fbpx
zöld tippek Samponszappan vagy szilárd sampon

Samponszappan vagy szilárd sampon – melyiket válasszam?

Fenntartható, zöld, környezetbarát megoldásokat ajánlunk a legmegbízhatóbb forrásból. Takarítás, tisztítás, spórolás témában Tóth-Zerényi Katával, a Zöldbolt munkatársával összegyűjtöttük a leggyakoribb vásárlói, fogyasztói kérdéseket, amik csak náluk a boltban elhangzanak. A mosás és takarítás után most a kozmetikumok világába kalauzolunk. A hulladékmentes hajmosás úttörői a szilárd állagú samponok. Samponszappan, szilárd sampon – mit kell róluk tudni, melyik mire jó?

Öko-takarítás kisokosAkár samponszappan, akár szilárd sampon, kevesebb a hulladék

Mit használjak mosópor helyett tóth zerényi kataA folyékony samponokkal a legnagyobb baj talán az, hogy töménytelen műanyag hulladékot termelünk velük. A szilárd sampon és a samponszappan is környezetbarát megoldás, mivel leggyakrabban minimális papírcsomagolásban kapható. A folyékony samponokat kizárólag műanyag csomagolásban árusítják. A papír, ha a megfelelő hulladékgyűjtőbe kerül, újrahasznosítható, a folyékony samponok palackja viszont – attól függően, milyen típusú műanyagból gyártották – nem minden esetben az.

A műanyag flakonos samponok kiváltására ma már könnyen találsz alternatívát. Egyre nagyobb a választék, de érdemes tisztában lenni a különböző szilárd állagú samponok tulajdonságaival.

A tömbszappan vagy a folyékony a környezetbarát választás?

Samponszappan

A samponszappanok korábban jelentek meg a polcokon. Ezek tulajdonképpen valódi szappanok, azaz valamilyen zsiradék elszappanosításával készülnek. Növényi olajok közül a hajra például nagyon jó hatással van a kókusz-, és a ricinusolaj. Mint minden szappan, a samponszappan is habzik vízzel találkozva, nem kell pluszban habzóanyagot hozzá keverni. A folyékony samponok habzását leggyakrabban az SLS – a csomagoláson sodium laurylsulphate, nátrium-lauril-szulfát néven láthatod – okozza, ami  potenciális bőr-, és szemirritáló hatású. A samponszappanoknál nem kell tartanod ettől az összetevőtől.

Ahogy a szappanoknak általában, a samponszappanok kémhatása is lúgos, amely jelentősen eltér a fejbőr alapvetően enyhén savas kémhatásától. Ajánlott ezért a szappanos hajmosás után ecetes vagy citromsavas öblítést végezni. Fél liter vízbe általában elegendő 1-2 evőkanál ecet vagy 1 teáskanál citromsav, de ha szükségesnek érzed, emeld az ecet/citromsav mennyiségét. Öblítéskor ne felejtsd el becsukni a szemed!

Öko-takarítás kisokosAkkor válaszd a samponszappant, ha:

 1. a hagyományos samponok, vagy a szilárd samponok szárították a hajad/fejbőröd,
 2. mindenképpen el szeretnéd kerülni az SLS-t,
 3. olcsóbb megoldást keresel,
 4. tudsz hagyni egy kis időt átállás után a fejbőrödnek, hogy megszokja az új típusú sampont. Ha ezt megvárod akár csökkenhet a hajmosások száma is, hiszen a fejbőröd “fellélegzik” a korábbi mesterséges habzóanyagok hatása alól.

Szilárd sampon

A szilárd samponok valamilyen hozzáadott habzóanyagot tartalmaznak. Vásárlásnál érdemes odafigyelni, hogy biztosan SLS-mentes változatot vegyél meg! Mivel kémiailag ezek nem szappanok, kémhatásuk emiatt nem lúgos, nem szükséges utánuk a savas öblítés. A habzóanyag mellett tápláló összetevőket, vagyis növényi olajokat és vajakat, esetleg agyagokat tartalmaznak. Környezetet kevésbé terhelő, és bőrbarát habzóanyagok közé tartozik a Sodium Cocoyl Isethionate, amely egy kókuszból készült gyengéd tenzid, illetve a Decyl Glucoside, ami gyümölcscukor alapú.

Öko-takarítás kisokosAkkor válaszd a szilárd sampont, ha:

 1. nem szeretnél pepecselni a savas hajöblítéssel,
 2. ugyanazt az élményt keresed, mint a folyékony samponnal, de műanyagmentesen,
 3. nem szárította ki soha sampon a fejbőrödet.

Mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

 1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
 2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
 3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.

Miért bízz az ökocímkében?

EU ecolabel ökocímkeHa a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a magyar Környezetbarát Termék, német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a csomagoláson.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja magának.

231

Segítettünk vegyszermentesíteni az otthonodat? Miben változtatsz otthoni szokásaidon?

A véleményed segít nekünk abban, hogy megtaláljuk az utat otthonotok zöldítéséhez, ezért kérünk, szánj időt egy kattintásra.

Sokat segítettél, köszönjük!

Képek forrása: Zöldbolt, canva.com

ökokör, life, greenandsafeA cikket az Energiaügyi Minisztérium KFSF/27/2022 szerződése társfinanszírozta. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás