fbpx

| Tudatos Vásárló

Kullancs ellen kullancsriasztó illóolajokkal, házilag, pofon egyszerűen

Osztálykirándulás, nyári táborok, családi nyaralás – a tavasz vége és a nyár az erdőben barangolás, szabadban futkározás időszaka. És ezzel együtt a kullancsoké is. Bár a boltok polcain ilyenkor számtalan kullancsriasztó szer közül választhatunk, és sokukon ott virít a “natural”, “bio” felirat, biztosabb, ha nem permetezzük vegyszerekkel magunkat és gyermekeinket. Készítsünk inkább kullancsriasztó szert házilag, íme néhány recept: olajkeverék,  permet/spray, csuklóra, bokára kenhető krém természetes alapanyagokból, illóolajokkal.

Hol él, mit szeret a kullancs?

A legtöbb kullancscsípés ugyan ártalmatlan, egyes fertőzött kullancsok súlyos betegségeket terjeszthetnek: vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladást, Lyme-kórt, s ezeken kívül nyirokcsomó-gyulladást is okozhatnak, ezért fontos, hogy védekezzünk ellenük.

A kullancsok a magas fűben, bokrok alacsonyabb ágain tartózkodnak a leginkább. Kedvelik a nyirkos, magas páratartalmú területeket, az erdők széleit, a patakok partjait. Veszélyeztetett területnek számít hazánkban az ország nyugati vidéke, az Északi-középhegység és a Dunántúli-középhegység, de bárhol előfordulhatnak. A kullancsok körülbelül 100 receptorukkal keresik a számukra vonzó illatmolekulákat. A verejték vajsav tartalma, a tejsav, az ammónia, a szén-dioxid mind olyan anyagok, amelyeket kedvelnek. Vonzza őket az emberi hőkisugárzás is. Kifejezetten a lágy, vékony bőrrétegű, melegebb testfelületeket, hajlatokat célozzák meg.

Teszt: szúnyogriasztó és kullancsriasztó szerek

Mi az, ami taszítja a kullancsot?

A kullancsok alapvetően nem szeretik a fényt, ezért is igyekeznek a ruhával fedett részekre bemászni.

Az Európában szélesebb körben elterjedt, betegséget okozó kullancsfajt (Dermacentor reticulatus) vizsgálva a nagy-britanniai Coventry Egyetem kutatói 11 illóolajat találtak különösen hatékonynak a kullancs ellen:

Bazsalikom (Ocimum basilicum), bergamot (Citrus bergamia), szegfűszeg (Syzygium aromaticum), citronella (Cymbopogon winterianus), kakukkfű (Thymus serpyllum és Thymus ct.Thymol), levendula (Lavandula angustifolia), citromos eukaliptusz (Eucalyptus citriodora), majoránna (Origanum majorana), menta (Mentha piperita és Mentha spicata).

Viszket? Természetes megoldások szúnyogcsípésre

Hogyan védekezz?

✓  Hatékony védelmet nyújt a jól záródó, karokat, lábszárakat fedő ruházat, nadrágszárra ráhúzott zokni. A kullancsokat könnyebb észrevenni világos színű anyagon, ezért kiránduláskor lehetőleg ilyen öltözetet viseljünk. A legjobb hatásfokú védelmet a két módszer kombinációja, az öltözet és az illóolajos keverék vagy permet együtt nyújtja.

✓  6 év alatti gyerekeknek közvetlenül a bőrre, rendszeres használatra nem ajánlottak az illóolajos keverékek. A bokájukra, térdhajlatukba alkalmanként kis mennyiséget kenjünk, de az is jó, ha önmagában egy kevéske hidegen sajtolt kókuszolajjat használunk. Lehetőleg az öltözettel védjük őket, és a nadrág szárát a bokánál fújjuk be a keverékkel, vigyázva, hogy a szembe ne kerüljön!

✓  Este alaposan nézzük át a gyerekek testét, különös figyelemmel a hajlatokra. A legjobb, ha ezt a rituálét ők maguk is megtanulják.

✓  A kullancsot amilyen gyorsan csak lehet kézzel, csipesszel el kell távolítani. Sohasem szabad a olajokkal, zsírokkal, illóolajokkal bekenni, illetve összenyomni, mert az állat ilyenkor méreganyagát a bőrbe lövellheti. Az eltávolított állatot érdemes megőrizni, hogy szükség esetén, amennyiben pár hét elteltével a fertőzés jelentkezne, a szakrendelésen be lehessen azonosítani.

1. Kullancsriasztó olaj recept

10 ml (kb. 200 csepp) bázisolajhoz adj összesen 6-8 csepp illóolajat a fentiekből.

Ebből a keverékből pár cseppel dörzsöljük be a csuklónkat, bokánkat. A kullancsot kifejezetten taszítja a laurinsav, amelyet a kókuszolaj közel 50 százalékban tartalmaz, ezért a legjobb, ha keverékünknek ez az olaj adja az alapját. A szegfűszeg és a két fajta kakukkfű illóolaját különösen hatásosnak tartják a kullancsok távoltartására, de erős kullancs elleni keveréket készíthetünk például a citronella és kakukkfű illóolajjal is.

2. Alkoholos spray kullancs ellen – recept

Ha vízzel hígítjuk az illóolajat, egy pumpás flakonból a ruhára is fújhatjuk.

Amire szükséged lesz: 30 ml víz, 2 ml vodka vagy gyógyszertári alkohol, ami segíti az illóolajok beoldását, 7-7 csepp levendula, citrom vagy más kullancs elleni illóolaj.

Rázd össze a fenti összetevőket, és vidd magaddal, 2 óránként fújd be magad vele, kerülhet a ruhára is.

3. Permetszer/spray kullancs ellen – recept

50 ml es- szórófejes üvegbe tegyünk 1 pumpányi környezetkímélő kézmosószert oldószernek (Pl. sonette) és összesen 30 csepp illóolajat (citronella, citromos eukaliptusz, levendula, bergamot) és önsük fel forralt vízzel.

Ez a permet a bőrre irritálóan, szárítóan hathat főleg, ha tartósan rajtamarad vagy rendszeresen használjuk.

Mire kell figyelni az illóolajokkal?

 !  Ha érzékeny a szemünk, ne használjuk a citronella és a menta olajat, ha a bőrünk érzékeny, kerüljük a szegfűszeget!

 !  A menták magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlottak. A citromos eukaliptusz és a majoránna alacsony vérnyomást csökkentő hatású. A bergamott olaj fényérzékenyítő hatású, napfényes időben fedetlen bőrterületen ne használjuk!  !  Lényeges, hogy a fenti illóolajokat maximum 3%-os hígításban kenhetjük a bőrre, soha ne használjuk töményen. Sajnos a kullancsokkal szemben 100 százalékos megoldás, tökéletes védelem nem létezik. Nem biztos, hogy az a szer, amelyik az egyik kullancsfajjal szemben hatásos, a másikkal szemben is védelmet nyújt.

 

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

533
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


367
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás