fbpx
6kerÖkokör

Kevesebb lesz a szemét és a felesleges tisztítószer ezekben a terézvárosi otthonokban

„Kevesebb szemét és felesleges tisztítószer vásárlás”, „Kíméletes tisztaság”, „Rengeteg hasznos tipp a takarításhoz”. Csak néhány visszajelzés a 6. kerületi Tiszta otthon ÖkoKör csoporttagjaitól, akik a Terézvárosi Önkormányzat támogatásával a tavaly  őszi fenntarthatóbb étkezés képzés után a takarításukat is zöldítették.

2023 őszén egy lelkes csapat gyűlt össze a 6. kerületben, az Eötvös 10 Művelődési Házban, hogy az ÖkoKör Kamrában sokat tanuljanak, fejlődjenek a fenntarthatóbb, zero waste étkezés és bevásárlás terén. Ez idő alatt a közös élmények, a megszerzett tudás, és az egy kerülethez tartozás élménye összekovácsolta őket.

A Terézvárosi önkormányzat látva a lelkesedésüket, tovább támogatta a kis közösséget azzal, hogy idén tavasszal Tiszta otthon ÖkoKörben folytathatták a háztartásuk zöldítését.  Az eredeti csapathoz új kerületi lakosok is becsatlakoztak.

tisztaotthonökokör

Habár az ÖkoKör tagjai többnyire már a találkozók előtt is zöld háztartást vezettek, a résztvevők környezetterhelése még így is csökkent az ÖkoKör során. Az ÖkoKör hatására kevesebb egyszer használatos, eldobható törlőkendőt és a nem minősített tisztítószert használtak. Ezeket környezetkímélőbb, és öko minősítésű takarítószerekkel váltották ki.

ökoköreredmény

A találkozókon rengeteg tapasztalatot osztottak meg egymással, hogy ki hogyan használja az öko minősítésű, vagy különböző alternatív szereket, hol lehet legolcsóbban beszerezni őket. Közösen ki is próbálták, hogy lehet házilag mosogatógép tablettát, tisztítószert készíteni.

6kercsoport

A csoport tagjai megegyeztek abban, hogy a maradék tisztítószereiket nem dobják ki, de mivel tovább nem szeretnék használni, keresnek olyan szervezetet, aki szívesen használnák. Az ÖkoKör után tervezik egy helyi bevásárlóközösség kialakítását, hogy a nagyobb kiszerelésben vásárolható tisztítószereket (szódabikarbóna, mosószóda, citromsav…) együtt vegyék meg. Ezzel időt és energiát, postaköltséget spórolnának.

6.ker ökokör

A gyakorlati tanulás, és környezetterhelés csökkentése mellett legalább annyira fontos az ÖkoKörnek az a hozadéka, hogy a résztvevőket egy hasonló gondolkodásúakból álló közösségé formálta. Az egyik résztvevő így vallott erről: „Öröm volt olyan emberekkel lenni, akiknek ugyanolyan fontos a környezet, a Föld, mint nekem”.

logo-terezvaros-redA program a Terézvárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás