fbpx

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Saláta

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó saláta a napraforgó és a pitypang rokona. Tavasz végétől a tél beálltáig élvezhetjük friss leveleit. Változatos kiegészítője étkezéseinknek akár önmagában, akár más idénynövényekkel együtt. Milyen élettani hatásai vannak? Hogy vásároljunk? Mikor ültessük, milyen szomszédokat kedvel?

Az egyszerű eledel múltja

A saláta a Földközi-tenger vidékén, gyomnövényként kezdte pályafutását, több mint 4500 évvel ezelőtt. A régi görögök hite szerint elősegíti az alvást, ezért az étkezések végeztével szolgálták fel. Ezt a szokást a rómaiak is megőrizték. Az önkényuralkodóként ismert Titus Flavius Domitianus (Kr. e 81-96.) viszont kifejezetten vendégei kínzatása céljából az étkezés elején tálaltatta a salátát, hogy az embereknek nehezére essen az uralkodó jelenlétében ébren maradniuk.

Az amerikai földrész Kolumbusz Kristóf révén ismerhette meg a salátát.

1% szja

Nemcsak finom, de jó is

✓ A saláta étrendünk ízletes rostforrása.

✓ Hasonlóképpen fontos szervezetünk számára a növény 95%-át kitevő szöveti víz. Serkenti a veseműködést és a vérképzést, vízhajtó hatású.

✓ A színesebb saláták erőssége a karotin és sokféle B-vitamin (B1, B2, B3 és B6). Említésre méltó még az A-, és C-vitamin tartalom is.

✓ Gazdag nátriumban, foszforban és káliumban.

Idénynövény adatbázis

Minek nevezzelek?

Talán legismertebb a fejes saláta, amely enyhén szétterülő fejével először májusban kerül az asztalra.

A jégsaláta levélszéle enyhén szeldelt, színe halványzöld. Nevét onnan kapta, hogy 1920 táján a Kalifornia állambeli termesztők zúzott jéggel borítva rakták hajóra, és úgy szállították. A salátafélék közül ez a legkevésbé tápláló.

Az endívia levele lehet szeldelt, illetve fodros is. Ezek a keserű saláták kiválóak a méregtelenítésben.

A mészben gazdag cikóriát egy bizonyos termesztési mód során halványításnak vetik alá. Ennek következtében a fej puha és világos lesz. A cikória-saláták közé tartozik a vöröskáposztára hasonlító radicchio.

A római saláta lapított gömb alakú, kemény, sötétzöld fejű.

A tépősaláták közé tartozó „Lollo” fajták színe sárgásfehér, pirosas de haragos zöld is lehet. A tépősaláta igazi fejet nem képez.

A salátáról mondták…

„A saláta frissít, mértékletességre int, előnyös hatással van erkölcsi tisztaságunkra.” – John Evelyn, Acetaria: A Discourse of Sallets (1699).

„A saláta olyan, mint a beszélgetés: legyen friss és határozott, annyira ropogós, hogy ne is vegyük észre a kesernyésségét.” – C.D. Warner ( XIX sz.)

Hogy vásároljunk salátát?

A friss szedésű saláta feje feszes, a levelek a fajtára jellemző keménységet mutatják. A bágyadt fej jó lehet vegyes salátába kiegészítőként, a foltos elszíneződés azonban nem kívánatos.

A hűtőszekrény hidegebb fiókjában lazán konyharuhába tekerve pár napig eltartható. Ne tároljuk érett gyümölcsök mellett, mert a felszabaduló etiléngáz hatására barna foltosodás indul meg, és a salátánk megromlik.

mi fán terem idénynövény saláta

A saláta felhasználása

  • A leveleket kézzel tépdessük, illetve rozsdamentes késsel daraboljuk, különben bebarnulnak.
  • Próbálkozhatunk többféle öntettel. A zsíros alapú öntetek laktatóvá teszik a salátát, az almaecet pedig kellemes ízeket varázsol a salátástálba.
  • Bár elsősorban nyersen fogyasztjuk, nagyszerű és szokatlan ízű finomságokat csalogathatunk elő a salátából párolással, pirítással is. Félbevágott római, vagy endívia salátával próbáljuk ki, hogy enyhén beolajozzuk, majd addig grillezzük, amíg éppen elkezd barnulni.

salátaleves mire jó a saláta

5 elemes recept

  • 4 adag
  • Elkészítési idő: 30 perc (előre elkészített alaplével)
  • főzés
  • gluténmentes, vegán

Salátaleves

A salátaleves furán hangozhat első hallásra, pedig a magyar konyha egyik régi étele, ami nagyanyáink tavaszi és nyári asztalán rendszeresen szerepelt. Nyáron sokszor savanyított tejtermékkel habarják, és főzelék is készül belőle.
A saláta minden formában fontos tartozéka a tavaszi és nyári étrendünknek, mivel frissítő hatású, és táplálja a testnedveket. Nyáron, a nagy melegben akár nyersen is fogyaszthatjuk köretként.

Hozzávalók

  • 1 liter zöldségalaplé
  • 4 db újhagyma, megmosva és zöldjével együtt vékony karikákra vágva
  • 4 evőkanál kerek szemű fehér rizs, hideg vízben átöblítve és szűrőben lecsepegtetve
  • 1 teáskanál egész koriandermag
  • 1 közepes fej fejes saláta, megmosva és csíkokra vágva – a belső szívet tedd félre a tálaláshoz
  • 20 dkg zöldborsó
  • negyed citrom frissen facsart leve és héja
  • szerecsendió frissen reszelve

A tálaláshoz

  • 1-1 evőkanál olívaolaj vagy más jó minőségű olaj tányéronként
  • friss zöldfűszer és /vagy csíra

Elkészítés

  1. Melegítsd meg az alaplevet egy min. 3 literes lábasban, tedd bele a hagyma fehér részét
    apróra vágva, a rizst, a koriandermagot. Főzd fedő alatt 20 percig közepes lángon.
  2. Tedd bele az apróra vágott salátát, a borsót, sózd meg. Forrald fel, és főzd további 5 percig.
  3. Botmixerrel turmixold össze, ízesítsd citromlével és citromhéjjal, reszelj bele egy kevés
    szerecsendiót frissen.
  4. A salátaszíveket vágd négyfelé, és kevés tisztított vajon vagy kókuszolajon pirítsd meg a
    vágott felületüket.

Tálalás

A kiszedett levesen rendezd el a salátaszíveket, locsold meg jó olívaolajjal, szórj rá csírát
és/vagy zöldfűszert.

Molnár Klára 5 elemes étrend szezinális helyi élelmiszer receptekA receptet Molnár Klára osztotta meg velünk, aki a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.

Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

Receptek még…

Tojásos vegyes saláta

Hozzávalók:

  • 5 db főtt tojás
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 csokor újhagyma, vagy metélőhagyma
  • 2 fej, különböző saláta
  • 1 csokor piros, vagy 1 db fekete retek
  • 1 savanykás alma

Az öntethez:

  • 2 dl kefír
  • 1 ek olaj
  • 1 tk mustár
  • ízlés szerint kevés porcukor, só, curry és fehér bors

Elkészítés

  1. Az öntethez valókat egy mély tálban összekeverjük,
  2. Beleforgatjuk a saláta apróra vágott, illetve felkarikázott hozzávalóit.
  3. Előételként, pirítóssal önálló vacsoraként, esetleg köretként fogyaszthatjuk.

Édesköményes radicchio-saláta

Hozzávalók:

  • 3 kisebb radicchio, leveleire szedve, feldarabolva
  • 3 édeskömény-gumó, csíkokra vágva
  • 60g fekete olajbogyó

Az öntethez:

  • 3 ek olívaolaj
  • 3 ek citromlé
  • 6 db fekete olajbogyó
  • ½ tk só
  • ízlés szerint feketebors
  • 1 tk barnacukor

Elkészítés

  1. Salátástálban összekeverjük a hozzávalókat.
  2. Leöntjük a turmixgépben elkészített öntettel.

Termesztési tanácsok

A saláta hidegre nem érzékeny. Májusi szedéshez vethetjük március elején-közepén, ősz végi szedéshez, átteleléshez pedig augusztusban és szeptemberben.

Kerüljük a petrezselyem és a zeller közelségét. Kedvező szomszédai a sárgarépa és a hagyma. A napos helyet kedveli.

A saláta meghálálja a tenyészidőszak előtt kijuttatott komposztot, illetve az érett, lebomlott szerves trágyát. Vetés előtt lazítsuk, porhanyósítsuk a talajt.

A saláta gyökere gyenge. Emiatt egészen a fejképződésig gyakran, kis adagokkal öntözzük. A kezdeti fejlődés során figyeljünk a vízellátásra, és tartsuk gyommentesen.

Bármilyen saláta esetében, a már fejesedésnek indult növényekről folyamatosan szedegethetjük a rostban, ásványi- és tápanyagokban gazdagabb külső leveleket. A belső levelek meghagyásával a „szüret” elnyújtható. Előny, hogy ilyenkor az állományt is ellenőrizzük.

A felmagzás során a saláta magszárat fejleszt, amely kesernyés és erősen rostos. Ekkor a levelek élvezeti értéke is csökken.

Jelentősebb kártevői a pajorok és a drótférgek. Ellenük a ragadozók (vakond, madarak) számára vonzó, természetszerű kert-kialakítással védekezhetünk. A peronoszpóra nevű gombabetegség elsősorban a legyengült, nem megfelelő talajban sínylődő növényeket támadja meg. A sár felverődése ellen takarjuk a sorközt szalmával.

Képek: canva.com, 5 Elemes Étrend

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok