
| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Retek
A keresztesvirágúak családjába tartozó retek sokféle lehet. Tavasz idénynövényünk gumója elsősorban B1- és C-vitamin forrás, leveleinek pedig vas, elő-A-vitamin és folsav tartalma kimagasló. Ismerjük meg közelebbről a retket! Mitől egészséges? Hogyan vásároljuk? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recepttel!
Történelem
Termesztése évezredekkel ezelőtt Kelet-Ázsiában kezdődött. Az első, retket említő recept kínai nyelvű. A görögök is ismerték, akik egyenesen Apolló isten eledelének tartották és a súlyának megfelelő arany értékével mérték. Hérodotosz, a görög történetíró szerint a piramisépítő munkások egyik fontos tápláléka volt.
A fekete retek a hagyományos táplálkozásban a téli hónapok jellegzetes C-vitamin forrása volt.
A gyógyító retek
A retek jótékony hatásait illetően tudományosan hiteles információk a fekete retekről állnak rendelkezésre, ez számít gyógynövények, a többiről nem sok adat, ismeret van.
✓ Illóolajai bővelkednek kéntartalmú vegyületekben, csípős ízét és gyógyhatásának jelentős részét is kén-tartalmú mustárolaj-glikozidjainak, ill. kén-tartalmú illóolajának köszönheti. Az epetermelés serkentése révén elősegíti és szabályozza az emésztést és ezáltal az anyagcserét, segíti a zsírok lebontását, kiváló étvágyjavító, s mivel megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekő megelőzését is (már kialakult epekő esetén azonban nem tanácsolt alkalmazása).
✓ A népgyógyászat felsőlégúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére is alkalmazza. Bár nyálkaoldó és antibakteriális hatást is szokás tulajdonítani neki, ezen állítások tudományos szempontból nem kellően megalapozotottak.
✓ A retekgyökér elsősorban B1- és C-vitamin forrás, leveleinek pedig vas, elő-A-vitamin és folsav tartalma kimagasló, ezért ezeket is érdemes fogyasztani.
A fekete retek reggel méreg?
A közismert mondás szerint a retek „reggel méreg, délben étek, este orvosság”. Mindez a kéntartalmú vegyületekben, ill. illóolajban gazdagabb téli retekre utal. Reggel ugyanis, amikor (elvileg) üres a gyomrunk, az emésztést elősegítő anyagok irritálhatják a gyomornyálkahártyát, az arra érzékeny egyéneknél esetleg görcsös fájdalmakat okozva.
A retek vásárlása és tárolása
- Válasszunk élénk színű, tömör, nem fonnyadt levélzetű, kemény tapintású fényes gumókat. Ne vegyük meg a felrepedt, elszíneződött, nyomásra puha retket.
- A megbízható helyről származó retek leveleit is vigyük haza, és otthon szedjük le, mert a levelétől el nem választva hamar fonnyad. A fiatal (a gumó közepe táján növekvő) leveleket megehetjük nyersen, a többit pedig levesbe főzhetjük.
- A fekete retek a téli hónapokban a pincében is tárolható, a többi retket a hűtőszekrényben nedves konyharuhába tekerve 4-5 napig tárolhatjuk.
5 elemes recept
Párolt újhagyma retekkel
- 2-4 személyre
- Előkészítés: 5 perc, főzés: 10 perc
- főzés, nyers
- vegán, mentes
Meglepően hangozhat, hogy megpároljuk a retket, de aki egyszer kipróbálja, biztosan visszatér hozzá. A retek így roppanós marad, de enyhén édeskés íze is kidomborodik. Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
- 10 szál újhagyma
- 1 csokor retek
- 2 evőkanál vaj
- 4 cikk fokhagyma, megtisztítva és vékony szeletekre vágva
- 2 ág kakukkfű, levelei leszedegetve
- só
- 0,5 dl zöldségalaplé / víz
- 1 bio citrom frissen facsart leve és frissen reszelt héja
A pesztóhoz
- 1 dl olívaolaj
- 5 dkg dió / fenyőmag
- só
- reteklevél, megmosva és felaprítva
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 220°C légkeverésre.
- Mosd meg az újhagymát, vágd le a zöldjének az 1/3-át, és tedd félre mindkettőt.
- A retket mosd meg, vágd le a zöldjét, tedd félre. A retkeket vágd négyfelé.
- A vajat olvaszd fel egy vastag falú serpenyőben, tedd bele az újhagymákat – így egyben –, és tedd mellé a retket.
- Tedd mellé a fokhagymát és a kakukkfüvet, sózd meg, és öntsd fel alaplével / vízzel.
- Tedd a sütőbe 15 percre.
- Közben a reteklevélből készíts pesztót: keverd össze a hozzávalókat, és botmixerrel vagy konyhai robotgépben pürésítsd simára.
- A párolt újhagymákat szedd egy tálra, és kínálj mellé pesztót.
Molnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.
Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.
További receptek
A retek kéntartalmú illóolajai gyakran eltávoznak a növény darabolása közben, ezért célszerű feldolgozás nélkül fogyasztani. A daikon retek kivételével (melyet savanyítani és pirítani is lehet) fogyasszuk nyersen, egyben, szeletekre, vagy díszformákra vágva. Főzés közben a csípősség elillan, az édeskés íz megmarad. Íze jól érvényesül csirkemájjal, metélőhagymával, salátával, enyhébb ízű halakkal, borjúhússal.
Burgonyakrémleves reteklevéllel (2 adag)
Hozzávalók
- 6 db közepes burgonya, megtisztítva, kockára vágva
- 1 csomó reteklevél, feldarabolva
- 2 Ek olaj
- só, bors
Elkészítés
- Az olajon megfuttatjuk a burgonyakockákat.
- Felöntjük kevés vízzel, és 20 perc alatt puhára főzzük.
- Ekkor beletesszük a reteklevelet és további 5 percig főzzük.
- Eztán ízesítjük és leturmixoljuk.
Tálalhatjuk vékonyra szeletelt sült csirkemájjal, vagy zsemlekockával.
Sült daikonretek
A retket lehetőleg ne hámozzuk, elég ha megmossuk és leszárítjuk. Süthetjük wokban, vagy nyárson is. Társíthatunk mellé uborkát, paradicsomot, füstölt szalonnát és/vagy kecskesajtot.
A reteklevelet turmixba, smoothie-ba is keverheted, magja csíráztatásra remekül alkalmas.
Termesztési tanácsok
A különböző retkek hőmérsékleti igénye eltérő. A hónapos retket kora tavasszal kell elvetni; nyáron, a hosszú nappali megvilágítás, illetve a meleg hatására magszárba megy, gumót nem képez. Ezt mindig vegyük figyelembe, a többi retek esetében is.
A gumóképződés miatt a retek a laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt kedveli. A gyors kifejlődés miatt szerves trágyát csak az előző évben kaphat a terület.
Vízigénye magas, a rendszeres öntözés hiányában a gumók csípősek, üregesek lesznek.
A levelet lyuggatja a földibolha, mely ellen a mulcsozás, a talajfelszín borítása és nedvesen tartása segít.
A gumóba járatokat rágó kis fehér lárva a káposztalégy nyüve. Megelőző lépésként a lehető legkorábbi vetésidőt, az erős illatú növényekkel (pl. paradicsom, kerti zsázsa, sárgarépa) való vegyes vetést (ültetést); illetve mulcsozást javasoljuk.
Hónapos reteknek a február-márciusban (hajtatásban), illetve április-májusban (szabadföldön) megjelenő, élénkpiros, kisgumójú növényt nevezzük. Tavasszal már igen várt, fontos vitaminforrás.
A valamivel nagyobb gumójú piros nyári retek hosszabb ideig friss marad, jobban tárolható. Az őszi-téli retkek pedig lehetnek gömbölyűek, kissé hosszúkásak, piros, fekete és fehér, vagy vegyes színűek.
Jégcsapreteknek azt a fehér színű retket nevezzük, melynek teste kifejezetten répa alakú. Ázsiai fajtája a daikon (másnéven kínai, vagy japán-) retek. Egész évben kapható, de télen a legízletesebb.
Képek: Képek: 5 Elemes Étrend / freepik.com