fbpx
autós gyerekülés teszt

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Több gyerekülés is elvérzett az autós gyerekülés teszten

Az autós gyerekülés, autósülés, babaülés vásárlása felelősségteljes feladat. Használatuk kötelező, hiszen a 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve utazhat autóval. Elsősorban ne azért használjuk, mert jogszabály írja elő, hanem azért, hogy valóban megvédje a gyerekeket egy esetleges autóbalesetben. Hogy erre melyik gyerekülés alkalmas, melyikben találtunk egészségre káros vegyi anyagokat, melyek hasaltak el a frontális vagy az oldalütközési próbán, kiderült legfrissebb tesztünkből.

A hazai piacon is kapható autós gyerekülések közül 89 autós gyerekülést teszteltünk nemzetközi szervezetekkel együttműködve. Vizsgáltuk az üléseket biztonsági szempontból frontális és oldalirányú ütközés esetén. Továbbá, hogy mennyire könnyen használhatók, milyen kényelmesek és tartalmaznak-e egészségre káros vegyi anyagokat a gyerekek bőrével érintkező, s így a szervezetükbe könnyen bejutó részeken.

Összesen 20 márka (ABC Design, Avova, BeSafe, Britax Römer, Casualplay, Chicco, Cybex, Graco, Hauck, Inglesina, Joie, Kinderkraft, Lionelo, Maxi-Cosi, Nuna Osann, PegPerego, Recaro, Renolux, Stokke) különböző kategóriájú termékeit teszteltük újszülött kortól 12 éves korig (0-36kg).

Mit tudnak ütközéskor?

A végső értékelésbe a biztonsági szempontoknak való megfelelést számítottuk bele legnagyobb arányban. Az eredmények azt mutatják, hogy

sajnos vannak olyan gyerekülések, amelyek teljesen elbuktak a frontális és oldalirányú ütközést szimuláló teszteken,

ami érthetetlen, hiszen ez volna ezeknek az üléseknek az elsődleges funkciója. Ilyen értelemben megkérdőjelezhető például a Kinderkraft Comfort Up 9-36 kg gyerekülés létjogosultsága, amely így utolsó helyen végzett 0 ponttal.

A Kinderkraft Comfort Up ülésmagasító az oldalütközési teszten teljes kudarcot vallott – írja az eredményről a német dTest. “Mivel nagyobb gyermekeknél a háttámlát le kell venni, nem nyújt védelmet oldalütközés esetén.” A Joie i-Spin Grow modell teljesítménye sem volt meggyőző a frontális ütközési teszten.

Egészségre káros anyag több mint tízszeres mennyiségben

Ugyanakkor bármennyire is legfontosabb szempont, hogy mennyire biztonságosak a gyerekülések egy esetleges ütközés során, nem ez az egyetlen, amit érdemes figyelembe vennünk vásárláskor. A tesztek során vizsgáltuk, hogy tartalmaznak-e  az autós gyerekülések káros vegyületeket, olyanokat, amelyek a gyerekek bőrével érintkező részeken a szervezetükbe jutva az egészségükre káros folyamatokat indíthatnak el.

Gyakorlatilag minden teszt során találkozunk olyan termékekkel, amelyek textilburkolata egészségre ártalmas anyagokat tartalmaz. Tekintettel arra, hogy a kémiai elemzést csak a tesztek végén végzik el, előfordulhat, hogy az egyébként kiváló autósülések ilynekor veszítenek a magas minősítésből.

Így járt a Lionelo Antoon RWF, amelynek bevonatában fedezték fel a potenciálisan rákkeltőnek tekintett égésgátló anyagokat (21 mg/kg TCPP (tris-(klór-propil)-foszfát), 2367 mg/kg TDCPP (tris-(diklór-propil)-foszfát).

Hasonló a probléma a Besafe iZi Go Modular X1 i-Size + iZi Modular i-Size base újszülött kortól 15 hónapos korig (0-13 kg) használható termékével, amely a mérések szerint 17 mg/kg naftalint tartalmaz. (A megengedett felső határérték 1.0 mg/kg.) A naftalin a legegyszerűbb molekula a policiklusos aromás szénhidogének csoportjában (PAH-ok), melyek egy része bizonyított karcinogén, mutagén és teratogén hatású, köztük a naftalin is feltételezett rákkeltő. Ma festékek, műanyagok, gyógyszerek gyártásában alkalmazzák.

Az eredmény nem azt jelenti, hogy az összes BeSafe terméket ki kellene húznunk az opcionális lehetőségek közül, mert akadtak olyanok is ugyanezen márka más tesztelt termékei közül, amelyek jól teljesítettek: úgy tudtak megfelelni a biztonsági szempontoknak, hogy közben veszélyes vegyi anyagokat sem tartalmaztak és az összesített lista elején végeztek.

Sajnos a lehetségesen káros anyagok listája hosszú, éppen ezért érdemes alaposan utánajárni, hogy a biztonsági és kényelmi funkciókon túl mit tudunk az általunk kiszemelt gyerekülésről és vajon ilyen szempontból is jó választás-e.

Ami már annyi tesztünkből kiderült, az az autós gyerekülésekre is igaz:

nem érdemes csupán márka vagy ár alapján döntenünk, mert egyik sem garancia arra, hogy biztonságban tudhatjuk gyermekünket.

Ráadásul a gyerekülés egyáltalán nem olcsó termék. A gyermek 12 éves koráig akár 2-3 darabot is el fogunk fogyasztani, hiszen mindig a magasságához és súlyához igazodó méretet kell használnunk. Ezért, ha már így is úgy is szánunk rá egy nagyobb összeget, legalább valóban minden szempontból kielégítő darabot válasszunk.

Gyártóktól független autós gyerekülés tesztünkben segítünk összehasonlítani a különböző márkájú termékek erősségeit és gyengeségeit, és ezek ismeretében ki-ki meghozhatja a számára legmegnyugtatóbb döntést.

Tudatos Vásárló tesztek – gyártóktól függetlenül

Az ICRT nemzetközi fogyasztóvédelmi hálózattal közös terméktesztjeink legfőbb értéke, hogy gyártóktól függetlenülegységes módszertan alapján készülnek, így hiteles és összehasonlítható információt nyújtanak a vásárlóknak. Ezzel megkönnyítik az olyan nagyobb beruházást igénylő termékek, mint például mosogatógép, mosógép, hűtőszekrény, matrac vagy porszívó beszerzését.

A tesztek akár egy-egy kockázatosabb terméktől is megóvhatják a fogyasztókat, hiszen korábban is volt már rá példa, hogy az ICRT autós gyerekülés tesztjén rosszul szerepelt terméket a gyártó ennek hatására visszavont a piacról.


Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás