fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mi fán terem? Retek

| Tudatos Vásárló

A keresztesvirágúak családjába tartozó retek sokféle lehet. Tavasz idénynövényünk gumója elsősorban B1- és C-vitamin forrás, leveleinek pedig vas, elő-A-vitamin és folsav tartalma kimagasló.

 

Történelem

Termesztése évezredekkel ezelőtt Kelet-Ázsiában kezdődött. Az első, retket említő recept kínai nyelvű. A görögök is ismerték, akik egyenesen Apolló isten eledelének tartották és a súlyának megfelelő arany értékével mérték. Hérodotosz, a görög történetíró szerint a piramisépítő munkások egyik fontos tápláléka volt.

A fekete retek a hagyományos táplálkozásban a téli hónapok jellegzetes C-vitamin forrása volt.

 

Élettani hatás

A retek jótékony hatásait illetően tudományosan hiteles információk a fekete retekről állnak rendelkezésre, ez számít gyógynövények, a többiről nem sok adat, ismeret van.

Illóolajai bővelkednek kéntartalmú vegyületekben, csípős ízét és gyógyhatásának jelentős részét is kén-tartalmú mustárolaj-glikozidjainak, ill. kén-tartalmú illóolajának köszönheti. Az epetermelés serkentése révén elősegíti és szabályozza az emésztést és ezáltal az anyagcserét, segíti a zsírok lebontását, kiváló étvágyjavító, s mivel megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekő megelőzését is (már kialakult epekő esetén azonban nem tanácsolt alkalmazása).

A népgyógyászat felsőlégúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére is alkalmazza. Bár nyálkaoldó és antibakteriális hatást is szokás tulajdonítani neki, ezen állítások tudományos szempontból nem kellően megalapozotottak.

A retekgyökér elsősorban B1- és C-vitamin forrás, leveleinek pedig vas, elő-A-vitamin és folsav tartalma kimagasló, ezért ezeket is érdemes fogyasztani.

 

Reggel méreg?
 
A közismert mondás szerint a retek „reggel méreg, délben étek, este orvosság”. Mindez a kéntartalmú vegyületekben, ill. illóolajban gazdagabb téli retekre utal. Reggel ugyanis, amikor (elvileg) üres a gyomrunk, az emésztést elősegítő anyagok irritálhatják a gyomornyálkahártyát, az arra érzékeny egyéneknél esetleg görcsös fájdalmakat okozva.
 

A piacon és a hűtőszekrényben

Válasszunk élénk színű, tömör, nem fonnyadt levélzetű, kemény tapintású fényes gumókat. Ne vegyük meg a felrepedt, elszíneződött, nyomásra puha retket.

A megbízható helyről származó retek leveleit is vigyük haza, és otthon szedjük le, mert a levelétől el nem választva hamar fonnyad. A fiatal (a gumó közepe táján növekvő) leveleket megehetjük nyersen, a többit pedig levesbe főzhetjük.

A fekete retek a téli hónapokban a pincében is tárolható, a többi retket a hűtőszekrényben nedves konyharuhába tekerve 4-5 napig tárolhatjuk.

 

Receptek

A retek kéntartalmú illóolajai gyakran eltávoznak a növény darabolása közben, ezért célszerű feldolgozás nélkül fogyasztani. A daikon retek kivételével (melyet savanyítani és pirítani is lehet) fogyasszuk nyersen, egyben, szeletekre, vagy díszformákra vágva. Főzés közben a csípősség elillan, az édeskés íz megmarad. Íze jól érvényesül csirkemájjal, metélőhagymával, salátával, enyhébb ízű halakkal, borjúhússal.

 
  • Burgonyakrémleves reteklevéllel (2 adag)
Hozzávalók: 6 db közepes burgonya, megtisztítva, kockára vágva, 1 csomó reteklevél, feldarabolva, 2 Ek olaj, só, bors
Az olajon megfuttatjuk a burgonyakockákat, majd felöntjük kevés vízzel. 20 perc alatt puhára főzzük. Ekkor beletesszük a reteklevelet és további 5 percig főzzük. Eztán ízesítjük és leturmixoljuk. Tálalhatjuk vékonyra szeletelt sült csirkemájjal, vagy zsemlekockával.
 
  • Sült daikonretek
A retket lehetőleg ne hámozzuk, elég ha megmossuk és leszárítjuk. Süthetjük wokban, vagy nyárson is. Társíthatunk mellé uborkát, paradicsomot, füstölt szalonnát és/vagy kecskesajtot.
 
  • A reteklevelet turmixba, smoothie-ba is keverheted, magja csíráztatásra remekül alkalmas.
 
 

Termesztési tanácsok

A különböző retkek hőmérsékleti igénye eltérő. A hónapos retket kora tavasszal kell elvetni; nyáron, a hosszú nappali megvilágítás, illetve a meleg hatására magszárba megy, gumót nem képez. Ezt mindig vegyük figyelembe, a többi retek esetében is.

A gumóképződés miatt a retek a laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt kedveli. A gyors kifejlődés miatt szerves trágyát csak az előző évben kaphat a terület.

Vízigénye magas, a rendszeres öntözés hiányában a gumók csípősek, üregesek lesznek.

A levelet lyuggatja a földibolha, mely ellen a mulcsozás, a talajfelszín borítása és nedvesen tartása segít.

A gumóba járatokat rágó kis fehér lárva a káposztalégy nyüve. Megelőző lépésként a lehető legkorábbi vetésidőt, az erős illatú növényekkel (pl. paradicsom, kerti zsázsa, sárgarépa) való vegyes vetést (ültetést); illetve mulcsozást javasoljuk.

Hónapos reteknek a február-márciusban (hajtatásban), illetve április-májusban (szabadföldön) megjelenő, élénkpiros, kisgumójú növényt nevezzük. Tavasszal már igen várt, fontos vitaminforrás.

A valamivel nagyobb gumójú piros nyári retek hosszabb ideig friss marad, jobban tárolható. Az őszi-téli retkek pedig lehetnek gömbölyűek, kissé hosszúkásak, piros, fekete és fehér, vagy vegyes színűek.

Jégcsapreteknek azt a fehér színű retket nevezzük, melynek teste kifejezetten répa alakú. Ázsiai fajtája a daikon (másnéven kínai, vagy japán-) retek. Egész évben kapható, de télen a legízletesebb.

Képek: freepik.com
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára