fbpx
Csírákat nevelni menő balkonkertész kihívás

Csírákat nevelni menő! A balkonkertészet a kapcsolatokon is segít

Magról nevelt zöldségek, palántáról nevelt fűszerkert, csíráztatás és mikrozöldnevelés az ablakpárkányon vagy a balkonon. Április elején indult balkonkertész kihívásunkban közel 200-an vettek részt. A rengeteg visszajelzésből kiderült, mivel gazdagodunk, ha belevágunk. A kihívás vezetője, Bajzák Anna, a Zöldítők és a PlantTogether alapítója foglalta össze nekünk, mit adott a résztvevőknek, mit adhat bárkinek a balkonkertészkedés.

Felhívni követőink figyelmét a városi kertészkedési-zöldítési lehetőségekre, és pár gyakorlati tippel és némi szemléletformálással segíteni a fenntartható és költséghatékony hobbikertészkedés első lépéseiben – ezzel a céllal indítottuk el április elején balkonkertész kihívásunkat. A jelentkezők három szint közül választhattak maguknak célt:

1.      Párkánykertészkedés mikrozöldekkel és csírákkal

2.     Zöldségek nevelése palántáról, felnőtt fűszerek gondozása

3.     Balkonkert nevelés magról az asztalra

balkonkertesz kihivas Kutschera Kristóf
Forrás: Kutschera Kristóf

Szerettük volna, ha minél több érdeklődő ki tudja próbálni az ehető zöldek termesztését, ezért jelentkezhetett olyan is, akinek csupán egy fényes, belső párkánya van, de olyan is, aki saját udvarán kezd vetni-ültetni; regisztrálhatott olyan, akinek csak egy hete volt a teljesítésre, és olyan is, aki több évre előre is szívesen tervez.

Mivel mind a balkonkertészkedés, mind a kiskerti veteményezés hatalmas tudásterület, amit egyetlen előadás és segédanyag nem tud (és nem is akar) lefedni, a legfontosabb praktikák átadására és a szemléletformálásra helyeztük a hangsúlyt az emailben küldött tippekkel és a webinárral. A résztvevők közül három szerencsés pedig továbbmélyítheti az ismereteit a Zöldítők Balkonkertész képzésén még idén, vagy akár a jövő szezonban.

Gyereknapi könyvajánló nagy gyerekeknek. Így segítsd, hogy a fenntarthatóság útjára lépjen

A balkon nem váltja ki a zöldségest, de sok mindent ad

Érthető és teljesen természetes, hogy sokan teljes élelmiszer-önrendelkezés vágyával kezdenek városi kiskertet építeni. Annak, aki ilyen ambíciókkal vág bele, csak a nagyobb befektetések után lesz világos számukra, hogy ez a cél városi keretek között, anyagilag kifizetődően és környezettudatosan nem fenntartható. A kihívásban igyekeztünk lerántani a leplet erről a mítoszról.

A kezdő balkonkertészek másik gyakori hibái közé tartozik, hogy gyakran túl nagy bizalommal fordulnak minden hírforrás felé. A zöld ipar is ipar – szoktam gyakran hangsúlyozni -, és ezt nem szabad elfelejtenünk, amikor tervezésbe fogunk. Sok terméknek csupán az eladás a célja, és sok fotónak csak a kattintás. Éppen ezért a webináron több zöldre festésre gyanút adó termék és sok-sok hibásan terjedő városi legenda is bemutatásra került. A résztvevők így már a Pinteresten és Instán keringő népszerű fotókat kritikus tudással felvértezve tudják lebuktatni.

Mintegy 200 résztvevő szerte az országból

A kihívásra 199-en jelentkeztek, ebből 107-en a fővárosból: az V. és XXI. kerület kivételével minden városrészből jött regisztráció. A többi jelentkező az ország minden szegletéből érkezett a virtuális közösségi kertbe.

 •  90-en választották, hogy magról nevelnek zöldséget, fűszert, ők abban kaptak támogatást, hogy mikor, hol és milyen eszközökkel kezdjék el a vetést, hogyan gondozzák az első időkben a palántákat.
 • 56-an jelentkeztek arra, hogy palántáról nevelnek fűszerkertet vagy zöldségeket. Őket abban támogattuk, hogy a beszerzésnél mire figyeljenek, és hogyan hozhatnak környezettudatosabb döntéseket.
 • Mivel az első két jelentkezőtábornak minimum külső párkánnyal rendelkeznie kellett, ezért biztosítottunk egy 100%-osan városi megoldást, a csíráztatást és mikrozöldnevelést. Ez utóbbi kihívást 53-an vállalták.

Mivel a webinar a jelentkezők többségére helyezte a hangsúlyt, a párkánykertészek támogatása a kísérőlevélben kapott nagy hangsúlyt: a beszerzéstől a magválasztáson át egészen a lépésenkénti teendőlistáig megismerhették a nekünk bevált csíráztatási és mikrozöldnevelési módszereket.

A kihívás után 62-en osztották meg velünk a tapasztalataikat és fotót is küldtek az eredményekről. Ők meglepetés magcsomagot kapnak ajándékba.

Türelem, felelősségvállalás és közösségi élet

A válaszokat olvasni, a képeket nézegetni megindító volt. Noha a PlantTogether 2015-ös alapítása, és a Balkonkertész képzés elindulása óta sokszáz beszámolót kaptam már, mégis mindig hálával tölt el, hogy mennyi jóságot fedeznek fel az emberek a növénynevelésben. Pápától Esztergomig, Tiszakécskétől Zalaegerszegig mindenki érzékelt pozitív változást az életében a növénynevelés hatására.

Nézzük, a résztvevők szerint milyen tulajdonságokat erősített a növénynevelés!

Türelem, gondoskodás, kíváncsiság, kitartás, rendszeresség, forráskritika, felelősségvállalás, pontosság, tervezés, törődés, énidő, öröm, siker, tudatosság, kiegyensúlyozottság, megfigyelés képessége

A belső változások mellett pedig sokan megosztották velünk, hogy emberi kapcsolataikban milyen átalakulások történtek. Vannak, akiknek segített a kapcsolódásban, olyan emberekkel hangot találni, akikkel ez az első közös szál; másoknak örömteli, családi program lett a zöldítés; és vannak, akiknek a munkahelyén nyílt ki a világ az új hobbi segítségével.

balkonkertesz kihivas gracia dora
Forrás: Gracia Dóra

Mit termesztenek?

Megkérdeztük a résztvevőket, milyen növényekkel-magokkal indultak útnak, és milyen tapasztalataik voltak.

Párkányzöldítők: A legtöbben csíráztatni kezdtek, és a klasszikus csíráztató edényt választották. Magnak választották: brokkoli, retek, mustár, rukkola, lucerna, görögszéna, mungóbab, bazsalikom. Kedvenc összefoglalónk Adritól érkezett:

 “csírákat nevelni menő!”

Beszámoltak róla, hogy milyen izgalmas, hogy egy pici hajtásnak ugyanolyan az íze, mint a “felnőtt termésnek”, legtöbben egyszerűnek és könnyen kezelhetőnek tapasztalták a csíráztatást. Viszont olyan is volt, akiknél a rendszeres átöblítés elmulasztása bosszankodást okozott. Összességében túlnyomórészt sikerélménnyel zárták a kihívást.

Palántanevelők: Ahogy sejteni lehetett, paradicsompalántákat szereztek be a legtöbben. Többnyire őstermelőktől, piacról vásároltak palántát, de volt, aki családtól, barátoktól, és volt, aki kertészetből. Összességében látható, hogy akik palántagondozásba, felnőtt fűszer tartásába kezdtek, több kihívással találkoztak. A fűszertartók sikerélményét azonban fokozhatja, hogy szinte azonnal “szüretelhetnek”, tehát kezdőként ajánlatos lehet a paradicsom- és paprikapalánták mellé fűszert is beszerezni, és továbbmélyíteni az ismereteket.

Magról nevelők: “Sokkal nagyobb figyelmet igényel, mint gondoltam” – hangzik az őszinte válasz Zsófia Pannától, és véleményét mások is osztják. A magról nevelésben a legnagyobb kihívást a rendszeres locsolás jelentette, és az a mentális próbatétel, hogy még messze van a szüret. Az étel útja az asztalunkig korántsem olyan rövid, mint azt felhalmozó fogyasztóként hisszük. A balkonkertészkedés abban is nagy segítség lehet, hogy jobban megbecsüljük az ételünket.

Balkonkertész kihívás Andrea Bernscherer
Forrás: Andrea Bernscherer

Sok helyen olvashatjuk-hallhatjuk a bíztatást, hogy nem kell mást tenni, mint elszórni a magokat, és a természet majd végzi a dolgát, de mesterséges környezetben, irányított körülmények között nem ilyen egyszerű a zöldülés. Akit érdekel, hogy a természet hogyan “végzi a dolgát”, annak inkább a szemlélődést ajánljuk: vadnövények megismerését, a közvetlen környezet megfigyelését.

 “Imádtam de tényleg!! Hálás növények! Amid adsz, azt kapsz!!”

 Renáta lelkesítő visszajelzésével zárjuk az összegzést, és a képekkel bátorítunk mindenkit, hogy kezdjen zöldítésbe!

Akik kimaradtak a kihívásból, a tudatosvasarlo.hu oldalon sok tanácsot olvashatnak, a legelszántabbakat pedig várjuk a Balkonkertész képzésen!

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, oszd meg a kampányt másokkal is.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

Képek forrása: Balkonkertész képzés Zöldítők

ökokör háztartászöldítés ofofA kampány az Európai Unió pénzügyi támogatásával, az #OurFood.OurFuture projekt keretében valósul meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás