fbpx

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A használt sütőolajat a Lidl boltjainál is leadhatjuk

A Lidl Magyarország teszt jelleggel elindította a használt sütőolaj visszagyűjtését. Egyelőre 6 üzlete előtt adhatjuk le a sütőolajat az országban. Az Aldi tavaly év végén lépett.

SZJA adó 1% 2022

A Lidl Magyarország idén áprilistól elindította a használt sütőolaj visszagyűjtését. A tárolóedények 6 áruházhoz kerültek ki, és a bejáratához közel, frekventált helyeken találhatóak. Az első ütem lezárását követően pedig tovább bővül a gyűjtőpontok száma. A Lidl ezzel – bár kevesebb helyen – követte vetélytársát, az Aldi 2021 decemberében kezdte meg a telepítést 20 áruházánál.

Használt sütőolaj leadás Lidl

Hogyan tudjuk leadni a használt sütőolajat?

Maga a leadás egyszerű: a kihűlt sütőolajat, étolajat összegyűjtjük otthon egy palackba, amit bedobunk az erre a célra kijelölt szelektív gyűjtőbe. Az így leadott sütőolajat az elszállítást követően újrahasznosítják, ígéri a Lidl.

A használt sütőolaj visszagyűjtés egy újabb jelentős mérföldkő, amivel környezetbarát alternatívát kínálnak vásárlóiknak – emelik ki közleményükben. A Lidl Magyarország bízik benne, hogy mind többen élnek ezzel az új lehetőséggel.

Hányszor süthetünk az étolajban, és utána hova vihetjük? 

Mi a baj a használt olajjal?

A kidobott vagy kiöntött használt sütőolaj rendkívül káros és veszélyes a környezetünkre. A lefolyóba öntve a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozhatja. Szerepet játszhat az olyan “zsírszörnyek” kialakulásában, mint amilyet idén márciusban emeltek ki a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Pók utcai átemelőtelepénél. Az élővizekbe jutva a használt sütőolaj a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet.

A háztartási szeméttel elegyítve nehezen lebontható anyaként hulladéklerakóba kerül, holott a használt sütőolaj 100%-ban újrahasznosítható. A szelektíven gyűjtött és megfelelő helyen leadott mennyiség 90%-ából biodízel, 10%-ából biogáz képződik.

A gyűjtőpontok az alábbi Lidl áruházaknál találhatóak meg:

 • Dorog, Bányász körönd Hrsz.1732/98
 • Tatabánya, Győri út 31.
 • Dunaharaszti, Némedi út 102/A
 • Székesfehérvár, Mártírok útja 11.
 • Budapest, Fehérvári út 211.
 • Budapest, Régi Fóti u. 1.

FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás