fbpx
használt olaj leadás

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Itt nézheted meg, hol lehet leadni a használt sütőolajat az országban

Egyre többen vannak tisztában azzal, hogy használt sütőolajat, étolajat semmiképp sem szabad a lefolyóba önteni, mivel az több szempontból is káros. De akkor mégis mihez kell vele kezdeni? A helyes eljárás, ha a használt étolajat otthon külön gyűjtjük egy műanyag flakonban, majd az erre kijelölt gyűjtőpontokon leadjuk. Egyre többfelé lehet ilyen gyűjtőpontokat találni országszerte, ezért ebben a cikkben sorra vesszük őket, hogy mindenki könnyen megtalálhassa a hozzá legközelebbit!

Az elmúlt bő fél évben megszaporodott azoknak a helyeknek a száma, ahol használt étolajat lehet leadni, ami egy fontos előrelépés. Magyarországon ugyanis évente 25-50 ezer tonna étolajat használnak el a háztartások és különböző konyhák, ennek azonban mindössze 2 százalékát gyűjtik vissza. Pedig nemcsak, hogy hasznos és értékes alapanyag a régi sütőolaj, ami így kárba veszik, de a lefolyóba öntve még káros is.

Miért ne öntsd SOHA a lefolyóba a sütőolajat?

Ahogy arról már korábban írtunk, az egyik probléma, hogy ha a használt olaj a csatornarendszerbe kerül, ott lerakódik a csövek falán, és mivel a zsír nem oldódik a vízben, majd folyamatosan újabb és újabb rétegek kerülnek rá, végül duguláshoz vezet. A városok csatornáiban élő zsírszörnyek megszületéséhez is az olaj az egyik összetevő: a WC-be dobott nedves törlőkendők összetapadnak az olajjal és más szennyeződésekkel, és kész a baj. A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. nem is olyan régen távolított el egy ilyen monstrumot a budapesti csatornahálózatból – a Pók utcai átemelőtelepénél kiemelt zsírszörnyről felvétel is készült, ami valóban elrettentő.

Azonban ez csak a kezdet. Az olaj a csatornahálózatban tett utazása végén az élővizekbe jutva a használt sütőolaj a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet.

Hányszor süthetünk az étolajban, és utána hova vihetjük? 

A háztartási szeméttel elegyítve nehezen lebontható anyagként hulladéklerakóba kerül, holott

 • a használt sütőolaj 100%-ban újrahasznosítható.
 • A szelektíven gyűjtött és megfelelő helyen leadott mennyiség 90%-ából biodízel, 10%-ából biogáz képződik.
 • Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid kibocsátásától mentesíthető a környezetünk, mintha 90 km-rel kevesebbet autóztunk volna.

Ez végre nem zöldre festés

A használt sütőolaj visszagyűjtése, illetve az, hogy a lenti cégek biztosítják erre a helyet és a megoldást, határozottan örvendetes lépés. Különösen annak fényében, mennyi látszat- vagy félmegoldás kap mostanában sokkal nagyobb hírverést, milyen szinten tarol a zöldre festés mind a vállalati kommunikáció, mind a termékek piacán.

Milyen formában lehet leadni a használt sütőolajat?

Miután kihűlt, a használt sütőolajat egyszerűen egy jó záródó műanyag flakonba öntjük. Amikor a flakon megtelt, a legközelebbi gyűjtőpontra érdemes elvinni, és bedobni a kihelyezett tárolókba.

Hol lehet leadni a használt sütőolajat?

SPAR használt sütőolaj leadás

Kiegészítés! Spar-üzletek

A Spar Magyarország 2021-ben indította el a használt étolaj és zsiradék újrahasznosítási programját. 2022 júniusig újabb tizenegy használt sütőolaj-gyűjtőt helyeztek ki országszerte, így már 45 hiper-, és szupermarketben adható le a használt sütőolaj, amit üvegben, PET palackban vagy akár saját csomagolásukba visszatöltve is leadhatunk.

A helyszíneket egy interaktív térképen kereshetjük itt. A térkép alapbeállítása, hogy az összes Spar hulladékgyűjtő pontot mutatja országszerte (papír, alu-doboz, használt elem, stb.), ezért a jobb felső oldali dobozban át kell állítanunk a pipát a “Használt sütőolaj”-ra.

MOL benzinkutak

A leghosszabb ideje talán a MOL töltőállomásain lehet leadni a használt sütőolajat. Jelenleg Szegedtől Kazincbarcikáig több tucat benzinkúton lehet leadni a használt háztartási olajat. Hogy hol, azt a MOL központi weboldalán sajnos iszonyú nehéz megtalálni.

 1. Kattints a Töltőállomás-kereső ikonra.
 2. a lenyíló ablakban kattints a Összes töltőállomás listájára.
 3. itt a  Termékek és szolgáltatások menüsorban kell kikeresni a Fáradt olaj átvétel ikont (egy kis körkörös háromszögben egy csepp látható rajta), erre rákattintva legördül a lista és megjelenik a térkép az átvevőpontokkal.

Vagy: direktben ezene a linken is összegyűjtötték a helyeket.

COOP-üzletek

Szintén hosszú ideje foglalkozik a használt sütőolaj visszagyűjtésével a COOP áruházlánc. Az ő weboldalukon egy kis odafigyelést igényel a keresés, de ez sem nagy ördöngösség.

 1. Először be kell kattintani a keresés mezőbe,
 2. itt feljövő a Részletes keresés feliratot kell bekattintani.
 3. A legördülő menüben a Szolgáltatások pont alatt utolsó helyen találjuk a COOP olajpontokat.

Aldi 

Tavaly decemberben számoltunk be arról, hogy ALDI Magyarország a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel való együttműködésének kibővítése keretében bizonyos áruházainál sütőolajgyűjtőket helyez ki. Tavaly év végén 20 áruház bejáratához kerültek ki a tárolók, majd a telepítési folyamat végén a 152-ből 100 áruháznál lesz leadható műanyag palackban a sütőolaj. Bár az üzletkeresőben még nem lehet erre a szolgáltatásra szűrni, tekintve, hogy az üzletek kétharmadánál van gyűjtő, nagy eséllyel találkozhatunk ezekkel, ha ALDI-ba megyünk.

Használt sütőolaj leadás Lidl

Lidl

A Lidl 2022 áprilisában csatlakozott a használt sütőolajat gyűjtők sorába, és kezdte el a cég a gyűjtőpontok telepítését. Elsőként az alábbi hat üzletükhöz kerültek ezek ki.

 • Dorog, Bányász körönd Hrsz.1732/98
 • Tatabánya, Győri út 31.
 • Dunaharaszti, Némedi út 102/A
 • Székesfehérvár, Mártírok útja 11.
 • Budapest, Fehérvári út 211.
 • Budapest, Régi Fóti u. 1.

Tesco áruházak

Szintén idén áprilisban tett közzé nyilatkozatot a Tesco, hogy megkezdik a használt sütőolaj-visszagyűjtést. Ők tesztjelleggel 8 áruházukban biztosítják ezt a lehetőséget a környezetért tenni vágyók számára. Így tavasz óta az alábbi Tesco üzletekben lehet ezt megtenni:

 • Zalaegerszeg,
 • Sopron,
 • Győr,
 • Paks,
 • Budaörs,
 • Cegléd,
 • Budapesten a Fogarasi úti, valamint
 • a budapesti Andor utcánál található áruház.

Lukoil

A MOL mellett a Lukoil 11 töltőállomásán is leadható a sütés-főzés során keletkező használt étolaj újrahasznosítás céljából. A lukoil.hu-n sajnos sokmindenre lehet sűrni, de Ezek az alábbiak:

Bács-Kiskun megye:
6085 Fülöpszállás, Hármaspuszta 9. (52. sz. főút)
6000 Kecskemét, Kurucz tér

Békés megye:
5561 Békésszentandrás, 44-es út 68. km.

Budapest:
1173 Budapest, Esztena u. 1.

Csongrád megye:
6727 Szeged, Algyői út 74.

Győr-Moson-Sopron megye:
9099 Pér, Fehérvári út 25.

Jász-Nagykun-Szolnok megye:
5430 Tiszaföldvár, Kunszentmártoni út 1.

Pest megye:
2085 Pilisvörösvár, 10. sz. főút
2310 Szigetszentmiklós, Csepeli út

Somogy megye:
8600 Siófok, Töreki út 1.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye:
4553 Apagy, 41-es főút/Béke út 55.

Minden infó egy helyen

Hazánkban 1990 óta foglalkozik sütőolaj újrahasznosítással a Biofilter Zrt., számos gyűjtőpont is velük áll kapcsolatban, így ők felelnek a leadott olaj újrahasznosításáért. Az adataik alapján jelenleg a használt étolajnak nagyjából a 7%-a származik a lakosságtól, de a céljuk, hogy ez a közeljövőben 10-15% legyen.

Ennek eléréshez szükséges, hogy minél több helyen legyen lehetőség leadni a használt olajat, és az is, hogy mindenki gyorsan megtalálhassa a hozzá legközelebbi pontot. Ebben segít a Biofilter interaktív térképe, amelyen egyszerűen lehet böngészni a leadópontok között. Csak a címet, irányítószámot kell beírni, és máris látszik az összes fellelhető leadópont az élelmiszerboltoktól a benzikutakon át a hulladékudvarokig.

támogass

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

Nyitókép: canva.com

ökokör háztartászöldítés ofofEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával, az Európai Unió #OurFood.OurFuture projektje keretében valósult meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás