fbpx

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hatalmas zsírszörnyet találtak a budapesti szennyvízben

Egy körülbelül 7-8 méter hosszú, kígyószerű képződményt emeltek ki a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Pók utcai átemelőtelepénél, egy propellerszivattyú kábelére feltekeredve. A monstrum zsíros szennyeződésekből, főként nedves törlőkendőkből keletkezett.

SZJA adó 1% 2022

A szokatlan formájú zsírszörny néhány hónap alatt jöhetett létre, kollégáinknak pedig több órájába telt, mire kiszabadították a kábelt a zsírszörny fogságából – adta hírül a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt.

Hozott a víz ide már mosógépet is – így tisztítja a vizünket az Észak-pesti Szennyvíztisztító

Az eset nem egyedi, ugyanis az utóbbi években egyre jobban elterjedő, egyáltalán nem, vagy csak nagyon sokára lebomló törlőkendők a csatornába kerülő zsiradékokkal találkozva, rekordméretű zsírdugókat képeznek. Az FCSM munkatársai nap mint nap küzdenek a zsíros törlőkendők okozta ún. kócok felszámolásáért.

zsírszörny FCSM

A Csatornázási Művek a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen 2022. március 19-ére lakossági nyílt napot szervez, ahol megmutatjuk, hogyan kell helyesen használni a csatornarendszert, és ezáltal mit tehet az ehhez hasonló zsírszörnyek keletkezése ellen, mi történik a szennyvízzel, miután otthon a lefolyókon keresztül távozik. A látogatás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet.

A lebomló sem bomlik le

A zsírszörnyek nem csak az utcák alatt futó csatornahálózatban okozhatnak komolyabb problémákat, hanem a házak, lakások vízelvezető rendszerében is.

A Fővárosi Csatornázási Művek szerint ezért fontos, hogy törlőkendőt, tampont, betétet soha ne dobjunk a lefolyóba.

Sőt, mint ahogy azt már többször érvekkel alátámasztottuk, szerintünk egyszer használatos, eldobható törlőkendőt egyáltalán nem ajánlatos használni: nem bomlik le, még azok sem, amelyeket lebomlóként árulnak, és feleslegesen terhelik a környezetet.

A lenti képen a Csatornázási Művek “mini-kísérlete” látható: két lebomlóként árusított törlőkendő várja évek óta vízben ázva, hogy szétázzon.

budapest szennyvíz Észak-pesti Szennyvíztisztító

Kép: Fővárosi Csatornázási Művek

785
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


546
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


LIFE ITM logo

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles. A cikket az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21-05-C pályázata társfinanszírozta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás