fbpx
ökokör, háztartászöldítés

Kis lépésekben mindent meg lehet változtatni – Évi története

Évi még 2015-ben vett részt az ÖkoKör csoportvezető képzésen. Hogyan szerzett életre szóló barátokat egy ismeretlen városban? Mi volt neki a legnehezebb kihívás? Hogy jön ide a rabszolgamunka és az adománybolt? Megmaradt-e egyáltalán valami annyi év után az ÖkoKörből? Olvass tovább, ismerd meg Évi történetét!

Kérjük, mutatkozz be az olvasóknak röviden!

Évi vagyok, egy szoftvercégnél dolgozom HR-esként. Van egy 8 éves kisfiúnk, két kutyánk, egy macskánk, két degunk és egy jó nagy kertünk. Ezzel nagyjából körül is írtam, mivel, kivel töltöm a szabadidőmet és minden időmet jelenleg.

Hogy került a képbe nálad az ÖkoKör?

Majdnem a kezdetek óta követem a TVE-t, és 2015-ben elvégeztem az ÖkoKör csoportvezető képzést. Két ÖkoKört indítottam: egyet 2015-ben Szegeden [“Nagy” ÖkoKör szerk], egy Kamrát pedig 2017-ben Gárdonyban.

ökokör, háztartászöldítés

Egy szinte idegen városban vágtál bele az első ÖkoKörbe. Mi motivált leginkább?

Szervezetfejlesztőként leginkább a kiscsoportos közös munkában hiszek, hogy ez hozhat valós változást, akár munkában, akár környezetvédelmi törekvésekben. Kell egyéni indíttatás is. Nekem ez azóta lett, hogy lett kiskutyám és később gyermekem. Valahogy az állatok iránti felelősség magával hozta a természet szeretetét, természetjárást. Ahogy pedig anyuka lettem még több felelősséget éreztem az iránt, hogy megóvjak minden jót a gyermekemnek is, hogy legyen mit tovább adni. A támogató közeg, a lokális cselekvés, globális gondolkodás pedig valóban alapértékem és a hitvilágom része.

Egy költözés után vágtam bele az első csoport szervezésébe egy olyan városban, ahol kb. két embert ismertem akkor. Viszont nagyon szerettem volna megtalálni a hozzám hasonlóan gondolkodókat, és lett is 8-10 jelentkező, akikből hét állandó tag megmaradt, életreszóló barátok, valós hatás és kapcsolódások. Akkoriban blogoltam is az élményeimről.

Mi volt számodra a legnagyobb kihívás az ÖkoKörben?

Nekem a vízhasználat csökkentése volt a legnehezebb kihívás.

Minden területen jelentős eredményeket tudtam felmutatni, ezek nagy része hosszú távon beépült az életembe,

de nagyon pancsolósak voltunk, vagyunk, öntözéshez is sok vizet használunk. Az vigasztal, hogy most olyan helyen lakunk, ahol kútról nyerjük a vizet, és visszaforog a saját rendszerünkbe.

ökokör, háztartászöldítés

Volt vicces élményed?

Amikor a csajokkal közös befőzéseket szerveztünk: a házi ételízesítő készítés, zöldségdarálás kiló számra, a családtagok rabszolgamunkára kényszerítése, és az egész napos közös munka nem telt el kacagás nélkül.

Több mint 5 év után megmaradt valami az ÖkoKörben tanult zöld szokásokból?

A takarításban mai napig nem használok erős vegyszert. A személyes higiéniában is végtelenül leegyszerűsödött a termékhasználatunk. A csoport nélkül, egyedül biztos, hogy a tizede sem történt volna meg a változásoknak.

Évek teltek el az első csoport óta, van olyan terület, ahol hullámokban visszaesést tapasztalok az életmódunkban, de alapvetően nagyon sok szokás megmaradt, ami akkor beépült. A kreativitás, ahogy együtt ötleteltünk akkoriban és a többiek lelkesedése a mai napig velem van, és inspirál.

A második ÖkoKörünk egyik tagjával pedig épp egy adományboltot alapítunk, mert szélesebb körben, társadalmi vállalkozásként is szeretnénk hatást gyakorolni a helyi közösségünkben.

ökokör, háztartászöldítés

Kinek ajánlanád az ÖkoKört?

Annak, akiben már megvan a tudatos gondolkodás magja, van késztetése, és lendületet keres, bűntársakat a jó ügyekhez. Aki már tudja, hogy kis lépésekben mindent meg lehet változtatni. Vagy épp annak, aki nem tapasztalta még meg ezt, csak reméli. A közösség ereje tényleg felbecsülhetetlen.

Én úgy indítottam az első csoportot, hogy előtte nem voltam ÖkoKörben tag, nem volt tapasztalásom. Izgultam, mély víz volt. Korábban már dolgoztam más csoportokban, de az első ÖkoKör alkalomra nagyon felkészültem: játszottunk, hülyét csináltam magamból, de jó alapról szerettem volna indítani. Olyan nyílt és őszinte hangulat alakult ki, ami végigkísérte a több hónapos közös munkánkat, úgyhogy mindenkit csak bátorítani tudok, hogy ugorjon fejest bele, mert megéri!

ökokör, greenandsafe A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

533
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


367
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás