fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mi fán terem? Saláta

| Tudatos Vásárló

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó saláta a napraforgó és a pitypang rokona. Tavasz végétől a tél beálltáig élvezhetjük friss leveleit. Változatos kiegészítője étkezéseinknek akár önmagában, akár más idénynövényekkel együtt. Milyen élettani hatásai vannak? Hogy vásároljunk? Mikor ültessük, milyen szomszédokat kedvel?

Az egyszerű eledel múltja

A saláta a Földközi-tenger vidékén, gyomnövényként kezdte pályafutását, több mint 4500 évvel ezelőtt. A régi görögök hite szerint elősegíti az alvást, ezért az étkezések végeztével szolgálták fel. Ezt a szokást a rómaiak is megőrizték. Az önkényuralkodóként ismert Titus Flavius Domitianus (Kr. e 81-96.) viszont kifejezetten vendégei kínzatása céljából az étkezés elején tálaltatta a salátát, hogy az embereknek nehezére essen az uralkodó jelenlétében ébren maradniuk.

Az amerikai földrész Kolumbusz Kristóf révén ismerhette meg a salátát.

1% szja

Nemcsak finom, de jó is

✓ A saláta étrendünk ízletes rostforrása.

✓ Hasonlóképpen fontos szervezetünk számára a növény 95%-át kitevő szöveti víz. Serkenti a veseműködést és a vérképzést, vízhajtó hatású.

✓ A színesebb saláták erőssége a karotin és sokféle B-vitamin (B1, B2, B3 és B6). Említésre méltó még az A-, és C-vitamin tartalom is.

✓ Gazdag nátriumban, foszforban és káliumban.

Idénynövény adatbázis

Minek nevezzelek?

Talán legismertebb a fejes saláta, amely enyhén szétterülő fejével először májusban kerül az asztalra.

A jégsaláta levélszéle enyhén szeldelt, színe halványzöld. Nevét onnan kapta, hogy 1920 táján a Kalifornia állambeli termesztők zúzott jéggel borítva rakták hajóra, és úgy szállították. A salátafélék közül ez a legkevésbé tápláló.

Az endívia levele lehet szeldelt, illetve fodros is. Ezek a keserű saláták kiválóak a méregtelenítésben.

A mészben gazdag cikóriát egy bizonyos termesztési mód során halványításnak vetik alá. Ennek következtében a fej puha és világos lesz. A cikória-saláták közé tartozik a vöröskáposztára hasonlító radicchio.

A római saláta lapított gömb alakú, kemény, sötétzöld fejű.

A tépősaláták közé tartozó „Lollo” fajták színe sárgásfehér, pirosas de haragos zöld is lehet. A tépősaláta igazi fejet nem képez.

A salátáról mondták…

„A saláta frissít, mértékletességre int, előnyös hatással van erkölcsi tisztaságunkra.” – John Evelyn, Acetaria: A Discourse of Sallets (1699).

„A saláta olyan, mint a beszélgetés: legyen friss és határozott, annyira ropogós, hogy ne is vegyük észre a kesernyésségét.” – C.D. Warner ( XIX sz.)

Hogy vásároljunk salátát?

A friss szedésű saláta feje feszes, a levelek a fajtára jellemző keménységet mutatják. A bágyadt fej jó lehet vegyes salátába kiegészítőként, a foltos elszíneződés azonban nem kívánatos.

A hűtőszekrény hidegebb fiókjában lazán konyharuhába tekerve pár napig eltartható. Ne tároljuk érett gyümölcsök mellett, mert a felszabaduló etiléngáz hatására barna foltosodás indul meg, és a salátánk megromlik.

mi fán terem idénynövény saláta

A saláta felhasználása

  • A leveleket kézzel tépdessük, illetve rozsdamentes késsel daraboljuk, különben bebarnulnak.
  • Próbálkozhatunk többféle öntettel. A zsíros alapú öntetek laktatóvá teszik a salátát, az almaecet pedig kellemes ízeket varázsol a salátástálba.
  • Bár elsősorban nyersen fogyasztjuk, nagyszerű és szokatlan ízű finomságokat csalogathatunk elő a salátából párolással, pirítással is. Félbevágott római, vagy endívia salátával próbáljuk ki, hogy enyhén beolajozzuk, majd addig grillezzük, amíg éppen elkezd barnulni.

salátaleves mire jó a saláta

5 elemes recept

  • 4 adag
  • Elkészítési idő: 30 perc (előre elkészített alaplével)
  • főzés
  • gluténmentes, vegán

Salátaleves

A salátaleves furán hangozhat első hallásra, pedig a magyar konyha egyik régi étele, ami nagyanyáink tavaszi és nyári asztalán rendszeresen szerepelt. Nyáron sokszor savanyított tejtermékkel habarják, és főzelék is készül belőle.
A saláta minden formában fontos tartozéka a tavaszi és nyári étrendünknek, mivel frissítő hatású, és táplálja a testnedveket. Nyáron, a nagy melegben akár nyersen is fogyaszthatjuk köretként.

Hozzávalók

  • 1 liter zöldségalaplé
  • 4 db újhagyma, megmosva és zöldjével együtt vékony karikákra vágva
  • 4 evőkanál kerek szemű fehér rizs, hideg vízben átöblítve és szűrőben lecsepegtetve
  • 1 teáskanál egész koriandermag
  • 1 közepes fej fejes saláta, megmosva és csíkokra vágva – a belső szívet tedd félre a tálaláshoz
  • 20 dkg zöldborsó
  • negyed citrom frissen facsart leve és héja
  • szerecsendió frissen reszelve

A tálaláshoz

  • 1-1 evőkanál olívaolaj vagy más jó minőségű olaj tányéronként
  • friss zöldfűszer és /vagy csíra

Elkészítés

  1. Melegítsd meg az alaplevet egy min. 3 literes lábasban, tedd bele a hagyma fehér részét
    apróra vágva, a rizst, a koriandermagot. Főzd fedő alatt 20 percig közepes lángon.
  2. Tedd bele az apróra vágott salátát, a borsót, sózd meg. Forrald fel, és főzd további 5 percig.
  3. Botmixerrel turmixold össze, ízesítsd citromlével és citromhéjjal, reszelj bele egy kevés
    szerecsendiót frissen.
  4. A salátaszíveket vágd négyfelé, és kevés tisztított vajon vagy kókuszolajon pirítsd meg a
    vágott felületüket.

Tálalás

A kiszedett levesen rendezd el a salátaszíveket, locsold meg jó olívaolajjal, szórj rá csírát
és/vagy zöldfűszert.

Molnár Klára 5 elemes étrend szezinális helyi élelmiszer receptekA receptet Molnár Klára osztotta meg velünk, aki a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.

Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

Receptek még…

Tojásos vegyes saláta

Hozzávalók:

  • 5 db főtt tojás
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 csokor újhagyma, vagy metélőhagyma
  • 2 fej, különböző saláta
  • 1 csokor piros, vagy 1 db fekete retek
  • 1 savanykás alma

Az öntethez:

  • 2 dl kefír
  • 1 ek olaj
  • 1 tk mustár
  • ízlés szerint kevés porcukor, só, curry és fehér bors

Elkészítés

  1. Az öntethez valókat egy mély tálban összekeverjük,
  2. Beleforgatjuk a saláta apróra vágott, illetve felkarikázott hozzávalóit.
  3. Előételként, pirítóssal önálló vacsoraként, esetleg köretként fogyaszthatjuk.

Édesköményes radicchio-saláta

Hozzávalók:

  • 3 kisebb radicchio, leveleire szedve, feldarabolva
  • 3 édeskömény-gumó, csíkokra vágva
  • 60g fekete olajbogyó

Az öntethez:

  • 3 ek olívaolaj
  • 3 ek citromlé
  • 6 db fekete olajbogyó
  • ½ tk só
  • ízlés szerint feketebors
  • 1 tk barnacukor

Elkészítés

  1. Salátástálban összekeverjük a hozzávalókat.
  2. Leöntjük a turmixgépben elkészített öntettel.

Termesztési tanácsok

A saláta hidegre nem érzékeny. Májusi szedéshez vethetjük március elején-közepén, ősz végi szedéshez, átteleléshez pedig augusztusban és szeptemberben.

Kerüljük a petrezselyem és a zeller közelségét. Kedvező szomszédai a sárgarépa és a hagyma. A napos helyet kedveli.

A saláta meghálálja a tenyészidőszak előtt kijuttatott komposztot, illetve az érett, lebomlott szerves trágyát. Vetés előtt lazítsuk, porhanyósítsuk a talajt.

A saláta gyökere gyenge. Emiatt egészen a fejképződésig gyakran, kis adagokkal öntözzük. A kezdeti fejlődés során figyeljünk a vízellátásra, és tartsuk gyommentesen.

Bármilyen saláta esetében, a már fejesedésnek indult növényekről folyamatosan szedegethetjük a rostban, ásványi- és tápanyagokban gazdagabb külső leveleket. A belső levelek meghagyásával a „szüret” elnyújtható. Előny, hogy ilyenkor az állományt is ellenőrizzük.

A felmagzás során a saláta magszárat fejleszt, amely kesernyés és erősen rostos. Ekkor a levelek élvezeti értéke is csökken.

Jelentősebb kártevői a pajorok és a drótférgek. Ellenük a ragadozók (vakond, madarak) számára vonzó, természetszerű kert-kialakítással védekezhetünk. A peronoszpóra nevű gombabetegség elsősorban a legyengült, nem megfelelő talajban sínylődő növényeket támadja meg. A sár felverődése ellen takarjuk a sorközt szalmával.

Képek: canva.com, 5 Elemes Étrend
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok