| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Saláta
A fészkesvirágzatúak családjába tartozó saláta a napraforgó és a pitypang rokona. Tavasz végétől a tél beálltáig élvezhetjük friss leveleit. Változatos kiegészítője étkezéseinknek akár önmagában, akár más idénynövényekkel együtt. Milyen élettani hatásai vannak? Hogy vásároljunk? Mikor ültessük, milyen szomszédokat kedvel?
Az egyszerű eledel múltja
A saláta a Földközi-tenger vidékén, gyomnövényként kezdte pályafutását, több mint 4500 évvel ezelőtt. A régi görögök hite szerint elősegíti az alvást, ezért az étkezések végeztével szolgálták fel. Ezt a szokást a rómaiak is megőrizték. Az önkényuralkodóként ismert Titus Flavius Domitianus (Kr. e 81-96.) viszont kifejezetten vendégei kínzatása céljából az étkezés elején tálaltatta a salátát, hogy az embereknek nehezére essen az uralkodó jelenlétében ébren maradniuk.
Az amerikai földrész Kolumbusz Kristóf révén ismerhette meg a salátát.
Nemcsak finom, de jó is
✓ A saláta étrendünk ízletes rostforrása.
✓ Hasonlóképpen fontos szervezetünk számára a növény 95%-át kitevő szöveti víz. Serkenti a veseműködést és a vérképzést, vízhajtó hatású.
✓ A színesebb saláták erőssége a karotin és sokféle B-vitamin (B1, B2, B3 és B6). Említésre méltó még az A-, és C-vitamin tartalom is.
✓ Gazdag nátriumban, foszforban és káliumban.
Minek nevezzelek?
Talán legismertebb a fejes saláta, amely enyhén szétterülő fejével először májusban kerül az asztalra.
A jégsaláta levélszéle enyhén szeldelt, színe halványzöld. Nevét onnan kapta, hogy 1920 táján a Kalifornia állambeli termesztők zúzott jéggel borítva rakták hajóra, és úgy szállították. A salátafélék közül ez a legkevésbé tápláló.
Az endívia levele lehet szeldelt, illetve fodros is. Ezek a keserű saláták kiválóak a méregtelenítésben.
A mészben gazdag cikóriát egy bizonyos termesztési mód során halványításnak vetik alá. Ennek következtében a fej puha és világos lesz. A cikória-saláták közé tartozik a vöröskáposztára hasonlító radicchio.
A római saláta lapított gömb alakú, kemény, sötétzöld fejű.
A tépősaláták közé tartozó „Lollo” fajták színe sárgásfehér, pirosas de haragos zöld is lehet. A tépősaláta igazi fejet nem képez.
A salátáról mondták…
„A saláta frissít, mértékletességre int, előnyös hatással van erkölcsi tisztaságunkra.” – John Evelyn, Acetaria: A Discourse of Sallets (1699).
„A saláta olyan, mint a beszélgetés: legyen friss és határozott, annyira ropogós, hogy ne is vegyük észre a kesernyésségét.” – C.D. Warner ( XIX sz.)
Hogy vásároljunk salátát?
A friss szedésű saláta feje feszes, a levelek a fajtára jellemző keménységet mutatják. A bágyadt fej jó lehet vegyes salátába kiegészítőként, a foltos elszíneződés azonban nem kívánatos.
A hűtőszekrény hidegebb fiókjában lazán konyharuhába tekerve pár napig eltartható. Ne tároljuk érett gyümölcsök mellett, mert a felszabaduló etiléngáz hatására barna foltosodás indul meg, és a salátánk megromlik.
A saláta felhasználása
- A leveleket kézzel tépdessük, illetve rozsdamentes késsel daraboljuk, különben bebarnulnak.
- Próbálkozhatunk többféle öntettel. A zsíros alapú öntetek laktatóvá teszik a salátát, az almaecet pedig kellemes ízeket varázsol a salátástálba.
- Bár elsősorban nyersen fogyasztjuk, nagyszerű és szokatlan ízű finomságokat csalogathatunk elő a salátából párolással, pirítással is. Félbevágott római, vagy endívia salátával próbáljuk ki, hogy enyhén beolajozzuk, majd addig grillezzük, amíg éppen elkezd barnulni.
5 elemes recept
- 4 adag
- Elkészítési idő: 30 perc (előre elkészített alaplével)
- főzés
- gluténmentes, vegán
Salátaleves
A salátaleves furán hangozhat első hallásra, pedig a magyar konyha egyik régi étele, ami nagyanyáink tavaszi és nyári asztalán rendszeresen szerepelt. Nyáron sokszor savanyított tejtermékkel habarják, és főzelék is készül belőle.
A saláta minden formában fontos tartozéka a tavaszi és nyári étrendünknek, mivel frissítő hatású, és táplálja a testnedveket. Nyáron, a nagy melegben akár nyersen is fogyaszthatjuk köretként.
Hozzávalók
- 1 liter zöldségalaplé
- 4 db újhagyma, megmosva és zöldjével együtt vékony karikákra vágva
- 4 evőkanál kerek szemű fehér rizs, hideg vízben átöblítve és szűrőben lecsepegtetve
- 1 teáskanál egész koriandermag
- 1 közepes fej fejes saláta, megmosva és csíkokra vágva – a belső szívet tedd félre a tálaláshoz
- 20 dkg zöldborsó
- negyed citrom frissen facsart leve és héja
- szerecsendió frissen reszelve
A tálaláshoz
- 1-1 evőkanál olívaolaj vagy más jó minőségű olaj tányéronként
- friss zöldfűszer és /vagy csíra
Elkészítés
- Melegítsd meg az alaplevet egy min. 3 literes lábasban, tedd bele a hagyma fehér részét
apróra vágva, a rizst, a koriandermagot. Főzd fedő alatt 20 percig közepes lángon. - Tedd bele az apróra vágott salátát, a borsót, sózd meg. Forrald fel, és főzd további 5 percig.
- Botmixerrel turmixold össze, ízesítsd citromlével és citromhéjjal, reszelj bele egy kevés
szerecsendiót frissen. - A salátaszíveket vágd négyfelé, és kevés tisztított vajon vagy kókuszolajon pirítsd meg a
vágott felületüket.
Tálalás
A kiszedett levesen rendezd el a salátaszíveket, locsold meg jó olívaolajjal, szórj rá csírát
és/vagy zöldfűszert.
A receptet Molnár Klára osztotta meg velünk, aki a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.
Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.
Receptek még…
Tojásos vegyes saláta
Hozzávalók:
- 5 db főtt tojás
- 1 fej lilahagyma
- 1 csokor újhagyma, vagy metélőhagyma
- 2 fej, különböző saláta
- 1 csokor piros, vagy 1 db fekete retek
- 1 savanykás alma
Az öntethez:
- 2 dl kefír
- 1 ek olaj
- 1 tk mustár
- ízlés szerint kevés porcukor, só, curry és fehér bors
Elkészítés
- Az öntethez valókat egy mély tálban összekeverjük,
- Beleforgatjuk a saláta apróra vágott, illetve felkarikázott hozzávalóit.
- Előételként, pirítóssal önálló vacsoraként, esetleg köretként fogyaszthatjuk.
Édesköményes radicchio-saláta
Hozzávalók:
- 3 kisebb radicchio, leveleire szedve, feldarabolva
- 3 édeskömény-gumó, csíkokra vágva
- 60g fekete olajbogyó
Az öntethez:
- 3 ek olívaolaj
- 3 ek citromlé
- 6 db fekete olajbogyó
- ½ tk só
- ízlés szerint feketebors
- 1 tk barnacukor
Elkészítés
- Salátástálban összekeverjük a hozzávalókat.
- Leöntjük a turmixgépben elkészített öntettel.
Termesztési tanácsok
A saláta hidegre nem érzékeny. Májusi szedéshez vethetjük március elején-közepén, ősz végi szedéshez, átteleléshez pedig augusztusban és szeptemberben.
Kerüljük a petrezselyem és a zeller közelségét. Kedvező szomszédai a sárgarépa és a hagyma. A napos helyet kedveli.
A saláta meghálálja a tenyészidőszak előtt kijuttatott komposztot, illetve az érett, lebomlott szerves trágyát. Vetés előtt lazítsuk, porhanyósítsuk a talajt.
A saláta gyökere gyenge. Emiatt egészen a fejképződésig gyakran, kis adagokkal öntözzük. A kezdeti fejlődés során figyeljünk a vízellátásra, és tartsuk gyommentesen.
Bármilyen saláta esetében, a már fejesedésnek indult növényekről folyamatosan szedegethetjük a rostban, ásványi- és tápanyagokban gazdagabb külső leveleket. A belső levelek meghagyásával a „szüret” elnyújtható. Előny, hogy ilyenkor az állományt is ellenőrizzük.
A felmagzás során a saláta magszárat fejleszt, amely kesernyés és erősen rostos. Ekkor a levelek élvezeti értéke is csökken.
Jelentősebb kártevői a pajorok és a drótférgek. Ellenük a ragadozók (vakond, madarak) számára vonzó, természetszerű kert-kialakítással védekezhetünk. A peronoszpóra nevű gombabetegség elsősorban a legyengült, nem megfelelő talajban sínylődő növényeket támadja meg. A sár felverődése ellen takarjuk a sorközt szalmával.
Képek: canva.com, 5 Elemes Étrend