fbpx
Teszt szúnyogriasztó kullancsriasztó szerek

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Teszt: szúnyogriasztó és kullancsriasztó szerek

36 különféle folyékony szúnyogriasztó és kullancsriasztó hatóanyagtartalmát vizsgáltuk. Teszteredményeink segítenek, hogy mindenki megtalálja a számára legbiztonságosabb riasztót kertbe, parkba, rövidebb-hosszabb kiránduláshoz, utazáshoz. Azt is megmondjuk, mit használj, ha gyermeknek szánod, babát vársz vagy allergiás vagy.

A klímaváltozás kedvez a szúnyogoknak és kullancsoknak, nő a természetes élőhelyük, eddig hazánkban ismeretlen, nem őshonos új fajok is érkeznek, így egyre gyakrabban találkozunk velük, a csípéseik által pedig egyre nagyobb fertőzésveszélynek vagyunk kitéve. Csípéseik ellen a hatékony védekezés része lehet, ha megfelelő szúnyogriasztót vagy szúnyos- és kullancsriasztót használunk.

Mit vizsgáltunk?

36 különféle közvetlenül bőrre és ruhára fújható vagy kenhető szúnyog- és/vagy kullancsriasztó szert vizsgáltunk meg a Tudatos Vásárlók Egyesületénél. A bárki által legkönnyebben hozzáférhető szereket kerestük, ezért magyar nyelvű internetes oldalakról rendeltünk, illetve szupermarketekben, drogériában vásároltunk. Az interneten és a címkén fellelhető adatokat gyűjtöttük össze. Szúnyog- és kullancsriasztót használva a három legfontosabb szempont lehet, hogy 1. hatékonyan tartsa távol a vérszívókat, 2. biztonságos legyen, azaz magunkra kenve-fújva ne kelljen aggódnunk sem a magunk, sem gyermekünk egészségéért, 3. mibe kerül.

Bármennyire is szerettük volna, a termékek riasztóképességét sajnos nem volt módunkban laboratóriumban tesztelni, egyszerűen azért, mert egyik általunk megkeresett magyarországi laboratórium sem vállalta a mérést. Maradtunk tehát annál, ami a címkére van írva, illetve azokra az eredményekre támoaszkodtunk, ami korábbi hatékonysági tesztekből tudható: tesztünkből kiderül, hogy egy-egy termék milyen típusú hatóanyagot tartalmaz, milyen koncentrációban, milyen hosszú hatóidőt ígér a gyártó a szúnyogok és kullancsok ellen, mennyi idős kortól ajánlják a használatát, mennyibe kerül. Megnéztük emellett, hogy a címke mennyire jól olvasható, és feltüntetik-e rajta magyar nyelven a kötelező információkat.

Viszket? Természetes megoldások szúnyogcsípésre

Így válassz terméket

Összességében

a tesztünk alapján elmondhatjuk, hogy a különböző rovarriasztók mind biztonságosnak mondható termékek, de szigorúan csak akkor, ha a címkén feltüntetett adagolást és korlátozásokat betartjuk!

Az esetleges allergén, irritáló hatások esélye a szakirodalom alapján alacsony, de az érintett személyeknél a problémás hatóanyag kerülése javasolt. Gyermekek esetén különösen célszerű minimális kockázatot vállalni. Az öt legfontosabb szempont, amelyekre odafigyelve kiválaszthatod és használhatod a legkevésbé kockázatos riasztószert:

 • életkor: felnőtt vagy gyerek használja a szert?
 • egészségi szempontok: várandósság, allergia vagy érzékenység a hatóanyagokra?
 • mennyi ideig leszel szúnyogos vagy kullancsos területen?
 • mennyire szúnyogos vagy kullancsos területre mész (mikor mész – éjjel vagy nappal, eső után)?
 • tudomásod szerint van-e ott fertőzésveszély?

Arra fókuszáltunk, hogy segítsünk megtalálni a vásárlók igényeinek megfelelő, legkevésbé kockázatos megoldást. A piros vonal felett a növényi eredetű, természetes hatóanyagokat tartalmazó rovarriasztókat, a vonal alatt pedig a biocid terméknek minősülő szereket mutatjuk.

 

 

Biocid hatóanyagok

A biocidok olyan kémiai anyagok vagy mikroorganizmusok, amelyeket kártevők ellen használnak, azok elpusztítására, elriasztására vagy a károkozás egyéb módon való megakadályozására. A gyakorlatban nagyon sokféle az alkalmazásuk, az ivóvíz kezelésétől a kézfertőtlenítőkön át a patkányirtókig. Hogy megpróbálják rendszerezni ezeket a szerteágazó területeket, az Európai Unió szabályozása a biocidokat 22 típusra osztja, ezek közül a 19. terméktípusba tartoznak a rovarriasztók.

A biocid hatóanyagok az ember és a környezet számára is veszélyes mérgek, ezért csak átgondoltan, a munka- és egészségvédelmi szabályok betartásával javasolt az alkalmazásuk. Először az 98/8/EK irányelv határozta meg a biocidok európai engedélyezését, majd 2013. szeptember 1-jétől a biocid termékek forgalmazásáról és felhasználásáról szóló 528/2012/EU rendeletet kell alkalmazni, amelynek célja az emberi, állati egészség és a környezet magasabb szintű védelme. Biocid termékek forgalomba hozatalának engedélyezését Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) végzi. Az engedély kiadását minden esetben megelőzi a termék hatékonysági vizsgálata, amelyet a rovarriasztók esetében a hatóság saját szúnyogtenyészetén végez el. Vásárlóként fontos tudnunk, hogy

a szúnyogriasztó hatékonysága rengeteg tényezőtől függhet: az izzadás mértékétől, attól, hogy kit mennyire „szeretnek” a szúnyogok és kullancsok,

ezért érdemes kipróbálni különböző típusú termékeket.

Kötelező tájékoztatás – nem mindegyik terméknél teljes

A biocid termékek szabályzása előírja a címkén kötelezően feltüntetendő információkat is, ennek megfelelően az ilyen termékeknél minden fontos dolgot megtaláltunk, úgy, mint a hivatali engedély száma, gyártó/forgalmazó adatai, hatóanyagtartalom, hatóidő, minimális életkor, használati utasítás, biztonsági figyelmeztetések és elsősegély-nyújtási rendelkezés. A teszt során a 36-ból 3 olyan termékkel találkoztunk, amelyek címkéjén szerepeltek ugyan ezek a kötelező információk, de nem magyar nyelven, ezeket webshopokból szereztük be. Várandósokra vonatkozó tájékoztatást csak 4 terméknél tüntettek fel. A nem biocid terméknek számító, természetes hatóanyagokat tartalmazó szerek címkéi viszont nem mindig adnak teljeskörű tájékoztatást.

Ugyanolyan kinézetű termék más tartalommal

A termékek értékelése során találkoztunk azzal a jelenséggel, amikor

ugyanazzal a márkanévvel forgalmaznak aeroszol és pumpás spray formátumú szereket, azonban ezekben a hatóanyag aránya vagy maga a hatóanyaga különböző.

Két ilyen termékpárt sikerült azonosítani: az OFF! protect, melynek hatóanyaga DEET, de a pumpás formátum 7%-os, míg az aeroszol 15% koncentrációjú, illetve a Vape Derm Extra, amelynél a pumpás verzió 15% pikaridint tartalmaz, míg az aeroszol 18,5% DEET-t és 1% Cymbopogon winteranius olajat. Ez utóbbi termék szerepel tesztünkben is, az előzőleg említett hármat nem vásároltuk meg. Szeretnénk tehát itt is hangsúlyozni a tájékozódás fontosságát és arra bíztatni a vásárlókat, hogy mindenképp olvassátok el a címkéket.

Amit a táblázat mutat

A termékeket hatóanyagok szerint csoportosítottuk, a legkisebb egészségügyi kockázatot jelentő hatóanyagtól haladtunk lefelé a legnagyobb kockázatúig, csoporton belül pedig koncentráció szerint növekvő sorrendben. A különböző hatóanyagok egészségügyi kockázatának sorrendjét a jelenleg elérhető kutatási eredmények és szakvélemények alapján állapítottuk meg.

A diagramon a könnyebb átláthatóság kedvéért különböző színekkel jelöltük a hatóanyagokat, a színes csíkok hossza pedig a termék hatóidejét jelzi, a termékek címkéje alapján.

 

Itt tartjuk fontosnak megjegyezni, hogy

nagyobb koncentráció esetén nő a hatóidő, de nem a hatékonyság. Ez igaz minden hatóanyagra és azt jelenti, hogy az optimális koncentrációtartományban biztosítanak bizonyos fokú védelmet, aminél akkor sem tudnak többet, ha többször fújjuk be magunkat.

A bizonyos fokú védelem, vagyis a hatékonyság, annak a valószínűségét mutatja, hogy megcsíp-e a szúnyog, vagy sem. Az optimális koncentrációtartomány pedig azt jelenti, hogy ami alatta van, az nem elég hatékony, ami több, az meg már nem hatékonyabb. A hatóanyag típusa, koncentrációja és a termékek ára között nem találtunk összefüggést. A legrégebben forgalomban lévő, és ezért a legtöbbet is vizsgált rovarriasztó hatóanyag a DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) – mely egyébként a leghatékonyabb is –, de a legtöbb egészségi kockázatot hordozza. Ez található tehát a táblázat alján, fölötte pedig az alternatíváit vettük sorra.

Stresszoldás illóolajokkal

Növényi illóolaj hatóanyagok: rövid ideig véd és csak óvatosan

A természetes növényi olajokat tartalmazó szúnyogriasztók jellemzően néhány óráig hatnak, ezért használatukat rövid sétákra ajánljuk.

Az illóolajok közül például a citromfű, a muskátli, a rozmaring, vagy a cédrusfa olaja is hatékony lehet a rovarok ellen. A természetes hatóanyagot tartalmazó termékek sokszor tartalmaznak allergén hatású összetevőket (pl.: geraniol, citronellol, limonene, linalool), ezek feltüntetése a termékeken az EU-ban kötelező. Ha allergiás vagy, figyelj ezekre az összetevőkre! Mivel nem minősülnek biocid szernek, ezért a hatóságok nem tesztelik hatékonyságukat és tisztaságukat sem, nem gyűjtenek adatokat alkalmazásukról és a riasztószerek nagyobb koncentrációban tartalmaznak ismert allergéneket, mint a kozmetikumok, ezért bánjunk körültekintően velük. A készítményeket először kis bőrfelületen próbáljuk ki, és csak akkor alkalmazzuk őket rovarok elleni védekezésre, ha nem észleltünk allergiás reakciót. A várandósság első három hónapjában nem ajánlott az alkalmazásuk.

A nem érzékeny fogyasztóknak ez a legkisebb egészségügyi kockázatú megoldás

és akár házilag is előállítható, személyre szabható.

Termékek ezzel a hatóanyaggal: a Helan márka két termékét már egészen kicsi gyermekeknek is ajánlják. A Chicco és a Bio Bio Baby spray-k 2 hónapos kortól használhatók a címkék alapján, míg a webshopból megvásárolható osztrák natúrkozmetikum a Styx Mosquito Stop és a legtöbb boltban kapható Vape Derm Kids alkalmazása csak 3 éves kor felett javasolt.

Ezeket a termékeket a táblázatban 1-es számmal jelöltük.

Kullancs ellen készíts kullancsriasztót illóolajokkal, pofon egyszerűen!

P-mentán-3,8-diol hatóanyag: természetes vagy mesterséges, de allergén

9 termékben találhatunk egy az eukaliptuszban is megtalálható vegyületet, a P-mentán-3,8-diolt (PMD, citriodiol). A kereskedelmi forgalomban lévő termékekben gyakran nem természetes eredetű vegyületet, hanem annak mesterségesen előállított változatát alkalmazzák.

Ez a hatóanyag is allergén hatású lehet, de a nem érzékenyek számára kevésbé kockázatos, jó választási lehetőséget jelent.

A háztartási cikkek vegyi anyag tartalmának vizsgálatával foglalkozó Environmental Working Group (EWG) fogyasztóvédelmi szervezet azoknak a felhasználóknak ajánlja, akik szeretnének természetes eredetű készítményt használni, de felhívja a figyelmet arra, hogy ez a hatóanyag rövidebb ideig ad megfelelő rovarriasztó hatást, mint a legerősebb hatóanyag, a  DEET.

Termékek ezzel a hatóanyaggal: Mivel allergén hatású lehet, 3 év alatti gyermekek számára nem ajánlja, míg a Magyarországon kapható termékek címkéje alapján a gyártók 3 hónapos kor felett már ajánlják. Általában a koncentráció növekedésével a termékek csomagoláson feltüntetett hatóideje is nő. Míg 5%-os hatóanyagtartalommal a dm sajátmárkás gyerekeknek ajánlott terméke az S-quitofree krém, a 10%-os Galaktiv Bio szúnyogriasztó és a Protect Junior szúnyog­ és kullancsriasztó hatóideje 3-4 óra, addig a 20% töménységű szereknél, mint a Galaktiv Bio kullancsriasztó és az Aries szúnyogriasztója már 4-6 órás védettségre is számíthatunk.

A Müller egyik sajátmárkás terméke a Sarazen Sensitiv a szúnyogokat maximum 8 óráig, a kullancsokat pedig maximum 4 óráig tartja távol, 10%-os koncentráció mellett. Három magas, 30%-os citriodiol tartalmú szert találtunk a magyar boltok kínálatában, az Aromax, a Care Plus Natural és az Alva Effitan spray-ket, ezek hatóideje már a 6-8 órás intervallumba esik. Feltűnő a különbség a minimum életkori ajánlások között: 3 hónapostól 3 éves korig minden előfordul a címkéken.

Ezeket a termékeket a táblázatban 2-es számmal jelöltük.

6 növény, ami távol tartja a szúnyogokat vegyszerek nélkül

Etil-butil-acetil-aminopropionát hatóanyag – óvatosan a műanyagokkal

Az etil-butil-acetil-aminopropionát egy szintetikus rovarriasztó, amelyet egy készítményben találtunk meg. A szakirodalomban gyakran IR3535 néven találkozhatunk vele. Szerkezetileg azonos a béta-alanin aminosavval, szemirritáló hatása lehet és a műanyagtárgyakra kerülve azokat károsíthatja. Gyakran található olyan kombinációban, ami napkrém és rovarriasztó krém egyben.

Ilyen tartalmú naptejjel kombinált szúnyogriasztó használatát nem ajánljuk, mivel a napkrémet javasolt két óránként újra felvinni a bőrre, a rovarriasztó hatóanyaga így viszont túladagolható.

Termékek ezzel a hatóanyaggal: Tesztünkben a Naturland 20%-os terméke szerepel, mely 4-6 óra hosszan hat a címkéje szerint.

Ezeket a termékeket a táblázatban 3-as számmal jelöltük.

Teszt szúnyogriasztó kullancsriasztó szerek

 Pikaridin hatóanyag– a legígéretesebb alternatíva

9 termék hatóanyaga a pikaridin (angol nyelvterületen icaridin). Ez egy 1990-ben kifejlesztett rovarriasztó tulajdonságú vegyület, melyet egy a feketeborsban található molekula szerkezete alapján szintetizáltak. Számos vonatkozásban a DEET-nél kedvezőbbek a tulajdonságai (szagtalan, fénystabil, nem károsítja a műanyagokat, kisebb egészségügyi kockázatot jelent), bár alkalmazásáról kevesebb az adat, mivel rövidebb ideje van forgalomban. Az EWG és egyéb szervezetek is

ajánlják a hatóanyag alkalmazását, mint DEET-nél kevésbé kockázatos, de hasonló hatékonyságú alternatívát.

Termékek ezzel a hatóanyaggal: A hatóanyag koncentráció 10-20% között optimális, minden feltüntetett termék ebbe a tartományba esik. Hatóidejük is hasonló: a 10%-os Off! Junior rovarriasztó gél 4-5 óra védelmet ígér, míg a többi szer – a Vape Derm Invisible, az RP1, a Sarazen Intensiv, a Protect Incognito, az S-quitofree, a Bitefree, az Off! Multi insect és a Biorep – már 6-8 órát is bír a címkék szerint. Az amerikai fogyasztóvédelmi szervezet, a Consumer Reports tesztje szerint a pikaridin esetében nem mindegy a rovarriasztó szer formátuma sem, úgy találták, hogy ugyanolyan koncentráció mellett a krém, illetve törlőkendő formátumú termékek kevésbé hatékonyak, mint a spray-k. Ajánlatos tehát spray-t választani.

Ezeket a termékeket a táblázatban 4-es számmal jelöltük.

Top 4 illóolaj utazáshoz, nyári bajokra

N,N-dietil-meta-toluamid (DEET) – megoldás intenzív szúnyog vagy kullancsveszély esetére, fenntartásokkal, inkább csak trópusi környezetben

Az általunk vizsgált rovarriasztók közül 10 termékben volt DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) hatóanyag. A vegyület a rovarok számára kellemetlen szagú, ezért elkerülik. A magasabb (100%-os) koncentráció a rovarok elleni védelem idejét akár 12 órára is kitolhatja, de ez esetben megnövekednek az egészségügyi kockázatok. Bár az egészségügyi kockázat sokkal kisebb, mint azt a legtöbb ember gondolja, valóban vannak alkalmazásának hátrányai.

Mivel 1957 óta alkalmazzák rovarriasztóként, ezért erről a hatóanyagról tudunk a legtöbbet. Az Európai Unió, az Environmental Protection Agency (EPA), a Centers for Disease Control and Prevention (CDC), az American Academy of Pediatrics (AAP) és a World Health Organization (WHO) szakvéleménye szerint is biztonságos a használata, amennyiben betartjuk az adagolásra vonatkozó utasításokat. Nagyon ritkán okozhat azonban szemirritációt, illetve idegrendszeri károsodást (ennek előfordulása 1 a 100 millióból). Emellett kellemetlen szagú és károsíthat bizonyos műanyagokat, ami azt jelenti, hogy akár a ruhánkat vagy a cipőnket is roncsolhatja. Kanadában az egészségügyi kockázatok miatt legfeljebb 30%-os töménységben árusítható a 12 éven felüli felhasználók részére. Gyermekeknek szánt termékek esetén legfeljebb 10% koncentrációt alkalmaznak legfeljebb napi 3-szori felhasználást javasolva. 2 év alatt legfeljebb napi 1 használatot engedélyeznek. Hat hónapos kor alatt nem használható. Az EU és az USA szabályzása megengedi töményebb szerek forgalomba hozatalát is (lásd Care Plus).

Termékek ezzel a hatóanyaggal: A Vape Derm Herbál aeroszol alacsony hatóanyagtartalmú, ezért 2-3 óra védelmet ígér a címkén. A 15-40% koncentrációjú szerek – BROS, Vape Derm Extra, Protect Ranger, Zig Zag Sport, Off! Sport, Szuku spray, Szuku krém, Ben’s 30 és Care PLUS – 5-8 óra védelemre alkalmasak. Mielőtt azonban ilyen hatóanyagú terméket választunk, érdemes átgondolni: valóban eltöltünk majd ennyi időt szúnyogos-kullancsos területen?

Ezeket a termékeket a táblázatban 5-ös számmal jelöltük.

Fontos tudni, hogy a szelídebb termékek csak európai környezetben hatékonyak. Ha trópusi területre utazunk, mindenképp érdemes a DEET hatóanyagú terméket választani,

ezt javasolják az illetékes hatóságok.

Hogyan használjuk helyesen a rovarriasztó szereket?

A helyes alkalmazás a kulcs a maximális hatékonyság eléréséhez és a mellékhatások (pl. szem- és bőrirritáció) elkerüléséhez.

 • Csak fedetlen bőrfelületre vagy ruhára fújjuk. Sose a ruha alá.
 • Csak annyit fújjunk, amennyit muszáj és csak annyi ideig legyen rajtunk, ameddig muszáj: a nagyobb adag nem véd hatékonyabban, viszont növeli az egészségügyi kockázatot.
 • Ne használjuk sérült bőrfelületen. Ha arcra szeretnénk felvinni, akkor először a tenyerünkbe fújjuk, majd a szemet és a szájat óvatosan elkerülve kenjünk szét, a fülek körül is.
 • Ne adjuk a gyerekek kezébe, hanem saját tenyerünkről adagoljuk a szert az ő bőrükre, ahova szükséges. A kézfejükre inkább ne tegyünk, mert onnan könnyen bekerülhet a szemükbe és a szájukba.
 • Ne használjuk étel közelében, fújás után és evés, illetve ivás előtt pedig alaposan mossunk kezet.
 • Ha már nincs szükségünk a rovarok elleni védelemre (vagy a nap végén) a kezelt bőrfelületet szappanos vízzel mossuk le, a kezelt ruhát pedig elkülönítve mossuk ki a következő használat előtt.
 • Ha ruhára szeretnénk fújni, nézzünk utána, hogy nem fogja-e a rovarriasztó szer károsítani az anyagot vagy foltot hagyni rajta.

Szúnyogok ellen (is) legjobb a megelőzés

 • Ruházat: Viselj zárt cipőt és laza hosszúujjút, bőszárú nadrágot (a szűk ruházaton keresztül meg tudnak csípni a szúnyogok), világos színű ruhákat (ezen könnyebb észrevenni a kullancsokat). Tűrd be a felsődet a nadrágodba, a nadrágod szárát a zoknidba. Amint hazaérsz, zuhanyozz le és vizsgáld meg a bőröd, használj csipeszt a kullancsok eltávolítására.
 • Otthonunk: A szúnyogok okozta kellemetlenségek ellen a lakásban a legegyszerűbb mechanikai módszerekkel védekezni. Jó minőségű szúnyogháló felszerelésével, vagy este a szobában összegyűlt gyenge röpképességű rovarok összeporszívózásával nyugodt esténk lehet.
 • Terasz: Tesztek bizonyítják, hogy a citronella gyertya és az aromadiffúzorok nem tartják távol hatékonyan a szúnyogokat. Viszont egy forgó álló ventilátor magas fokozaton képes a szúnyogok 45-65%-át megakadályozni a leszállásban, legalábbis a hozzá közel ülő emberekre.
 • Kert: Ha kertes házban élünk, figyeljünk rá, hogy ne szaporítsuk a vérszívó rovarokat. Figyeljünk rá, hogy a ház környékén lévő esővízgyűjtők, csatornaszakaszok, kerti tavacskák ne váljanak szúnyogbölcsővé! A csapadékvíz locsolási célú begyűjtése a tetőről hasznos lehetőség a vízzel való takarékoskodásra, ezért ne ezek eltüntetésével védekezzünk! Akadályozzuk meg, hogy a szúnyogok a víztárolóba petézzenek.
 • Növények: A szúnyogok nem csak a kereskedelmi forgalomban lévő készítmények illóolajtartalmát nem szeretik, de kerülnek számos növényt is, érdemes ezeket olyan helyekre telepíteni a kertünkben vagy az erkélyen, ahol gyakran tartózkodunk. Ilyen növényeket ültessünk: illatos kakassarkantyú (Plectranthus coleoides), muskátli, levendula, rozmaring, menta, körömvirág, bazsalikom (ennek illóolajai egyes riasztószerekben is megtalálhatóak).
 • Kedvencek: Ne felejtsd el macskádat és kutyádat is átvizsgálni kullancsra és használj állatokon is alkalmazható szereket a védelmükre.

Tippek Tudatos Vásárlóknak

1. Mérjük fel igényeinket és az esetleges korlátozó tényezőket, mielőtt döntést hozunk.

2. Vásárlás előtt mindig olvassuk el a termék nevét, címkéjét! A boltokban és a webáruházakban ugyanis egymás mellett találhatók a szúnyogriasztók és a szúnyogirtók, de az is előfordul, hogy a webáruház tévesen tünteti fel a termék nevét és rovarriasztóként árul rovarirtó szert. Holott nagy különbség van a két termékcsoport között. A ma már igen népszerű és széles termékpalettával bíró elektromos szúnyogirtók is ide tartoznak, miközben laikus vásárlóként nem feltétlenül vagyunk tisztában ezzel. Ezek a készítmények piretroid típusú irtószereket tartalmaznak (pl. D-Fenotrint, pralletrint vagy Piperonil-butoxidot), amely a rovarok mellett az emberre ill. a természetbe kijutva a méhekre és a vízi élőlényekre nézve is nagyon mérgezőek. Ha fontos a saját és környezetünk egészsége, inkább válasszunk rovarriasztó terméket rovarirtó helyett.

3. A hatósági engedély számát kötelező a termék címkéjén fel kell tüntetni, ellenőrizzük ezt vásárlás előtt! Csak az engedélyezési eljáráson átesett terméktől várható el kellő hatékonyság, valamint csak az engedélyezett termékekről tudjuk garantáltan megállapítani, hogy nem jelentenek egészségügyi kockázatot. Általában is ajánlott alaposan elolvasni a termékek címkéit, és olyan dolgokat választani, amelyekről a legnagyobb biztonsággal meg tudjuk állapítani, hogy hatékonyak és nem okoznak kárt bennünk, sem a környezetünkben!

4. Gondoljuk át, milyen kockázatot jelentenek számunkra a vérszívók! Természetesen egy nagyváros főterén lényegesen kevésbé szükséges a rovarriasztók használata, mint például egy hazai vízparton vagy külföldi, trópusi utazásnál, ahol a szúnyogok által terjesztett betegségekkel állunk szemben. A kullancs elterjedtsége, és fertőzöttsége is jelentősen eltér az ország egyes területein. Szúnyogok és kullancsok előfordulásáról tájékozódhatunk ITT és ITT.

5. Az élővilág megóvása, a biodiverzitás is segítségünkre lehet. A szúnyogok számos állat számára jelentenek táplálékot, ezért ha kertünkben jól érzik magukat a madarak, denevérek, kétéltűek, esetleg kerti tavacskánkban halak is vannak, akkor a szúnyogok túlélési esélye lényegesen rosszabb.

6. A kémiai alapú módszerek mellett elérhetőek a piacon a szúnyogokat hanggal (nagyfrekvenciájú zaj) távoltartó termékek is. Ezeknek a zaja a felhasználót és környezetét is idegesítheti. Így használatát érdemes ebből a szempontból is megfontolni. A szúnyogok UV-lámpás csapdával is összegyűjthetők és elpusztíthatók. Ezek az eszközök minden éjszakai rovar számára vonzóak, így sajnos nagy pusztítást végeznek a környékbeli rovarok körében.

Hasznos linkek

NNK tájékoztatója a szúnyogok elleni védekezésről, az NNK tájékoztatója a kullancsok elleni védekezésről, kullancsbeküldés itt, irtószerek Kereshető Adatbázisa.

Képek: freepik, pixabay
  A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

539
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


372
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás