fbpx

| Tudatos Vásárló Markovics Vera

Stresszoldás illóolajokkal

A tartós félelem, az aggódás, a stressz az egészségi állapotunkat is veszélyezteti, gyöngíti a szervezet ellenálló képességét és fogékonyabbá tesz a betegségek iránt. Ha természetes megoldást keresünk, a különféle lazító technikák mellett az illóolajok is sokat segíthetnek a stresszoldásban.

A stressz oldására léteznek bevált természetes megoldások. Ezek használhatók hirtelen előkapott „mentőövként” is, de hosszú távú, rendszeres alkalmazásuk felvértezhet bennünket egy olyan stratégiával, amely a későbbi stresszhelyzetek kezelésének alapját adhatja. Ugyanis nem maga a stressz a döntő tényező, hanem az, ahogyan megküzdünk vele. Aki – személyiségéből adódóan vagy tanult tudás alapján – jól kezeli a stresszt, annál jóval kisebb a betegségek kialakulásának esélye. Érdemes gyógynövényeket is segítségül hívni a stresszoldáshoz, ellazuláshoz.

A legkönnyebben alkalmazható a citromfűből vagy levendulából vagy orbáncfűből készült teakúra. A készítményekről vagy a teakúráról szóló részletes információ olvasható Gyógynövény adatbázisunkban.

A stresszoldásban a kikapcsolódás sokat segíthet, de erre nincs mindig lehetőségünk. A jó alvás is rengeteget számít, arról, hogy mitől tudunk jól aludni, itt írtunk. A túlzott kávéfogyasztás, a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása növelik, a meditálás, a zenehallgatás, a jóga, általában a testmozgás csökkenthetik a feszültséget.

Hasonló segítséget ad az aromaterápia, a különféle módokon használt feszültségoldó, lazító hatású illóolajok sokat segíthetnek a szorongást kiváltó helyzetek elviselésében.

Miért számíthatunk az illóolajokra?

A sok évszázados tapasztalat mellett számos esetben mára tudományosan, laboratóriumokban is igazolták az illóolajok tapasztalati úton szerzett pozitív hatásait egészségünkre. Bár alapanyaguk természetes, használatkor fontos betartanunk néhány szabályt. Az alábbiakban felsorolt illóolajokat például kismamáknak, szoptató anyáknak és 6 év alatti kisgyerekeknek nem ajánljuk.

Levendula

Bedörzsölésre:

2 csepp levendula (Lavandel angustifolia) illóolajat ugyanennyi növényi olajjal elkeverve dörzsöljünk a könyökhajlatba naponta max. 2-szer. (Huilles essentielles – Guide utilisation). Lázcsillapító hatása is van.

Ellazuláshoz, alvás segítőül papírzsebkendőre cseppentve 1 csepp is elegendő.

Párologtatásra:

A citrus gyümölcsökből préseléssel nyert illóolajok: petit grand bigarade, bergamott, mandarin, citrom, édes narancs, grapefruit-olaj nem csak az immunrendszert erősítik, de a pszichére is jó hatással vannak. Ezek az illóolajok kissé mobilizálják az endorfin hormonokat (boldogság hormonok), ami pozitívan hathat a hangulatunkra. Amennyiben 1-2 cseppet testápoló készítménybe kívánunk betenni, vegyük figyelembe, hogy fényérzékenyítő hatásuk van, ezért használatuk után nem szabad napozni!

Tömjén, rózsafa, szantál

Tegyünk pár cseppet a testápolónkba és masszírozzuk a bőrbe!

Bedörzsölő olajkeverék (Panarom recept)

Hozzávalók:

 • Mandarin  4 ml
 • Orvosi levendula (Lavandula angustifolia) 0,5 ml
 • Ylang-ylang (Cananga odorata extra) 0,5 ml
 • Növényi olaj (jojoba, mandula, szezám…) 5 ml

A keverékből 3 cseppet oszlassunk el a solar plexuson és a boka belső területén, naponta legfeljebb háromszor.

Vigyázat! Az alkalmazás után a területet 8 óráig nem érheti napfény.

Szorongásoldó fürdő

6-10 csepp illóolajat – pl. rózsafa, szantál, levendula vetiver, ylan-ylang – egy kevéske samponnal vagy folyékony szappannal elkeverve öntsünk a meleg fürdővízbe.

Az illóolajokról

Az illóolajok azon felül, hogy javítják a közérzetünket, terápiás jelleggel is alkalmazhatók. Az aromaterápia széles körben használható, de nem mindegy, hogy milyen minőségű olajat választunk. A boltokban vásárolható illóolajoknak rendkívül eltérő a minősége. Vásárlóként fontos lenne tudnunk, hogy mit veszünk, hogy valójában mit tartalmaz egy-egy kellemesen illatozó üvegecske.

Az illóolajok biztonságos, allergiamentes használatát alapvetően a termékek minősége határozza meg.

A választék nagyjából a következő:

– 100%-ban természetes, jó minőségű, bevizsgált illóolajok. Ezek messze a legjobb minőségűek, de általában többe is kerülnek. Keresd rajtuk a NATRUE, BDIH, COSMOS minősítő logót!

– Gyengébb minőségű, esetleg másodlepárlású természetes illóolajok.

– Szintetikus alkotórészekkel feljavított, „természetazonos” feliratú, gyógyszerkönyvi minőségű illóolajok.

– Olcsó, 100%-ban szintetikus illóolajok. Az üzletekben kapható illatosított termékek legnagyobb részéhez – kozmetikumok, tisztasági szerek, aromás élelmiszerek – a gyártók ilyen szintetikus illatanyagokat használnak.

– Illatósító anyagok. Ezeknek már nem sok közük van a valódi természetes illóolajokhoz, szinte kizárólag azok illatos alkotórészeinek utánzatát tartalmazzák.

Allergiapróba

A természetes illóolaj rendkívül tömény, ezért mindig megfelelő arányban hígítani kell és nem ajánlott ugyanazt az illóolajat tartósan használni. Aki már megtapasztalta az allergiát, annak új illóolajnál érdemes bőrpróbát végeznie. Tegyünk 1 mokkáskanál oliva olajba 1 csepp illóolajat és kenjük az alsó kar belső felére, közel a hajlathoz. Ellenőrizzük 24 óra múlva az eredményt. Ha pirossá válik a bőr az adott területen, az olajat ne használjuk.

A 100%-ban természetes illóolajat tartalmazó tanúsított bio, natúr kozmetikumok esetében lényegesen kisebb az allergiás reakciók valószínűsége. Mindez nem jeleneti azt, hogy a 100%-ban természetes, tanúsított illóolajok ne tudnának kárt okozni nekünk. Akkor is okozhatnak problémát, ha nem megfelelő minőségű, például vegyszerrel kezelt területről gyűjtötték be a készítésükhöz felhasznált növényeket, ha nem elég gondosan történt a desztillálásuk, vagy ha nem tároljuk megfelelően, s a bennük lévő alkotórészek oxidálódtak. Az illóolajba bekerült peszticid-maradványok ugyancsak allergiás reakciót válthatnak ki.

 

Mire figyeljünk illóolaj használatkor?

 • Az illóolajok használata mindenképpen kíván bizonyos szakértelmet.
 • A könyvesboltok kínálatában egyre több illóolajokról (aromaterápia) szóló könyv található. A bennük lévő receptek elkészítése kockázatos lehet, ha az ember silány termékekkel próbálkozik.
 • Az illóolajokról beszerzésekor érdemes keresni a termékeken a természetes kozmetikumokat tanúsító logókat – NaTrueBDIHCOSMOS, illetve kikérni szakképzett aromaterapeuta tanácsát.
 • Illatosításra (parfümök) általában szintetikus illóolajokat használnak, nem véletlen, hogy használatukra egyre többen reagálnak allergiával.

Biztonságosan felhasználható illóolaj-márkák például a Primavera, Pranarom, Taoasis és az Osadhi illóolajok.


FV-19 pályázat logo

Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás