fbpx
balkonkert_ital_tea_nyar_menta

Balkonkert a poharamban – Ízes vizek, gyógyteák és aromás cukrok

Nincs annál motiválóbb, mint ha a balkonkertészkedésüknek elfogyasztható – ehető, iható – eredménye van. Vegyük sorra, milyen italok készülhetnek a balkonon termesztett növényekből, milyen ízes, illatos felhasználási formái lehetnek azoknak a virágoknak, fűszer- és gyógynövényeknek, melyeket városi körülmények között is sikeresen nevelhetünk. Nyári italok garantáltan helyi, szezonális forrásból Bajzák Anna, a Zöldítők balkonkertész oktatójának tanácsaival.

Ízes vizek

Korábban már szó volt a balkonkertészkedés top tippjeiről, és a levélzöldek, metélőfűszerek és saláták városi termesztéséről is, de nem foglalkoztunk még azzal, mit készítsünk a leszüretelt levelekből.

Ha a fölösleges műanyaghulladék miatt magunk mögött hagynánk a palackos üdítőket, de a csapvíz ízével nem vagyunk megelégedve, használjuk a balkonon termett leveles növényeket természetes ízesítőket!

Talán a legismertebb és legnépszerűbb ízesítő a biocitrom, -lime és narancskarika, azonban ezek ökológiai lábnyomát, árát és az őket szüretelő munkások olya gyakori kizsákmányolását is megspórolhatjuk, ha helyettük inkább aromás gyógynövényeket dobunk kulacsunkba.

Veszélyes-e a citrusok héja – mielőtt belereszelnéd a sütibe, bedobnád a teába

A mentaféléknek már rengeteg változatával találkozhatunk kertészetekben: ezek gyógyhatásait – a bors- vagy fodormentával ellentétben – még nem igazolják kutatások, leginkább élvezeti értékük miatt termesztjük őket. A hűsítő, mentolos élmény mellett fajtánként eltérő intenzitással megjelenik a csokoládé, az alma, ananász, narancs, eper és vanília illat és íz is.

Ezekből elég lecsípnünk 2-3 levelet és morzsolva poharunkba vagy kulacsunkba dobni, máris kész az aromás üdítőnk. 

Tipp: Várandós és szoptatós anyukák és gyermekek számára az illóolajtartalom miatt nem ajánljuk a fogyasztásukat!

balkonkert_ital_tea_nyar

Hűsítő vagy melegítő teák

A gyümölcsillatú menták mellett bögrénkbe kerülhet a mézesen édes aromájú citromfű, az orvosi zsálya, a provance-i vagy akár a citromillatú kakukkfű is. A frissen szedett gyógynövények leveleit forrázva pár perc alatt gyógyító italt varázsolhatunk télen-nyáron, sőt, édesítést követően akár jégkását vagy pálcikás jégkrémet is készíthetünk. Nézz utána a gyógynövények igazolt hatásainak és ajánlott fogyasztási javallatoknak a Tudatos Vásárlók Gyógynövényhatározójában!

Tipp: A hűtés során óvakodjunk a forró ital hűtőbe helyezésétől, mert olvadásnak indíthatjuk a háztartási gépet.

Nem csak frissen

A gyógynövényeket frissen is belesüthetjük kekszekbe, süteményekbe, de megőrizhetjük őket akár a következő szüretig is. A tartósítási formákról hosszú cikk szólna, de néhány ide kívánkozó tanácsot szeretnénk kiemelni.

Ha városi balkonunk van, a leveleket öblítsük le fogyasztás, forrázás, vagy tartósítás előtt!

Ha illatos, aromás cukrot készítünk, a felhasznált gyógynövényeket, fűszereket mindig gondosan szárítsuk ki! Akkor lehetünk a legbiztosabbak abban, hogy nem indul el dohosodás, penészedés, ha a vegyítés előtt leszárítjuk a növényt. 

Mi fán terem? Saláta

Aromás cukrok, fűszercukrok

A fűszersók mintájára édes vagy savanyú aromájú gyógynövényekből készíthetünk fűszercukrot is. Szárítsunk le ízlésünk és balkonunk növényeihez igazodva citromfüvet, levendulát, gyümölcsös mentát és morzsoljuk fenntartható forrásból származó és egészségesebb cukorba. (Ha tehetjük, mellőzzük a kristálycukrot.)

Ezt később szórhatjuk sütemények, gyümölcskelyhek tetejére, de egy ünnepi összejövetelen cukrozhatjuk poharaink szélét is. Finoman nedvesítsük be (vízzel vagy citrommal) a pohár szélét, majd mártsuk az illatos cukorba! Ezzel a koktélos trükkel – crustázással – a legegyszerűbb limonádé is feldobható.

Milyen növény való a balkonunkra?

Ahány növény, annyi igény! A sikeres balkonkertészkedés legfontosabb tanácsairól és a méhbarát balkon kialakításáról már írtunk korábban, de szót kell szóljunk mindig a bölcs növényválasztásról. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen környezeti tényezők jellemzik a balkonunkat: árnyékos helyre, napos helyre, esetleg tűző napra kerülnek a növények. Fontos azt is látni, hogy életvitelünk mellett tudjuk-e biztosítani a kiválasztott növény igényeit.

Ha árnyasabb a balkonunk, sikerrel termeszthetünk például mentaféléket, míg ha tűzi a nap, érdemes mediterrán fűszereket nevelnünk. Az évelő fűszerek többségét napokra magukra hagyhatjuk, de az egynyári fűszerek például már mindennapos locsolásra számítanak.

balkonkert_ital_tea_nyar

Ahogy a környezeti tényezők is nagyon fontosak, úgy meghatározó, hogy milyen módszerrel szeretnénk szaporítani a kiszemelt növényeket. 

Magról sikeres az egynyári bazsalikom, a borsika, a kétnyári metélőpetrezselyem, és kicsit hosszú ideig tart, de eredményes a snidling is. Zsályabokrot pár év alatt, hosszú távra érdemes nevelni, de az is előpalántázással magról hajtatva sikeres.

Levendulát inkább kertészetben szerezzünk be, és a zsályához hasonlóan mély cserépbe ültessük. Magról nehezen szaporítható, nincs értelme bajlódni vele.

Sekélyebb cserepet igényelnek a kakukkfüvek, melyek fajtafüggően szárazságtűrők. Őket tőosztással sikeres szaporítani, a magról nevelés hosszadalmas, és a legtöbb kezdő számára kudarccal jár. Ugyancsak gyökérről szaporítható a szurokfű és a citromfű is: akinek van a kertjében, nem győzi szedni!

Rozmaringot dugványozással szaporítsunk, kérjünk pár friss ágat olyantól, akinek van, és gyökereztessük! Ha pedig nagyobb a balkonunk, gondozzunk saját babérbokrot

Tipp: Az évelő, mediterrán fűszerek a kis cserepekben nem mindig vészelik át a fagyokat. Ha biztosak szeretnénk lenni az életben tartásban, teleltessük őket a lépcsőházban!

balkonkert_ital_tea_nyar_menta

Mindenkinek megy: a menta

A mentafélék a nyirkos talajt és félárnyékot kedvelik a legjobban, és nehezen kipusztíthatók, emiatt kifejezetten jó választás kezdőknek. Sok előnye mellett azonban szólni kell agresszív viselkedésükről is: nem tanácsos más növénnyel összeültetni. A menták nagyon gyorsan szaporodnak, és sűrű gyökérhálózatukkal hajlamosak elfojtani más növényeket. Jól tesszük, ha mindig külön cserepet kapnak, tél előtt pedig visszavágjuk őket, és olyan helyre tesszük, ahol éri a cserepet csapadék.

Egy cserép növény = komplett ökoszisztéma

Az évelő növények az ökoszisztéma részévé válnak, így mindig legyünk figyelmesek, hogy a rovarok miként építik be életterükbe őket! Vannak hasznos betelepedők, de előfordul, hogy a gondos teleltetés alatt kártevőket is átviszünk a következő szezonba. Érdemes ezért a tavaszi átültetésnél nagyon figyelmesnek lenni, és a leggyakrabban előforduló hívatlan vendéget, a poloskát minden méretében kitessékelni.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


ofof, ökokörA projekt az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült a #GoEAThical -OurFood.OurFuture projekt keretében. A projekt tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, és semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás