fbpx
baba hajmosás koszmó

Bőrtisztítás, fürdetés, hajmosás. Babaápolás természetesen

Hogyan tisztítsuk a kisgyerek bőrét? Milyen gyakran mossuk a haját? Mit tegyünk a koszmóval? Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos cikksorozatának második részében a fürdetéssel, hajmosással, bőrtisztítással kapcsolatos bizonytalanságokat oszlatjuk el, helyére teszünk néhány tévhitet, berögződés, és bőrbarát, környezetbarát megoldásokat ajánlunk.

dr. Lengyel Boglárka babaápolásA baba napi fürdetése az egyik legfontosabb rituálé a legtöbb családban. Pedig ahogy nem kell megmosdatni az újszülött babát a születése után, úgy később sem szükséges naponta fürdetni. Van olyan kisbaba, aki szereti a vízben lebegést, mert emlékezteti az anyaméhben töltött időre, és van, amelyik ki nem állhatja, ha vízbe teszik.

Jó, ha tudjuk, hogy a víz – önmagában a tiszta víz is – eltávolítja a vékony, éppen csak alakuló zsírréteget a baba bőrén, ami kiszárad. Főleg, ha szappanokkal vagy folyékony habfürdőkkel “gazdagítjuk” a tisztítóhatást. Ráadásul a csecsemő nem koszos.

De akkor mit tegyünk?

Így tisztítsuk a baba bőrét

Lehet, hogy nem koszos, de maszatos lett, mert a nyakába bukta az anyatejet vagy a tápszert, a főzeléket, a gyümölcslét, vagy beizzadt a hónalja, vagy kipirosodott a feneke.

Törölgessük le melegvizes olajos puha textillel vagy vattakoronggal. Különösen a hajlatokat, de a lapos felületeket is, főleg, ha az újszülött bőre hámlik, a csecsemőé, kisgyereké pedig száraz. Az ápoló olaj lehet olíva és napraforgó, szezám- vagy lenmagolaj, mandulaolaj, sárgabarackmag olaja, makadám dió olaja. Tehetünk hozzá aromavizeket, mert szerencsés, ha víz-olaj keverékkel tisztogatunk. A langyos aromavíz lehet kamilla, levendula, rózsa. A római kamilla aromavíz gyulladáscsökkentő hatású. A felhasznált textildarab legyen puha. Ez a házi nedves törlőkendő bátran használható az érzékeny bőrön, akár borogatás formájában is.

Fürdetés minden nap, testápoló, alkohol. Tévhitek a babaápolásról, hogyan csináld természetesen?

Fürdetés, de hogyan?

A fürdetésnél általában az az elvárt, hogy habzó buborékos legyen a víz, a folyékony szappan is nagyon habosítható, mert ezt évtizedek óta a jó tisztítóhatással és a tisztasággal kapcsoljuk össze. Valójában a szodium lauril szulfát (sodium lauryl sulfate, SLS), szodium lauret szulfát (sodium laureth sulfate, SLES), az ammónium lauril szulfát (ammonium laureth sulfate, ALES) és a sodium koko szulfát (sodium coco-sulphate, SCS) mind habzóanyagok, amelyek különböző mennyiségben a legtöbb fürdetőben, tusfürdőben, folyékony szappanban, hajsamponban benne vannak. Leoldják a bőr természetes zsírrétegét, kiszárítják, és irritálják a bőrt.

Mit használjak öblítő helyett?

Hogy biztosított legyen a “babaillat”, a babafürdetőkbe előszeretettel tesznek ezek mellett parfümöket. Ezek a mesterséges illatanyagok teljesen szükségtelenek a kisbaba és a nagyobb gyermekek számára is, tökéletes a babaillat a parfümök nélkül is. Ha mégis szeretnénk illatokat, használjunk illóolajokat, amelyek nem irritálják a bőrt, és még aromaterápiás hatásuk is van.

A kisgyerek bőre nem igazán jól tolerálja a fent említett szulfátos lemosásokat, ezért egészségesebb alternatíva lehet a számukra a növényi olajból, sheavajjal és illóolajokkal – levendula, rózsa – készített szappan. Vagy olyan tusfürdő, amely a habzó hatását a kókuszolajból származó tenzideknek és glükozidnak köszönheti.

A gyógyszertári fürdetőben nincs illatanyag, parfüm, nincsenek habosító és zsíroldó tenzidek. Ennek megfelelően mondhatjuk, hogy jó. Használható, hiszen generációk nőttek fel rajta. Miért ne kenjük mégis a gyerekek bőrére és ne próbáljuk – nagy nehézségek árán – a fürdővízben sem elkeverni?

A gyógyszertári fürdető metilparabént tartalmaz, ami ugyan “biztonságosabb” a parabének között, de allergizáló hatása kimutatható.

Általában van benne még vazelin (Vaselinum Album), amitől látszólag selymes és sima tapintatú lesz a bőr, valójában azonban ez alatt a krémréteg alatt a hám vízhiányossá válik. Így valójában nem hidratál, hanem éppen szárít.

Milyen fogkrémet válasszak? Fogkrémek tesztje

Hajmosás

Felnőttként nem mosunk naponta hajat. Pedig akár meg is tehetnénk, ismerve, milyen koszos a városi levegő, a munkahelyeken is számos kórokozó és por, pollen kering a levegőben, így sok-sok lehetőség adódik, hogy ezek a hajba ragadjanak. Mégis a kisbabák haját mossuk naponta. Azokét a kicsikét, akik nem koszosak. A már emlegetett szulfát tartalmú hajsamponokat használják a legtöbben, naponta, valójában szükségtelenül.

Voltak-vannak olyan vizsgálatok, amelyek felvetették a fürdetőkben és samponokban levő durva detergensek szemkárosító hatását. Ez időről-időre megerősítésre és cáfolatra kerül, ezért jobb, ha a kisgyerekek szemébe nem kerülnek ilyen vegyületek.

Csecsemő korban elég az alkalmankénti hajmosás, ha izzadt, ha rákenődött az étel vagy más. Ha ilyen nincs, akkor elég legföljebb 1-2-szer hetente. Vannak olyan kíméletes tenzideket tartalmazó samponok, amelyekkel gyors és hatékony, ugyanakkor veszélytelen a hajmosás.

Több gyerekülés is elvérzett az autós gyerekülés teszten

Kosz-e a koszmó?

Nem. A koszmó nem kosz és nem is kosztól van.

Az újszülötteknél és a csecsemőknél, de kisgyerekeknél, sőt időskorban is bármikor megjelenő, a hajas fejbőrön – a kutacs felett -, a szemöldökön, a fül mögött is látható sárgás felrakódás. Elhalt és összetapadt, elzsírosodott hámsejtekből és faggyúból áll. Ha a kutacs környékén alakul ki, nagy a riadalom, mert az eltávolítására tett javaslat általában úgy szól, hogy a szülő áztassa, puhítsa fel, és dörzsölje le. Na, de beszakad, megsérült gyerek agya, kilukad a feje, én nem merem – lesz a válasz.

A koszmó gyakori és ártalmatlan jelenség, ami legtöbbször a csecsemőkor végére elmúlik. Kialakulásában az egyéni hajlam és a bőrápolás módja meghatározó. A gyakori fejmosás, hajmosás serkenti a faggyútermelést, ami kedvez a koszmó kialakulásának. Miközben pedig a bőr kiszárad, vízhiányos lesz.

Mit csináljunk a koszmóval?

A koszmó kialakulása biztonsággal nem előzhető meg, de volt olyan próbálkozás, és javaslat, mely szerint serkenthetjük a fejbőr vérkeringését, ami esetleg segíthet megelőzni a koszmó keletkezését. Erre volt ajánlás a fejbőr dörzsölése, a fésülés erősebb sörtéjű kefével, sőt van, aki a használaton kívüli fogkefét javasolta a dörzsölésre és a koszmó eltávolítására is. Szerintem fölösleges fogkefével dörgölni, vagy bármilyen kefével kefélgetni a hajat. Felsérülhet a bőr, ami utat enged a baktériumoknak és a gombáknak, melyek az érzékeny bababőr gyulladását idézik elő.

A megelőzésre megoldás általában, ha nem használunk erősen irritáló és zsíroldó tulajdonságú samponokat. A baba fejbőrét, csakúgy, mint ápolásnál a teste egyéb részeit olajos (sheavaj, körömvirág, olíva, mandula, sárgabarackmag, kókusz vagy szezámolaj) és aromavizes pamaccsal át lehet törölni. Az aromavíz lehet levendula, rózsa, körömvirág, kamillakivonatot tartalmazó. Ez segíthet megelőzni a koszmó kialakulását.

baba hajmosás koszmó

Ha már megjelent a koszmó, ugyanezt az áttörlést javaslom, csak gyakrabban, és hagyjuk hatni akár egy egész éjszakát. De ne felejtsük, hogy mindig vízzel vagy aromavízzel együtt dolgozunk, hogy puhító emulziót képezzen a bőrfelületen. Ezek az olajos pakolások segítenek fellazítani a letapadt hámsejteket. Hajmosás után lágy mozdulatokkal le is dörzsölhető.

Bárhol van, bármilyen vastag rétegben, el fog múlni a koszmó. Lehet, hogy óvodáskorban és serdülőkor táján visszatér, a kezelése akkor is ugyanez.

Ha gombás felülfertőződésre van gyanú, a teafaolajat bátran hozzá lehet tenni az említett bázisolajokhoz.

Ha mégis nehezen múlna, masszív felrakódássá válna a koszmó, és a bőr kifejezetten gyulladttá válna,a  gyógykenőcs használata valószínűleg elkerülhetetlen. Ekkor konzultáljunk a gyermekorvossal vagy a bőrgyógyásszal.

Mi a helyzet a koszmó elleni samponnal? A patikákban különböző koszmó elleni samponok kaphatóak, makacs felrakódás esetén lehet ezeket használni. Csak figyeljünk a szulfát tenzidekre és a hatóanyagokra, a hajmosás gyakoriságára a fejbőr kiszáradása és a fokozott faggyútermelés elkerülése miatt.

Samponszappan vagy szilárd sampon – melyiket válasszam?

Szappanok, samponszappanok, szilárd samponok babáknak is?

A babaápolásban is, főleg, ha bevált termékekről beszélünk, megfelelő környezetbarát megoldás lenne, lehetne a nagy kiszerelés vagy a koncentrált forma, vagy méginkább egy alternatív megoldás, pl. samponszappan, szilárd sampon megvásárlása. Ezzel szemben az látható, hogy a kifejezetten babáknak szánt és “méreganyagmentes”, – de nevezzük inkább ember-vagy bőrbarát termékeknek – kisebb kiszerelésben, az újratölthető vagy utántöltő lehetőséget mellőzve kerülnek kereskedelmi forgalomba. Azt gondolom, optimális lehetne az, ha az egész család ugyanazt a készítményt használná, de a felnőttek igényei, a bőrük ápolása más elvárásokat támaszt a kozmetikai ipar felé.

A fürdetés során jól bevált növényi alapú – pl. shea vaj – és gyógynövények kivonatait – pl. körömvirág, kamilla – valamint illóolajokat – pl. rózsaolaj, levendulaolaj – tartalmazó szappanok jó minőségben elérhetőek és környezettudatos, valamint a minimális ártás elvét képviselő készítmények.

A samponszappanok lúgos kémhatásúak, ennek használata után a babáknál a hajmosás utáni citromos-ecetes öblítés nehezen kivitelezhető. Emellett allergizáló színezékeket és illatanyagokat tartalmazhatnak, pálmaolaj tartalmuk miatt is elgondolkodtató a használatuk.

A szilárd samponok habzóanyagot tartalmaznak, épp, mint a normál szappanok, csak épp kevesebb bennük a víz. Ezt a vizet visszük be akkor, amikor a nedves hajba dörzsöljük. A szilárd samponok savas hatásúak, így oldják le a zsíros szennyeződést a hajról. Kérdés, hogy kell-e nekünk a védő zsírréteget leoldani a gyerekek hajáról, ezzel késztetve a faggyúmirigyeket fokozott működésre. Emellett az esetlegesen bennük lévő tenzid, az allergizáló tartósítószer- és színezék, valamint illatanyag nem teszi őket alkalmassá a gyerekek hajának ápolására.

Miért bízz az ökocímkében?

EU ecolabel ökocímkeHa a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a magyar Környezetbarát Termék, német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a csomagoláson.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja magának.

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

 1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
 2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
 3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.
Képek: canva.com
780
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


543
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


EM logonyugat balkáni zöld központ logógreen and safe lifestylesEz a tartalom az Energiaügyi Minisztérium és a Nyugat-Balkáni  Zöld Központ Nonprofit Kft. Zöld forrás programja támogatásával valósult meg. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás