fbpx

Hányszor süthetünk az étolajban, és utána hova vihetjük? 

Egyre többen gyűjtik itthon a használt étolajat. A MOL-kutak és a Coop áruházak mellett a gyűjtésbe néhány hónapja bekapcsolódott ALDI szerint népszerű a kezdeményezés, különösen Budaörsön és Székesfehérváron adnak le nagy mennyiségű olajat a vásárlók. Összeszedtük, mit tehetünk tudatos fogyasztóként még azelőtt, hogy leadjuk a használt olajat. Hányszor használjuk újra? Miben-hogy tároljuk?

London egyik nagy föld alatti “látványossága” volt pár évvel ezelőtt az a több mint száz tonna zsiradékból lerakódott rög, ami majdnem teljesen eldugította és megbénította az egész város működését. Londonban egyébként évente közel 40 ezer alkalommal okoznak dugulást a csatornában lerakódott zsírrögök. Ha valaki egyszer megnézi a videót a londoni szennyvízcsatornában keletkezett több tonnás zsírhegyekről, valószínűleg nem eszik zsírt egy ideig. Vagy legalábbis nem önti a lefolyóba.

Magyarországon évente összesen 50 ezer tonna étolajat használnak el a háztartások és különböző konyhák. Ennek jelenleg 2 százalékát gyűjtik vissza, pedig a használt sütőolaj szinte teljes egészében újrahasznosítható.

A probléma sajnos minden nagyvárosban egyre inkább jelen van, hiszen jelenleg a háztartások sokkal több olajat használnak, mint 50-60 évvel ezelőtt. Egyúttal a városi háztartások száma is egyre több. Nem beszélve a gyorséttermek növekvő számáról.

Miért okoz dugulást?

Mi történik, ha a használt olajat a vécébe öntjük? Az olaj lerakódik a csövek falán, és mivel a zsír nem oldódik a vízben, szépen ott is marad, majd ahogy újabb olaj rakódik rá, egyre növekszik. A dugulás egyrészt kellemetlen, másrészt költséges, harmadrészt sokszor csak vegyszeres úton szüntethető meg. De nem csak ez a gond.

A szennyvíztelepre érve az olaj szétterül a víz felszínén, még nagyobb károkat okozva ezzel a környezetnek. Akadályozza a szennyvíz tisztítását, és nem engedi, hogy oxigén áramoljon a vízbe. A szennyvíztisztító olajos végtermékét nem lehet termékeny iszapként használni, mert az olaj a föld légáteresztő képességét is tönkreteszi.

Az utóbbi időben egyre több háztartásba eljutott az üzenet, hogy ne öntsük a lefolyóba az olajat, ezért sokan összegyűjtik egy üvegbe és úgy dobják a szemétbe. Mondanunk sem kell, hogy ez sem jó megoldás, hiszen az olaj így ugyanúgy a földbe vagy a vizekbe jut. És egy liter étolaj akár egy millió liter vizet is be tud szennyezni.

használt étolaj leadás
Forrás: Coop.hu

Országszerte gyűjti a MOL és a COOP, több-kevesebb sikerrel

Országszerte több mint 350 MOL-benzinkúton már évek óta le lehet adni a használt sütőolajat (sajnos, az ország keleti felén jóval kevesebb a lehetőség rá), ahogyan a legtöbb vidéki Coop boltban is, ahol még 80 forintos kupon is jár érte. A MOL-kutakon az elmúlt években több mint 2,3 millió liter (2100 tonna) használt sütőolajat gyűjtöttek össze.

Persze egyikőjük sem a használtolaj-leadásra optimalizálta térképes keresőjét, mind a MOL töltőállomás keresőjén, mind a Coop boltkereső oldalán rá tudunk keresni, hova zarándolhatunk el használt olajunkkal.

Így tudtok leadópontot keresni a MOL weboldalán:

 1. MOL töltőállomás-kereső oldala
 2. “Termékek és szolgáltatások” alatti ikonoknál “következők”-re kattintás
 3. utolsó előtti ikonra (Fáradt olaj árvétel) kattintás
 4. megjelenik a 65 töltőállomás országos listája, ahol leadhatjuk az olajat, hurrá!

Így tudtok leadópontot keresni a Coop weboldalán:

 1. Coop üzletkereső oldala
 2. iszonyúan apró betűs “Részletes keresés” kipipálása
 3. “SZOLGÁLTATÁSOK” oszlop alján “Coop olajpont” kipipálása
 4. még valami keresésszűkítő kategória, pl. a település nevének megadása
 5. “KERESÉS-re kattintás
 6. megjelentik a keresett településen lévő átadópontok listája. Budapesten pl. 5-öt talált, hurrá! (Egy sincs az irodánk kerületében, a 11-ikben, nem hurrá.)

ALDI – tesztelés alatt

Néhány hónapja csatlakozott az olaj visszagyűjtéséhez az ALDI is, a tesztüzem alatt országszerte 11 áruházban lehet leadni az olajat. Meglátásaik szerint egyre többen élnek a lehetőséggel, de azért még van hova fejlődni. Hiszen a legtöbben sajnos még mindig a lefolyóba öntik az olajat, ami a csatornákon keresztül a vizeinkbe kerül. Pedig a kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, majd a flakont az üzleteknél elhelyezett gyűjtőkonténerekbe helyezni.

Az elmúlt néhány hét tapasztalatai alapján az ALDI Budaörs, Kandó Kálmán utcai, a Budapest, Késmárk utcai és a Székesfehérvár, Szent Flórián körúti áruházainál adták le eddig a legnagyobb mennyiségben a sütőolajat.

A város lakosságszámát is figyelembe véve az áruházlánc bajai üzleténél is nagyon sokan éltek az ingyenes lehetőséggel

, – mondták el az ALDI-nál, hozzátéve: országos lefedettség esetén az ALDI egymaga képes lenne a magyar lakosságtól eddig begyűjtött teljes mennyiségnek a dupláját visszagyűjteni.

A honlapjukon – talán, mert a tesztelési időszakban vannak – még nem találtunk a leadási lehetőséget az üzletkereső oldalukon.

Mielőtt leadnánk, használjuk, amíg lehet

A sütőolaj is éppen olyan, mint minden más hulladék: jó dolog az újrahasznosítás, de azért még jobb, ha nem is keletkezik szemét. Ehhez kapcsolódóan a legnagyobb kérdés, hogy fel lehet-e többször is használni sütéshez az olajat? A legtöbben egyetlen használat után öntik is ki az olajat, elterjedt nézet ugyanis, hogy a használt sütőolaj rákkeltő lehet. Összességében azonban az olaj otthoni körülmények között is többször is felhasználható sütéshez.

Ha újra sütni szeretnénk az olajban, akkor először is miután kihűlt, szűrjük le egy teaszűrő segítségével, vagy még jobb, ha átcsorgatjuk egy kávéfilteren. Ezután tegyük befőttesüvegbe és legközelebb is nyugodtan süssünk benne. Ily módon csökkenthetjük a kidobott olaj mennyiségét. Fontos azonban, hogy pár sütés után az olajat teljesen cseréljük le! Hevítés hatására ugyanis az olajokban valóban keletkezhenek káros vegyületek, ezeket természetesen leszűrni sem tudjuk. Otthoni sütés alkalmával, ez azért gond, mert az otthoni tűzhelyeken az edény alulról kapja a meleget, így az ételről leváló szemcsék a serpenyő alján jobban megégnek, mint az éttermi főzőrendszerekben.

Nem mindegy mit és hogyan sütünk benne

Ezek azonban kifejezetten az olaj túlhevítése során jönnek létre, ha tehát megfelelő hőmérsékleten sütünk az olajban (azaz nem égetjük) akkor ettől nem kell tartani. Ha gyakran sütünk olajban, igen hasznos lehet egy pár ezer forintos konyhai hőmérő beszerzése is. Az ideális sütési hőmérséklet 160-180 fok, efölött az olaj már megég.

használt étolaj leadás

Ügyeljünk arra is, hogy ne öntsük fel mindig a használt olajat frissel, mert a szennyeződések így állandóan benne maradnak.

Három alkalom után cseréljük le teljesen főleg, ha rántott ételeket készítünk.

A sült krumpli esetében viszont egyes tesztek szerint még a nyolcadik alkalom után sem változik az olaj szerkezete. Ha van rá lehetőségünk érdemes tehát a krumpli sütésére használt olajat külön tárolni.

Miért sütünk olajban?

Az olajban sütés lényege, hogy az ételt dehidratáljuk – ezért kezd el sütés közben a krumpli is buborékozni, hiszen távozik belőle a nedvesség. Ettől lesz ropogós az étel, és ez az amit sütőben nem nagyon tudunk rekonstruálni. Emellett olajban az étel sokkal gyorsabban elkészül, mint sütőben, – erre már az ókori egyiptomiak is rájöttek, akik tulajdonképpen feltalálták ezt a sütési módot.

Hosszútávon azonban nem árt végiggondolni a főzési szokásainkat. Régóta köztudott tény, hogy a bő olajban sült étel nem éppen az egészség megőrzésének legbiztosabb módja. Nem árt, ha a mindennapi életünk és a főzés során is kevesebb olajat használunk, vagy éppen kevesebbet járunk gyorsétterembe, ahol sok mindent sütnek olajban. Nyilván nem arról van szó, hogy soha ne együnk lángost a balatoni strandon, de alapvetően

sokkal jobb, ha előnyben részesítjük a párolt és kevés olajban sült húsokat és zöldségeket – környezeti szempontból is.

Összefoglalva, ezt tehetjük tudatos fogyasztóként:

✓ Lehetőleg minél kevesebbszer süssünk bő olajban, ezzel az egészségünknek is jót teszünk.

✓ A használt olajat, miután kihűlt, szűrjük le, és háromszor nyugodtan használjuk újra! Én egy szép régi csuporban tartom a leszűrt olajat, így a konyhapulton is jól mutat. Nyugodtan tárolhatjuk szobahőmérsékleten, de inkább sötét tárolóban mint üvegben.

✓ A harmadik használat után az olajat öntsük egy tároló flakonba, vagy befőttes üvegbe.

✓ Ha végképp megválnánk tőle, vigyünk magunkkal az ALDI-ba vagy a Coop-ba, vagy adjuk le az erre kijelölt MOL-kutakon, ahol tároló flakonokat is árulnak, és egyszerre maximum tíz liter olajat adhatunk le.

Így grillezz, hogy egészséges maradj

Mi lesz a használt olajjal?

A használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze, és a tisztítást követően az így kinyert tisztított, szűrt olajat biodízel gyártásra adja át, – de kisebb mértékben a festék- és a gipszgyártásban is használható. A jelenlegi szabályozás értelmében Magyarországon 8,2%-os arányban kötelező biodízelt keverni a gázolajhoz, így tehát a lakosságtól begyűjtött étolaj közlekedési felhasználásra visszajuthat a lakossághoz, vagy a logisztikai iparág szereplőihez.

Az újrahasznosítás során az olajat kettéválasztják, az első lépés a szűrés. A visszagyűjtés során nekünk nem kell otthon leszűrni az olajat, sőt azzal teszünk jót, ha benne hagyjuk a kis maradék szemcséket is. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék) a biodízelgyártás melléktermékeivel együtt ugyanis kiváló alapanyaga a biogáz-előállításnak. Ha tehát nem öntjük az olajat a lefolyóba, akkor duplán is jót teszünk a környezettel.

A használt, begyűjtött zsiradékkal egyébként más kísérletek is folynak. Az Angliában folyó kutatások szerint a jövőben egyféle bio-műanyagot, sőt implantátumokat is elő lehet majd belőle állítani. A felhevített olaj egyébként sokkal több kémia vegyületet tartalmaz, mint a nyers, így a használt olajat érdekes módon sokkal szélesebb rétegben lehet felhasználni, mint a nyerset.

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

képek: freepik.com

ofof, ökokör

Ezt a tartalmat a Nemzeti Kuturális Alap támogatta, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társafinanszírozta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás