkel segítettük:

 • Minden résztvevő munkafüzetet kapott, amely keretet adott a találkozóknak, ötleteket a témák feldolgozásához.
 • 3 féle csíráztatható csíramagot kaptak, ezzel is segítettük őket, hogy kipróbálják ezt az egyszerű, költséghatékony módját az egészséges, „helyi” étkezésnek.
 • Tematikus hírlevél révén további elméleti és gyakorlati információhoz jutottak a fenntartható étkezés témakörben.

önkori A program a Budapest 7. kerületi Erzsébetváros Önkormányzata támogatásával valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás