fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hatalmas zsírszörnyet találtak a budapesti szennyvízben

Egy körülbelül 7-8 méter hosszú, kígyószerű képződményt emeltek ki a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Pók utcai átemelőtelepénél, egy propellerszivattyú kábelére feltekeredve. A monstrum zsíros szennyeződésekből, főként nedves törlőkendőkből keletkezett.

SZJA adó 1% 2022

A szokatlan formájú zsírszörny néhány hónap alatt jöhetett létre, kollégáinknak pedig több órájába telt, mire kiszabadították a kábelt a zsírszörny fogságából – adta hírül a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt.

Hozott a víz ide már mosógépet is – így tisztítja a vizünket az Észak-pesti Szennyvíztisztító

Az eset nem egyedi, ugyanis az utóbbi években egyre jobban elterjedő, egyáltalán nem, vagy csak nagyon sokára lebomló törlőkendők a csatornába kerülő zsiradékokkal találkozva, rekordméretű zsírdugókat képeznek. Az FCSM munkatársai nap mint nap küzdenek a zsíros törlőkendők okozta ún. kócok felszámolásáért.

zsírszörny FCSM

A Csatornázási Művek a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen 2022. március 19-ére lakossági nyílt napot szervez, ahol megmutatjuk, hogyan kell helyesen használni a csatornarendszert, és ezáltal mit tehet az ehhez hasonló zsírszörnyek keletkezése ellen, mi történik a szennyvízzel, miután otthon a lefolyókon keresztül távozik. A látogatás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet.

A lebomló sem bomlik le

A zsírszörnyek nem csak az utcák alatt futó csatornahálózatban okozhatnak komolyabb problémákat, hanem a házak, lakások vízelvezető rendszerében is.

A Fővárosi Csatornázási Művek szerint ezért fontos, hogy törlőkendőt, tampont, betétet soha ne dobjunk a lefolyóba.

Sőt, mint ahogy azt már többször érvekkel alátámasztottuk, szerintünk egyszer használatos, eldobható törlőkendőt egyáltalán nem ajánlatos használni: nem bomlik le, még azok sem, amelyeket lebomlóként árulnak, és feleslegesen terhelik a környezetet.

A lenti képen a Csatornázási Művek “mini-kísérlete” látható: két lebomlóként árusított törlőkendő várja évek óta vízben ázva, hogy szétázzon.

budapest szennyvíz Észak-pesti Szennyvíztisztító

Kép: Fővárosi Csatornázási Művek


LIFE ITM logo

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles. A cikket az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21-05-C pályázata társfinanszírozta.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok