fbpx
ökokör zugló

Kevesebb kidobott étel, klímabarát étkezés – változásokat hozott az Ökokör Zuglóban

Negyedével több zöldséget és  gyümölcsöt esznek, közelebb kerültek a klímabarát étkezéshez, látványosan kevesebb ételt dobnak ki. És nem mellesleg nam akarják abbahagyni, egymást támogatják továbbra is. Közel százan csinálták végig velünk az étkezés zöldítésére fókuszáló ÖkoKör Kamra programunkat Zuglóban a zuglói önkormányzat segítségével.

Háztartás zöldítés örömmel ÖkoKörben

Mind máshol tartunk háztartásunk zöldítésében, és sokat segít, ha érezzük, hogy nem egyedül csináljuk.

Az ÖkoKör nem más, mint zöldülésre vágyó emberek inspiráló találkozásainak sorozata.

A csoportok, azaz az ÖkoKörök azért találkoznak hétről hétre, hogy fenntarthatóbbá tegyék életük egy területét, legyen szó vízhasználatról, energiáról, takarításról, étkezésről vagy közlekedésről. Egy tanuló kör, ahol a résztvevők kölcsönösen tanulnak egymástól anélkül, hogy lenne egy megmondó ember, aki mindig előáll a tuti megoldással.

Tudatos Vásárlók Egyesülete 2010-ben vezette be az ÖkoKör programot Magyarországon. Az első ÖkoKöröket a teljes háztartásra terveztük, majd beindultak a konyhára fókuszáló ÖkoKör Kamrák, 2019-ben pedig a háztartási vegyszerhasználat csökkentésében segítő Tiszta Otthon ÖkoKörök. 2010 óta országszerte több tucat településről több mint 2000 résztvevő kapcsolódott be a háztartászöldítésbe.

Az ÖkoKörben bárki részt vehet, aki nyitott a változásra, aki szeretne egészségesebb, fenntarthatóbb otthont, háztartást. A csoportokba a toborzáskor közvetlenül a csoportvezetőknél vagy a Tudatos Vásárlók oldalán folyamatosan lehet jelentkezni. További részletek, infók az ÖkoKörökről az alábbi ismertetőben olvashattok.

Ilyen az ÖkoKör

ÖkoKörök 2022-ben Zuglóban

A zuglói önkormányzattal együttműködésben november 5-6-án kétnapos ÖkoKör csoportvezető képzést tartottunk Zuglóban a Nemzetiségek Házában 18 fő részére. A képzésen olyan technikákat, módszereket mutattunk be a résztvevőknek, amelyek segítenek abban, hogy a csoportvezetők később sikeresebbek legyenek a csoportindításban, a csoporttagok koordinálásban, motiválásában. Lehetőségük volt tapasztalt, régi ÖkoKörösökkel beszélgetni, tanácsot kérni, ötletet meríteni. A képzésen szakmai előadás és interaktív játékok formájában a résztvevők megismerhették a fenntartható, klímabarát étkezés legfontosabb lépéseit, valamint az ezt segítő leggyakoribb élelmiszer termékcímkéket.

ökokör tanulókör

ÖkoKör csoportok mentorálása

A képzés után 13 fő összesen 12 csoportot indított (2 csoportvezető közösen szervezett egy csoportot). A Tudatos Vásárlók Egyesülete részéről folyamatos segítséget kaptak a csoportindításhoz, a toborzáshoz, valamint a csoporttalálkozók során felmerült kérdésekhez.  Összesen 92 fő vett részt az öthetes ÖkoKör találkozókon.

Eredmények az ÖkoKör program során

Az ÖkoKör Kamra programunk kifejezetten az étkezés zöldítésére fókuszál. A résztvevők olyan új praktikákat próbálnak ki, amellyel csökkenteni tudják a kidobott étel mennyiségét, a húsfogyasztást és a csomagolási hulladékukat, ezzel szemben viszont több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak. E szokások felvételével jelentősen csökkenhet a környezetre és a klímaváltozásra gyakorolt hatásuk. A húsfogyasztás és az élelmiszerfogyasztás csökkentése ugyanis a klímabarát életmód legfontosabb elemei közé tartoznak.

Tapasztalataikról beszámoltak a csoportban, így egymást segítették, bátorították.

Ahhoz, hogy számszerűsíthető legyen az ÖkoKör során elért változás, arra kértük őket, hogy az ÖkoKör elején és a végén is vegyék számba az étkezési szokásaikat. Mérjék meg, hogy egy hét alatt hány adag zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, mennyi húsmentes étkezésük volt és hány adag ételt dobtak ki. A méréseket 34 fő küldte be. Ahogy a lenti ábra is mutatja, a résztvevők döntő többsége az ÖkoKör hatására, a program végére

 • Több friss vagy főtt zöldséget- és gyümölcsöt fogyaszt.
 • Összesen negyedével nőtt a résztvevők zöldség- és gyümölcsfogyasztása.
 • 18%-kal nőtt a húsmentes étkezések száma. Ez utóbbinál azért volt kisebb a növekedés, mert a résztvevők közül már sokan vegetáriánusként vagy nagyon elkötelezett flexitáriánusként vágtak bele a programba, így innen már nehéz volt továbblépni.
 • A résztvevők 62%-a csökkentette valamilyen mértékben a húsfogyasztását.

ökokör húsmentes

Ezt segítette az is, hogy a Zuglói Önkormányzat ingyenesen csíra csomagot biztosított minden csoportnak, így azok is kipróbálhatták a csíráztatást, akik eddig még nem ismerték. A csíráztatás főleg a téli időszakban segített elmozdulni abba az irányba, hogy kevesebb húst, több friss zöldséget tartalmazó étkezésük legyen. A vega ételeket nem csak otthon próbálták ki, a csoporttalálkozókra is vittek kóstolót egymásnak.

ökokör vega

Ha kiürül a fagyasztó, belevágnak

A csoportvezetők és csoporttagok így számoltak be a húsmentes ételek kipróbálásáról:

A csoport elég vegyes volt, három résztvevő nagy húsfogyasztó volt, és ők kicsit tartottak az alkalmaktól. Velük is könnyed volt az együttműködés. Az egyik leányzónak a párja felvetette, hogy kipróbálhatnák a vegetarianizmust, így majd, ha kifogy a fagyasztó, nekiállnak. … A jövőre nézve abban maradtunk, hogy keresni fognak még zöldséges receptekért, amiket szeretnék a megosztani a csoportom oldalán.”

 “… kényelmes ember vagyok, egyszerűbb rendelni, mint magamnak főzni, de rávettél [a csoportvezető], hogy vegyek zöldségeket, és készítsem el magamnak, ezt azóta is szeretem, jók ezek a párolható cuccok.”

 „Tartom magam az utolsó vállalásomhoz: egy nap mindenképp húsmentes, de olykor sikerül a kettő is.”

„A 4. alkalom közel esett a karácsonyhoz, így azon az alkalmon tartottunk egy kis vega dínom-dánom-ot. Közben recepteket osztottunk meg, és beszélgettünk a húsmentes étkezés előnyeiről, esetleges nehézségeiről.”

zugló ökokör

Többen kipróbálták a csíráztatást, megismerkedtek vegán fogásokkal, tanulgatták a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket.”

A legértékesebb információk a csíráztatással kapcsolatban hangzottak el. Nyugdíjas korú csapattársunk ennek hatására vett is egy csíráztató tálat és 3 különféle magot. Elmondása szerint régebben nem gondolta volna, hogy képes lesz erre, de a csoport hatására belevágott.”

Csökkent az élelmiszerhulladék

Köztudott, hogy Európában és Magyarországon is a megtermelt élelmiszer harmada sose kerül elfogyasztásra. A háztartásoknak komoly szerepük van az élelmiszerhulladék csökkentésében. Az ÖkoKörösöknek sikerült drasztikus változást elérniük ezen a területen, ugyanis az ÖkoKör 6 hete alatt kevesebb mint fele annyi ételt dobtak ki, mint az ÖkoKör elején.

Míg a program elején 0-15 adag étel került a kukába egy hét alatt a háztartásokban, az ÖkoKör végére ez már 0-4 adagra csökkent. A csökkenés a háztartások több mint felénél megfigyelhető volt.

A csoportok beszámolóiból látszik, hogy a vega ételek kipróbálása mellett az élelmiszerhulladék csökkentés volt a másik legnépszerűbb téma és vállalás.

„A mi csoportunkban a húsmentes étkezés felé vezető úton többen is elindultunk. A másik dolog, amiben sokat fejlődtünk az, hogy ételmaradékot ne dobjuk ki.”

ökokör vega

„Mindannyian vállaltuk, hogy minimalizáljuk az élelmiszerhulladékot a háztartásunkban: a megmaradt kenyér, pékáru hasznosítása zsemlemorzsaként, a maradékok lefagyasztása. Az egyik csoporttársunk különösen jó ötletet adott a maradék húsok hasznosítására.”

A közösség ereje működik

A csoporttalálkozók különböző helyszíneken zajlottak: lakásban, zuglói bioboltban, könyvtárban, munkahelyen, gyerekorvosi rendelőben, de volt online is. A csoportvezetők beszámolói alapján, aktív csoportok jöttek össze, még az ismeretlenekből álló csoportok is hamar összekovácsolódtak, és hatékonyan tudtak együtt dolgozni, egymástól tanulni.

„A helyszín a lakhelyem volt, nem jelentett problémát mivel ismerősök, vagy azok ismerősei vettek részt. A csoporttagok már első alkalommal egymásra találtak. Minden alkalommal mindenki vállalt kihívást, előfordult, hogy egy két ember nem teljesítette különböző okoknál fogva, de van, aki pótolta.”

ökokör vega

„Számomra nagyon nagy élmény volt a több generáció és többféle szemlélet találkozása, nagyon érdekes beszélgetések jöttek létre. Mindig jó hangulatban, nagy nevetések közepette teltek a találkozók, gyorsan repült az idő, alig vártam a következőt! Mivel az én csoportom munkahelyi csoport, nagy esélyt látok rá, hogy hosszútávon a céges kultúrára is hatással legyen az ÖkoKörösök lelkesedése!”

„A csoportban, amúgy voltak ismerősök és ismeretlenek is. A témában senki sem volt járatlan, de jellemzően a korosztálybeli különbségek és a családi állapotokból kifolyólag is mindenki más szinten állt. Az első, kezdő találkozó talán kicsit visszafogottabban zajlott, de hétről- hétre nagyon jó kis hangulat kerekedett.”

„Ami számomra nagyon nagy örömet jelentett, hogy ezeken az alkalmakon meghallgattuk egymást, és mindenki tudott tenni bele valamit, amit más nem. Én magam is nagy előrelépést tettem szezonális élelmiszerek fogyasztása terén.  Ami még felemelő volt, hogy egyáltalán összeültünk önszántunkból heti rendszerességgel, és erről a témáról beszélgettünk, egymást motiválva és inspirálva. Átjárta a lényünket még mélyebben ez a szellemiség, még inkább szívügyünkké vált.”

Többen is jelezték, hogy a csoportjuk az ÖkoKör után is szeretne együtt maradni, és zöld programokat szervezni maguknak vagy a helyi közösségnek.

„Már most szeretnének további ÖkoKörön részt venni, sokat jelent nekik ez a csoport, ahol hasonló gondolkodású emberekkel beszélgethetnek nekik is fontos témákról.”

„Tavasszal ökofarm látogatásra megyünk és metsző workshopra. Szeretnénk tovább vinni a csoportot tiszta otthonra, amit workshopokkal fűszerezünk, természetesen szívesen látunk csatlakozókat is. Valamint egy közösségi filmvetítést is elkezdtünk szervezni, de azt is csak tavasszal lehet.”

„Azt beszéltük meg, hogy hamarosan csinálunk egy mag csere-berét, mert mindenkinek van egy kis kertje, és tavasszal palántákat is cserélünk.”

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Képek: Tudatos Vásárlók

zuglo ökokör
A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

 

780
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


543
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás