fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A használt sütőolajat a Lidl boltjainál is leadhatjuk

A Lidl Magyarország teszt jelleggel elindította a használt sütőolaj visszagyűjtését. Egyelőre 6 üzlete előtt adhatjuk le a sütőolajat az országban. Az Aldi tavaly év végén lépett.

SZJA adó 1% 2022

A Lidl Magyarország idén áprilistól elindította a használt sütőolaj visszagyűjtését. A tárolóedények 6 áruházhoz kerültek ki, és a bejáratához közel, frekventált helyeken találhatóak. Az első ütem lezárását követően pedig tovább bővül a gyűjtőpontok száma. A Lidl ezzel – bár kevesebb helyen – követte vetélytársát, az Aldi 2021 decemberében kezdte meg a telepítést 20 áruházánál.

Használt sütőolaj leadás Lidl

Hogyan tudjuk leadni a használt sütőolajat?

Maga a leadás egyszerű: a kihűlt sütőolajat, étolajat összegyűjtjük otthon egy palackba, amit bedobunk az erre a célra kijelölt szelektív gyűjtőbe. Az így leadott sütőolajat az elszállítást követően újrahasznosítják, ígéri a Lidl.

A használt sütőolaj visszagyűjtés egy újabb jelentős mérföldkő, amivel környezetbarát alternatívát kínálnak vásárlóiknak – emelik ki közleményükben. A Lidl Magyarország bízik benne, hogy mind többen élnek ezzel az új lehetőséggel.

Hányszor süthetünk az étolajban, és utána hova vihetjük? 

Mi a baj a használt olajjal?

A kidobott vagy kiöntött használt sütőolaj rendkívül káros és veszélyes a környezetünkre. A lefolyóba öntve a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozhatja. Szerepet játszhat az olyan “zsírszörnyek” kialakulásában, mint amilyet idén márciusban emeltek ki a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Pók utcai átemelőtelepénél. Az élővizekbe jutva a használt sütőolaj a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet.

A háztartási szeméttel elegyítve nehezen lebontható anyaként hulladéklerakóba kerül, holott a használt sütőolaj 100%-ban újrahasznosítható. A szelektíven gyűjtött és megfelelő helyen leadott mennyiség 90%-ából biodízel, 10%-ából biogáz képződik.

A gyűjtőpontok az alábbi Lidl áruházaknál találhatóak meg:

  • Dorog, Bányász körönd Hrsz.1732/98
  • Tatabánya, Győri út 31.
  • Dunaharaszti, Némedi út 102/A
  • Székesfehérvár, Mártírok útja 11.
  • Budapest, Fehérvári út 211.
  • Budapest, Régi Fóti u. 1.

FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára